Friday, July 23, 2010

CEBS: Συνολικά 7 από τις 91 τράπεζες απέτυχαν - Δείτε αναλυτικά τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η CEBS


CEBS: Συνολικά 7 από τις 91 τράπεζες απέτυχαν


Μόλις επτά τράπεζες δεν κατάφεραν να περάσουν τα τεστ κοπώσεως (stress tests) που διεξήγαγε σε συνολικά 91 τραπεζικά ιδρύματα η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS)

Η CEBS ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της άσκησης τα συγκεκριμένα ιδρύματα δεν κατάφεραν να πετύχουν δείκτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (Tier 1 capital) 6%.

Διευκρινίζει παράλληλα ότι το συνολικό ποσό που θα πρέπει να διοχετευθεί για την ενίσχυση των συγκεκριμένων τραπεζών προκειμένου να πετύχουν τον δείκτη του 6% φτάνει τα 3,5 δισ. ευρώ.


Η ρυθμιστική αρχή σημείωσε πως εκτός από την ΑΤΕ, η γερμανική Hypo Real και πέντε μη εισηγμένες ισπανικές (caja) απέτυχαν τα τεστ.

Η ανακοίνωση της CEBS αναφέρει πως ο συνολικός δείκτης Tier 1 υπό το δυσμενές σενάριο θα μειώνονταν από 10,3% το 2009 σε 9,2% στο τέλος του 2011.

Σημειώνεται πως για τα test το όριο που χρησιμοποιήθηκε ήταν 6%, ενώ το ποσοστό που χρησιμοποιήθηκε από τους κανονισμούς ήταν 4%.


Αναλυτικά τα αποτελέσματα των stress tests ανά χώρα:

Ελλάδα: (6):
Πέρασαν: Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, ΤΤ
Απέτυχε: ATEBank

Κύπρος: (2):
Πέρασαν: Marfin Popular Bank, Τράπεζα Κύπρου

Αυστρία (2):
Πέρασαν: Erste Group Bank AG (EBS.VI), Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG

Βέλγιο (2):
Πέρασαν: KBC Bank NV, Dexia SA (DEXB.BT)

Δανία (3):
Πέρασαν: Danske Bank AS (DANSKE.KO), Jyske Bank A/S (JYSK.KO), Sydbank A/S (SYDB.KO)

Φιλανδία (1):
Πέρασε: OP-Pohjola Group

Γαλλία (4):
Πέρασαν: BNP Paribas SA (BNP.FR), Credit Agricole SA (ACA.FR), BPCE, Societe Generale SA (GLE.FR)

Γερμανία: (14):
Πέρασαν: Deutsche Bank AG (DB) , Commerzbank AG (CBK.XE), Landesbank Baden-Wurttemberg, Bayerische
Landesbank, DZ Bank AG, Norddeutsche Landesbank, Deutsche Postbank AG (DPB.XE), WestLB AG, HSH Nordbank, Landesbank Hessen-Thuringen, Landesbank Berlin, Dekabank Deutsche Girozentrale, WGZ Bank AG

Απέτυχε: Hypo Real Estate Group

Ουγγαρία (2):
Πέρασαν: OTP Bank, FHB Jelzalogbank Nyiilvanosan Mukodo

Ιρλανδία (2):
Πέρασαν: Bank of Ireland (BIR.DB), Allied Irish Banks PLC (AIB)

Ιταλία (5):
Πέρασαν: Unicredit SpA (UCG.MI), Intesa Sanpaolo SpA (ISP.MI), Banca Monte Dei Paschi Di Siena SpA (BMPS.MI), Banco Popolare SC (BP.MI), Unione Di Banche Italiane SCPA

Λουξεμβούργο (2):
Πέρασαν: Banque Et Caisse D΄Epargne De L΄Etat, Banque Raiffeisen

Μάλτα (1):
Πέρασε: Bank of Valletta PLC (BOV.VT)

Ολλανδία (4):
Πέρασαν: ING Bank NV, Rabobank Group, Fortis Bank Nederland Holding (FORA-AE), SNS Reaal NV (SR.AE)

Πολωνία (1):
Πέρασε: Powszechna Kasa Oszczednosci Bank Polski (PKO.WA)

Πορτογαλία (4):
Πέρασαν: Caixa Geral De Depositos, Banco Comercial Portugues SA (BCP.LB), Espirito Santo, Banco BPI SA (BPI.LB)

Σλοβενία (1):
Πέρασε: Nova Ljubljanska Banka

Ισπανία (27):
Πέρασαν: Banco Santander SA (STD), Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA (BBVA), Jupiter, Caixa, CAM, Banco Popular Espanol SA (POP.MC), Banco de Sabadell SA (SAB.MC), Breogan, Mare Nostrum, Bankinter SA (BKT.MC), Caja De Ahorros YMP De Zaragoza, Antequera Y Jaen, Banco Pastor SA (PAS.MC), Caja Sol, Bilbao Bizkaia Kutxa, Caja de Ahorros YMP De Gipuzkoa Y San Sebastian, CAI, Banca March, Banco Guipuzcoano, Caja de Ahorros De Vitoria Y Alava, Caja de Ahorros YMP De Ontinyent, Colonya - Caixa D΄Estalvis De Pollensa
Απέτυχαν: Unnim, Diada, Espiga, Banca Civica, Cajasur

Σουηδία (4):
Πέρασαν: Nordea Bank AB (NDA.SK), Skandinaviska Enskilda Banken AB (SEB-A.SK), Svenska Handelsbanken (SHB-B.SK), Swedbank AB (SWED-A.SK)

Βρετανία (4):
Πέρασαν: HSBC Holdings PLC (HBC), Barclays PLC (BCS), Royal Bank of Scotland Group PLC (RBS), Lloyds Banking Group PLC (LYG)


EE, CEBS: Ανακεφαλαιοποίηση για τις τράπεζες που απέτυχαν

Οι τράπεζες που απέτυχαν στα stress test θα πρέπει να προχωρήσουν στην ενίσχυση των κεφαλαιακών τους θέσεων με ιδιωτικά μέσα και ύστερα, αν είναι απαραίτητο, να στραφούν σε κρατικά πακέτα στήριξης, αναφέρουν οι ευρωπαϊκές αρχές.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, Κομισιόν, ΕΚΤ και CEBS καλωσορίζουν τη δημοσιοποίηση των τεστ, και ιδιαίτερα των στοιχείων των μεμονωμένων τραπεζών σχετικά με την κεφαλαιακή τους θέση και τις λεπτομέρειες σχετικά με την έκθεσή τους σε δημόσιο χρέος μελών της Ε.Ε.

Σημειώνουν επίσης πως τα τεστ είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης από τις αγορές ενώ τονίζουν πως οι υποθέσεις που χρησιμοποιήθηκαν δεν είναι πιθανό να γίνουν πραγματικότητα.

Δείτε πιο κάτω αναλυτικά τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η CEBS.

http://www.capital.gr/related_files/listofbanks.pdf


source: capital.gr

Stress tests: Απέτυχε η Αγροτική, "πέρασαν" οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες


Stress tests: Απέτυχε η Αγροτική, "πέρασαν" οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες

Επιβεβαιώνεται το σημερινό δημοσίευμα του Capital.gr σχετικά με την αδυναμία της Αγροτικής Τράπεζας να περάσει τα πανευρωπαϊκά stress tests.

ATEBank

Αν και η τράπεζα, παρά την κρίση, κατάφερε να διατηρήσει ικανοποιητική ρευστότητα με το δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 94,5%, οι ελλείψεις σε ίδια κεφάλαια επηρέασαν περαιτέρω αρνητικά τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας είχε ενισχυθεί από το Μάρτιο του 2009 μέχρι το Μάρτιο του 2010, από το 7,5% στο 8,6%, επίπεδο που είναι πάνω από το ελάχιστο όριο της Βασιλείας ΙΙ. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης (Tier 1) κινείτο στο 7,7%.

Αυτά βεβαίως, πριν από την εφαρμογή των παραμέτρων των stress test, που επηρέασαν πτωτικά κατά τέσσερις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το Tier 1 της τράπεζας με βάση το σενάριο των stress tests διαμορφώνεται σε 4,36%.

Τρ. Κύπρου

Ως αποτέλεσμα του υποτιθέμενου ακραίου σεναρίου, ο υπολογιζόμενος Δείκτης Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων σε ενοποιημένη βάση ανέρχεται σε 9,4% το 2011, έναντι 10,5% το τέλος του 2009. Το επιπλέον σενάριο κινδύνου από ανοίγματα έναντι κυβερνήσεων έχει επιπρόσθετη επίδραση 1,4 εκατοστιαίες μονάδες στον υπολογιζόμενο Δείκτη Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων, ο οποίος ανέρχεται σε 8,0% στο τέλος του 2011, σε σύγκριση με το ελάχιστο εποπτικό όριο 4%.

Τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων υποδηλώνουν περιθώριο πρωτοβάθμιων κεφαλαίων ύψους €470 εκατ. έναντι του ορίου 6% του Δείκτη Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων, όπως αυτός έχει συμφωνηθεί αποκλειστικά για τους σκοπούς της άσκησης προσομοίωσης για την Τράπεζα Κύπρου.

Τρ. Πειραιώς

Τα αποτελέσματα της πιο πάνω άσκησης, αναφορικά με το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier I του Ομίλου Πειραιώς για το 2011, έχουν ως εξής:

• στο Βασικό σενάριο 10,9%
• στο Δυσμενές σενάριο 8,3%,
• στο Ακραία Δυσμενές 6,0%

Σημειώνεται ότι ακόμη και στο Ακραία Δυσμενές Σενάριο ο δείκτης Τier I του Ομίλου Πειραιώς διαμορφώνεται στο 6,4% εάν ληφθεί υπόψη ότι το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου στις 30.06.2010 μειώθηκε σημαντικά (στα €0,1 δισ έναντι €1,1 δισ).

source: capital.gr

Stress-tests: Επτά στις 91 κόπηκαν


Stress-tests: Επτά στις 91 κόπηκαν

Όλες οι τράπεζες σε Πορτογαλία, Σουηδία, Γαλλία, Ιταλία, Ιρλανδία, ενώ όλες οι εισηγμένες τράπεζες στην Ισπανία πέρασαν τα τεστ αντοχής. Σημειώνεται ότι η Hypo Real Estate κόπηκε, ενώ είναι η μόνο γερμανική τράπεζα που αποτυχαίνει στα τεστ αντοχής. Συνολικά, επτά από τις 91 δεν τα κατέφεραν.

source: reporter.gr

CNBC: Η μεθοδολογία των stress test


CNBC: Η μεθοδολογία των stress test

Τα κριτήρια με τα οποία διεξήχθησαν τα stress test μεταδίδει το CNBC.com, επικαλούμενο την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS).

Πιο συγκεκριμένα, η CEBS φέρεται να δήλωσε ότι οι δοκιμές ήταν αυστηρότερες από εκείνες που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ τον περασμένο χρόνο, επειδή το αρνητικό σενάριο που χρησιμοποίησε αυτή είναι τόσο αντίξοο ώστε η πιθανότητα να συμβεί είναι μια φορά στα είκοσι χρόνια, ενώ των ΗΠΑ ήταν μια φορά στα επτά χρόνια.

Ακολουθούν οι λεπτομέρειες των μεθόδων και των κριτηρίων που εφαρμόστηκαν στα test, όπως μεταδίδονται από το CNBC:

Αρνητικό σενάριο:

- 3% απόκλιση κατά μέσο όρο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη της τάξης του 1% του ΑΕΠ για το 2010 και 2% το 2011

- 6% αύξηση της ανεργίας

- 6% τοις εκατό αύξηση των επιτοκίων στις αγορές

- Αστάθεια στις συναλλαγματικές αγορές

- Πτώση στη λογιστική αξία των τραπεζών 20% το 2010 και 20% το 2011 (σωρευτικό αποτέλεσμα 36%) και υποβάθμιση των αξιολογήσεων των τιτλοποιυμένων συμμετοχών κατά τέσσερις βαθμίδες

- Διακυμάνσεις των τιμών κατοικιών (οι οποίες θα υπολογιστούν από τις αρχές σε κάθε χώρα)

Σενάριο για κρατικό χρέος:

-Δεν εφαρμόζεται πρόβλεψη για αθέτηση πληρωμών (default)

-Ως σημείο εκκίνησης λαμβάνονται οι τιμές στα τέλη του 2009

-Επιβάλλεται haircut σε όλα τα κυβερνητικά ομόλογα της Ε.Ε.

-Το haircut εφαρμόζεται μόνο στο χαρτοφυλάκιο συναλλαγών (trading books)

source: capital.gr

ΗΠΑ: Πώληση επιπλέον 1,5 δισ. μετοχών της Citigroup από το υπουργείο Οικονομικών


ΗΠΑ: Πώληση επιπλέον 1,5 δισ. μετοχών της Citigroup από το υπουργείο Οικονομικών


Στην πώληση του 30% των μετοχών της Citigroup, εκ των 5,1 δισ. που έχουν απομείνει στην κατοχή του, θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το υπουργείο μέσω της χρηματιστηριακής της Morgan Stanley, θα πουλήσει 1,5 δισ. μετοχές. Σημειώνεται πως το ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ έχει ήδη πουλήσει 2,6 δισ. μετοχές της Citi με τα συνολικά έσοδά του να έχουν φτάσει τα 10,5 δισ. δολ.

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης πως το πρόγραμμα πώλησης μετοχών της Citi θα τελειώσει στις 30 Σεπτεμβρίου λόγω απαγόρευσης ενόψει των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου.

source: capital.gr

McDonald΄s: Αύξηση 12% στα κέρδη το β΄ τρίμηνο


McDonald΄s: Αύξηση 12% στα κέρδη το β΄ τρίμηνο

Άνοδο στα καθαρά κέρδη και τις πωλήσεις εμφάνισε η McDonald΄s Corp. το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Αναλυτικά, τα καθαρά κέρδη του αμερικανικού κολοσσού σημείωσαν άνοδο 12% και ανήλθαν σε 1,23 δισ. δολ. ή 1,13 δολ. ανά μετοχή από 1,09 δισ. δολ. ή 98 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Αύξηση σημείωσαν και τα έσοδα στα 5,95 δισ. δολ. από 5,65 δισ. δολ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 1,12 δολ. ανά μετοχή με πωλήσεις 5,92 δισ. δολ.

Η McDonald΄s ανακοίνωσε παράλληλα ότι οι πωλήσεις της στα καταστήματα στις ΗΠΑ που λειτουργούν για διάστημα άνω των 1`2 μηνών ενισχύθηκαν κατά 3,7% ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο σημείωσαν άνοδο 4,8%.

source: capital.gr

Κύπρος: Επένδυση-μαμούθ από τη VTTI για τερματικό σταθμό πετρελαιοειδών


Κύπρος: Επένδυση-μαμούθ από τη VTTI για τερματικό σταθμό πετρελαιοειδών

Επένδυση μαμούθ -το ύψος της οποίας ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ- για τη δημιουργία τερματικού σταθμού πετρελαιοειδών σε περιοχή κοντά στη Λεμεσό, ανακοίνωσε ο όμιλος Vitol Tank Terminals International (VTTI).

Οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν εντός των προσεχών μηνών και το έργο ελτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2012.

Την επένδυση χαιρέτισε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, κάνοντας λόγο για «εξέλιξη, η οποία αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την αξιοπιστία που έχουμε σε ξένους επενδυτές» και για «στρατηγική επένδυση που αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την οικονομία μας».

Ο νέος σταθμός θα έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης έως 340.000 κυβικών μέτρων πετρελαιοειδών (βενζίνη, ντίζελ, καύσιμα αεροσκαφών, μαζούτ) και η διαχείριση του θα γίνεται εξ ολοκλήρου από τη VTTI

Τα πετρελαιοειδή που θα αποθηκεύονται στο τερματικό καυσίμων της VTTI θα φτάνουν από τις διεθνείς αγορές και στόχος είναι η επανεξαγωγή τους σε άλλες αγορές της περιοχής, αλλά και η διοχέτευση καυσίμων στην κυπριακή αγορά.

source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Εξέπληξε ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ


Μ. Βρετανία: Εξέπληξε ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ

Με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα άνω των τεσσάρων ετών αναπτύχθηκε η βρετανική οικονομία στο β΄ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS), στην ισχυρότερη ένδειξη πως η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας κρύβει πραγματικό momentum.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της υπηρεσίας, το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε 1,1% σε επίπεδο τριμήνου και 1,6% σε ετήσια βάση στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου. Πρόκειται για το τρίτο διαδοχικό τρίμηνο επέκτασης της οικονομίας της χώρας.

Τα στοιχεία ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις, καθώς οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν ανάπτυξη του βρετανικό ΑΕΠ με ρυθμό 0,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και με ρυθμό 1,1% σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2009.

Υπενθυμίζεται ότι στο α΄ τρίμηνο το βρετανικό ΑΕΠ σημείωσε αύξηση 0,3% σστο τρίμηνο, ενώ υποχώρησε 0,2% σε βάση έτους. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης 1,1% είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί από το πρώτο τρίμηνο του 2006, ενώ σε τριμηνιαία βάση σημειώθηκε η μεγαλύτερη ανάπτυξη από το γ΄ τρίμηνο του 1999.

Τα στοιχεία αναμένεται να μετριάσουν το φόβο πως τα προβλήματα της Ευρωζώνης και τα φιλόδοξα δημοσιονομικά σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης θα θέσουν στο μέλλον τροχοπέδη στην ανάκαμψη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κλάδος υπηρεσιών είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ, σημειώνοντας αύξηση 0,9% σε βάση τριμήνου.

Σημαντική άνοδο κατέγραψε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων η βρετανική στερλίνα. Ειδικότερα, αυτή την ώρα καταγράφει άνοδο 0,95% έναντι του δολαρίου στα 1,5403 δολάρια ανά στερλίνα, ενώ ενισχύεται 0,56% έναντι του ευρώ, με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να "αλλάζει χέρια" στις 0,8402 στερλίνες ανά ευρώ. Έναντι του ιαπωνικού γεν, το νόμισμα της Μ. Βρετανίας καταγράφει άνοδο 1,10% στα 134,13 γεν ανά στερλίνα.

source: capital.gr

Γερμανία: Στις 106,2 μονάδες ο δείκτης Ifo τον Ιούλιο (Εκτ: 101,5)



Γερμανία: Στις 106,2 μονάδες ο δείκτης Ifo τον Ιούλιο (Εκτ: 101,5)

source: capital.gr

Πάνω από τις προβλέψεις τα κέρδη της Microsoft


Πάνω από τις προβλέψεις τα κέρδη της Microsoft


Κέρδη ανώτερα των προσδοκιών εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης η Microsoft με τις μετοχές της ωστόσο να μην παρουσιάζουν αξιόλογη μεταβολή ελλείψει ενδείξεων για ανάκαμψη των δαπανών στον τεχνολογικό κλάδο, παγκοσμίως.

Η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο ανακοίνωσε χθες αύξηση των κερδών της κατά 48% στα 4,52 δισ. δολάρια ή 51 σεντς ανά μετοχή, ξεπερνώντας τα 46 σεντς ανά μετοχή που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Οι πωλήσεις της σημείωσαν άνοδο 22% στα 16,04 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για πωλήσεις ύψους 15,27 δισ. δολαρίων.

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι συνεχίζεται η επιστροφή των επιχειρηματικών πελατών στην αγορά προσωπικών υπολογιστών, το 90% των οποίων λειτουργεί με δικό της λογισμικό. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις της ήταν λιγότερο ενθαρρυντικές από εκείνες της Intel την περασμένη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει πουλήσει συνολικά 175 εκατ. άδειες του νέου λειτουργικού της συστήματος Windows 7 από τότε που κυκλοφόρησε, τον περασμένο Οκτώβριο.

Η διοίκηση της Microsoft, η οποία μείωσε πέρυσι το προσωπικό της κατά 5% στο πλαίσιο προγράμματος περικοπής δαπανών, αναθεώρησε προς τα κάτω τον στόχο της για τις λειτουργικές δαπάνες την τρέχουσα χρήση, που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου.

Πλέον, εκτιμά πως θα δαπανήσει 26,9-27,3 δισ. δολάρια από 27-27,5 δισ. δολάρια που ανέμενε το Μάρτιο.

source: naftemporiki.gr

Goldman Sachs:10 τράπεζες δεν περνούν τα τεστ αντοχής


Goldman Sachs:10 τράπεζες δεν περνούν τα τεστ αντοχής


Στο 89% αναμένεται να διαμορφωθεί το ποσοστό επιτυχίας των stress tests σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Goldman Sachs.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι επενδυτές αναμένουν 10 από τις 91 τράπεζες που συμμετέχουν στα τεστ αντοχής να έχουν αποτύχει.

Η δημοσκόπηση με τη συμμετοχή 376 επενδυτών έδειξε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστεί να αντλήσουν κεφάλαια ύψους 37,6 δισ. ευρώ μετά τα τεστ αντοχής.

Τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής αναμένονται στις 19:00 ώρα Ελλάδος.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των κεφαλαίων θα χρειαστεί να το αντλήσουν ισπανικές, γερμανικές και ελληνικές τράπεζες.

Ποσοστό μεγαλύτερο του 60% εκτιμά ότι η αύξηση κεφαλαίου θα εξασφαλίσει κεφαλαιακή επάρκεια στις τράπεζες, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θεωρεί ότι θα υπάρχει πρόβλημα ακόμη και μετά τα τεστ αντοχής, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Ωστόσο, οι γνώμες διίστανται όσον αφορά στο τρίμηνο που έπεται των τεστ με 38% των ερωτηθέντων να προβλέπει υπεραπόδοση, το 26% προβλέπει υποαπόδοση και το 36% σταθεροποίηση.

source: capital.gr

Κέρδη 2,8% σημείωσε ο Nikkei


Κέρδη 2,8% σημείωσε ο Nikkei

Άλμα 2,8% έκανε σήμερα ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei [.N225] , μετά από πέντε συνεχείς ημέρες πτώσης, μετά την υποχώρηση των ανησυχιών για τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών και την ανακοίνωση ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων.

«Αυτό το άλμα προέρχεται κυρίως από την κάλυψη ανοιχτών θέσεων –δεν είναι μια μεταβολή που οδηγεί τον Nikkei σημαντικά υψηλότερα», σχολιάζει ο Κενίσι Χιράνο από την Tachibana Securities.

Ο Nikkei ανήλθε σήμερα στις 9.472,86 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος δείκτης Topix ενισχύθηκε κατά 2,3% στις 844,10 μονάδες.

source: naftemporiki.gr

ΒΡ: Διακόπτονται λόγω καιρού οι εργασίες στην πετρελαιοπηγή


ΒΡ: Διακόπτονται λόγω καιρού οι εργασίες στην πετρελαιοπηγή

Την προσωρινή διακοπή των προσπαθειών να σφραγιστεί η πετρελαιοπηγή στον Κόλπο του Μεξικού ανακοίνωσε η ΒΡ, καθώς πλησιάζει η τροπική καταιγίδα Μπόνι.

Η πετρελαϊκή εταιρεία ωστόσο διαβεβαίωσε ότι το κάλυμμα που έχει τοποθετηθεί στην πετρελαιοπηγή θα παραμείνει στη θέση του.

Με τη σύμφωνη γνώμη των αρχών, «οι δραστηριότητες στον τόπο της πετρελαιοπηγής (...) θα διακοπούν προσωρινά, εξαιτίας των δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών που προκαλεί η τροπική καταιγίδα Μπόνι, η οποία αναμένεται να πλήξει και τον Κόλπο του Μεξικού», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ομίλου.

Η πετρελαιοπηγή, που σφραγίστηκε πριν από επτά ημέρες, «παραμένει κλειστή αυτή τη στιγμή», συνεχίζει η BP διαβεβαιώνοντας ότι θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί το σημείο «για όσο διάστημα το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες», προσθέτοντας ότι «η διάρκεια της διακοπής των εργασιών θα εξαρτηθεί από τον καιρό».

Η επικείμενη άφιξη της τροπικής καταιγίδας στον Κόλπο του Μεξικού οδήγησε ήδη από χθες στην απομάκρυνση των ανθρώπων και του εξοπλισμού από το σημείο της διαρροής. Το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Καταιγίδων ανακοίνωσε ότι η Μπόνι, η δεύτερη καταιγίδα της χρονιάς που σχηματίστηκε κοντά στις Μπαχάμες, κινείται με ανέμους ταχύτητας 40 μιλίων την ώρα με κατεύθυνση προς το σημείο όπου βρισκόταν η πλωτή εξέδρα άντλησης της ΒΡ, στον Κόλπο του Μεξικού.

source: naftemporiki.gr

Κίνα: Σκέψεις για σύνδεση του γουάν με καλάθι νομισμάτων


Κίνα: Σκέψεις για σύνδεση του γουάν με καλάθι νομισμάτων

Τη σύνδεση του κινεζικού γουάν με ένα καλάθι νομισμάτων και όχι αποκλειστικά με το δολάριο όπως ισχύει σήμερα φέρεται να προτείνει κορυφαίο στέλεχος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σε σχόλια που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της κεντρικής τράπεζας, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της κεντρικής τράπεζας, Hu Xiaolian σημειώνει ότι η χρήση ενός καλαθιού νομισμάτων από τους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους της Κίνας θα επέτρεπε στο κινεζικό γουάν να αντανακλά με μεγαλύτερη ακρίβεια τα θεμελιώδη των αγορών.

"Σε σχέση με τη σύνδεση του γουάν σε ένα μοναδικό νόμισμα, το καθεστώς με αναφορά σε ένα καλάθι νομισμάτων θα βοηθήσει στη προσαρμογή των εξαγωγών και εισαγωγών, στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στο ισοζύγιο πληρωμών με πιο αποτελεσματικό τρόπο", σημείωσε.

source: capital.gr

Moody΄s: Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση η Ουγγαρία


Moody΄s: Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση η Ουγγαρία

Η Moody΄s Investors Service ανακοίνωσε σήμερα ότι τοποθέτησε την πιστοληπτική αξιολόγηση Baa1 της Ουγγαρίας σε εγχώριο και ξένο νόμισμα υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση λόγω "της αυξημένης αβεβαιότητας στο δημοσιονομικό outlook και στις οικονομικές προοπτικές".

Η αβεβαιότητα, όπως σημειώνει ο οίκος, ακολουθεί την αποτυχία των διαπραγματεύσεων της Ουγγαρίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των διαφωνιών για τους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής το 2010 και το 2011.

Η διακοπή των συνομιλιών οδήγησε σε πάγωμα της επόμενης δόσης στο πλαίσιο του δανειακού προγράμματος της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για την Ουγγαρία συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ.

Επιπλέον η Moody΄s τοποθέτησε την αξιολόγηση Baa1 της Ουγγαρίας για τις τραπεζικές καταθέσεις σε ξένο νόμισμα υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

Τέλος τοποθέτησε την αξιολόγηση Baa1 στα κυβερνητικά ομόλογα ξένου νομίσματος της National Bank of Hungary (NBH) σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

source: capital.gr
Share |