Tuesday, September 30, 2008

MIG: Τολμάει αύξηση 5 δισ. ευρώ!


MIG: Τολμάει αύξηση 5 δισ. ευρώ!


Σε γιγαντιαία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 5 δισ. ευρώ, παρά το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές, προχωράει ο όμιλος της Marfin Investment Group. Στόχος του ομίλου είναι να να εκμεταλλευτεί τις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με προτεραιότητα τον τραπεζικό τομέα. Μέσω private placement η διάθεση των νέων μετοχών.

Κορυφαία στελέχη του ομίλου της MIG μιλώντας στο Capital.gr και απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει ορατότητα στην κρίση που βιώνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα απάντησαν: «δεν ξέρουμε αν η κρίση οδεύει προς το τέλος της αυτό, όμως, που γνωρίζουμε είναι ότι η κρίση εκτός από προβλήματα δημιουργεί και ευκαιρίες σε όλους τους τομείς».

Ερωτηθείς για το αν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα συμμετάσχουν και μέτοχοι με μεγάλες θέσεις στην MIG οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι όλα αυτά θα αποφασιστούν στη γενική συνέλευση, προσθέτοντας πως «σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολο να μην επιτρέψεις σε κάποιον μεγαλομέτοχό σου να μην συμμετάσχει σε μια τέτοια αύξηση».

Αναλυτικά και όσον αφορά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο της Marfin Investment Group θα προτείνει στην έκτακτη γενική συνέλευση της 27ης Οκτωβρίου την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 5.004.000.000 ευρώ.

Η ΑΜΚ θα γίνει με την έκδοση 834.000.000 νέων μετοχών και με τιμή διάθεσης 6 ευρώ ανά μετοχή, χωρίς δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.

Εφόσον η Γενική Συνέλευση των μετόχων δώσει τις απαραίτητες εγκρίσεις οι νέες μετοχές θα διατεθούν με την διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης (private placement) σε στρατηγικούς ή/και θεσμικούς επενδυτές κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στην ίδια ανακοίνωση υπενθυμίζεται πως η MIG πραγματοποίησε αύξηση κεφαλαίου κατά 5,2 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2007. Κάνοντας έγκαιρη διάγνωση των δυσμενών διεθνών οικονομικών εξελίξεων άλλαξε την επενδυτική της πολιτική από τον Οκτώβριο του 2007 και επέτυχε να διατηρήσει τα κεφάλαια των μετόχων της (preserved shareholders equity) ενώ σήμερα "βρίσκεται σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση" αφού περάν από επενδύσεις σε εταιρείες ηγέτιδες που δραστηριοποιούνται σε "αμυντικούς" τομείς (όπως Τρόφιμα, Υγεία κλπ.) έχει σχεδόν μηδενικό δανεισμό και ρευστότητα της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, ενώ και οι εταιρείες του Ομίλου της διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της MIG θεωρεί ότι η περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας θα της επιτρέψει να εκμεταλλευτεί πλήρως τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη με προτεραιότητα τον τραπεζικό τομέα και τις συγκεντρώσεις (consolidation) που θα επακολουθήσουν.

Σχολιάζοντας την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της εταιρείας κ. Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Ζούμε σε μια περίοδο σημαντικών οικονομικών δυσλειτουργιών, προβλημάτων και αβεβαιότητας. Η περίοδος αυτή όμως αναδεικνύει ήδη σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που αναμένεται βραχυμεσοπρόθεσμα να αυξηθούν, τόσο σε αριθμό όσο και σε έκταση. Με την ήδη υπάρχουσα μεγάλη ρευστότητα μας αλλά και με την επιπλέον ρευστότητα από τη δρομολογηθείσα αύξηση κεφαλαίου σκοπεύουμε να εκμεταλλευτούμε πλήρως αυτές τις επενδυτικές ευκαιρίες με στόχο να μεγιστοποιήσουμε το όφελος των μετόχων μας. Στη νέα επενδυτική μας πολιτική σκοπεύουμε να δώσουμε προτεραιότητα στον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα και στη νοτιοανατολική Ευρώπη όπου στις φιλικές συγκεντρώσεις που θα ακολουθήσουν μπορούμε να είμαστε ένας συνέταιρος επιλογής (partner of choice). Βασιζόμενοι στα πεπραγμένα μας (track record) μέχρι σήμερα, με την επιτυχή αξιοποίηση των δύο μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίου που έχουμε ήδη πραγματοποιήσει, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε σημαντικές υπεραξίες προς όφελος των μετόχων μας".

CAPITAL.GR

No comments:

Share |