Thursday, May 27, 2010

Οι παρεμβάσεις της SNB κλονίζουν την αγορά συναλλάγματος

Οι παρεμβάσεις της SNB κλονίζουν την αγορά συναλλάγματος


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Μία νέα προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας Swiss National Bank να αποδυναμώσει το φράγκο θα μπορούσε να αποδειχθεί αρνητικός παράγοντας για τις χρηματαγορές σε παγκόσμιο επίπεδο, προειδοποιούν αναλυτές, μετά την ξεκάθαρη παρέμβαση της SNB την περασμένη εβδομάδα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απότομη στροφή των επενδυτών από τις επενδύσεις υψηλού κινδύνου.

Ειδικοί της αγοράς παρακολουθούν στενά ενδεχόμενη νέα παρέμβαση της SNB καθώς την περασμένη εβδομάδα ορισμένοι traders τόνισαν ότι η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε μία επιθετική κίνηση για τον περιορισμό της ενίσχυσης του φράγκου έναντι του ευρώ. Σύμφωνα με τη συνήθη πολιτική της, η SNB αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Η πτώση του φράγκου, η οποία εξέπληξε τις αγορές, επέφερε πλήγμα στις τοποθετήσεις για συνέχιση της ανόδου έναντι του ευρώ – μία δημοφιλή συναλλαγή στις τάξεις των hedge funds. Τα funds αυτά έπρεπε συνεπώς να βιαστούν και να κλείσουν άλλες θέσεις με σκοπό να περιορίσουν τις απώλειες, γεγονός που άσκησε έντονες πιέσεις στις μετοχές και σε άλλες αγορές, εκτιμούν αναλυτές.

«Πιστεύω ότι οι αγορές θα είχαν διαφορετική εικόνα αν η SNB δεν είχε παρέμβει τόσο επιθετικά», σχολίασε ο Hans Redeker, επικεφαλής αναλυτής συναλλάγματος της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas στο Λονδίνο.

«Στην περίπτωση που η SNB προβεί σε ανάλογη κίνηση, κύκλοι της αγοράς θα τρέξουν προς την έξοδο προσπαθώντας να αποφύγουν να παγιδευτούν σε παρόμοια κατάσταση με αυτή που βίωσαν την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή», πρόσθεσε.

Είναι δύσκολο να πούμε με σιγουριά αν η SNB πραγματικά βρίσκεται πίσω από την απότομη πτώση του φράγκου, γιατί η κεντρική τράπεζα ποτέ δεν επιβεβαιώνει ή διαψεύδει την εμπλοκή της. Ωστόσο, η κίνηση ήταν αντίθετη με το momentum της αγοράς και έλαβε χώρα χωρίς προφανή αιτία που να βασίζεται στα θεμελιώδη.

Άσχετα με το αν η SNB παρενέβη, η σημαντική πτώση του νομίσματος άσκησε έντονες πιέσεις στις χρηματαγορές. Άλλα στελέχη της αγοράς, ένα τραπεζικό στέλεχος και ένα στέλεχος επενδυτικής εταιρείας, συμφωνούν ότι η αντιστροφή της τάσης του νομίσματος κλόνισε τους traders αυξάνοντας τη μεταβλητότητα στο ήδη νευρικό κλίμα και ώθησε τους επενδυτές να κλείσουν θέσεις σε άλλες επενδύσεις.

Η SNB αγοράζει τακτικά ευρώ τελευταία προσπαθώντας να περιορίσει την ανοδική πορεία του φράγκου, υπενθυμίζοντας συχνά στην αγορά ότι θα αντιτεθεί σε ενδεχόμενη απότομη άνοδο του νομίσματος. Η επιμονή της να αγοράζει ευρώ ώθησε τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας σε νέα υψηλά.

Η διαφορά με την προηγούμενη Τετάρτη είναι ότι αντί να συνεχίζει να διακόπτει την πτωτική πορεία του ευρώ έναντι του φράγκου υιοθετώντας παθητική στάση, πιστεύεται ότι η κεντρική τράπεζα προχώρησε επιθετικά αγοράζοντας ευρώ, ωθώντας το κοινό νόμισμα σε σημαντική άνοδο, εκτιμούν ορισμένοι traders.

Το νόμισμα των 16 χωρών εκτινάχθηκε από τα 1,40 φράγκα σε πάνω από τα 1,43 φράγκα στις 19 Μαΐου. Το γεγονός αυτό ώθησε τους traders να κλείσουν προηγούμενες θέσεις, υποχρεώνοντας το ευρώ σε άνοδο σχεδόν πάνω από τα 1,46 φράγκα στο τέλος της εβδομάδας.

Επίσης στις 19 Μαΐου, το ευρώ ενισχύθηκε σε ποσοστό 2% έναντι του δολαρίου, 2% έναντι του γεν και πάνω από 1% έναντι της στερλίνας, με την κίνησή του έναντι του ελβετικού φράγκου να θεωρείται η αιτία.

Οι αναταράξεις στην αγορά συνεχίστηκαν και την Πέμπτη, με τις αμερικανικές μετοχές να υποχωρούν σημαντικά και τον Dow Jones Industrial Average να σημειώνει πτώση 3,60% στις 10.068,01 μονάδες, που είναι η μεγαλύτερη πτώση από τις 5 Μαρτίου του 2009.

Τα hedge funds φαίνεται πως πιάστηκαν εξ απήνης. «Οι λογαριασμοί κερδών-ζημιών των funds για την Πέμπτη και την Παρασκευή της περασμένης εβδομάδας δείχνουν ότι χάθηκαν πολλά χρήματα», τόνισε ο Redeker της BNP Paribas.

Πολλές θετικές για το φράγκο τοποθετήσεις θα έχουν πλέον κλήσει. Ωστόσο, οι traders πλέον βρίσκονται σε επαγρύπνηση για ενδεχόμενη νέα παρέμβαση της SNB, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σύντομα καθώς οι παγκόσμιες αγορές κυριεύονται από ένα νέο κύμα πανικού που προκλήθηκε την Τρίτη εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης στην κορεατική χερσόνησο και των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την Ευρωζώνη. Ο ρόλος του φράγκου ως ασφαλές καταφύγιο συνεπάγεται ότι το νόμισμα λειτουργεί σαν μαγνήτης σε τέτοιου είδους καταστάσεις.

Την Τρίτη, η ελβετική τράπεζα UBS AG συμβούλεψε τους πελάτες της να αγοράσουν φράγκα, με στόχο την πτώση του ευρώ στα 1,38 φράγκα.

Στις 1420 GMT , το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,4260 φράγκα από 1,4330 φράγκα που βρισκόταν αργά τη Δευτέρα στις συναλλαγές της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με στοιχεία της EBS.


source: capital.gr

No comments:

Share |