Tuesday, September 30, 2008

ΗΠΑ: Απέρριψε η Βουλή των Αντιπροσώπων το σχέδιο διάσωσης

ΗΠΑ: Απέρριψε η Βουλή των Αντιπροσώπων το σχέδιο διάσωσης



Απέρριψε η Βουλή των Αντιπροσώπων, με ψήφους 228 κατά, 205 υπέρ, το σχέδιο για τη διάσωση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Μετά από μια εβδομάδα σκληρών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Μπους, τα ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου ανακοίνωσαν χθες την έγκριση σχεδίου για «την προστασία της αμερικανικής οικονομίας από μια γενικευμένη κρίση του συστήματος», όπως είχε δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

Το σχέδιο προέβλεπε τη διάθεση έως και 700 δισ. δολ. σε δύο δόσεις, ενώ έχουν προβλεφθεί και ορισμένα μέτρα για την προστασία των φορολογουμένων.

Η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε υπέρ του σχεδίου, ενώ πολλοί ήταν οι Ρεπουμπλικάνοι που αγνόησαν τις εκκλήσεις της κυβέρνησης και το καταψήφισαν.

«Μεγάλη απογοήτευση» εξέφρασε ο Λευκός Οίκος για την απόρριψη του αμερικανικού σχεδίου, τονίζοντας πως η δύσκολη κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί. Eπίσης, έγινε γνωστό πως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους θα έχει συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο του για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησής του. Παράλληλα θα έχει συναντήσεις για το ίδιο θέμα και με υψηλόβαθμα κοινοβουλευτικά στελέχη.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |