Friday, May 20, 2011

Prada: Προς εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ


Prada: Προς εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ

Ένα βήμα πιο κοντά στη σχεδιαζόμενη δημόσια εγγραφή (IPO) ήρθε ο ιταλικός οίκος μόδας Prada καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, έλαβε την έγκριση των αρμοδίων αρχών για εισαγωγή των μετοχών του στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο πηγές με άμεση γνώση του θέματος, η γνωστή εταιρεία πολυτελών ειδών έλαβε το «πράσινο φως» μετά από συνάντηση που είχε η διοίκησή της χθες το βράδυ με την αρμόδια επιτροπή του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ.

Το IPO αναμένεται να σηματοδοτήσει την πρώτη εισαγωγή ιταλικής εταιρείας στο εν λόγω χρηματιστήριο, στο οποίο έχουν ήδη εισαχθεί άλλες μεγάλες εταιρείες πολυτελών ειδών όπως η Samsonite, η Coach και η L'Occitane.

source: naftemporiki.gr

Yποβάθμιση από Fitch


Yποβάθμιση από Fitch

Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, σε εγχώριο και ξένο νόμισμα, κατά τρεις βαθμίδες και συγκεκριμένα σε «B+» από «BB+» προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, θέτοντας τη χώρα υπό επιτήρηση για πιθανή νέα υποβάθμιση.

Σύμφωνα με την έκθεση, η υποβάθμιση του ελληνικού χρέους είναι αποτέλεσμα του μεγέθους των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην υλοποίηση του προγράμματος δραστικών δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει την αξιοπιστία της και να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Fitch, ο πολιτικός κίνδυνος και ο κίνδυνος υλοποίησης του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας έχουν αυξηθεί περαιτέρω, ενώ εκτιμούν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες καθυστέρησης της χορήγησης των νέων δανείων της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την ελληνική κυβέρνηση.

Μετά τη νέα υποβάθμιση, ο διεθνής οίκος τόνισε ότι η επιμήκυνση της διάρκειας του ελληνικού χρέους θα θεωρηθεί χρεοκοπία.

«Απόντος ενός πλήρους χρηματοδοτημένου και αξιόπιστου προγράμματος από το ΔΝΤ και την ΕΕ, η παρούσα αξιολόγηση θα μπορούσε να μετατραπεί σε 'CCC', καταδεικνύοντας ότι το ενδεχόμενο ελληνικής στάσης πληρωμών είναι ιδιαίτερα υψηλό», σημειώνει η Fitch.

Η υποβάθμιση εκ μέρους της Fitch ευθυγραμμίζεται με τις αξιολογήσεις των οίκων Standard & Poor's στο επίπεδο «B» και Moody's στο επίπεδο «B1».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs για την κρίση χρέους στην Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν τρία πιθανά σενάρια: πρώτον, τροποποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και παροχή πρόσθετων δανείων στην Ελλάδα, δεύτερον «εθελούσια» αναδιάταξη της διάρκειας του δημόσιου χρέους και τρίτον αναδιάρθρωση του (μη βιώσιμου) χρέους [Βλέπε άρθρο] .

Απάντηση ΥΠΟΙΚ

«Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Fitch έρχεται σε μια περίοδο που το οικονομικό πρόγραμμα αξιολογείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και επηρεάζεται από την έντονη φημολογία η οποία κατακλύζει τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η απόφαση υποβάθμισης «παραβλέπει τις επιπρόσθετες δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011, αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Οι συγκεκριμένες πολιτικές για να υλοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος».

Δημοκρατική Συμμαχία: Πλησιάζουμε στη χρεοκοπία

«Το ρεκόρ στα spread και οι νέες υποβαθμίσεις, επιβεβαιώνουν ότι πλησιάζουμε στη χρεοκοπία, την ώρα που κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αρνούνται την εθνική συνεννόηση. Αρνούνται να δώσουν στη συνεννόηση συγκεκριμένο περιεχόμενο και χρονοδιάγραμμα», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου.

Όπως αναφέρει, «αυτές οι εμμονές, κινδυνεύουν να οδηγήσουν τη χώρα και τους Έλληνες σε καταστροφικές περιπέτειες».

Γ. Βάιντμαν: Αναμόρφωση χρέους θα απέκοπτε τράπεζες από χρηματοδότηση της ΕΚΤ

Εν τω μεταξύ, την εκτίμηση ότι η επιμήκυνση των λήξεων των ελληνικών ομολόγων θα καθιστούσε αδύνατη την αποδοχή τους ως ενέχυρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκόπτοντας μεγάλο μέρος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ, εξέφρασε ο νέος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας την Παρασκευή.

Όπως επισήμανε συγκεκριμένα ο Γενς Βάιντμαν, η αναμόρφωση των λήξεων των ελληνικών ομολόγων δεν μπορεί να υποκαταστήσει την υλοποίηση του σχεδίου προσαρμογής.

Η επιμήκυνση των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε ένα περιβάλλον που επικρατούν πολλές αμφιβολίες για την διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, πρόσθεσε, θα καθιστούσε αδύνατη την αποδοχή τους ως ενέχυρο για πράξεις αναχρηματοδότησης βάσει των υφιστάμενων όρων του ευρωσυστήματος. Κατά συνέπεια, προειδοποίησε, μεγάλο μέρος του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος θα αποκοβόταν από τη χρηματοδότηση.

source: naftemporiki.gr

ΒΡ: Είσπραξη 1,1 δισ. δολ. από τη Moex Offshore


ΒΡ: Είσπραξη 1,1 δισ. δολ. από τη Moex Offshore



Το ποσό των 1,065 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε πως θα εισπράξει η BP από θυγατρική του ιαπωνικού ομίλου Mitsui, συνιδιοκτήτη της πετρελαιοπηγής στην οποία σημειώθηκε η διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού, δίκην συμμετοχής της στο κόστος των αποζημιώσεων για την καταστροφή.

Σε ανακοίνωσή της η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία τονίζει πως ήλθε σε φιλική συμφωνία με τη Moex Offshore, θυγατρική του εμπορικού ομίλου Mitsui and Co., προκειμένου να διευθετηθεί «η διαφορά ανάμεσα στις δύο εταιρείες σχετικά με το ατύχημα στην εξέδρα άντλησης Deepwater Horizon», στην οποία είχε σημειωθεί έκρηξη τον Απρίλιο του 2010 στον Κόλπο του Μεξικού.

Στα πλαίσια της συμφωνίας αυτής , η Moex Offshore θα καταβάλλει 1,065 δισ. δολάρια στην ΒΡ. Το ποσό «θα χρησιμοποιηθεί για να τροφοδοτηθεί το ταμείο των 20 δισ. δολαρίων», που έχει συσταθεί για να αποζημιωθούν τα θύματα της καταστροφής και να καλυφθούν τα έξοδα για τον καθαρισμό, τονίζει η βρετανική εταιρεία.

Η Moex Offshore κατέχει το 10% της υποθαλάσσιας πετρελαιοπηγής στην οποία σημειώθηκε η έκρηξη, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους και προκάλεσε μία από τις χειρότερες οικολογικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ.

source: naftemporiki.gr

Έκλεισε η συμφωνία του Κατάρ


Έκλεισε η συμφωνία του Κατάρ

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τη συμφωνία με το κράτος του Κατάρ για την επένδυση που θα πραγματοποιηθεί σε τεμάχιο που θα παραχωρηθεί σε κοινοπραξία των δύο κρατών στην είσοδο της Λευκωσίας, απέναντι από το Hilton.

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία κοινοπραξίας με εξαμελές συμβούλιο στο οποίο θα συμμετέχουν τρία μέλη κάθε πλευράς και ο πρόεδρος θα είναι Κύπριος. Τα μέλη που έχουν διοριστεί, αναφέρθηκε, είναι οι Χρίστος Μαυρέλλη (πρόεδρος της κοινοπραξίας), Πάμπος Παπαγεωργίου και Ανδρέας Πίττας.

Η επένδυση θα περιλαμβάνει ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου, διαμερισμάτων, καταστημάτων και γραφείων τα οποία θα διατεθούν σε κύπριους και ξένους επενδυτές, προστίθεται σε σχετική ανακοίνωση που δόθηκε σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία του Υπουργικού.

Η ανακοίνωση δεν αναφέρει το ύψος της επένδυσης που θα καταβάλει το Κατάρ έναντι της παραχώρησης γης στην κοινοπραξία.

Όπως διέρρευσε νωρίτερα, φθάνει τα €50 εκ. με την προϋπόθεση ότι το κυπριακό κράτος θα καρπωθεί την όποια υπεραξία από τις πωλήσεις των ακινήτων.

Η εκτίμηση του κτηματολογίου για το συγκεκριμένο τεμάχιο φθάνει τα €145 εκ. και η εκτίμηση του Κατάρ ήταν για €38 εκ.

«Αυτή η μορφή μεικτής επένδυσης βασίζεται πάνω σε διεθνή πετυχημένα μοντέλα τα οποία δημιουργούν υπεραξία στην επένδυση», αναφέρει η σημερινή ανακοίνωση.

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων εάν η τιμή του τεμαχίου εκτιμάται στα €50 εκ. όπως πρότεινε το Κατάρ και ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο πριν τρεις μήνες περίπου, πριν προκύψει η τελευταία εμπλοκή, ο κ. Στεφάνου απέφυγε να απαντήσει παραπέμποντας ωστόσο στην ενημέρωση που έτυχε η βουλή αμέσως μετά την έγκριση της συγκεκριμένης συμφωνίας από το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Για το πλαίσιο της συμφωνίας έχει γίνει ενημέρωση και συζήτηση στη βουλή καθώς έγινε και δημόσια συζήτηση, γι’ αυτό σήμερα δεν επιθυμούμε να μπούμε σε νέα συμφωνία. Στόχος ήταν να διευκρινιστούν κάποιες λεπτομέρειες σε σχέση με τεχνικά και άλλα ζητήματα που αφορούν τη συμφωνία η οποία βασίζεται σε συγκεκριμένη φόρμουλα και η οποία προβλέπει και την άμεση συνεισφορά του Κατάρ αλλά και συνεισφορά μέσα από την πώληση των ακινήτων».

«Το βέβαιο», συνέχισε, είναι ότι «με τον τρόπο που γίνεται η συνεργασία τόσο η επένδυση όσο και η αξία της γης υπερκαλύπτεται, λαμβάνοντας υπόψη και όλα τα θετικά και τις προοπτικές που έχει η επένδυση αυτή για την οικονομία του τόπου».

Ο κ. Στεφάνου απέφυγε ακόμη να απαντήσει εάν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της επένδυσης περιοριζόμενος να πει ότι «στόχος είναι να ξεκινήσουν τα κατασκευαστικά έργα το συντομότερο δυνατόν».

Φειδωλός στις δηλώσεις του ο κ. Στεφάνου απέφυγε να απαντήσει και εάν ο Εμίρης του Κατάρ θα επισκεφθεί την Κύπρο τις επόμενες εβδομάδες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η συμφωνία για επένδυση του Κατάρ στην Κύπρο έχει μεγάλη σημασία και ότι αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία.

Σημειώνει ότι πέραν της θετικής ψήφου για την οικονομία, η συμφωνία θα δώσει ανάσες στα ταμεία του κράτους, νέα ώθηση στην ανάπτυξη, θα δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίες, θα αναβαθμίσει και θα εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν της ελεύθερης Κύπρου ανοίγοντας παράλληλα μεγάλες προοπτικές για νέες επενδύσεις στην Κύπρο από το Κατάρ και άλλες χώρες.

Η κυβέρνηση εκφράζει «μεγάλη ικανοποίηση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με το κράτος του Κατάρ».

source: stockwatch.com.cy

Θωρακίζεται με νέα κεφάλαια η Τρ. Κύπρου


Θωρακίζεται με νέα κεφάλαια η Τρ. Κύπρου

Την άντληση €890 εκ. ανακοίνωσε σήμερα η Τρ. Κύπρου με την έκδοση μετατρέψιμων αξιογράφων ενισχυμένου κεφαλαίου (ΜΑΕΚ).

Τα ΜΑΕΚ προσφέρθηκαν στους υφιστάμενους μετόχους της τράπεζας και κατά προτεραιότητα, στους κατόχους προηγούμενων αξιογράφων.

Η συνολική έκδοση ήταν για €1345 εκ. και αναμενόταν ότι το μεγαλύτερο μέρος θα καλυπτόταν με την ανταλλαγή επιλέξιμων αξιών συνολικής αξίας €818 εκ. με τα ΜΑΕΚ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας, οι ανταλλαγές επιλέξιμων αξιών περιορίστηκαν τελικά στα €696 εκ.

Επομένως, η καθαρή εισροή νέων κεφαλαίων – πέραν των ανταλλαγών προηγούμενων χρεογράφων με τα ΜΑΕΚ – έφθασε τα €194 εκ.

Σύμφωνα με την Τράπεζα, «η έκδοση των ΜΑΕΚ θωρακίζει σημαντικά το Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου ενισχύοντας προληπτικά την κεφαλαιακή του θέση, με κεφάλαια που πληρούν τις απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ».

Η Τράπεζα σημειώνει στη σημερινή της ανακοίνωση «ότι οι εγγραφές που έχει λάβει η Τράπεζα καθιστούν την έκδοση ως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην Κύπρο, και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη κατά την περίοδο του 2011».

Η Τρ. Κύπρου θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις κεφαλαιακές επιδράσεις της έκδοσης ΜΑΕΚ τη Δευτέρα, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

Τα ΜΑΕΚ είναι αόριστης διάρκειας αλλά η τράπεζα μπορεί να τα ανακαλέσει μετά από πέντε χρόνια.

Πληρώνουν ετήσιο επιτόκιο 6,5% την πρώτη πενταετία και euribor 6-μηνών συν 3% μετά τα πρώτα πέντε έτη.

Οι κάτοχοι των χρεογράφων έχουν δικαίωμα μετατροπής τους σε μετοχές μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2011 με την τιμή μετατροπής να έχει οριστεί στο €3,30.

Η ενίσχυση των κεφαλαίων της Τράπεζας με την έκδοση ΜΑΕΚ γίνεται σε μια περίοδο έντονης συζήτησης εντός και εκτός Κύπρου για τα επίπεδα και το κόστος των κεφαλαίων που χρειάζονται οι κυπριακές τράπεζες για να αντεπεξέλθουν στους πιθανούς κινδύνους που δημιουργούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα.

Το Σεπτέμβριο η Τράπεζα είχε αντλήσει πρωτοβάθμια κεφάλαια €345 εκ. με την έκδοση rights.

Η έκδοση ΜΑΕΚ είχε ανακοινωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου 2011, πριν ξεκινήσει η τελευταία φάση της κρίσης στην Ελλάδα και προτού υποχωρήσει η μετοχή από τα €2,80 που ήταν στις 28 Φεβρουαρίου στα €2,20 που είναι σήμερα.

Στην έκδοση φαίνεται ότι συμμετείχαν κυρίως οι κύπριοι μέτοχοι της Τράπεζας και λιγότεροι οι ξένοι μέτοχοι, που φέρονται να προβληματίζονται για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα.

source: stockwatch.com.cy

Η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας δεν θα διατηρήσει το ρυθμό της


Η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας δεν θα διατηρήσει το ρυθμό της

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Dow Jones)— Η γερμανική οικονομία δεν θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τόσο γρήγορα όσο στο πρώτο τρίμηνο του έτους, όπου το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ενισχύθηκε κατά 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Οι μελλοντικοί δείκτες υποδεικνύουν μια συνεχή ανάπτυξη αλλά με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σύμφωνα με την έκθεση.

Η ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο προήλθε κυρίως από τον εγχώριο τομέα, ο οποίος συνέβαλε περισσότερο από τις εξαγωγές στο ΑΕΠ.

«Η ανοδική τάση των εγχώριων βιομηχανικών παραγγελιών υποδεικνύουν μια συνεχή επέκταση της εγχώριας ζήτησης».

Παράλληλα, οι εξαγωγές θα διατηρήσουν την άνοδό τους λόγω της εξαιρετικά ισχυρής ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών.

Επιπλέον, η μειούμενη ανεργία και τα αυξανόμενα επίπεδα απασχόλησης θα βοηθήσουν την ιδιωτική κατανάλωση, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις από τις τιμές του πετρελαίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η θετική οικονομική ανάπτυξη θα επαναφέρουν το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω των 40 δισ. ευρώ σε αυτό το έτος.




source: capital.gr

Liberty Media: Προσφορά 1,02 δισ. δολ. για την Barnes & Nobles


Liberty Media: Προσφορά 1,02 δισ. δολ. για την Barnes & Nobles

Πρόταση για την εξαγορά της Barnes & Nobles Inc έναντι ποσού 1,02 δισ. δολαρίων κατέθεσε η Liberty Media Corp του Αμερικανού επιχειρηματία Τζον Μαλόουν, εννέα μήνες αφότου τέθηκε προς πώληση η μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, η Liberty Media προσφέρει 17 δολάρια ανά μετοχή, ποσό 20,5% υψηλότερο σε σχέση με την τιμή στην οποία έκλεισε η μετοχή της Barnes & Noble την Πέμπτη.

Μια πιθανή συμφωνία αναμένεται να δώσει στην Liberty Media πρόσβαση στην ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία ηλεκτρονικών βιβλίων, στην οποία κυριαρχεί η Amazon com Inc.

Η Barnes & Noble, η οποία έχει δει τις πωλήσεις των τυπωμένων βιβλίων της να υποχωρούν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, τέθηκε προς πώληση τον περασμένο Αύγουστο.

source: naftemporiki.gr

Ζημίες-ρεκόρ $15 δισ. για την Tepco


Ζημίες-ρεκόρ $15 δισ. για την Tepco


Ζημίες-ρεκόρ ύψους 15 δισ. δολ. ανακοίνωσε η TEPCO, η διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, για την τελευταία οικονομική της χρήση. Πρόκειται για τις υψηλότερες ζημίες από μη χρηματοοικονομικό οργανισμό στην Ιστορία της Ιαπωνίας, που ξεπέρασαν ακόμη και τα πιο δυσοίωνα σενάρια που είχαν διατυπωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Επισημαίνεται πως η TEPCO ακόμα προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Ο πρόεδρος της εταιρίας, κ. Masataka Simizu, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την πορεία της, υπέβαλε την παραίτησή του.

Οι επιπτώσεις για τον ευρύτερο κλάδο κοινής ωφέλειας, όπως και για την ιαπωνική οικονομία θα είναι σημαντικές, καθώς, πρέπει να σημειωθεί, η TEPCO είναι η μεγαλύτερη εταιρία κοινής ωφέλειας στην Ασία, με ιστορία 60 ετών. Η διοίκησή της δεν διατυπώνει κανέναν στόχο για τα αποτελέσματα του 2012 αφού ακόμα είναι άγνωστο το ύψος των αποζημιώσεων που θα κληθεί να καταβάλει σε όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για κεφάλαια μεταξύ των 20 και των 130 δισ. δολ. και τονίζουν πως το συνολικό ποσό θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο θα παρατείνεται η πυρηνική κρίση.

Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση συμφώνησε να δημιουργήσει ένα ταμείο με χρήματα του Δημοσίου για να στηρίξει την Tepco στην καταβολή των αποζημιώσεων.


source: euro2day.gr

Goldman και Nomura "κόβουν" την τιμή για Εθνική


Goldman και Nomura "κόβουν" την τιμή για Εθνική


Σε μείωση της τιμής-στόχου για την Εθνική Τράπεζα προχώρησαν Goldman Sachs και Nomura, ενώ η GS αύξησε την τιμή στόχο για την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Reuters, η Goldman Sachs προχώρησε σ εμείωση της τιμής-στόχου για την Εθνική στα 5,50 ευρώ ανά μετοχή, από τα 7,20 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση “neutral”, ενώ για την Αγροτική αύξησε την τιμή-στόχο στα 0,48 ευρώ ανά μετοχή από τα 0,40 ευρώ προηγουμένως.

Από την πλευρά της, η Nomura μείωσε την τιμή-στόχο για την Εθνική στα 8,60 ευρώ ανά μετοχή από τα 9 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση “neutral”.



source: euro2day.gr

ΗΠΑ: Περιορισμοί στους οίκους αξιολόγησης


ΗΠΑ: Περιορισμοί στους οίκους αξιολόγησης

Αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο αναμένει τώρα τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, από τη στιγμή που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ψήφισε ομόφωνα την Τετάρτη να προτείνει πιο περιοριστικές ρυθμίσεις στο συγκεκριμένο κλάδο, ο οποίος έχει δριμύτατα κατηγορηθεί ότι πυροδότησε την τελευταία χρηματοοικονομική κρίση.

Αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο αναμένει τώρα τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, από τη στιγμή που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ψήφισε ομόφωνα την Τετάρτη να προτείνει πιο περιοριστικές ρυθμίσεις στο συγκεκριμένο κλάδο, ο οποίος έχει δριμύτατα κατηγορηθεί ότι πυροδότησε την τελευταία χρηματοοικονομική κρίση.

Στο πλαίσιο του νόμου Ντοντ-Φρανκ για τη μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα που ψηφίστηκε πέρυσι, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρότεινε σαρωτικούς νέους κανόνες, οι οποίοι προβλέπουν πιο αυστηρούς εσωτερικούς ελέγχους στους οίκους αξιολόγησης, χαλιναγώγηση των αντικρουόμενων συμφερόντων, καθώς και την περιοδική παρακολούθηση των ικανοτήτων των εργαζομένων στις εταιρείες αυτές.

«Οι κανονισμοί αυτοί έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους επενδυτές και άλλους χρήστες των διεθνών οίκων να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν καλύτερα τις αξιολογήσεις τους», διευκρίνισε η πρόεδρος της επιτροπής, Μέρι Σαπίρο, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο αποτελείται από 500 σελίδες που αποβλέπουν στο να ενισχύσουν την ακεραιότητα και να βελτιώσουν τη διαφάνεια των οίκων.

Οι προτάσεις αυτές που πρόκειται να προωθήσει η επιτροπή είναι ανοικτές για δημόσια διαβούλευση για μία περίοδο 60 ημερών. Πιο συγκεκριμένα, οι οίκοι, περιλαμβανομένων των Μοοdy's και Standard & Poor's, θα υποχρεούνται να δημοσιοποιούν σε μία νέα φόρμα, που θα πρέπει να συνοδεύει κάθε αξιολόγησή τους, «σημαντικές ποιοτικές και ποσοτικές πληροφορίες» για την αξιολόγηση και τη μεθοδολογία που χρησιμοποίησαν.

Για τις αξιολογήσεις χρεογράφων εξασφαλισμένων με ενεργητικό, η συγκεκριμένα φόρμα θα πρέπει να περιλαμβάνει και οιοδήποτε συμπέρασμα από τρίτη εταιρεία.

Επικριτές κάνουν λόγο για διαπλεκόμενα συμφέροντα, επειδή οι οίκοι συνήθως πληρώνονται για μία αξιολόγηση από τον εκδότη του οποίου το χρέος αξιολογείται. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά το σύστημα αυτό, όμως σκοπεύει να υψώσει δικλίδες προστασίες, καθώς το νέο πλαίσιο θα απαγορεύει στους αναλυτές να εκδίδουν μία αξιολόγηση στην περίπτωση που πραγματοποιούν συναλλαγές με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες των οίκων αξιολόγησης που πρόκειται να αξιολογηθούν.

Στο στόχαστρο

Τα τελευταία έτη, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον, καθώς ρυθμιστικές αρχές και νομοθέτες τους κατηγόρησαν ότι τροφοδότησαν τη «φούσκα» στην αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων δίδοντας υψηλές αξιολογήσεις σε ομόλογα εξασφαλισμένα με υποθήκες υψηλού κινδύνου. Οι επενδύσεις αυτές εν συνεχεία κατέρρευσαν, οδηγώντας την οικονομία στο χείλος της κατάρρευσης.

source: naftemporiki.gr

Tι συμβαίνει με το αξιόγραφο της τράπεζας Κύπρου; Ασαφείς οι πληροφορίες, ελλιπής η ενημέρωση από την τράπεζα


Tι συμβαίνει με το αξιόγραφο της τράπεζας Κύπρου; Ασαφείς οι πληροφορίες, ελλιπής η ενημέρωση από την τράπεζα

Η διαδικασία του αξιογράφου κεφαλαίου ύψους έως 1,342 δις ευρώ ολοκληρώθηκε στις 17 Μαίου και έκτοτε παρ΄ ότι το www.bankingnews.gr
αποπειράθηκε να έχει ενημέρωση για την έκβαση της όλης διαδικασίας έως το μεσημέρι της 19ης Μαίου δεν κατέστη εφικτό.

Σημειώνεται ότι στην αντίστοιχη έκδοση της 28ης Ιουλίου του 2008 την ίδια ημέρα η τράπεζα επειδή είχε υπάρξει υπερκάλυψη ενημέρωσε αυθημερόν, την δε επομένη 29η Ιουλίου του 2008 είχαν υπάρξει και επίσημες ανακοινώσεις.
Στην νέα έκδοση υπάρχει συσκότηση ή δεν επικοινωνιακή τακτική της τράπεζας είναι μη συμβατή.
Επιχειρήσαμε εκ νέου να επικοινωνήσουμε με το τμήμα ενημέρωσης της Κύπρου και λάβαμε απάντηση με ύφος ότι όταν αποφασίσει η τράπεζα θα ενημερώσει.

source: bankingnews.gr

Αποφυλάκιση Στρος- Καν με εγγύηση ενός εκατ. δολ.


Αποφυλάκιση Στρος- Καν με εγγύηση ενός εκατ. δολ.


Δεκτό έγινε το δεύτερο αίτημα του Ντομινίκ Στρος - Καν για την αποφυλάκισή του με εγγύηση ύψους 1 εκατ. δολ. Όπως αποφάσισε το αμερικανικό δικαστήριο ενώπιον του οποίου παρουσιάστηκε ο Στρος-Καν, ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τίθεται σε κατ' οίκον περιορισμό, θα ελέγχεται ηλεκτρονικά και θα φρουρείται από ένοπλο.

Ο Στρος-Καν θα περάσει μια ακόμη νύχτα στη φυλακή, καθώς το σχετικό έγγραφο θα υπογραφεί την Παρασκευή, ενώ θα παρουσιαστεί εκ νέου ενώπιον του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης στις 6 Ιουνίου, προκειμένου να δικαστεί για σεξουαλική επίθεση.

Νωρίτερα, οι εισαγγελείς τάχθηκαν κατά του ορισμού εγγύησης για την αποφυλάκιση του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ ο οποίος έχει προφυλακιστεί κατηγορούμενος για σεξουαλική επίθεση σε καμαριέρα ξενοδοχείου στις ΗΠΑ.

Παρά το ότι ο συνήγορός του χαρακτήρισε άδικη την εισήγηση, οι εισαγγελείς επέμειναν, λέγοντας ότι ο κ. Στρος Καν έφυγε «ασυνήθιστα βιαστικά» από το ξενοδοχείο, και έτσι, «κανένα ποσό εγγύησης δεν θα είναι επαρκές ώστε να διασφαλίσει ότι ο κατηγορούμενος θα εμφανιστεί ξανά στο δικαστήριο». Όπως υποστήριξαν, «έχει πολλούς λόγους να διαφύγει εάν αφεθεί ελεύθερος».

Παράλληλα, το Σώμα των ενόρκων απήγγειλε επίσημα το κατηγορητήριο εναντίον του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ.

O Γάλλος πολιτικός υπέβαλε αίτηση για την υπό όρους αποφυλάκιση του. Προφυλακίστηκε τη Δευτέρα μετά από εντολή της δικαστού Μελίσα Τζάκσον, που αρνήθηκε να τον αποφυλακίσει, παρά την προσφορά εγγύησης ενός εκατομμυρίου δολαρίων, επικαλούμενη τον κίνδυνο διαφυγής του στη Γαλλία.

source: naftemporiki.gr
Share |