Saturday, October 11, 2008

ΗΠΑ: η General Motors βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Chrysler με στόχο τη συγχώνευση των δύο αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών (δημοσιεύματα).

ΗΠΑ: η General Motors βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Chrysler με στόχο τη συγχώνευση των δύο αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών (δημοσιεύματα).

Η General Motors βρίσκεται εδώ και ένα μήνα σε διαπραγματεύσεις με την Chrysler με αντικείμενο την ενδεχόμενη συγχώνευση δυο εκ των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών στις ΗΠΑ και σε διεθνές επίπεδο, ανέφερε η εφημερίδα The New York Times αργά χθες Παρασκευή.

Σύμφωνα με τους Τάιμς, οι διαπραγματεύσεις δεν θεωρείται βέβαιο ότι θα καρποφορήσουν.

Η εφημερίδα The Wall Street Journal ανέφερε από την πλευρά της ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ανασταλεί εξ αιτίας της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.

Οι Τάιμς, επικαλούμενοι δύο μη κατονομαζόμενες πηγές που παρακολουθούν την διαδικασία εκ του σύνεγγυς, ανέφεραν ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας συγχώνευσης είναι "50-50".

Η τιμή των μετοχών της GM μειώθηκε την Παρασκευή ακόμη και στα 4 δολάρια --το χαμηλότερο επίπεδο από το 1949-- εν μέσω φόβων ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση θα ακυρώσει τα σχέδια ανασύνταξής της. Έκλεισε στα 4,89 δολάρια στο NYSE.

Η εταιρία, αλλά και η Ford Motor Co, απέκλεισαν χθες το ενδεχόμενο να ζητήσουν να τεθούν σε καθεστώς προστασίας από χρεοκοπία.

Η ενδεχόμενη συγχώνευση της Τζένεραλ Μότορς με την Κράισλερ, κατά αναλυτές, θα αναδιαμόρφωνε την παραπαίουσα αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, μειώνοντας σε δύο τις "Μεγάλες Τρεις" εταιρίες του Ντητρόιτ.

NAFTEMPORIKI

G7: Υπό επεξεργασία κοινές αρχές για αποφυγή χρεοκοπίας μεγάλων τραπεζών

G7: Υπό επεξεργασία κοινές αρχές για αποφυγή χρεοκοπίας μεγάλων τραπεζών


«Διακήρυξη κοινών αρχών για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, με άξονα την αποφυγή χρεοκοπιών μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων» επεξεργάζονται οι υπουργοί Οικονομικών των Επτά πλουσιοτέρων κρατών του κόσμου που συσκέπτονται στην Ουάσινγκτον.

Αυτό δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή, που τηρεί την ανωνυμία της, και πρόσκειται στις εργασίες της συνόδου.

Αξιωματούχος του G7 που δεν κατονομάζεται και τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters δήλωσε από την πλευρά του πως είναι απίθανο η ομάδα των Επτά να υιοθετήσουν το σχέδιο που πρότεινε ο Βρετανός πρωθυπουργός για εγγύηση βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων διατραπεζικών δανείων.


NAFTEMPORIKI

Ενιαίο σχέδιο σωτηρίας από τους ηγέτες της Ε.Ε.

Ενιαίο σχέδιο σωτηρίας από τους ηγέτες της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

Η δραματική επιδείνωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης καθιστά πλέον μονόδρομο την εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης των τραπεζών, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα είναι μια αντιγραφή του σχεδίου - Μπράουν στη Μεγάλη Βρετανία. Δηλαδή θα υλοποιηθεί με εθνικά μέτρα, αλλά συντονισμένα σε κοινοτικό επίπεδο.

Η χθεσινή «βουτιά» των χρηματαγορών προκάλεσε πανικό και στις Βρυξέλλες, έδρα της Ε.Ε., όπου όλοι πλέον έχουν συνειδητοποιήσει ότι με σπασμωδικές ενέργειες η χρηματοπιστωτική κρίση όχι μόνο δεν πρόκειται να υποχωρήσει, αλλά θα γονατίσει και την πραγματική οικονομία. Ηδη τα πρώτα μηνύματα άρχισαν να εκδηλώνονται από την πλευρά της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, με τις πωλήσεις να υποχωρούν κάθετα και τις εταιρείες να ανακοινώνουν απολύσεις και δραστική μείωση της κατασκευής νέων αυτοκινήτων.

Οπως επισημαίνουν στην έδρα της Κομισιόν η κατάσταση θα αρχίσει να ομαλοποιείται από τη στιγμή που οι τράπεζες θα δανείζονται μεταξύ τους και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω κρατικών εγγυήσεων, ώστε η μία τράπεζα να μη φοβάται την άλλη.

Εκτακτη σύγκληση

Χθες, η γαλλική προεδρία και προσωπικά ο πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, δέχθηκε αιτήματα από Ευρωπαίους ηγέτες για έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουις Θαπατέρο, πρότεινε να συνέλθουν εκτάκτως οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης, ενώ επιθυμία για έκτακτη σύνοδο εξέφρασε και ο Ιταλός ομόλογός του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή είτε γίνει η έκτακτη σύνοδος είτε στην κανονική σύνοδος κορυφής, που είναι προγραμματισμένη για τις 15 και 16 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, η πλειονότητα των κρατών - μελών επιθυμεί μια συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση.

Πηγές της γαλλικής προεδρίας τόνιζαν ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο, που επεξεργάζεται και θα θέσει στη διάθεση των κρατών - μελών στη Σύνοδο Κορυφής, θα βασίζεται στο βρετανικό σχέδιο, δηλαδή τα κράτη - μέλη θα προτείνουν στις τράπεζες, που έχουν πρόβλημα ρευστότητας, να συμμετάσχουν με ένα ποσοστό στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Ταυτόχρονα, οι προβληματικές τράπεζες θα μπορούν να συνάπτουν νέα δάνεια για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους με την εγγύηση του κάθε κράτους - μέλους.

Διαφωνεί η Μέρκελ

Η εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης των τραπεζών προσέκρουε μέχρι τώρα, κυρίως, στην άρνηση της γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, η οποία υποστήριζε ότι δεν είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει σε κοινοτικό επίπεδο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης. Τώρα, όμως, που δεν τίθεται θέμα κοινοτικής χρηματοδότησης αλλά εθνικής, όπως στη Μεγάλη Βρετανία, η κα Μέρκελ θα μπορούσε να συναινέσει σε μια τέτοια απόφαση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, χθες, στο Παρίσι, ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, συμφώνησε πλήρως με τον Ισπανό πρωθυπουργό, ότι χρειάζεται κατ' αρχήν μια συντονισμένη και αποφασιστική ευρωπαϊκή απάντηση στη χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΝΑFTEMPORIKI

ΞΕΠΕΡΑΣΑΜΕ ΤΟΥΣ 15,000 ΜΟΝΑΔΙΚΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ! (www.xrhmatisthrioonline.com)

Τους 15,000 μοναδικούς επισκέπτες έφθασε τον μήνα Οκτώβριο το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ON LINE www.xrhmatisthrioonline.com σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 33% σε σχέση με τον μήνα Αύγουστο.

Το www.xrhmatisthrioonline.com είναι ένα ενημερωτικό χρηματοοικονομικό site με συνεχή 24ωρη ροή ειδήσεων. Τον Ιούλιο προχώρησε σε πλήρη ανανέωση του layout του και σε σημαντικό εμπλουτισμό του περιεχομένου του.

Σας υποσχόμαστε ότι θα συνεχίζουμε με τον ίδιο έντονο και μεθοδικό τρόπο, με νέες ιδέες αλλά και με επιχειρηματικές καινοτομίες και συνεργασίες για την άμεση και αποτελεσματική ενημέρωση σας.

Σας ευχαριστούμε!


ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΟΝ LINE
www.xrhmatisthrioonline.com
Share |