Thursday, May 27, 2010

Moody΄s: Σε αναθεώρηση τρεις κυπριακές τράπεζες


Moody΄s: Σε αναθεώρηση τρεις κυπριακές τράπεζες

Η Moody΄s Investors Service ανακοίνωσε σήμερα πως έθεσε σε αναθεώρηση για ενδεχόμενη υποβάθμιση τις αξιολογήσεις καταθέσεων, πιστοληπτικής ικανότητας και χρηματοοικονομικής ισχύος, της Τρ. Κύπρου, της Marfin Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας.

Η Moody΄s σημειώνει ότι η σημερινή μεταβολή αντανακλά τις ανησυχίες της για την αυξανόμενη πίεση στη χρηματοοικονομική απόδοση των τραπεζών που απορρέει από τη σημαντική έκθεση στην Ελλάδα μέσω των καταστημάτων-θυγατρικών της.

Η μεταβολή επίσης ενσωματώνει ορισμένες ανησυχίες για τους αυξημένους πιστωτικούς κινδύνους που σχετίζονται με τις εγχώριες και διεθνείς δραστηριότητες των τραπεζών παρά κάποια σημάδια βελτίωσης των λειτουργικών συνθηκών το τελευταίο διάστημα.

Κατά την αναθεώρηση, ο οίκος αξιολόγησης θα εστιάσει σε τρεις τομείς:

1) Την έκταση στην οποία οι εκθέσεις των τραπεζών στην Ελλάδα- ειδικότερα, σε δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δάνεια λιανικής – θα προκαλέσουν σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ως αποτέλεσμα την εξασθένιση της κερδοφορίας και τη διάβρωση της κεφαλαιακής τους βάσης.

2) Την ισχύ της θέσης ρευστότητας και την ικανότητα αντοχής της σε ενδεχόμενες πιέσεις που μπορεί να προκύψουν από τις εξελίξεις στις αγορές στην Ευρώπη.

3) Την πιθανή απόδοση των εγχώριων χαρτοφυλακίων μέσω της αναθεώρησης της βιωσιμότητας και της ισχύς της ανάκαμψης της οικονομίας της Κύπρου και της τοπικής αγοράς ιδιοκτησίας.

source: capital.gr

No comments:

Share |