Friday, July 23, 2010

Stress tests: Απέτυχε η Αγροτική, "πέρασαν" οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες


Stress tests: Απέτυχε η Αγροτική, "πέρασαν" οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες

Επιβεβαιώνεται το σημερινό δημοσίευμα του Capital.gr σχετικά με την αδυναμία της Αγροτικής Τράπεζας να περάσει τα πανευρωπαϊκά stress tests.

ATEBank

Αν και η τράπεζα, παρά την κρίση, κατάφερε να διατηρήσει ικανοποιητική ρευστότητα με το δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 94,5%, οι ελλείψεις σε ίδια κεφάλαια επηρέασαν περαιτέρω αρνητικά τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας είχε ενισχυθεί από το Μάρτιο του 2009 μέχρι το Μάρτιο του 2010, από το 7,5% στο 8,6%, επίπεδο που είναι πάνω από το ελάχιστο όριο της Βασιλείας ΙΙ. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης (Tier 1) κινείτο στο 7,7%.

Αυτά βεβαίως, πριν από την εφαρμογή των παραμέτρων των stress test, που επηρέασαν πτωτικά κατά τέσσερις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το Tier 1 της τράπεζας με βάση το σενάριο των stress tests διαμορφώνεται σε 4,36%.

Τρ. Κύπρου

Ως αποτέλεσμα του υποτιθέμενου ακραίου σεναρίου, ο υπολογιζόμενος Δείκτης Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων σε ενοποιημένη βάση ανέρχεται σε 9,4% το 2011, έναντι 10,5% το τέλος του 2009. Το επιπλέον σενάριο κινδύνου από ανοίγματα έναντι κυβερνήσεων έχει επιπρόσθετη επίδραση 1,4 εκατοστιαίες μονάδες στον υπολογιζόμενο Δείκτη Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων, ο οποίος ανέρχεται σε 8,0% στο τέλος του 2011, σε σύγκριση με το ελάχιστο εποπτικό όριο 4%.

Τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων υποδηλώνουν περιθώριο πρωτοβάθμιων κεφαλαίων ύψους €470 εκατ. έναντι του ορίου 6% του Δείκτη Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων, όπως αυτός έχει συμφωνηθεί αποκλειστικά για τους σκοπούς της άσκησης προσομοίωσης για την Τράπεζα Κύπρου.

Τρ. Πειραιώς

Τα αποτελέσματα της πιο πάνω άσκησης, αναφορικά με το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier I του Ομίλου Πειραιώς για το 2011, έχουν ως εξής:

• στο Βασικό σενάριο 10,9%
• στο Δυσμενές σενάριο 8,3%,
• στο Ακραία Δυσμενές 6,0%

Σημειώνεται ότι ακόμη και στο Ακραία Δυσμενές Σενάριο ο δείκτης Τier I του Ομίλου Πειραιώς διαμορφώνεται στο 6,4% εάν ληφθεί υπόψη ότι το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου στις 30.06.2010 μειώθηκε σημαντικά (στα €0,1 δισ έναντι €1,1 δισ).

source: capital.gr

No comments:

Share |