Tuesday, September 30, 2008

Ρεκόρ τραπεζικών καταθέσεων 44 δισ. € στην ΕΚΤ

Ρεκόρ τραπεζικών καταθέσεων 44 δισ. € στην ΕΚΤ

Οι τράπεζες προχώρησαν στο μεγαλύτερο δανεισμό μετά το 2002 στο επιτόκιο χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σε κατάθεση-ρεκόρ 44,4 δισ. ευρώ καθώς οι κεφαλαιαγορές παρέμειναν παγωμένες.

Οι τράπεζες δανείστηκαν χθες 15,5 δισ. ευρώ στο overnight επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ. Κατέθεσαν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της διευκόλυνσης αποδοχής overnight καταθέσεων της ΕΚΤ για όγδοη συνεχή εργάσιμη ημέρα καταγράφοντας ρεκόρ χωρίς προηγούμενο. Το επιτόκιο κατάθεσης της ΕΚΤ ανέρχεται σε 3,25% και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης σε 5,25%.

Οι εμπορικές τράπεζες αρνούνται να δανείσουν η μία την άλλη μετά την ύφεση στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ η οποία οδήγησε στην κατάρρευση της Lehman Brothers Holdings Inc. με έδρα τη Νέα Υόρκη και ανάγκασε τις κυβερνήσεις σε παρέμβαση διάσωσης στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι χρηματοδοτήσεις κυμαίνονται επίσης σε χαμηλά επίπεδα στο τέλος του τριμήνου, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να ισορροπήσουν τις συναλλαγές και τα στοιχεία στήριξης στους ισολογισμούς τους. Οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Federal Reserve και ΕΚΤ, κάνουν ενέσεις δισεκατομμυρίων στις παγκόσμιες χρηματαγορές στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τα επίπεδα λειτουργίας τους.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |