Thursday, May 27, 2010

ΗΠΑ: Μικρότερη των εκτιμήσεων η ανάπτυξη το α΄ τρίμηνο


ΗΠΑ: Μικρότερη των εκτιμήσεων η ανάπτυξη το α΄ τρίμηνο

Με ρυθμό 3% επεκτάθηκε η οικονομία των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σύγκριση με το τέταρτο του 2009, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της χώρας, χάνοντας τις εκτιμήσεις οικονομολόγων οι οποίοι προέβλεπαν ρυθμό ανάπτυξης 3,4%.


Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, στην πρώτη του εκτίμηση το υπουργείο έκανε λόγο για επέκταση του ΑΕΠ με ρυθμό 3,2%, ωστόσο προχώρησε στην καθοδική αναθεώρηση των στοιχείων για τις καταναλωτικές και τις επιχειρηματικές δαπάνες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα μετά φόρων κέρδη ενισχύθηκαν 9,7% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009, και 42,7% σε σχέση με το πρώτο. Υπενθυμίζεται πως το τέταρτο τρίμηνο η οικονομία των ΗΠΑ είχε σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 5,6%.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 3,5%, έναντι 3,6% της πρώτης εκτίμησης, ενώ οι επιχειρηματικές δαπάνες ενισχύθηκαν σε ποσοστό 3,1% έναντι 4,1%.

Οι επιχειρήσεις ενίσχυσαν τα αποθέματά τους κατά 33,9 δισ. δολ., οι στεγαστικές δαπάνες υποχώρησαν 10,7%, οι δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αυξήθηκαν 1,2%, ενώ σε πολιτειακό επίπεδο υποχώρησαν 3,9%. Τέλος, οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 7,2% και οι εισαγωγές 10,4%.

source: capital.gr

No comments:

Share |