Friday, May 20, 2011

Ζημίες-ρεκόρ $15 δισ. για την Tepco


Ζημίες-ρεκόρ $15 δισ. για την Tepco


Ζημίες-ρεκόρ ύψους 15 δισ. δολ. ανακοίνωσε η TEPCO, η διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, για την τελευταία οικονομική της χρήση. Πρόκειται για τις υψηλότερες ζημίες από μη χρηματοοικονομικό οργανισμό στην Ιστορία της Ιαπωνίας, που ξεπέρασαν ακόμη και τα πιο δυσοίωνα σενάρια που είχαν διατυπωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Επισημαίνεται πως η TEPCO ακόμα προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Ο πρόεδρος της εταιρίας, κ. Masataka Simizu, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την πορεία της, υπέβαλε την παραίτησή του.

Οι επιπτώσεις για τον ευρύτερο κλάδο κοινής ωφέλειας, όπως και για την ιαπωνική οικονομία θα είναι σημαντικές, καθώς, πρέπει να σημειωθεί, η TEPCO είναι η μεγαλύτερη εταιρία κοινής ωφέλειας στην Ασία, με ιστορία 60 ετών. Η διοίκησή της δεν διατυπώνει κανέναν στόχο για τα αποτελέσματα του 2012 αφού ακόμα είναι άγνωστο το ύψος των αποζημιώσεων που θα κληθεί να καταβάλει σε όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για κεφάλαια μεταξύ των 20 και των 130 δισ. δολ. και τονίζουν πως το συνολικό ποσό θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο θα παρατείνεται η πυρηνική κρίση.

Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση συμφώνησε να δημιουργήσει ένα ταμείο με χρήματα του Δημοσίου για να στηρίξει την Tepco στην καταβολή των αποζημιώσεων.


source: euro2day.gr

No comments:

Share |