Wednesday, June 27, 2012

Παγκόσμια Τράπεζα: "Βλέπει" επιβράδυνση της αναδυόμενης Ευρώπης

Παγκόσμια Τράπεζα: "Βλέπει" επιβράδυνση της αναδυόμενης Ευρώπης

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ – Η οικονομική ανάπτυξη των 11 χωρών της αναδυόμενης Ευρώπης θα υποχωρήσει φέτος σε σχέση με το 2011 λόγω της κλιμάκωσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της. «Αν και με μειούμενο ρυθμό οι οικονομίες των 11 χωρών θα επεκταθούν το 2012 με την προϋπόθεση να μην επιδεινωθεί η κρίση στην Ευρωζώνη,» αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα. Στη συνέχεια αναφέρει πως ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει φέτος στο 1,5% από 3,1% πέρυσι με βασικούς οδηγούς την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις καθαρές εξαγωγές.

Η έκθεση εστιάζει στα 10 νέα μέλη, Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία καθώς και την Κροατία η οποία αναμένεται να γίνει μέλος αργότερα. Η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει πως οι προοπτικές φέτος έχουν υποβαθμιστεί λόγω κινδύνων, όπως χειρότερη του αναμενομένου επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ε.Ε., όπου οι περισσότερες εξαγωγές των χωρών αυτών κατευθύνονται. Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη προβλέπεται πως θα εμφανίσουν χώρες όπως η Πολωνία (2,9%), η Λιθουανία (2,3%) και η Λετονία (2,3%). Μείωση του ΑΕΠ αναμένεται να εμφανίσουν Σλοβενία, Κροατία και Ουγγαρία. Η Παγκόσμια Τράπεζα αποδίδει την επιβράδυνση στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, την αυξημένη αβεβαιότητα και τη μεταβλητότητα στις αγορές, που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των νοικοκυριών.

Επίσης επισημαίνει πως η πτώση των κρατικών δαπανών – λόγω των μέτρων λιτότητας – θα παραμείνει βαρίδι στην απόδοση της οικονομίας. Η τράπεζα προβλέπει ανάκαμψη το 2013 κάνοντας λόγο για μέση ανάπτυξη 2,5%, με τη Λιθουανία να εμφανίζει το μεγαλύτερο ρυθμό (3,5%) ενώ δεν αναμένει καμία να εμφανίσει ύφεση.

source: capital.gr
Share |