Thursday, May 27, 2010

DIC: Ζήτησε τρίμηνη παράταση πληρωμών από τους πιστωτές της

DIC: Ζήτησε τρίμηνη παράταση πληρωμών από τους πιστωτές της


ΝΤΟΥΜΠΑΪ (Zawya Dow Jones)—Η Dubai International Capital, το επενδυτικό όχημα της Dubai Holding, ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει καταθέσει, σε συντονιστική επιτροπή τραπεζών, αίτημα προς τους πιστωτές της για την τρίμηνη παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου συγκεκριμένων πληρωμών.

«Η περίοδος παράτασης θα επέτρεπε την εφαρμογή ενός συναινετικού και πιο μακροπρόθεσμου πλάνου που θα έδινε στην DIC τη δυνατότητα να μεγιστοποιήσει την αξία των δραστηριοτήτων της προς όφελος όλων των μετόχων της», ανακοίνωσε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Μείωση των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας


ΗΠΑ: Μείωση των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας

Μείωση εμφάνισε ο αριθμός των αμερικανών εργαζομένων που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο η πτώση ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, για την εβδομάδα έως τις 22 Μαΐου, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 14.000 στις 460.000, με τους οικονομολόγους να αναμένουν υποχώρηση κατά 16.000, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Το μέγεθος της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ανοδικά στις 474.000 από 471.000. Παράλληλα, τα στοιχεία έδειξαν πως ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 2.250 στις 456.500.

Επιπλέον, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας υποχώρησε κατά 49.000 στις 4.607.000.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Μικρότερη των εκτιμήσεων η ανάπτυξη το α΄ τρίμηνο


ΗΠΑ: Μικρότερη των εκτιμήσεων η ανάπτυξη το α΄ τρίμηνο

Με ρυθμό 3% επεκτάθηκε η οικονομία των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σύγκριση με το τέταρτο του 2009, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της χώρας, χάνοντας τις εκτιμήσεις οικονομολόγων οι οποίοι προέβλεπαν ρυθμό ανάπτυξης 3,4%.


Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, στην πρώτη του εκτίμηση το υπουργείο έκανε λόγο για επέκταση του ΑΕΠ με ρυθμό 3,2%, ωστόσο προχώρησε στην καθοδική αναθεώρηση των στοιχείων για τις καταναλωτικές και τις επιχειρηματικές δαπάνες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα μετά φόρων κέρδη ενισχύθηκαν 9,7% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009, και 42,7% σε σχέση με το πρώτο. Υπενθυμίζεται πως το τέταρτο τρίμηνο η οικονομία των ΗΠΑ είχε σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 5,6%.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 3,5%, έναντι 3,6% της πρώτης εκτίμησης, ενώ οι επιχειρηματικές δαπάνες ενισχύθηκαν σε ποσοστό 3,1% έναντι 4,1%.

Οι επιχειρήσεις ενίσχυσαν τα αποθέματά τους κατά 33,9 δισ. δολ., οι στεγαστικές δαπάνες υποχώρησαν 10,7%, οι δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αυξήθηκαν 1,2%, ενώ σε πολιτειακό επίπεδο υποχώρησαν 3,9%. Τέλος, οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 7,2% και οι εισαγωγές 10,4%.

source: capital.gr

Moody΄s: Σε αναθεώρηση τρεις κυπριακές τράπεζες


Moody΄s: Σε αναθεώρηση τρεις κυπριακές τράπεζες

Η Moody΄s Investors Service ανακοίνωσε σήμερα πως έθεσε σε αναθεώρηση για ενδεχόμενη υποβάθμιση τις αξιολογήσεις καταθέσεων, πιστοληπτικής ικανότητας και χρηματοοικονομικής ισχύος, της Τρ. Κύπρου, της Marfin Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας.

Η Moody΄s σημειώνει ότι η σημερινή μεταβολή αντανακλά τις ανησυχίες της για την αυξανόμενη πίεση στη χρηματοοικονομική απόδοση των τραπεζών που απορρέει από τη σημαντική έκθεση στην Ελλάδα μέσω των καταστημάτων-θυγατρικών της.

Η μεταβολή επίσης ενσωματώνει ορισμένες ανησυχίες για τους αυξημένους πιστωτικούς κινδύνους που σχετίζονται με τις εγχώριες και διεθνείς δραστηριότητες των τραπεζών παρά κάποια σημάδια βελτίωσης των λειτουργικών συνθηκών το τελευταίο διάστημα.

Κατά την αναθεώρηση, ο οίκος αξιολόγησης θα εστιάσει σε τρεις τομείς:

1) Την έκταση στην οποία οι εκθέσεις των τραπεζών στην Ελλάδα- ειδικότερα, σε δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δάνεια λιανικής – θα προκαλέσουν σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ως αποτέλεσμα την εξασθένιση της κερδοφορίας και τη διάβρωση της κεφαλαιακής τους βάσης.

2) Την ισχύ της θέσης ρευστότητας και την ικανότητα αντοχής της σε ενδεχόμενες πιέσεις που μπορεί να προκύψουν από τις εξελίξεις στις αγορές στην Ευρώπη.

3) Την πιθανή απόδοση των εγχώριων χαρτοφυλακίων μέσω της αναθεώρησης της βιωσιμότητας και της ισχύς της ανάκαμψης της οικονομίας της Κύπρου και της τοπικής αγοράς ιδιοκτησίας.

source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Σε χαμηλό 14 μηνών ο δείκτης λιανικών πωλήσεων CBI


Μ. Βρετανία: Σε χαμηλό 14 μηνών ο δείκτης λιανικών πωλήσεων CBI

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2009 μειώθηκε ο όγκος των πωλήσεων των βρετανών καταστηματαρχών το Μάιο, εν τω μέσω γενικότερης μείωσης των πωλήσεων που οφείλεται στον ιδιαίτερα κρύο και βροχερό για την εποχή καιρό στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Συνδέσμου Βρετανών Βιομηχανιών.

Το ισοζύγιο των λιανικών πωλήσεων στη μηνιαία δημοσκόπηση του φορέα διαμορφώθηκε στο -18 το Μάιο από +13 τον Απρίλιο. Το ισοζύγιο είναι η διαφορά μεταξύ του ποσοστού των λιανεμπόρων που αναφέρουν αυξημένες πωλήσεις και εκείνων που κάνουν λόγο για μειωμένες πωλήσεις έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα.

Στελέχη της αγοράς έκαναν λόγο για αύξηση του δείκτη στο +14, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε την περασμένη εβδομάδα το Dow Jones Newswires.

«Τα συγκεκριμένα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις αρχές Μαΐου είναι σαφέστατα απογοητευτικά, με αρκετούς κλάδους να μην κατορθώνουν να επιτύχουν αύξηση των πωλήσεων σε σύγκριση με πέρσι», σχολίασε στο Dow Jones Newswires ο Ian McCafferty, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του CBI.

source: capital.gr

Μείωση 17% στα έσοδα τουριστών Απρ.


Μείωση 17% στα έσοδα τουριστών Απρ.


Πτωτικά κινείται το τετράμηνο του 2010 η τουριστική βιομηχανία στην Κύπρο με μείωση των αφίξεων και παράλληλη μείωση των εισοδημάτων. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, τα τουριστικά έσοδα σημείωσαν τον Απρίλιο μείωση 17,1% καθώς περιορίστηκαν σε €89,0 εκ. σε σύγκριση με €107,4 εκ. τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου.

Η μείωση αποδίδεται εν μέρει στο γεγονός ότι φέτος το Πάσχα γιορτάστηκε ένα μήνα πιο νωρίς σε σχέση με πέρσι, ενισχύοντας έτσι τις αφίξεις και τα έσοδα του Μαρτίου σε σχέση με πέρσι που η μεγαλύτερη Πασχαλινή επίπτωση ήταν τον Απρίλιο.

Η μείωση των τουριστικών εσόδων είναι μικρότερη από τη μείωση στις αφίξεις Απριλίου (-23%) και αποδίδεται στην αυξημένη κατά κεφαλή δαπάνη. Φέτος έφθασε τα €637,6 σε σχέση με €592,3 τον περσινό Απρίλιο καταγράφοντας αύξηση 7,6%. Η μέση ημερήσια δαπάνη τουριστών μειώθηκε ωστόσο στα €62,7 την ημέρα σε σχέση με €64,1 πέρσι (-2,2%), ενώ η μέση διάρκεια παραμονής των τουριστών αυξήθηκε στις 10,2 μέρες από 9,2 μέρες πέρσι.

Οι τουρίστες που ξόδεψαν περισσότερα κατά τη διαμονή τους στο νησί ήταν οι Ελβετοί, των οποίων η μέση κατά κεφαλή δαπάνη ανήλθε στα €944,6 και ακολούθησαν οι Φιλανδοί με €816,1 και οι Νορβηγοί με €775,5.

Για την τετράμηνη όμως περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2010 τα έσοδα από τον τουρισμό καταγράφουν μείωση 6,1% στα €218,2 εκ. σε σύγκριση με €232,3 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Μείωση 8,2% σημειώνεται και στις τουριστικές αφίξεις το τετράμηνο του 2010.

Ελπίδα για περιορισμό των απωλειών του τουριστικού τομέα ενδέχεται να αποτελέσει η επανάληψη των μέτρων στήριξης του τουρισμού και φέτος. Την απόφαση της κυβέρνησης να επαναλάβει τα μέτρα μέχρι το τέλος του 2010, εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΠΑΣΥΞΕ.

source: stockwatch.com.cy

Wal-Mart: Εξαγορά της Netto Foodstores έναντι $1,13 δισ. από τη θυγατρική Asda


Wal-Mart: Εξαγορά της Netto Foodstores έναντι $1,13 δισ. από τη θυγατρική Asda

Στην εξαγορά των καταστημάτων Netto Foodstores Ltd. της Dansk Supermarked στη Βρετανία έναντι 778 εκατ. λιρών ($1,13 δισ.) θα προχωρήσει η θυγατρική της Wal-Mart Stores, Asda. Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Dansk Supermarked κατέχει 193 καταστήματα στη Βρετανία, ενώ μέτοχος πλειοψηφίας με ποσοστό συμμετοχής 68% είναι η ναυτιλιακή A.P. Moller-Maersk.

source: capital.gr

ΕΚΤ: Στα €54,348 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων


ΕΚΤ: Στα €54,348 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) - Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των 16 κρατών της ζώνης του ευρώ συνέχισαν τις σταθερές αγορές καλυμμένων ομολόγων την Τετάρτη, διαμορφώνοντας τον συνολικό όγκο που έχει διακανονιστεί έως σήμερα στα 54,348 δισ. ευρώ όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η ΕΚΤ διακανόνισε περίπου 324 εκατ. ευρώ σε αγορές την Τετάρτη. Τα καλυμμένα ομόλογα εκδίδονται από τράπεζες για την αναχρηματοδότηση εμπορικών ή στεγαστικών δανείων ή δανείων προς τον δημόσιο τομέα.

Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι θα αγοράσει "σταδιακά" καλυμμένες ομολογίες τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά στο πλαίσιο προγράμματος που θα τρέξει "αρκετά μέσα" στο 2010.

Υπολογίζει ότι θα έχει ολοκληρώσει τις αγορές έως τα 60 δισ. ευρώ όπως προβλέπεται στο πλαίσιο του προγράμματος έως τα τέλη Ιουνίου του 2010, το αργότερο.

source: capital.gr

Πως σχολιάζουν οι αναλυτές τα μεγέθη της Εθνικής Τράπεζας


Πως σχολιάζουν οι αναλυτές τα μεγέθη της Εθνικής Τράπεζας

Ανάλογα των εκτιμήσεων χαρακτηρίζει η πλειονότητα των αναλυτών τα κέρδη που ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα στο α’ τρίμηνο του έτους, εξαιρουμένης της έκτακτης εισφοράς. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 21 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά 93% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2009), ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου τα καθαρά κέρδη επιβαρύνθηκαν από έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις, ζημίες από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και συνεχιζόμενες υψηλές προβλέψεις έναντι επισφαλειών.

H Bank of America Merrill Lynch, αναφέρει, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ότι τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας για το α’ τρίμηνο του έτους, κινήθηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων σε επίπεδο κερδών προ φόρων κατά περίπου 20%, με τα καθαρά κέρδη όμως να κινούνται χαμηλότερα των προσδοκιών λόγω των υψηλότερων φόρων. Ο αναλυτής του οίκου Johan Ekblom εκτιμά ότι: «τα καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη προ φόρων οφείλονται στα καλύτερα του εκτιμώμενου έσοδα από τόκους και στις χαμηλότερες προβλέψεις που αντιστάθμισαν τα ‘πιο αδύναμα’ του αναμενόμενου έσοδα από συναλλαγές και τα οριακά υψηλότερα λειτουργικά έξοδα». Σημειώνεται ότι η BofA Merrill Lynch έχει θέσει σύσταση «αγορά» και τιμή-στόχο τα 16 ευρώ.

Από την πλευρά της η JPMorgan εκτιμά πως τα κέρδη α΄ τριμήνου του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας ήταν ανάλογα των εκτιμήσεων, εξαιρουμένης της έκτακτης εισφοράς. Ο οίκος, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires εκτιμά ότι «η Εθνική Τράπεζα είναι καλύτερα τοποθετημένη να αντεπεξέλθει στην ύφεση που μαστίζει την Ελλάδα δεδομένου του ισχυρού της ισολογισμού και της κεφαλαικής της επάρκειας». Διατηρεί πάντως τη σύσταση “underweight” λόγω «πιθανών κινδύνων από ενδεχόμενη αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων».

Σύμφωνα με την Keefe, Bruyette & Woods τα μεγέθη που ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα για το α΄ τρίμηνο καταδεικνύουν ότι τα προσαρμοσμένα μεγέθη ήταν ανάλογα των εκτιμήσεων, ωστόσο εκτιμά πως οι ελληνικές δραστηριότητες του ομίλου θα εμφανίσουν περαιτέρω επιδείνωση. Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires ο αναλυτής της KBW Antonio Ramirez δήλωσε «αναμένουμε αδύναμη κερδοφορία από τις δραστηριότητες του ομίλου στην Ελλάδα την ερχόμενη διετία, λόγω της βαθύτερης και μεγαλύτερης διάρκειας ύφεση. Συνεχίζουμε ωστόσο να εκτιμούμε πως η Εθνική Τράπεζα προσφέρει περισσότερο «ανθεκτική» κερδοφορία σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικής τράπεζες, με την έκθεση όμως του ομίλου (ύψους 19,5 δισ. ευρώ) σε ελληνικά ομόλογα να παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση “market perform” για τη μετοχή της ΕΤΕ.

Εν τω μεταξύ σε μείωση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 12,60 ευρώ, από τα 13,80 ευρώ προηγουμένως προχώρησε η UBS, ύστερα από την ανακοίνωση των «αδύναμων» κερδών που ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα για το α΄ τρίμηνο του έτους, μεταδίδει το Dow Jones Newswires. Όπως αναφέρεται ο αναλυτής του ελβετικού οίκου Alexander Kyrtsis δήλωσε ότι: «Τα αδύναμα μεγέθη είναι αποτέλεσμα των ζημιών από συναλλαγές που σχετίζονται με τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ενώ το γεγονός ότι κινήθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων οφείλεται στην απρόσμενη φορολογία ύψους 93 εκατ. ευρώ, απόρροια της έκτακτης εισφοράς». Ωστόσο, ο ίδιος αναλυτής συμπλήρωσε πως οι επαναλαμβανόμενες τάσεις για τον όμιλο είναι «ισχυρές» και σε αυτό το πλαίσιο η UBS διατηρεί τη σύσταση “neutral” για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

source: capital.gr

Lehman sues JPMorgan over its collapse


Lehman sues JPMorgan over its collapse


NEW YORK (CNNMoney.com) -- Lehman Brothers' bankruptcy estate filed suit against JPMorgan Chase Wednesday, alleging that the bank demanded billions of dollars more than it needed in the firm's final days contributing to Lehman's ultimate demise.

The suit, filed in the U.S. Bankruptcy Court in the Southern District of New York, contends that Lehman, which was scrambling to stay afloat, invited JP Morgan to assist it in securing emergency financing.


The suit alleges that JP Morgan then used the intimate knowledge it learned about Lehman's books to demand as much as $8.6 billion in cash from its rival in the last four business days before it filed for bankruptcy.

By making such demands, the suit says, JPMorgan severely constrained Lehman's liquidity and impeded its ability to figure out bankruptcy alternatives while assuring itself of a higher payout in the event of bankruptcy.

"The purpose of these last-minute maneuvers was to leapfrog JPMorgan over other creditors," the plaintiffs wrote.

Lehman would ultimately shutter its doors for good on Sept. 15, 2008, earning the distinction of becoming one of the biggest bankruptcies in corporate history.


0:00 /4:13Enter bank reform, exit profits
A spokesperson for JPMorgan Chase called Wednesday's lawsuit "merit-less" adding that it planned to "vigorously defend itself."

Thus far, there have been few indications that JPMorgan, or any other financial firm, had a hand in Lehman's collapse.

A report published in March by a court-appointed examiner instead assigned blame to former Lehman executives as well as the auditor who oversaw the company's books.

Lehman "repeatedly exceeded its own internal risk limits and controls," said examiner Anton Valukas.

The lawsuit filed Wednesday said it was seeking to recoup the billions of dollars demanded by JPMorgan Chase (JPM, Fortune 500) for Lehman's creditors.

source: cnn.com

Foster’s May Be $11 Billion Target After Wine Spinoff


Foster’s May Be $11 Billion Target After Wine Spinoff

May 27 (Bloomberg) -- Foster’s Group Ltd.’s plan to spin off its wine unit may prompt bids from SABMiller Plc, Asahi Breweries Ltd. and other global beermakers attracted to the wider profit margins in Australia, fund managers said.

The brewing business may be worth more than A$13.5 billion ($11 billion) and draw interest from Suntory Holdings Ltd. and Sapporo Holdings Ltd. of Japan, said Theo Maas, who helps manage A$5 billion at Arnhem Investment Management in Sydney. The brewer of Foster’s Lager and Victoria Bitter, Australia’s top- selling brand, controls about 50 percent of the local market.

Foster’s Chief Executive Officer Ian Johnston, 62, unveiled the plans yesterday, unwinding a A$6.8 billion wine expansion marred by falling prices and declining profitability. SABMiller will begin brewing in Australia this year through a venture with Coca-Cola Amatil Ltd., taking on Foster’s and second-ranked Lion Nathan, who together control more than 90 percent of the market.

“I wouldn’t be surprised to see Coca-Cola Amatil and SAB bid for the beer business,” said Rhett Kessler, who helps manage about $1.1 billion at Pengana Capital Ltd. in Sydney and doesn’t hold Foster’s shares.

Sally Loane, a spokeswoman for Sydney-based Coca-Cola Amatil, Australia’s largest soft-drink maker, declined to comment in an e-mail. Suntory spokeswoman Aya Takemoto said, “we haven’t heard anything about it.”

Molson Coors ‘Interested’

Molson Coors Brewing Co. Chairman Peter Coors said it’s too early to speculate whether the Foster’s move makes it more attractive. “Obviously we’re interested because we’ve got a stake in it,” he said today. “We’re just going to wait and see what happens and where it’s valued.”

Molson Coors holds about 5 percent in Foster’s through an arrangement with Deutsche Bank AG.

Foster’s shares rose 0.2 percent to close at A$5.54 in Sydney trading, giving it a market value of A$10.7 billion. The stock rose 7.4 percent yesterday.

Sapporo spokesman Katsuhito Ogawa and Asahi spokesman Takayuki Tanaka declined to comment. Asahi may buy alcohol and food companies in the Asia-Pacific region, President Naoki Izumiya said last month.

SABMiller is weighing a possible bid for Foster’s after holding “early-stage” talks with its advisers, the Daily Telegraph reported, without saying where it got the information. SABMiller spokesman Nigel Fairbrass had yesterday declined to comment on whether it’s interested in acquiring Foster’s or its beer business.

Foster’s hasn’t received takeover offers, Johnston said yesterday.

Asahi, Suntory Acquisitions

Asahi and Suntory have acquired Australasian drink businesses in the past two years.

Suntory agreed to buy Groupe Danone SA’s Frucor unit for more than 600 million euros ($732 million) in October 2008. Two months later, Asahi said it would acquire Cadbury Plc’s Schweppes soft-drink business in Australia for 550 million pounds ($792 million).

Japan’s Kirin Holdings Co. last year paid A$3.5 billion for the 54 percent of Lion Nathan it didn’t already own in a bid worth 12.5 times forecast earnings. Foster’s yesterday forecast annual earnings before interest, tax and items of as much as A$1.08 billion.

“If you put the Lion Nathan multiple on the Foster’s beer business you get a price above A$7 a share,” said Maas, who owns Foster’s and Coca-Cola Amatil stock.

Major Hurdle

The CUB brewing unit generates 85 percent of Foster’s earnings and has a 38.5 percent profit margin.

Anheuser-Busch Inbev NV, the world’s largest brewer, has a margin of 27.9 percent, Heineken NV’s is 12.4 percent and Asahi’s is 5.6 percent, according to data compiled by Bloomberg.

“Although Foster’s has been subject to takeover speculation for the past number of years, the major hurdle has been a ‘solve for the wine business’,” Greg Dring, an analyst at Macquarie Group Ltd., said in a note to clients today. “A full demerger of the two businesses is expected to be the solution many have been looking for.”

CUB may be worth A$12.5 billion alone, David Errington, an analyst at Bank of America Merrill Lynch, said in a note to clients. Its Foster’s Lager is sold in more than 150 countries.

Coca-Cola Amatil and SABMiller “are number one on my list and they are in a position to take one of the duopolists out,” Maas said. “The beer business as a standalone business is not going to remain independent for very long.”

Beer Consumption

Australians drink an average of 85.1 liters (22.5 gallons) annually, ranking them 12th globally, ahead of Spain, according to 2008 data from Kirin. The Czech Republic topped the table at 149.9 liters and the U.S. was 16th with 82.3 liters.

The Foster’s wine business, producer of Wolf Blass and Beringer, is the world’s second largest, behind New York-based Constellation Brands Inc.

Foster’s paid A$482 million for Mildara Blass Ltd. in 1996. It moved into California with the A$2.6 billion purchase of Beringer Wine Estates Holdings Inc. in 2001, before paying A$3.2 billion in 2005 for Southcorp Ltd., the largest maker of Australian wine.

The Southcorp purchase was led by then CEO Trevor O’Hoy, who resigned in July 2008. Johnston, who was Australia’s youngest Olympian, came out of retirement to take on the role.

The company’s stock has had two annual gains since 2001 and was 2.1 percent lower than when it bought Southcorp at yesterday’s close.

Foster’s yesterday announced pretax charges worth as much as A$1.3 billion against the wine unit, the biggest in three straight years of writing down the business.

Angus McKay, Foster’s chief financial officer, yesterday said the wine business will have assets worth about A$3 billion.

The “long awaited” split “potentially makes the two businesses strategically more appealing,” Morgan Stanley analyst Martin Yule said in a note to clients.

Foster’s hired Gresham Advisory Partners to assist on the plan, Johnston said. The company has yet to make a decision on management, final structure or debt holdings and no split is likely before 2011, he said.

source: bloomberg.com

HΒ: Κέρδη €7,1 εκ. το τρίμηνο


HΒ: Κέρδη €7,1 εκ. εκ. το τρίμηνο

Κέρδη που αναλογούν στους μετόχους ύψους €7,1 εκ. κατέγραψε το τρίμηνο του 2010 η Ελληνική Τράπεζα έναντι ζημιών €12,9 εκ. το τρίμηνο του 2009. Η βελτίωση των αποτελεσμάτων αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων κατά 39% που προήλθε ως επί το πλείστον από μη επιτοκιακά έσοδα αλλά και στα κέρδη €0,8 εκ. από διάθεση και επανεκτίμηση συναλλάγματος έναντι ζημιών €13 εκ. πέρσι. Παράλληλα, θετικά συνέβαλε και η μείωση των επισφαλειών ενώ ο όμιλος κατάφερε να βελτιώσει τις ελληνικές εργασίες παρουσιάζοντας μειωμένες ζημιές.

Τα κέρδη της τράπεζας υπερέβησαν κατά €1 εκ. τις εκτιμήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε σφυγμομέτρηση του πρακτορείου Bloomberg.

Το 2010 η τράπεζα, εκτιμά ότι θα είναι δύσκολη χρονιά για την κυπριακή οικονομία, με κύρια χαρακτηριστικά τη στασιμότητα της ανάπτυξης, την αυξανόμενη ανεργία και τη χαμηλή πιστωτική επέκταση. Σύμφωνα με την Ελληνική, οι προοπτικές για ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών σε Κύπρο και Ελλάδα μέσα στο 2010 είναι περιορισμένες.

Παρά τη σημαντική ετήσια βελτίωση, εντούτοις ο όμιλος καταγράφει επιδείνωση στα τριμηνιαία αποτελέσματα σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009, καθώς τα καθαρά κέρδη το τελευταίο τρίμηνο του 2009 ανήλθαν στα €12,92 εκ. Οι προβλέψεις για απομείωση της αξίας των χορηγήσεων αυξήθηκαν κατά €2,7 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009.

Σημαντική αύξηση εσόδων

Η βελτίωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας, οφείλεται στην αύξηση των εσόδων του Συγκροτήματος κατά 39% ή €19 εκ. που οφείλεται κυρίως στην αύξηση ορισμένων μη επιτοκιακών εσόδων. Το σύνολο των καθαρών εσόδων έφθασε τα €68,3 εκ. σε σύγκριση με €49,3 εκ. πέρσι.

Σημαντική αύξηση (+13%) σημείωσαν και τα καθαρά έσοδα από τόκους τα οποία ανήλθαν στα €49,2 εκ. από 43,7 εκ. και οφείλεται κυρίως στην αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου. Το επιτοκιακό περιθώριο του Ομίλου για το Μάρτιο 2010 ανήλθε σε 2,51% από 2,27% το Μάρτιο του 2009 και 2,39% το Δεκέμβριο του 2009.

Το σύνολο των μη επιτοκιακών εσόδων παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 244%, φθάνοντας τα €19,1 εκ. σε σύγκριση με €5,6 εκ. το τρίμηνο του 2009.

Σύμφωνα με τον Όμιλο, η βελτίωση των συνθηκών στις διεθνείς αγορές το τρίμηνο του 2010 συνέτεινε στην καταγραφή κερδών έναντι ζημιών, πέρσι από διάθεση και επανεκτίμηση συναλλάγματος και χρηματοοικονομικών στοιχείων. Οι κερδοζημίες από διάθεση και επανεκτίμηση συναλλάγματος και χρηματοοικονομικών στοιχείων που περιλαμβάνονται στο σύνολο καθαρών εσόδων διαφοροποιήθηκαν από ζημίες €13,2 εκ. σε κέρδη €0,8 εκ. για το 2010, κυρίως λόγω της βελτίωσης των συνθηκών στις διεθνείς αγορές.

Βελτίωση στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ο όμιλος κατάφερε να βελτιώσει κατά €13,4 εκ. τις εργασίες του μειώνοντας τις ζημιές στα €3,4 εκ. σε σύγκριση με ζημιές €13,8 εκ. για την πρώτη τριμηνία του 2009. Η βελτίωση των αποτελεσμάτων οφείλεται κυρίως στην αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου αλλά και στη μείωση κατά €4,2 εκ. στις προβλέψεις για απομείωση της αξίας των χορηγήσεων.

Ο Όμιλος συνεχίζει την αναδιάρθρωση και εξυγίανση του δικτύου καταστημάτων εφαρμόζοντας το λειτουργικό μοντέλο της Κύπρου και εστιάζοντας την προσοχή του αποκλειστικά στις παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες.

Προβλέψεις

Η χρέωση για προβλέψεις για απομείωση της αξίας των χορηγήσεων μειώθηκε κατά €3,3 εκ. σε σχέση με το τρίμηνο του 2009 στα €14,3 εκ. από €17,7 εκ. και οφείλεται κυρίως στην μείωση στις προβλέψεις των εργασιών στην Ελλάδα. Οι συσσωρευμένες προβλέψεις για απομείωση στην αξία των χορηγήσεων στις 31 Μαρτίου 2010 ανήλθαν σε €474,5 εκ. (Μάρτιος 2009: €425,2 εκ.) και αποτελούν το 9,0% (Μάρτιος 2009: 8,4%) των συνολικών χορηγήσεων.

Έξοδα

Θετική συμβολή στα αποτελέσματα είχε και η συγκράτηση των εξόδων που παρέμειναν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρσι, στα €43,4 εκ. Τα έξοδα προσωπικού, τα οποία περιλαμβάνουν το κόστος ωφελημάτων αφυπηρέτησης προσωπικού και αποτελούν το 73% του συνόλου των εξόδων του Ομίλου (Μάρτιος 2009: 71%), αυξήθηκαν κατά 3%.

Ο δείκτης εξόδων προς έσοδα μειώθηκε στο 63,5% από 88,1%, την πρώτη τριμηνία του 2009. Αυτό οφείλεται στην αύξηση του συνόλου των καθαρών εσόδων κατά 39%, σε σχέση με μηδενική αύξηση του συνόλου των εξόδων.

Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, οι συνολικές χορηγήσεις σε πελάτες παρουσίασαν αύξηση 4% και έχουν ανέλθει σε €5,3 δισ. σε σύγκριση με €5,1 δισ. το Μάρτιο 2009, ενώ οι καταθέσεις πελατών παρουσίασαν μείωση 4%, φθάνοντας τα €6,2 δισ. σε σύγκριση με €6,4 δισ. το Μάρτιο 2009.

Κεφαλαιακή θέση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Όμιλος διατηρεί ισχυρούς δείκτες ρευστότητας με το δείκτη μεικτών χορηγήσεων προς καταθέσεις να παραμένει στο πολύ ικανοποιητικό επίπεδο του 85,1% σε σύγκριση με 76,5% το Δεκέμβριο του 2009 και 78,7% το Μάρτιο του 2009.

Ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου, με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης τριμηνίας 2010 σε ετησιοποιημένη βάση, διαμορφώνεται στο 5,4% (Έτος 2009: 5,7%).

Στις 31 Μαρτίου 2010, ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας του Ομίλου, με βάση τη σχετική Οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων και των μεγάλων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων (Βασιλεία ΙΙ) ανήλθε σε 14% (31 Δεκεμβρίου 2009: 14%).

Στόχοι προοπτικές

Αναφορικά με τους στρατηγικούς στόχους του Ομίλου κατά το 2010 συνεχίζουν να επικεντρώνονται στη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, στη διασφάλιση υγιούς ρευστότητας, στη διαφύλαξη των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και στην προσεκτική και ορθολογική ανάπτυξη, με μόνιμο στόχο την κερδοφορία.

Η Ελληνική Τράπεζα, εκτιμά ότι το 2010 θα συνεχίσει να είναι μια δύσκολη χρονιά για την κυπριακή οικονομία, με κύρια χαρακτηριστικά τη στασιμότητα της ανάπτυξης, την αυξανόμενη ανεργία και τη χαμηλή πιστωτική επέκταση. Στην Ελλάδα, αναμένεται να συνεχιστεί η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και επιδείνωση της ανεργίας. Ως εκ τούτου, και στις δύο χώρες οι προοπτικές για ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών μέσα στο 2010 είναι περιορισμένες. «Παρόλα αυτά, η υγιής ρευστότητα του Ομίλου επιτρέπει την επιλεκτική χρηματοδότηση νέων έργων σε αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας, όπως παιδείας και υγείας καθώς και σε μεγάλα έργα υποδομής τα οποία είναι σημαντικά για την ανάπτυξη της οικονομίας της Κύπρου», τονίζεται.

Η Ελληνική δεν παραθέτει ένδειξη κερδών για το 2010. Στην ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων του 2009, είχε αναφέρει ότι εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγορές, στοχεύεται η ίδια κερδοφορία με το 2009. Το 2009, η HB κατέγραψε κέρδη €27,2 εκ. έναντι €34 εκ. το 2008.

source: stockwatch.com.cy

Αγορές: Σε ΑΕΠ α' τριμήνου ΗΠΑ η προσοχή


Αγορές: Σε ΑΕΠ α' τριμήνου ΗΠΑ η προσοχή


Στην πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ στο α' τρίμηνο στρέφεται η προσοχή των διεθνών αγορών, ενώ μερίδιο του ενδιαφέροντος λαμβάνουν και οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για ληψη επιδόματος ανεργίας στη χώρα.

Τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ α' τριμήνου ανακοινώνονται στις 15.30 ώρα Ελλάδος, με πρόβλεψη των αναλυτών ότι ενισχύθηκε κατά 3,5% σε τριμηνιαία βάση. Σε ό,τι αφορά τις εβδομαδιαίες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας -στοιχείο που ανακοινώνεται την ίδια ώρα- οι αναλυτές εκτιμούν ότι έχουν υποχωρήσει στις 435.000 από 471.000 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

source: euro2day.gr

Citi: Πώληση 20% από το αμερικανικό δημόσιο


Citi: Πώληση 20% από το αμερικανικό δημόσιο



Στην πώληση του 20% των μετοχών της Citigroup που έχει στην κατοχή του προχώρησε τον περασμένο μήνα το αμερικανικό δημόσιο με σημαντικό κέρδος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το αμερικανικό δημόσιο προχώρησε σε πώληση 1,5 δισ. μετοχών (από τις 7,7 δισ. μετοχές της τράπεζας που έχει στην κατοχή του) με έσοδα 6,2 δισ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο πώλησε με μέση τιμή 4,13 δολάρια δηλαδή κατά 27% υψηλότερα από τα 3,25 δολάρια που είχε καταβάλει προκειμένου να αποκτήσει το μερίδιο που κατέχει στην Citigroup.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι η Morgan Stanley έχει αναλάβει επισήμως να προχωρά σε προγραμματισμένες πωλήσεις μετοχών της Citigroup που έχει στην κατοχή του το αμερικανικό δημόσιο.

Μετά την πώληση το αμερικανικό δημόσιο έχει, πλέον, στην κατοχή του 6,2 δισ. μετοχές της Citigroup, δηλαδή το 21% του ομίλου.

source: euro2day.gr

Apple: Κορυφαίος τεχνολογικός όμιλος διεθνώς


Apple: Κορυφαίος τεχνολογικός όμιλος διεθνώς


Η Apple κατόρθωσε να «νικήσει» την κορυφαία αντίπαλό της Microsoft, καθώς από χθες είναι ο κορυφαίος όμιλος υψηλής τεχνολογίας παγκοσμίως, βάσει κεφαλαιοποίησης.

Η κεφαλαιοποίηση της Apple μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Τετάρτης στην Wall Street έφθασε στο επίπεδο των 222 δισ. δολαρίων, ενώ αυτή της Microsoft διαμορφώθηκε στα 219 δισ. δολάρια.

Ακόμη και εάν η εν λόγω κατάταξη αλλάξει μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, το επίτευγμα της Apple δεν θα χάσει στο ελάχιστο την αξία του, όπως τονίζουν και οι «Financial Times». Άλλωστε μετά από 30 χρόνια επιτέλους ο ιδρυτής της Apple κ. Steve Jobs κατόρθωσε να ξεπεράσει τον «αιώνιο αντίπαλό του» ιδρυτή της Microsoft κ. Bill Gates.

source: euro2day.gr

Morgan Stanley και Credit Suisse: Αγοράστε μετοχές, τώρα!



Morgan Stanley και Credit Suisse: Αγοράστε μετοχές, τώρα!

Τόσο ο Teun Draaisma της Morgan Stanley, όσο και ο Andrew Garthwaite της Credit Suisse, αποφάσισαν να βάλουν το καπέλο που γράφει «Ταύρος των αγορών» και να φωνάξουν στους επενδυτές: βγείτε από τις θέσεις σας σε μετρητά και αγοράστε μετοχές!



Η Morgan Stanley αποφασίζει για πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο του 2009 να πραγματοποιήσει την πρώτη της αλλαγή στις συστάσεις τις για τοποθετήσεις στις αναδυόμενες αγορές και να αυξήσει τη στάση της στις μετοχές της περιοχής, σε overweight 6% από 4% και να μειώσει τη σύσταση για ρευστότητα στο 2% underweight από 5% neutral.

Όπως σημειώνει ο διεθνής οίκος, παρά τις διεθνείς ανησυχίες για την κρίση χρέους της Ευρώπης και την οικονομία γενικότερα, η ιδιαίτερα ισχυρή κερδοφορία των εισηγμένων οδήγησε τον οίκο να προχωρήσει σε αύξηση των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή του 2010. Τα θεμελιώδη μεγέθη της κερδοφορίας στις αναδυόμενες αγορές, έχουν γίνει πολύ πιο ισχυρά τους τελευταίους δύο μήνες, παρά την συννεφιά που υπάρχει στην Ευρώπη και τις ανησυχίες που υπάρχουν γύρω από την σύσφιξη στην Κίνα.

Ετσι, η MS θεωρεί πως πλέον οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών αποτελούν το μεγάλο story των αποδόσεων από εδώ και στο εξής και μάλιστα σε μία στιγμή που δεν είναι καθόλου ακριβά αποτιμημένες.

Από την πλευρά της η Credit Suisse, δίνει τέσσερις λόγους γιατί οι επενδυτές πρέπει να είναι από εδώ και πέρα bullish απέναντι στις μετοχές. Πρώτον, η αγορά είναι ήδη πάρα πολύ απαισιόδοξη σε ότι αφορά τις προοπτικές των μακροοικονομικών στοιχείων διεθνώς και αποτιμά ένα μεγάλο αποπληθωριστικό σοκ. Όμως, ο οίκος δεν «βλέπει» κάτι τέτοιο και θεωρεί πως οι κυριότεροι οικονομικοί δείκτες είναι δυναμικοί και οι προοπτικές της οικονομίας είναι επίσης ισχυρές.

Δεύτερον, σε ότι αφορά τις αποτιμήσεις, αν και το risk premium των αμερικάνικων μετοχών διαμορφώνεται πλέον στο 6,1%, ο στόχος της Credit Suisse είναι στο 4,5% ( καθώς εξαρτάται από τον δείκτη παραγγελιών ISM καθώς και τα spreads στην πιστωτική αγορά). Άρα το περιθώριο επιδείνωσης από τα τρέχοντα επίπεδα είναι μικρό.

Τρίτον, οι διορθώσεις των εκτιμήσεων των αναλυτών για την κερδοφορία των εταιρειών διεθνώς, βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά και σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, οι εκτιμήσεις για τα έσοδα είναι ακόμη πάρα πολύ χαμηλές.

Εάν μάλιστα το ευρώ συνεχίσει να αποδυναμώνεται, και χτυπήσει το 1,20, τότε θα προσθέσει, και άμεσα και έμμεσα, ένα 14% επεπλέον στα κέρδη ανά μετοχή των ευρωπαϊκών εταιρειών, καθώς και ένα 1% στο ΑΕΠ.

Τέλος, οι επενδυτές είναι ακόμη πολύ συντηρητικά τοποθετημένοι στην αγορά. Τα αμοιβαία κεφάλαια έχουν τοποθετημένο το 45% των συνολικών τους assets σε μετοχές, όταν ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος διαμορφώνεται στο 51%.

source: reporter.gr

Τράπεζα Κύπρου: Ισχυρά τα αποτελέσματα λένε Citigroup και JP Morgan


Τράπεζα Κύπρου: Ισχυρά τα αποτελέσματα λένε Citigroup και JP Morgan

Ισχυρά χαρακτηρίζει η Citigroup τα αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου και διατηρεί τη σύσταση αγοράς και την τιμή στόχο των 5,25 ευρώ. Σημειώνει την μεγάλη αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω των υψηλότερων όγκων και περιθωρίων, την ισχυρή αύξηση των καταθέσεων και την πορεία των διεθνών δραστηριοτήτων. Πρόκειται για την πιο ισχυρή τράπεζα στον ελληνικό κλάδο που καλύπτει με βάση την ορατότητα των κερδών και τις αντοχές του ισολογισμού. Η ανάπτυξη στην Κύπρο και τη Ρωσία παραμένουν οι θετικοί καταλύτες ενώ οι κίνδυνοι λόγω της ύφεσης στην Ελλάδα είναι διαχειρίσιμοι κατά την άποψη του οίκου.

Η JP Morgan χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα ισχυρά και ανώτερα των εκτιμήσεών της και διατηρεί την ουδέτερη σύσταση για τη μετοχή και την τιμή στόχο των 4,50 ευρώ. Μάλιστα ο οίκος περίμενε 38 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη και η τράπεζα δημοσίευσε 81 εκατ. ευρώ. Η καλύτερη πορεία οφείλεται στα κέρδη από συναλλαγές και από συναλλαγματικές ισοτιμίες.

source: reporter.gr

ΕΤΕ: Μείωση τιμής – στόχου από UBS


ΕΤΕ: Μείωση τιμής – στόχου από UBS


Στα 12,6 ευρώ από τα 13,8 ευρώ μείωσε η UBS την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας δίνοντας αξιολόγηση "neutral", σύμφωνα με το Reuters.

Η ΕΤΕ ανακοίνωσε χθες καθαρά κέρδη 21 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο, μειωμένα κατά 93% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

source: naftemporiki.gr

Οι παρεμβάσεις της SNB κλονίζουν την αγορά συναλλάγματος

Οι παρεμβάσεις της SNB κλονίζουν την αγορά συναλλάγματος


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Μία νέα προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας Swiss National Bank να αποδυναμώσει το φράγκο θα μπορούσε να αποδειχθεί αρνητικός παράγοντας για τις χρηματαγορές σε παγκόσμιο επίπεδο, προειδοποιούν αναλυτές, μετά την ξεκάθαρη παρέμβαση της SNB την περασμένη εβδομάδα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απότομη στροφή των επενδυτών από τις επενδύσεις υψηλού κινδύνου.

Ειδικοί της αγοράς παρακολουθούν στενά ενδεχόμενη νέα παρέμβαση της SNB καθώς την περασμένη εβδομάδα ορισμένοι traders τόνισαν ότι η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε μία επιθετική κίνηση για τον περιορισμό της ενίσχυσης του φράγκου έναντι του ευρώ. Σύμφωνα με τη συνήθη πολιτική της, η SNB αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Η πτώση του φράγκου, η οποία εξέπληξε τις αγορές, επέφερε πλήγμα στις τοποθετήσεις για συνέχιση της ανόδου έναντι του ευρώ – μία δημοφιλή συναλλαγή στις τάξεις των hedge funds. Τα funds αυτά έπρεπε συνεπώς να βιαστούν και να κλείσουν άλλες θέσεις με σκοπό να περιορίσουν τις απώλειες, γεγονός που άσκησε έντονες πιέσεις στις μετοχές και σε άλλες αγορές, εκτιμούν αναλυτές.

«Πιστεύω ότι οι αγορές θα είχαν διαφορετική εικόνα αν η SNB δεν είχε παρέμβει τόσο επιθετικά», σχολίασε ο Hans Redeker, επικεφαλής αναλυτής συναλλάγματος της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas στο Λονδίνο.

«Στην περίπτωση που η SNB προβεί σε ανάλογη κίνηση, κύκλοι της αγοράς θα τρέξουν προς την έξοδο προσπαθώντας να αποφύγουν να παγιδευτούν σε παρόμοια κατάσταση με αυτή που βίωσαν την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή», πρόσθεσε.

Είναι δύσκολο να πούμε με σιγουριά αν η SNB πραγματικά βρίσκεται πίσω από την απότομη πτώση του φράγκου, γιατί η κεντρική τράπεζα ποτέ δεν επιβεβαιώνει ή διαψεύδει την εμπλοκή της. Ωστόσο, η κίνηση ήταν αντίθετη με το momentum της αγοράς και έλαβε χώρα χωρίς προφανή αιτία που να βασίζεται στα θεμελιώδη.

Άσχετα με το αν η SNB παρενέβη, η σημαντική πτώση του νομίσματος άσκησε έντονες πιέσεις στις χρηματαγορές. Άλλα στελέχη της αγοράς, ένα τραπεζικό στέλεχος και ένα στέλεχος επενδυτικής εταιρείας, συμφωνούν ότι η αντιστροφή της τάσης του νομίσματος κλόνισε τους traders αυξάνοντας τη μεταβλητότητα στο ήδη νευρικό κλίμα και ώθησε τους επενδυτές να κλείσουν θέσεις σε άλλες επενδύσεις.

Η SNB αγοράζει τακτικά ευρώ τελευταία προσπαθώντας να περιορίσει την ανοδική πορεία του φράγκου, υπενθυμίζοντας συχνά στην αγορά ότι θα αντιτεθεί σε ενδεχόμενη απότομη άνοδο του νομίσματος. Η επιμονή της να αγοράζει ευρώ ώθησε τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας σε νέα υψηλά.

Η διαφορά με την προηγούμενη Τετάρτη είναι ότι αντί να συνεχίζει να διακόπτει την πτωτική πορεία του ευρώ έναντι του φράγκου υιοθετώντας παθητική στάση, πιστεύεται ότι η κεντρική τράπεζα προχώρησε επιθετικά αγοράζοντας ευρώ, ωθώντας το κοινό νόμισμα σε σημαντική άνοδο, εκτιμούν ορισμένοι traders.

Το νόμισμα των 16 χωρών εκτινάχθηκε από τα 1,40 φράγκα σε πάνω από τα 1,43 φράγκα στις 19 Μαΐου. Το γεγονός αυτό ώθησε τους traders να κλείσουν προηγούμενες θέσεις, υποχρεώνοντας το ευρώ σε άνοδο σχεδόν πάνω από τα 1,46 φράγκα στο τέλος της εβδομάδας.

Επίσης στις 19 Μαΐου, το ευρώ ενισχύθηκε σε ποσοστό 2% έναντι του δολαρίου, 2% έναντι του γεν και πάνω από 1% έναντι της στερλίνας, με την κίνησή του έναντι του ελβετικού φράγκου να θεωρείται η αιτία.

Οι αναταράξεις στην αγορά συνεχίστηκαν και την Πέμπτη, με τις αμερικανικές μετοχές να υποχωρούν σημαντικά και τον Dow Jones Industrial Average να σημειώνει πτώση 3,60% στις 10.068,01 μονάδες, που είναι η μεγαλύτερη πτώση από τις 5 Μαρτίου του 2009.

Τα hedge funds φαίνεται πως πιάστηκαν εξ απήνης. «Οι λογαριασμοί κερδών-ζημιών των funds για την Πέμπτη και την Παρασκευή της περασμένης εβδομάδας δείχνουν ότι χάθηκαν πολλά χρήματα», τόνισε ο Redeker της BNP Paribas.

Πολλές θετικές για το φράγκο τοποθετήσεις θα έχουν πλέον κλήσει. Ωστόσο, οι traders πλέον βρίσκονται σε επαγρύπνηση για ενδεχόμενη νέα παρέμβαση της SNB, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σύντομα καθώς οι παγκόσμιες αγορές κυριεύονται από ένα νέο κύμα πανικού που προκλήθηκε την Τρίτη εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης στην κορεατική χερσόνησο και των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την Ευρωζώνη. Ο ρόλος του φράγκου ως ασφαλές καταφύγιο συνεπάγεται ότι το νόμισμα λειτουργεί σαν μαγνήτης σε τέτοιου είδους καταστάσεις.

Την Τρίτη, η ελβετική τράπεζα UBS AG συμβούλεψε τους πελάτες της να αγοράσουν φράγκα, με στόχο την πτώση του ευρώ στα 1,38 φράγκα.

Στις 1420 GMT , το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,4260 φράγκα από 1,4330 φράγκα που βρισκόταν αργά τη Δευτέρα στις συναλλαγές της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με στοιχεία της EBS.


source: capital.gr

Ρεκόρ παραγγελιών πλοίων τον Απρίλιο αξίας 2 δισ. δολαρίων


Ρεκόρ παραγγελιών πλοίων τον Απρίλιο αξίας 2 δισ. δολαρίων


Βροχή πέφτουν φέτος οι νέες παραγγελίες για πλοία στα ασιατικά ναυπηγεία. Παρά την σχετική αβεβαιότητα για το μέλλον, οι εφοπλιστές εμφανίζονται φέτος πολύ δραστήριοι στον τομέα των ναυπηγήσεων.

Μήνα με το μήνα αυξάνεται ραγδαία μέχρι στιγμής η επενδυτική δραστηριότητα στην παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία, με τις νέες παραγγελίες να καταγράφουν τον περασμένο Απρίλιο υψηλό 15 μηνών.

Σύμφωνα με τον βρετανικό οίκο Clarksons, τα νέα συμβόλαια ναυπήγησης που υπεγράφησαν τον περασμένο μήνα αφορούν στην κατασκευή 114 πλοίων (69 φορτηγά πλοία και 34 δεξαμενόπλοια), αξίας 2 δισ. δολαρίων περίπου, καταγράφοντας αύξηση πάνω από 21% σε σχέση με τον προηγούμενο Μάρτιο. Μάλιστα, είναι η καλύτερη… «επίδοση» από τον Ιανουάριο του 2009.

Οι μειωμένες τιμές ναυπήγησης πλοίων που έχουν υιοθετήσει οι ασιατικές γιάρδες έχουν αφυπνίσει για τα καλά το επενδυτικό ενδιαφέρον των πλοιοκτητών.

Παρά πάντως την αύξηση των νέων παραγγελιών, το παγκόσμιο orderbook που αριθμεί πλέον 7.989 πλοία, χωρητικότητας 494 εκ. τόνων, συνεχίζει σταθερά να μειώνεται από τον Αύγουστο του 2008.

Το “χορό” βέβαια των παραγγελιών σέρνουν ως είθισται οι Έλληνες εφοπλιστές με ναυπηγικές συμφωνίες μέχρι στιγμής ύψους άνω των δύο δις. δολαρίων για την κατασκευή 45 πλοίων.

Ο όμιλος Ρέστη έχει παραγγείλει τρία φορτηγά πλοία kamsarmax.

Η Anangel έχει παραγγείλει δύο φορτηγά capesize χωρητικότητας 180.000 τόνων το καθένα και ένα VLCC δεξαμενόπλοιο.

Οι εταιρείες“Almi Tankers” και “Fairsky” συμφερόντων οικογένειας Φωστηρόπουλου έχουν παραγγείλει δέκα τάνκερ τύπου suezmax, χωρητικότητας 160.000 τόνων το καθένα και δύο VLCC.

Η Polembros έχουν προχωρήσει σε συμφωνία για την κατασκευή δύο φορτηγών πλοίων ξηρού φορτίου panamax και ενός capesize.

Η ναυτιλιακή εταιρεία του Ευάγγελου Νομικού επέστρεψε στις ναυπηγήσεις πλοίων κλείνοντας συμφωνία για την κατασκευή ενός φορτηγού πλοίου 81.000 τόνων με την κορεάτικη γιάρδα STX.

Η Dryships έχει παραγγείλει δύο φορτηγά πλοία, ενώ στα σκαριά βρίσκεται συμφωνία για τη ναυπήγηση πέντε δεξαμενόπλοιων για λογαριασμό της ναυτιλιακής εταιρείας Cardiff Marine.

Η Safe bulkers έχει παραγγείλει δύο kamsarmax χωρητικότητας 82.000 τόνων.

Η ναυτιλιακή Centrofin έχει αυξήσει σε τέσσερα τον αριθμό των υπό ναυπήγηση δεξαμενόπλοιων suezmax που έχει παραγγείλει φέτος.

Η Target Marine του εφοπλιστή Αντώνη Κομνηνού έχει υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή 2 τάνκερ.

Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Nasdaq, “Star Bulk Carriers” του Ακη Τσιριγκάκη, έχει παραγγείλει δύο φορτηγά πλοία capesize, χωρητικότητας 180.000 τόνων.

Η ΑΒ Maritime του εφοπλιστή Σπύρου Βαμβακά έχει παραγγείλει δύο φορτηγά panamax.

Η S. Frangoylis έχει παραγγείλει δύο φορτηγά πλοία αξίας 51 εκ. δολαρίων.

Η Iason Hellenic του Αλέξανδρου Πετράκη έχει παραγγείλει 2 φορτηγά πλοία χωρητικότητας 82.000 dwt.

source: capital.gr

Νέα άνοδος για τις ιαπωνικές εξαγωγές τον Απρίλιο


Νέα άνοδος για τις ιαπωνικές εξαγωγές τον Απρίλιο

Ενισχυμένες για πέμπτο συνεχή μήνα εμφανίστηκαν οι εξαγωγές της Ιαπωνίας τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι αρχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι ιαπωνικές εξαγωγές εμφανίστηκαν ενισχυμένες κατά 40,4% τον Απρίλιο του 2010 σε σχέση με αντίστοιχο διάστημα του 2009, ενώ η συνολική τους αξία διαμορφώθηκε σε 5,89 τρισ. γεν (65,4 δισ. δολάρια).

Σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, αναλυτές ανέμεναν άνοδο των ιαπωνικών εξαγωγών τον Απρίλιο κατά 38,9%.

Οι εισαγωγές της χώρες εμφανίστηκαν επίσης ενισχυμένες, κατά 24,2%, ενώ για τον Απρίλιο το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 742,26 δισ. γεν, χαμηλότερα μεν από τα επίπεδα του Μαρτίου (948,9 δισ. γεν) αλλά άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών που σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires το τοποθετούσαν στα 709,3 δισ. γεν.

source: capital.gr

Κίνα: Διάψευση για μείωση της έκθεσης της στην Ευρώπη


Κίνα: Διάψευση για μείωση της έκθεσης της στην Ευρώπη

Τις φήμες που θέλουν την Κίνα να επανεξετάζει το ύψος της έκθεσής της σε ευρωπαϊκά ομόλογα διαψεύδει στέλεχος της κινεζικής κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Το δημοσίευμα αναφέρει αντίθετα πως η Κίνα εμμένει στη στρατηγική διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου και δε σχεδιάζει να μειώσει το χρέος της Ευρωζώνης που έχει στα χέρια της.

Ο ξένος Τύπος μετέδιδε πως η κυβέρνηση της χώρας σχεδιάζει να μειώσει την έκθεση της σε ομόλογα αδύναμων κρατών της Ευρωζώνης, εν μέσω κρίσης χρέους που ταλανίζει τη Γηραιά Ήπειρο.

source: capital.gr

Mobius: Αγοράζει μετοχές των BRIC, χαρακτηρίζει την αγορά "bull"


Mobius: Αγοράζει μετοχές των BRIC, χαρακτηρίζει την αγορά "bull"


Μετοχές των αναδυόμενων αγορών της Βραζιλίας, της Κίνας, της Ρωσίας και της Ινδίας, των επονομαζόμενων BRIC, αγοράζει τον τελευταίο μήνα ο πολύ γνωστός επενδυτής Mark Mobius, ο οποίος παράλληλα χαρακτηρίζει την πτώση των μετοχών στις αναδυόμενες αγορές «διόρθωση» σε μία «bull» αγορά.

«Παρά το γεγονός ότι πολλοί πιστεύουν πως εισερχόμαστε σε μία ‘bear’ αγορά, δεν εκτιμούμε το ίδιο», τόνισε ο Mobius ο οποίος διαχειρίζεται 34 δισ. δολάρια στις αναδυόμενες αγορές από τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της Templeton Asset Management. «Πρόκειται για μία διόρθωση σε μια συνεχιζόμενη ‘bull’αγορά».

Σημειώνεται ότι ο δείκτης MSCI Emerging Markets index, των αναδυόμενων αγορών, έχει σημειώσει πτώση 15% από το υψηλό στις 15 Απριλίου, εξαιτίας των ανησυχιών ότι οι κινήσεις της Κίνας για τον περιορισμό του πληθωρισμού και οι προσπάθειες των ευρωπαϊκών κρατών να μειώσουν τα ελλείμματά τους, μπορούν να «εκτροχιάσουν» την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

«Όταν έρθει η ώρα, οι αναδυόμενες αγορές θα ανακάμψουν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ορμή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Mobius. «Αγοράζουμε γιατί είχαμε νέες εισροές κεφαλαίων στα funds που διαχειριζόμαστε. Και οι περισσότερες τοποθετήσεις πραγματοποιήθηκαν στις χώρες του BRIC», συμπλήρωσε.

Η Templeton επίσης αγοράζει μετοχές σε αγορές όπως του Ντουμπάι και της Αιγύπτου, ενώ η εταιρεία δεν έχει μειώσει την έκθεσή της στη Νότια Κορέα καθώς οι μετοχές που κατέχει ήταν ‘σχετικά φθηνές’ όταν αγοράστηκαν και μπορεί να επωφεληθεί από τις διεθνείς πωλήσεις στην περίπτωση που «κοπάσει» η οικονομική ανάκαμψη της χώρας, κατέληξε ο Mobius.

source: capital.gr

Alpha Bank: Ζημίες 10,4 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνοNAFTEMPORIKI.GR Πέμπτη, 27 Μαϊου 2010 09:21


Alpha Bank: Ζημίες 10,4 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνοNAFTEMPORIKI.GR Πέμπτη, 27 Μαϊου 2010 09:21
Τελευταία Ενημέρωση : 27/05/2010 09:29 ΕκτύπωσηΑποστολήΦυλάξτε τοΓραμματοσειράΑκούστε το


Ζημιές ύψους 10,4 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης έκτακτης φορολογίας ύψους 61,9 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Alpha Bank [ACBr.AT] για το πρώτο τρίμηνο του έτους, εξαιτίας της αύξησης των προβλέψεων και της επιβράδυνσης των χορηγήσεων.

Εξαιρουμένης της έκτακτης φορολογίας, τα καθαρά κέρδη του ομίλου υποχώρησαν κατά 39,5% στα 51,6 εκατ. ευρώ και ήταν ελαφρώς ανώτερα των εκτιμήσεων της αγοράς. Αναλυτές σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν κατά μέσο όρο κέρδη 43,5 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ανήλθε σε 13,1%, με τους δείκτες Κεφαλαίων Πρώτης Διαβαθμίσεως (Tier I) και Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) να διαμορφώνονται σε 11,5% και 8,8% αντιστοίχως.

Το απόθεμα των αναχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τίτλων διαμορφώθηκε σε 3,5 δισ. ευρώ, ενώ το ύψος των επενδύσεων της Alpha Bank σε Ελληνικά Ομόλογα ανήλθε σε 4,2 δισ. ευρώ, το οποίο αναλογεί στο 6,1% του ενεργητικού της.

Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις, προσαρμοσμένος ως προς τις τιτλοποιήσεις, ανήλθε σε 114%. Oι καταθέσεις και τα δάνεια αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 1,1% και 1,5% αντιστοίχως.

Οι σωρευτικές προβλέψεις ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ, αντανακλώντας έναν ισχυρό δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 53% που αυξάνεται σε 133% συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων. Ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε στο 6,3%.

«Με τη συμμετοχή της στο κοινό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η Ελλάδα εξασφαλίζει την εφαρμογή της δημοσιονομικής εξυγιάνσεως και των διαρθρωτικών εκείνων αλλαγών που θα επιτρέψουν στη χώρα να επιβεβαιώσει τη σημαντική θέση της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη καθώς και τον ρόλο της ως σημείο προσβάσεως προς τις οικονομίες της Ανατολής. Η Alpha Bank, ως βασικός παράγοντας της πραγματικής οικονομίας στην περιοχή, αναμένει να ωφεληθεί δυναμικά καθώς η οικονομία θα προσεγγίζει την αναστροφή της σε θετική πορεία», σχολίασε ο πρόεδρος της τράπεζας, κ. Γιάννης Σ. Κωστόπουλος.


source: naftemporiki.gr
Share |