Thursday, May 27, 2010

Πως σχολιάζουν οι αναλυτές τα μεγέθη της Εθνικής Τράπεζας


Πως σχολιάζουν οι αναλυτές τα μεγέθη της Εθνικής Τράπεζας

Ανάλογα των εκτιμήσεων χαρακτηρίζει η πλειονότητα των αναλυτών τα κέρδη που ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα στο α’ τρίμηνο του έτους, εξαιρουμένης της έκτακτης εισφοράς. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 21 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά 93% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2009), ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου τα καθαρά κέρδη επιβαρύνθηκαν από έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις, ζημίες από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και συνεχιζόμενες υψηλές προβλέψεις έναντι επισφαλειών.

H Bank of America Merrill Lynch, αναφέρει, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ότι τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας για το α’ τρίμηνο του έτους, κινήθηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων σε επίπεδο κερδών προ φόρων κατά περίπου 20%, με τα καθαρά κέρδη όμως να κινούνται χαμηλότερα των προσδοκιών λόγω των υψηλότερων φόρων. Ο αναλυτής του οίκου Johan Ekblom εκτιμά ότι: «τα καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη προ φόρων οφείλονται στα καλύτερα του εκτιμώμενου έσοδα από τόκους και στις χαμηλότερες προβλέψεις που αντιστάθμισαν τα ‘πιο αδύναμα’ του αναμενόμενου έσοδα από συναλλαγές και τα οριακά υψηλότερα λειτουργικά έξοδα». Σημειώνεται ότι η BofA Merrill Lynch έχει θέσει σύσταση «αγορά» και τιμή-στόχο τα 16 ευρώ.

Από την πλευρά της η JPMorgan εκτιμά πως τα κέρδη α΄ τριμήνου του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας ήταν ανάλογα των εκτιμήσεων, εξαιρουμένης της έκτακτης εισφοράς. Ο οίκος, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires εκτιμά ότι «η Εθνική Τράπεζα είναι καλύτερα τοποθετημένη να αντεπεξέλθει στην ύφεση που μαστίζει την Ελλάδα δεδομένου του ισχυρού της ισολογισμού και της κεφαλαικής της επάρκειας». Διατηρεί πάντως τη σύσταση “underweight” λόγω «πιθανών κινδύνων από ενδεχόμενη αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων».

Σύμφωνα με την Keefe, Bruyette & Woods τα μεγέθη που ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα για το α΄ τρίμηνο καταδεικνύουν ότι τα προσαρμοσμένα μεγέθη ήταν ανάλογα των εκτιμήσεων, ωστόσο εκτιμά πως οι ελληνικές δραστηριότητες του ομίλου θα εμφανίσουν περαιτέρω επιδείνωση. Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires ο αναλυτής της KBW Antonio Ramirez δήλωσε «αναμένουμε αδύναμη κερδοφορία από τις δραστηριότητες του ομίλου στην Ελλάδα την ερχόμενη διετία, λόγω της βαθύτερης και μεγαλύτερης διάρκειας ύφεση. Συνεχίζουμε ωστόσο να εκτιμούμε πως η Εθνική Τράπεζα προσφέρει περισσότερο «ανθεκτική» κερδοφορία σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικής τράπεζες, με την έκθεση όμως του ομίλου (ύψους 19,5 δισ. ευρώ) σε ελληνικά ομόλογα να παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση “market perform” για τη μετοχή της ΕΤΕ.

Εν τω μεταξύ σε μείωση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 12,60 ευρώ, από τα 13,80 ευρώ προηγουμένως προχώρησε η UBS, ύστερα από την ανακοίνωση των «αδύναμων» κερδών που ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα για το α΄ τρίμηνο του έτους, μεταδίδει το Dow Jones Newswires. Όπως αναφέρεται ο αναλυτής του ελβετικού οίκου Alexander Kyrtsis δήλωσε ότι: «Τα αδύναμα μεγέθη είναι αποτέλεσμα των ζημιών από συναλλαγές που σχετίζονται με τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ενώ το γεγονός ότι κινήθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων οφείλεται στην απρόσμενη φορολογία ύψους 93 εκατ. ευρώ, απόρροια της έκτακτης εισφοράς». Ωστόσο, ο ίδιος αναλυτής συμπλήρωσε πως οι επαναλαμβανόμενες τάσεις για τον όμιλο είναι «ισχυρές» και σε αυτό το πλαίσιο η UBS διατηρεί τη σύσταση “neutral” για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

source: capital.gr

No comments:

Share |