Wednesday, June 27, 2012

Υποβάθμιση τραπεζών από Fitch

Υποβάθμιση τραπεζών από Fitch

Σε υποβάθμιση των κυπριακών τραπεζών Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch μετά την προχθεσινή υποβάθμιση της Κύπρου σε junk. Όπως ανακοίνωσε ο οίκος, τα μακροπρόθεσμα ratings και support ratings σε BB από BB+ Οι προοπτικές των ratings είναι σε αρνητικό πρόσημο. Ταυτόχρονα, τα ratings βιωσιμότητας της Τρ. Κύπρου και Ελληνικής υποβαθμίστηκαν σε CCC από B- και απομακρύνονται από το καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης αντανακλώντας την πεποίθηση του οίκου ότι περαιτέρω ανάγκες κεφαλαίου απαιτούνται εν όψει της συνέχισης των πιέσεων της ποιότητας ενεργητικού στην Ελλάδα και Κύπρο.

 To rating βιωσιμότητας της Λαϊκής επιβεβαιώθηκε στο f. Τα βραχυπρόθεσμα ratings και support ratings των τριών τραπεζών έχουν επιβεβαιωθεί και το rating watch negative έχει αφαιρεθεί από τις τράπεζες. Όπως τονίζεται, η υποβάθμιση των τραπεζών αντανακλά την πεποίθηση του οίκου ότι η δυνατότητα του κράτους να στηρίξει τις τράπεζες έχει αποδυναμωθεί μετά την υποβάθμιση της χώρας που προέκυψε από την επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού στην Ελλάδα και Κύπρο. Ο οίκος εκτιμά ότι η κυπριακή κυβέρνηση ενδεχομένως να χρειαστεί μέχρι €6 δισ. για στήριξη του τραπεζικού κλάδου, περιλαμβανομένων των €1,8 δισ. για τη στήριξη της Λαϊκής. Τονίζεται ότι οι εκτιμήσεις για τις σημαντικές ζημιές και κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών υπόκεινται σε αβεβαιότητα και είναι συντηρητικές.

Οι Fitch κρίνουν ότι η περαιτέρω αύξηση κεφαλαίου από τον ιδιωτικό τομέα είναι περιορισμένη και υποθέτει ότι η στήριξη είναι πιθανόν να προέλθει από το κράτος το οποίο θα χρειαστεί να αποταθεί στις διεθνείς αρχές, πιο πιθανόν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF/ ESM). Η δυνατότητα του κράτους να στηρίξει τις τρεις μεγάλες κυπριακές τράπεζες παραμένει ισχυρή κατά την άποψή των Fitch, παρά τη μεγάλη φορολογική επιβάρυνση που θα συνεπαγόταν για τη χώρα.

Υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την άποψη του οίκου στο θέμα αυτό. Πρώτον, το τραπεζικό σύστημα είναι ένα σημαντικό μέρος της κυπριακής οικονομίας και, δεύτερον, υπάρχει ένα μικρό ποσό των ομολογιακών δανείων και χρέους μειωμένης εξασφάλισης των τραπεζών που μπορεί να απορροφήσει ζημίες. Οι κυπριακές τράπεζες χρηματοδοτούνται από τους καταθέτες και η συντριπτική πλειοψηφία είναι από την εγχώρια αγορά ή πελάτες Ελλάδας ή από μη κατοίκους. Κατά την άποψη των Fitch, οι κυπριακές αρχές δεν θα έχουν καμία όρεξη να αναγκάσουν τις απώλειες σε αυτούς τους καταθέτες. Το αρνητικό outlook καταδεικνύει ότι σε περίπτωση νέας υποβάθμισης της χώρας ή σε ενδεχόμενο μείωσης της δυνατότητας διεθνούς υποστήριξης, οι τράπεζες θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν περαιτέρω.

 Η υποβάθμιση των ratings βιωσιμότητας της Τρ. Κύπρου και Ελληνικής αντικατοπτρίζουν την πεποίθηση του οίκου ότι η ικανότητα των τραπεζών για τη συνέχιση της λειτουργίας χωρίς στήριξη είναι ιδιαίτερη ευάλωτη στις συνεχιζόμενες δυσμενείς συνθήκες στην Ελλάδα και Κύπρο. Κατά την άποψη του οργανισμού, αυτό θα επηρεάσει περαιτέρω την ποιότητα του ενεργητικού και ενδέχεται να προσθέσει στις ανάγκες του κεφαλαίου. Ο οίκος δεν αγνοεί τη δυνατότητα για την εξαιρετική εξωτερική βοήθεια κεφαλαίων από την BOCY και HB δεδομένης της ολοένα και περισσότερο περιορισμένης ικανότητας των τραπεζών να δημιουργήσουν κεφάλαια εσωτερικά, λόγω του δύσκολου λειτουργικού περιβάλλοντος. Περισσότερη έκθεση στα δάνεια στην Ελλάδα έχει η Λαϊκή (49% των συνολικών δανείων τέλος του πρώτου τριμήνου του 2012) και ακολουθεί η Τρ. Κύπρου με 34% και η Ελληνική με 17%.

Η έκθεση στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει μειωθεί σημαντικά μετά τις προβλέψεις του 2011 και κυμαίνεται μεταξύ €8 εκ. για την Ελληνική και €360 εκ. για τη Λαϊκή.Ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων της Τρ. Κύπρου βρισκόταν στ 8,5% τέλος του πρώτου τριμήνου και της Ελληνικής στο 8,3%. Αναφέρεται ότι η Τρ. Κύπρου είναι κάτω από τρομερή πίεση για συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχή; Τραπεζών για δείκτη ιδίων κεφαλαίων 9% μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012. Η τράπεζα έχει ενημερώσει την ΚΤ και το υπουργείο Οικονομικών ότι θα ζητήσει από το κράτος την προσωρινή στήριξη των κεφαλαίων της κατά €500 εκ. τα οποία αναμένεται να είναι υπό τη μορφή μη μετοχικών κεφαλαίων.

Το rating βιωσιμότητας της Τρ. Κύπρου αντανακλά επίσης την ηγετική θέση της τράπεζας στην εγχώρια αγορά και την υγιή χρηματοδοτική της δομή (δείκτης δανείων προς καταθέσεις 98% τέλος του πρώτου τριμήνου). Το rating βιωσιμότητας για την Ελληνική υποστηρίζεται από τη σχετικά μικρότερη έκθεση στην Ελλάδα και το υγιές χρηματοδοτικό προφίλ (δείκτης δανείων προς καταθέσεις 77% τέλος του 2011), παρά τη σχετικά πιο αδύναμη ποιότητα ενεργητικού στην Ελλάδα και τη μεγαλύτερη εξάρτηση από καταθέσεις μη κατοίκων Κύπρου. Για τη Λαϊκή, το rating βιωσιμότητας αντανακλά την αποτυχία της τράπεζας κάτω από τους ορισμούς των Fitch. Το rating θα διατηρηθεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα μέχρι την επανάκτηση του κεφαλαίου ης που θα προέλθει από το κράτος. Επίσης, αντανακλά τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τράπεζα και τα αδύναμη θεμελιώδη της.

source: stockwatch.com.cy

Τρίπτυχο Eurogroup-IMF για στήριξη της Κύπρου

Τρίπτυχο Eurogroup-IMF για στήριξη της Κύπρου

 Αναδιάρθρωση και σμίκρυνση του τραπεζικού τομέα, δημοσιονομική εξυγίανση και μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα θα καλύπτει το πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου, ανακοίνωσε σήμερα το Eurogroup. Η ανακοίνωση του Eurogroup καλωσορίζει το αίτημα της Κύπρου για στήριξη, σταχυολογώντας παράλληλα τις παραμέτρους του «ολοκληρωμένου» προγράμματος που θα επεξεργαστούν οι ευρωπαίοι εταίροι για στήριξη της Κύπρου.

 Το Eurogroup αποκαλύπτει, πάντως, ότι η Κύπρος ζήτησε στήριξη και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάτι που δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα. Το πρόγραμμα, αναφέρει το Eurogroup θα στηριχθεί σε μέτρα που έλαβε ήδη η Κύπρος και σε νέα μέτρα που θα αποφασιστούν για ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Eurogroup καλωσορίζει το αίτημα των κυπριακών αρχών για οικονομική ενίσχυση από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης εν όψει των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Αναγνωρίζει ότι τα προβλήματα οφείλονται κυρίως στις δυσκολίες στον τραπεζικό τομέα αλλά σημειώνει και την παρουσία μακροοικονομικών ανισορροπιών. Το Eurogroup αναγνωρίζει ότι ένα πρόγραμμα προσαρμογής φαίνεται δικαιολογημένο και σε αυτό το στάδιο, εξετάζει το ενδεχόμενο να ανταποκριθεί θετικά.

 Το Eurogroup χαιρετίζει επίσης στην ανακοίνωση το αίτημα της Κύπρου για οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ – αίτημα που δεν ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από το κράτος. Οι Υπουργοί καλούν την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τις κυπριακές αρχές και του ΔΝΤ, να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτικών αναγκών και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, υπό το φως του πολύ δύσκολου εξωτερικού περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις από τις αναταραχές της αγοράς. Η οικονομική ενίσχυση θα παρέχεται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προσαρμογής, με βάση τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από τις κυπριακές αρχές και τις συστάσεις που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Μαΐου. Το πρόγραμμα θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης από την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, με τις κυπριακές αρχές και το ΔΝΤ.
Μετά από τη συμφωνία που θα επιτευχθεί με τις κυπριακές αρχές, το πρόγραμμα θα εγκριθεί από το Eurogroup, σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες, με βάση την αξιολόγηση από την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τις προϋποθέσεις που πρέπει να συνοδεύουν τη βοήθεια. Το Eurogroup εκφράζει την πεποίθηση ότι η εφαρμογή του προγράμματος θα αντιμετωπίζει τις οικονομικές, δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προκλήσεις της οικονομίας με αποφασιστικό τρόπο και θα επιτρέψει την επάνοδο της Κύπρου σε μια διατηρήσιμη πορεία ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα θα βασίζεται σε: - Φιλόδοξα μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα με την αντιμετώπιση των αναμενόμενων ελλειμμάτων του κεφαλαίου και τη διατήρηση της ευρωστίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης και της συρρίκνωσης, όπου χρειάζεται. - Αποφασιστική δράση για την εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής και της διαδικασίας δημοσιονομικής εξυγίανσης. - Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αειφόρου και ισόρροπης ανάπτυξης, επιτρέποντας την αποκλιμάκωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Η οικονομική ενίσχυση θα παρέχεται από το EFSF ή το ESM βάσει των χρηματοδοτικών εργαλείων. Το Eurogroup προσβλέπει σε μια ταχεία απάντηση από το ΔΝΤ προς την αίτηση της Κύπρου μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εσωτερικών διαδικασιών του. Το Eurogroup ενέκρινε επίσης την παραχώρηση μέχρι €100 δις για τον ισπανικό χρηματοοικονομικών κλάδων, αναλόγως των αναγκών που θα προκύψουν από πιο ενδελεχείς ελέγχους.



source: stockwatch.com.cy

Παγκόσμια Τράπεζα: "Βλέπει" επιβράδυνση της αναδυόμενης Ευρώπης

Παγκόσμια Τράπεζα: "Βλέπει" επιβράδυνση της αναδυόμενης Ευρώπης

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ – Η οικονομική ανάπτυξη των 11 χωρών της αναδυόμενης Ευρώπης θα υποχωρήσει φέτος σε σχέση με το 2011 λόγω της κλιμάκωσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της. «Αν και με μειούμενο ρυθμό οι οικονομίες των 11 χωρών θα επεκταθούν το 2012 με την προϋπόθεση να μην επιδεινωθεί η κρίση στην Ευρωζώνη,» αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα. Στη συνέχεια αναφέρει πως ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει φέτος στο 1,5% από 3,1% πέρυσι με βασικούς οδηγούς την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις καθαρές εξαγωγές.

Η έκθεση εστιάζει στα 10 νέα μέλη, Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία καθώς και την Κροατία η οποία αναμένεται να γίνει μέλος αργότερα. Η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει πως οι προοπτικές φέτος έχουν υποβαθμιστεί λόγω κινδύνων, όπως χειρότερη του αναμενομένου επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ε.Ε., όπου οι περισσότερες εξαγωγές των χωρών αυτών κατευθύνονται. Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη προβλέπεται πως θα εμφανίσουν χώρες όπως η Πολωνία (2,9%), η Λιθουανία (2,3%) και η Λετονία (2,3%). Μείωση του ΑΕΠ αναμένεται να εμφανίσουν Σλοβενία, Κροατία και Ουγγαρία. Η Παγκόσμια Τράπεζα αποδίδει την επιβράδυνση στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, την αυξημένη αβεβαιότητα και τη μεταβλητότητα στις αγορές, που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των νοικοκυριών.

Επίσης επισημαίνει πως η πτώση των κρατικών δαπανών – λόγω των μέτρων λιτότητας – θα παραμείνει βαρίδι στην απόδοση της οικονομίας. Η τράπεζα προβλέπει ανάκαμψη το 2013 κάνοντας λόγο για μέση ανάπτυξη 2,5%, με τη Λιθουανία να εμφανίζει το μεγαλύτερο ρυθμό (3,5%) ενώ δεν αναμένει καμία να εμφανίσει ύφεση.

source: capital.gr

Τράπεζα της Ισπανίας: Βαθαίνει η ύφεση το Q2

Τράπεζα της Ισπανίας: Βαθαίνει η ύφεση το Q2

 Η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προβλέποντας επιδείνωση της ύφεσης για το δεύτερο τρίμηνο συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Στη μηνιαία της έκθεση, η κεντρική τράπεζας της Ισπανίας αναφέρει πως τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες καταγράφουν απότομη μείωση όπως επίσης και οι αγορές αυτοκινήτων. Επισημαίνεται ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3%.

source: euro2day,gr

Coca-Cola: Επένδυση 5 δισ. δολ. στην Ινδία

Coca-Cola: Επένδυση 5 δισ. δολ. στην Ινδία

Ποσό ύψους 5 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε πως θα επενδύσει η Coca-Cola από κοινού με τις εταιρείες εμφιάλωσης, στην Ινδία, σε μια προσπάθεια να αυξήσει το μερίδιό της στην ασιατική αγορά. Η αξία της επένδυσης, η οποία θα υλοποιηθεί σε διάστημα οκτώ ετών, είναι υψηλότερη κατά 3 δισ. δολάρια σε σχέση με την προηγούμενη ανακοίνωση της εταιρείας.

Η Ινδία αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες καταναλωτικές αγορές στον κόσμο και οι πωλήσεις της Coca-Cola στη χώρα σημειώνουν σταθερή αύξηση. Ωστόσο, οι πωλήσεις του βασικού αναψυκτικού της, της Coke, παραμένουν χαμηλότερες από εκείνες της Pepsi της ανταγωνίστριας Pepsico.

source: naftemporiki.gr

BOCY: Στήριξη από το κράτος €0,5 δισ.

BOCY: Στήριξη από το κράτος €0,5 δισ.

Προσωρινή στήριξη από το κράτος ύψους €500 εκ. ζήτησε η Τρ. Κύπρου για κάλυψη των κεφαλαιακών απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής. Ανακοίνωση της Τράπεζας αναφέρει ότι ενόψει της προθεσμίας κεφαλαιοποίησης των τραπεζών στις 30 Ιουνίου 2012 που τέθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), η Τράπεζα Κύπρου προέβηκε σε μια σειρά ενεργειών για κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών ύψους €1.560 εκ. όπως αυτές καθορίστηκαν από την ΕΑΤ. Με τις ενέργειες αυτές, η Τράπεζα Κύπρου έχει καλύψει ένα σημαντικό μέρος του πιο πάνω ποσού και συνεχίζει τις προσπάθειες για περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων και άλλων μέτρων.

 Η προσπάθεια για πώληση ή και σύναψη στρατηγικών συνεργασιών στον τομέα των θυγατρικών ασφαλιστικών εταιριών δεν έχει καταλήξει και θα συνεχιστεί ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή συμφωνία προς όφελος του Συγκροτήματος και των μετόχων του. Κατά το τρίμηνο που λήγει στις 30 Ιουνίου 2012, το Συγκρότημα προτίθεται να προχωρήσει σε σημαντικά αυξημένες προβλέψεις για το δανειακό του χαρτοφυλάκιο, κυρίως στην Ελλάδα και στην Κύπρο, λόγω του συνεχιζόμενου δυσμενούς οικονομικού κλίματος στις χώρες αυτές.

Το Συγκρότημα προτίθεται επίσης να περιλάβει στα αποτελέσματά του ζημιές περαιτέρω απομείωσης των νέων Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου με βάση πρόσφατη θέση των κύριων διεθνών ελεγκτικών οίκων. Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω εξελίξεων το Συγκρότημα αναμένει ότι δεν θα καλύψει πλήρως το κεφαλαιακό έλλειμμα όπως έχει καθοριστεί από την ΕΑΤ μέχρι 30 Ιουνίου 2012. Ανεξάρτητα από αυτό, σημειώνεται ότι η κεφαλαιακή βάση του Συγκροτήματος παραμένει υγιής και σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις τα βασικά ίδια κεφάλαια στις 30 Ιουνίου 2012 αναμένεται να είναι της τάξης των €2 δισ. και ο δείκτης βασικών ίδιων κεφαλαίων (tier 1) στο 8% περίπου.

Η Τράπεζα Κύπρου ζήτησε παράταση χρόνου από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για ολοκλήρωση των προσπαθειών για ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης και κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών. Το αίτημα αυτό δεν κατέστη δυνατό να της παραχωρηθεί. Ενόψει των πιο πάνω, το Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου έχει κατ’ αρχήν ενημερώσει την Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών ότι θα αποταθεί στο κράτος για προσωρινής μορφής κεφαλαιακή στήριξη της τάξης των €500 εκ. Λόγω του σχετικά χαμηλού ποσού στήριξης, επιδίωξη της Τράπεζας είναι όπως η στήριξη παραχωρηθεί μέσω αξιών μη μετοχικού χαρακτήρα (ειδικών αξιογράφων), όπως έγινε με τράπεζες σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έτυχαν στήριξης μέσω τέτοιου τύπου αξιών. Ανεξάρτητα από τα πιο πάνω, η Τράπεζα Κύπρου παραμένει υγιής με σημαντική προ-προβλέψεων κερδοφορία και σημαντικά βασικά ίδια κεφάλαια, αναφέρει η ανακοίνωση της Τράπεζας.

source: stockwatch.com.cy

Υποβάθμισε τη Γερμανία σε A+ ο οίκος Egan Jones

Υποβάθμισε τη Γερμανία σε A+ ο οίκος Egan Jones

Την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γερμανίας κατά μια βαθμίδα σε A+ από AA- προηγουμένως, ανακοίνωσε ο οίκος Egan-Jones Ratings Co. επικαλούμενος την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Ανεξάρτητα από το εάν η Ελλάδα ή κάποιο άλλο μέλος της Ευρωζώνης εγκαταλείψει το ευρώ, η Γερμανία θα μείνει με "τεράστιες ανείσπρακτες απαιτήσεις", προειδοποιεί ο Egan-Jones στην ανάλυση του. Εκτιμά ταυτόχρονα ότι οι συνολικές οφειλές προς τη Γερμανία αγγίζουν τα 700 δισ. ευρώ με μόνο το 50% να είναι εισπράξιμο, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. Στο μέγεθος αυτό δεν περιλαμβάνεται η έκθεση των γερμανικών τραπεζών στις προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης, προσθέτει.

Εφόσον συμπεριλαμβάνεται η έκθεση των 700 δισ. ευρώ στις προβληματικές χώρες του ευρώ το χρέος της Γερμανίας σκαρφαλώνει στο 114% του ΑΕΠ, εκτιμά ο οίκος, ενώ χωρίς την επιπρόσθετη έκθεση εκτιμάται στο 89% για το 2012. Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση της Γερμανίας από τον οίκο Egan-Jones είναι τέσσερις βαθμίδες χαμηλότερα σε σύγκριση με την αξιολόγηση των τριών μεγαλύτερων οίκων, Standard & Poor΄s, Moody΄s Investors Service και Fitch Ratings. Η αξιολόγηση και των τριών οίκων για την Γερμανία είναι ΑΑΑ, η υψηλότερη δυνατή αξιολόγηση.

source: capital.gr
Share |