Friday, July 23, 2010

Μ. Βρετανία: Εξέπληξε ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ


Μ. Βρετανία: Εξέπληξε ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ

Με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα άνω των τεσσάρων ετών αναπτύχθηκε η βρετανική οικονομία στο β΄ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS), στην ισχυρότερη ένδειξη πως η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας κρύβει πραγματικό momentum.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της υπηρεσίας, το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε 1,1% σε επίπεδο τριμήνου και 1,6% σε ετήσια βάση στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου. Πρόκειται για το τρίτο διαδοχικό τρίμηνο επέκτασης της οικονομίας της χώρας.

Τα στοιχεία ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις, καθώς οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν ανάπτυξη του βρετανικό ΑΕΠ με ρυθμό 0,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και με ρυθμό 1,1% σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2009.

Υπενθυμίζεται ότι στο α΄ τρίμηνο το βρετανικό ΑΕΠ σημείωσε αύξηση 0,3% σστο τρίμηνο, ενώ υποχώρησε 0,2% σε βάση έτους. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης 1,1% είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί από το πρώτο τρίμηνο του 2006, ενώ σε τριμηνιαία βάση σημειώθηκε η μεγαλύτερη ανάπτυξη από το γ΄ τρίμηνο του 1999.

Τα στοιχεία αναμένεται να μετριάσουν το φόβο πως τα προβλήματα της Ευρωζώνης και τα φιλόδοξα δημοσιονομικά σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης θα θέσουν στο μέλλον τροχοπέδη στην ανάκαμψη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κλάδος υπηρεσιών είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ, σημειώνοντας αύξηση 0,9% σε βάση τριμήνου.

Σημαντική άνοδο κατέγραψε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων η βρετανική στερλίνα. Ειδικότερα, αυτή την ώρα καταγράφει άνοδο 0,95% έναντι του δολαρίου στα 1,5403 δολάρια ανά στερλίνα, ενώ ενισχύεται 0,56% έναντι του ευρώ, με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να "αλλάζει χέρια" στις 0,8402 στερλίνες ανά ευρώ. Έναντι του ιαπωνικού γεν, το νόμισμα της Μ. Βρετανίας καταγράφει άνοδο 1,10% στα 134,13 γεν ανά στερλίνα.

source: capital.gr

No comments:

Share |