Friday, October 29, 2010

Στο 2% η ανάπτυξη στις ΗΠΑ το γ' 3μηνο, από 1,7% το β' 3μηνο


Στο 2% η ανάπτυξη στις ΗΠΑ το γ' 3μηνο, από 1,7% το β' 3μηνο

Ελαφρώς υψηλότερα διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το γ' 3μηνο του έτους, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν ανήλθε στο 2%, σε αντίθεση με το 1,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Οι αναλυτές ανέμεναν το δείκτη να φτάσει στο 2,1%.
Το κόστος της απασχόλησης αυξήθηκε κατά 0,4% το ίδιο τρίμηνο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,5%, ενώ η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 2,6%, υψηλότερα δηλαδή από την αύξηση του 2,2% το β' 3μηνο και το 2,5% που ανέμεναν οι αναλυτές. Το ύψος της κατανάλωσης προσέθεσε στην ανάπτυξη περίπου 1,8%.

source: bankingnews.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 0,4% στο κόστος απασχόλησης στο γ’ τρίμηνο


ΗΠΑ: Αύξηση 0,4% στο κόστος απασχόλησης στο γ’ τρίμηνο


Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε το κόστος απασχόλησης των ΗΠΑ το γ’ τρίμηνο του έτους, καθώς οι σφιχτές συνθήκες στην αγορά εργασίας συνεχίζουν να διατηρούν χαμηλά τις μισθολογικές αυξήσεις.

Ο δείκτης κόστους εργασίας ενισχύθηκε κατά 0,4% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για 0,5% αύξηση.

Οι μισθοί σημείωσαν άνοδο 0,3% ενώ το κόστος επιδομάτων αυξήθηκε κατά 0,6%.

Η ετήσια μεταβολή του κόστους εργασίας για τους υπαλλήλους του δημοσίου ανήλθε στο 1,9%, σημειώνοντας άνοδο από το επίπεδο του 1,5% του Σεπτεμβρίου 2009. Το κόστος επιδομάτων συνέχισε να αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τους μισθούς , σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 2,7% σε ετήσια βάση.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο Chicago PMI


ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο Chicago PMI

Με ρυθμό μεγαλύτερο των εκτιμήσεων αναπτύχθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή του Σικάγο τον Οκτώβριο σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης Chicago PMI αναρριχήθηκε στις 60,6 μονάδες από 60,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 58 μονάδες σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης νέων παραγγελιών διαμορφώθηκε στις 65,0 μονάδες από 61,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης απασχόλησης ανήλθε στις 54,6 μονάδες από 53,4 μονάδες το Σεπτέμβριο.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Στις 67,7 μονάδες η καταναλωτική εμπιστοσύνη Reuters/Michigan (εκτ. 68,5)



ΗΠΑ: Στις 67,7 μονάδες η καταναλωτική εμπιστοσύνη Reuters/Michigan (εκτ. 68,5)

source: capital.gr

Αμετάβλητα τα επιτόκια στη Ρωσία


Αμετάβλητα τα επιτόκια στη Ρωσία


Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η ρωσική κεντρική τράπεζα για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, εν μέσω ανησυχιών ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας «χάνει έδαφος».

Η τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 7,75%, όπως αναμενόταν από τους οικονομολόγους.

Η Bank Rossii αναφέρει πως τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι συντελείται ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης της Ρωσίας, αλλά τα ρίσκα για τη σταθερότητα της διαδικασίας αυτής, παραμένουν.

«Η αποδυνάμωση της καταναλωτικής ζήτησης όπως και οι αβέβαιες προοπτικές για την ανάπτυξη παγκοσμίως, θέτουν επιπρόσθετα ρίσκα».

Η οικονομική ανάπτυξη στην τέταρτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής ενέργειας, δεν αναμένεται να «πιάσει» τον στόχο της κυβέρνησης του 4%, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Alexei Kudrin.



source: capital.gr

Ευρωζώνη: Στο 10,1% το ποσοστό ανεργίας το Σεπτέμβριο


Ευρωζώνη: Στο 10,1% το ποσοστό ανεργίας το Σεπτέμβριο

Άνοδο κατέγραψε το ποσοστό ανεργίας στις 16 χώρες που μοιράζονται το ευρώ το Σεπτέμβριο -παρά την υποχώρηση της ανεργίας στη Γερμανία- καθώς πολλές επιχειρήσεις συνέχισαν τις περικοπές του κόστους εν μέσω αβέβαιης οικονομικής ανάκαμψης.

Ειδικότερα, τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι το ποσοστό ανεργίας της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 10,1% το Σεπτέμβριο, από αναθεωρημένο ποσοστό 10% τον Αύγουστο (αρχικά η Eurostat είχε εκτιμήσει την ανεργία στο 10,1%)

Τα στοιχεία ήταν ανάλογα των μέσων εκτιμήσεων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Έδειξαν επίσης ότι ο αριθμός των ανέργων στη ζώνη του ευρώ ενισχύθηκε κατά 67.000 τον Αύγουστο, φτάνοντας στους 15,917 εκατομμύρια.

Σαν σύνολο, η Ευρωζώνη άρχισε να ανακάμπτει από την οικονομική ύφεση στο τρίτο τρίμηνο του 2009, ωστόσο ορισμένες χώρες εξακολουθούν να παλεύουν για τη μείωση των ελλειμμάτων τους.

Το ποσοστό ανεργίας στην Ιρλανδία αυξήθηκε στο 14,1%, ενώ στην Ισπανία σημείωσε επίσης άνοδο στο 20,8%. Πτώση, στο 6,7% κατέγραψε στον αντίποδα το γερμανικό ποσοστό ανεργίας.

Στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη στο 9,6% το Σεπτέμβριο, με το συνολικό αριθμό ανέργων να αυξάνεται κατά 71.000 στους 23,109 εκατομμύρια.



source: capital.gr

Γερμανία: Απρόσμενη πτώση για τις λιανικές πωλήσεις το Σεπτέμβριο


Γερμανία: Απρόσμενη πτώση για τις λιανικές πωλήσεις το Σεπτέμβριο


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones)—Οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία δεν κατάφεραν να φτάσουν τις προσδοκίες το Σεπτέμβριο, σημειώνοντας πτώση 2,3% σύμφωνα με στοιχεία αναπροσαρμοσμένα για τον πληθωρισμό και την εποχικότητα στοιχεία, έναντι του Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Destatis.

Τα στοιχεία είναι χαμηλότερα από την αύξηση κατά 3,1% και πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για αύξηση 0,4% που έκαναν λόγο οι αναλυτές σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Πρόκειται επίσης για μία δυσάρεστη υπενθύμιση των δυσκολιών που είχε η Γερμανία αυτό το χρόνο στο να μεταφράσει την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη σε αύξηση της κατανάλωσης στα νοικοκυριά.

Η Destatis ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις τροφίμων, ποτών και τσιγάρων μειώθηκαν 3,5% στο έτος, με τις πωλήσεις των supermarkets να υποχωρούν κατά 3,7%. Στον αντίποδα, οι πωλήσεις εκτός του κλάδου των τροφίμων ενισχύθηκαν κατά 3,1% στο έτος, με τις πωλήσεις να αυξάνονται σε πέντε από τις έξι κατηγορίες που παρακολουθεί η Destatis.

Στους πρώτους εννιά μήνες του έτους συνολικά, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν σε ποσοστό 1,1% σε προσαρμοσμένη για τον πληθωρισμό και την εποχικότητα βάση, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Η Destatis βασίζει τις εκτιμήσεις για τις λιανικέ πωλήσεις σε reports από επτά από τις μεγαλύτερες περιφέρειες της Γερμανίας, που αντιπροσωπεύουν το 76% του συνόλου των πωλήσεων. Τα στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνουν τις πωλήσεις αυτοκινήτων, ή βενζίνης.





source: capital.gr

Κατέρρευσαν τα κέρδη της Nomura Holdings


Κατέρρευσαν τα κέρδη της Nomura Holdings

Κατέρρευσαν τα κέρδη της Nomura Holdings, της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής της Ιαπωνίας, καθώς υποχώρησαν κατά 96% στο β΄ τρίμηνο, εξαιτίας της υποχώρησης στο trading και στις χρηματιστηριακές προμήθειες.

Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 1,1 δισ. γιεν για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, από το ποσό των 27,7 δισ. γιεν. Τα έσοδα της περιόδου υποχώρησαν 10% στα 320,4 δισ. γιεν.

Η πτώση των κερδών για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο αποδίδεται καθώς διευρύνεται στο εξωτερικό προκειμένου να συναγωνιστεί με τις ανταγωνιστικές παγκοσμίως, καθώς η ανάπτυξη στην εγχώρια αγορά παραμένει στάσιμη.

Χαρακτηριστικά είναι πως οι μετοχές της Nomura έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 50% στα δύο χρόνια μετά από την απόκτηση των ασιατικών και ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της Lehman Brothers, ενώ σήμερα διαμορφώθηκαν σε χαμηλό 28 ετών.

source: capital.gr

Ευρωζώνη: Επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης τον Οκτώβριο δείχνει ο EuroCoin


Ευρωζώνη: Επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης τον Οκτώβριο δείχνει ο EuroCoin

Η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης επιταχύνθηκε τον Οκτώβριο, για πρώτη φορά στο διάστημα των τελευταίων επτά μηνών, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσαν το Κέντρο Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής (CEPR) και η Bank of Italy.

Ειδικότερα, το CEPR ανακοίνωσε ότι ο δείκτης EuroCoin ενισχύθηκε στο 0,41% από 0,34% το Σεπτέμβριο, καταγράφοντας την πρώτη αύξηση από το Μάρτιο.

Ο δείκτης που καταρτίζουν από κοινού το CEPR και η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας μετρά τον υφιστάμενο τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης.

«Η άνοδος του δείκτη μπορεί να αποδοθεί στην βελτιωμένη εμπιστοσύνη μεταξύ επιχειρήσεων και νοικοκυριών αλλά και στις καλύτερες επιδόσεις στην βιομηχανική παραγωγή και στο ξένο εμπόριο», αναφέρει το CEPR.



source: capital.gr

Προχωράει η ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς


Προχωράει η ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή του να προχωρήσει σε διαδικασία Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων με καταβολή μετρητών ύψους €800 εκ. περίπου, που θα τεθεί προς έγκριση στις Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, η τράπεζα έχει λάβει εγγυήσεις, υποκείμενες σε συνήθεις όρους, για την πλήρη κάλυψη της έκδοσης από τους χρηματοοικονομικούς οίκους Barclays Capital, Credit Suisse, Goldman Sachs International και Morgan Stanley, οι οποίοι θα ενεργήσουν από κοινού ως Διεθνείς Συντονιστές της έκδοσης. Η τιμή διάθεσης θα προσδιοριστεί πριν την έναρξη της δημόσιας προσφοράς της ΑΜΚ (αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2011).

Η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου έχει ως στόχο:
-Την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας ενόψει του αυστηρότερου εποπτικού πλαισίου, αλλά και την ανταπόκρισή της στις αυξημένες προσδοκίες της επενδυτικής κοινότητας
-Την ενδυνάμωση της θέσης της Τράπεζας, στο πλαίσιο των μακροοικονομικών συνθηκών της Ελλάδας, και
-Την παροχή δυνατότητας στην Τράπεζα να επωφεληθεί ελκυστικών ευκαιριών οργανικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

Η πραγματοποίηση της ΑΜΚ ύψους €800 εκ. θα ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια, με το δείκτη Equity Tier I στο 9,5% και το δείκτη Tier I στο 10,8% (+200 μ.β.) pro forma με στοιχεία της 30 Ιουνίου 2010. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωνόταν στο 11,6%.

Η Τράπεζα έχει δεσμευθεί, ως είθισται, σε περιορισμό έκδοσης νέων τίτλων κεφαλαίου (lock up) για περίοδο 180 ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της ΑΜΚ.

Για την πραγματοποίηση της ΑΜΚ, η Τράπεζα θα συγκαλέσει Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των κοινών και προνομιούχων μετόχων της (από κοινού οι "ΕΓΣ"), ώστε να εγκριθεί (i) η ΑΜΚ με παροχή δικαιωμάτων προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και (ii) η μείωση της ονομαστικής αξίας των κοινών μετοχών της Τράπεζας χωρίς την αύξηση του συνολικού αριθμού αυτών.

Από τις παραπάνω ΕΓΣ, η Τράπεζα προτίθεται επίσης να ζητήσει την έγκριση των μετόχων για την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους μέχρι €250 εκ., με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης ("ΜΟΔ"), ούτως ώστε να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική της ευελιξία, αποκτώντας τη δυνατότητα να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαιά της, όποτε αυτό κριθεί σκόπιμο. Οι λεπτομερείς όροι του ΜΟΔ θα καθοριστούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας πριν από την έκδοση των τίτλων του. Το ΜΟΔ θα υπόκειται ομοίως στον παραπάνω περιορισμό έκδοσης νέων τίτλων κεφαλαίου (lock-up).

Η ΕΓΣ αναμένεται να συγκληθεί αρχικά για την 23η Νοεμβρίου 2010. Μετά από την έγκριση της ΑΜΚ σε αρχική ή σε επόμενη επαναληπτική ΕΓΣ, η δημόσια προσφορά της ΑΜΚ αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2011. Οι λεπτομερείς όροι της ΑΜΚ θα καθοριστούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας πριν την έναρξη της δημόσιας προσφοράς.

Σε ό,τι αφορά την ΑΜΚ, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Σάλλας δήλωσε: "Είναι ένα σημαντικό βήμα για την Τράπεζα Πειραιώς, το οποίο οδηγεί σε περαιτέρω ισχυροποίηση της κεφαλαιακής μας βάσης μέσα σε ένα απαιτητικό περιβάλλον και μας επιτρέπει να επωφεληθούμε από κάθε πιθανή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών".

Ενημέρωση για τις τρέχουσες τάσεις

Οι κύριες τάσεις στην απόδοση της Τράπεζας δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά σε σχέση με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2010.

Οι καταθέσεις πελατών παρουσίασαν θετική μεταβολή (στο επίπεδο των €300 εκ.) κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, αντικατοπτρίζοντας μεγαλύτερη μακροοικονομική σταθερότητα. Τα δάνεια σημείωσαν μικρή μείωση σε σχέση με την 30 Ιουνίου 2010, βελτιώνοντας το δείκτη δανείων προς καταθέσεις κατά 3 περίπου ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με την 30ή Ιουνίου 2010.

Τα καθαρά έντοκα έσοδα αυξήθηκαν ελαφρώς σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, καθώς η ανατιμολόγηση του δανειακού χαρτοφυλακίου υπερκάλυψε την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης. Γενικά, η εξέλιξη του κόστους λειτουργίας κινήθηκε στην κατεύθυνση του πρώτου εξαμήνου 2010, καθώς η συγκράτησή του συνεχίζει να αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιοτήτες της Τράπεζας. Ο σχηματισμός νέων δανείων σε καθυστέρηση αυξήθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο, εν μέρει και λόγω εποχικότητας, συνεπώς το κόστος κινδύνου ήταν οριακά υψηλότερο από αυτό του πρώτου εξαμήνου και κυμάνθηκε περίπου στις 140-150 μ.β. Ο δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από προβλέψεις διατηρήθηκε περίπου στο 50%.

Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με την 30ή Ιουνίου 2010.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα το Capital μετέδωσε τα εξής:
Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προχωρά σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Πειραιώς όπως έγκαιρα σας είχε ενημερώσει το Capital.gr. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από λεπτό σε λεπτό και πριν την έναρξη της συνεδρίασης και η συνολική άντληση κεφαλαίων εντός του 2011 θα φτάσει το 1,050 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, θα προηγηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ που τελεί υπό την έγκριση της Γ.Σ. της τράπεζας με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί τον Ιανουάριο του προσεχούς έτους.

Ακολούθως το καλοκαίρι του ιδίου έτους θα πραγματοποιηθεί έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών ύψους 250 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία είναι πλήρως καλυμμένη σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από 4 διεθνείς underwriters.



source: capital.gr

Η Nissan ανακαλεί δύο εκατομμύρια αυτοκίνητα


Η Nissan ανακαλεί δύο εκατομμύρια αυτοκίνητα


Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan ανακοίνωσε ότι ανακαλεί 2,1 εκατομμύρια οχήματά της από όλο τον κόσμο για πρόβλημα που παρουσιάζει ο ηλεκτρονόμος (ρελέ) στο σύστημα ελέγχου της μηχανής, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας που απευθύνεται στο ιαπωνικό υπουργείο Μεταφορών.

Σε ορισμένα μοντέλα, η Nissan θα αντικαταστήσει δωρεάν τα ελαττωματικά εξαρτήματα. Το πρόβλημα, διευκρινίζει η εταιρεία στην έκθεσή της, μπορεί να εκδηλωθεί με το "σβήσιμο του κινητήρα ενώ το αυτοκίνητο βρίσκεται εν κινήσει".


Σύμφωνα με την εταιρεία, το πρόβλημα αυτό αφορά περίπου 835.000 αυτοκίνητα στην Ιαπωνία, περίπου 760.000 στις ΗΠΑ και σχεδόν 355.000 στην Ευρώπη.

source: naftemporiki.gr
Share |