Monday, July 12, 2010

MIG: Δεν υπάρχει συνεργασία Aegean, Olympic Air με αραβικό όμιλο


MIG: Δεν υπάρχει συνεργασία Aegean, Olympic Air με αραβικό όμιλο

Σε διάψευση των δημοσιευμάτων που θέλουν τις Aegean και Olympic Air να συνάπτουν συνεργασία με μεγάλο αεροπορικό όμιλο της Αραβικής Χερσονήσου, προέβη η Marfin Investment Group.
Αναλυτικά, σε απάντηση της από 12.7.2010 επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με δημοσιεύματα του γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου, η MIG αναφέρει πως " ως και στο παρελθόν έχει δηλώσει, το επενδυτικό κοινό θα πρέπει να βασίζεται μόνο σε επίσημες Ανακοινώσεις ή Δελτία Τύπου της εταιρίας".

source: reporter.gr

Στο -1,5% "κλείνει" το αργό


Στο -1,5% "κλείνει" το αργό

Με απώλειες 1,5% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του το αργό πετρέλαιο, στη χειρότερη από τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις. Αναλυτικά, η τιμήτου αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια του Αυγούστου υποχώρησε κατά 1,14 δολάρια στα 74,95 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή της βενζίνης για τα συμβόλαια Αυγούστου εμφάνισε απώλειες 2% στα 2,03 δολάρια το γαλόνι. Επιπλέον, η τιμή του φυσικού αερίου για τα συμβόλαια Αυγούστου υποχώρησε κατά 0,3% στα 4,39 δολάρια.

source: reporter.gr

Απώλειες 0,9% για το χρυσό σε μία άτονη συνεδρίαση


Απώλειες 0,9% για το χρυσό σε μία άτονη συνεδρίαση

Με απώλειες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του ο χρυσός, ελλείψει έντονης κινητικότητας στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων. Συγκεκριμένα, η τιμή του χρυσού για τα συμβόλαια Αυγούστου υποχώρησε 0,9% στα 1.198,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ ο αργυρός για τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου κατέγραψε πτώση 0,9% στα 17,92 δολάρια η ουγγιά. Επιπλέον, ο χαλκός σημείωσε μεγαλύτερες απώλειες ύψους 1,5% και διαμορφώθηκα στα 3 δολάρια η λίβρα.

source: reporter.gr

Το μυστικό σχέδιο της Μέρκελ για ελεγχόμενη χρεοκοπία στην Ευρωζώνη


Το μυστικό σχέδιο της Μέρκελ για ελεγχόμενη χρεοκοπία στην Ευρωζώνη

Φοβούμενη την διαρκή επιβάρυνση στους Γερμανούς φορολογούμενους, η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σύνολο κανόνων για ελεγχόμενη χρεοκοπία στις χώρες της ζώνης του ευρώ, όπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Del Spiegel. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα αναλαμβάνουν ένα μέρος του οικονομικού βάρους και οι αδύναμες χώρες θα αναγκάζοτναι να εγκαταλείψουν μέρος της «κυριαρχίας» τους. Το σχέδιο αυτό βέβαια είναι εγγυημένο ότι θα συναντήσει ισχυρή αντίσταση, ωστόσο βρίσκεται στα σκαριά και μάλιστα κάτω από άκρα μυστικότητα…
Οπως γράφει το γερμανικό περιοδικό,ως φυσικός και ως θαυμαστής της… Βαβαρής νοικοκυράς, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), επιδιώκει να θεσπίσει δεσμευτικούς κανόνες, εν μέσω του χάους της οικονομικής και νομισματικής κρίσης. Η επιθυμία της αυτή ενισχύθηκε πρόσφατα, όταν η προοπτική της Ελλάδας να καταρρεύσει λόγω του βουνού του χρέους της, προκάλεσε αναταραχές στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση.

Η πρώτη εθνική χρεοκοπία σε ευρωπαϊκό έδαφος των τελευταίων δεκαετιών εμποδίστηκε επειδή οι υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ έσπευσαν να βοηθήσουν με δισεκατομμύρια σε δάνεια και σε εγγυήσεις δανείων. Η καγκελάριος, αποφασισμένη να μην επιτρέψει την ελληνική πανωλεθρία να επαναληφθεί αλλού, πρότεινε τη θέσπιση μιας διαδικασίας για την εξασφάλιση «ομαλής ή ελεγχόμενης εθνικής πτωχεύσης». Η Γερμανίδα καγκελάριος ήλπίζε ότι το σχέδιο θα δημιουργούσε ένα σημαντικό κίνητρο για τα μέλη της ευρωζώνης να κρατούν τους προϋπολογισμούς τους υπό έλεγχο.

Ο Υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble, σε πλήρη συμφωνία με την Μέρκελ, δήλωσε: "Πρέπει να σκεφτούμε πώς, σε μια ακραία κατάσταση, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να καταστούν αφερέγγυα κατά εύρυθμο τρόπο, χωρίς να απειλειθεί η Ευρωζώνη στο σύνολό της."

Σύμφωνα με το Del Spiegel, οι δύο αυτοί πολιτικοί ανέλαβαν σε ένα τεράστιο έργο. Αισθάνονται ότι το μέλλον του ευρώ είναι κάθε άλλο παρά βέβαιο, παρά την παροχή της έκτακτης ανάγκης των 750 δισ. ευρώ του ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης. Με την έγκριση αυτού του μέτρου έκτακτης ανάγκης, όλοι οι ενδιαφερόμενοι, συμπεριλαμβανομένων της Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου Nicolas Sarkozy, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso και του Έλληνας Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, αγοράζουν μόνο χρόνο, τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιήσουν για να καταφέρουν να περιορίσουν τα ελλείμματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία θα πρέπει να αναδιαρθρώσει τον προϋπολογισμό της μέχρι το 2013 που «λήγει» το πακέτο διάσωσης .

Τα σημαντικά μέτρα ασφάλειας για την προστασία του κοινού νομίσματος τελικά δεν λειτουργούν. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο είχε ως στόχο να καταπνίξει τον υπερβολικοό δανεισμό του Δημοσίου, αποδείχθηκε μάλλον ανίκανο. Αρκετές αρχές της νομισματικής ένωσης αγνοήθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του κανόνα που απαγορεύει στα κράτη μέλη να έρθουν σε βοήθεια άλλων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Μόνο με τα πολιτικά κόλπα αμφιβόλου νομιμότητας, οι χώρες της ευρωζώνης κατάφεραν να αποκρούσουν την κρίση βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, ούτε κατά διάνοια δεν έχει ξεπεραστεί. Οι γερμανοί φορολογούμενοι, για παράδειγμα, θα αντιμετωπίσουν τεράστια βάρη αν αποτύχουν τα σημερινά μέτρα. Σύμφωνα με τις διατάξεις του πακέτου διάσωσης, η Γερμανία έχει υποσχεθεί μέχρι και 170 δις ευρώ.

Με τα σχέδιά της για την ελεγχόμενη χρεοκοπία, η Μέρκελ θέλει να καταργήσει αυτά τα προβλήματα στο εσωτερικό της νομισματικής ένωσης. Ελπίζει να υπάρξει μια διαδικασία βάσει της οποίας η πτωχευμένη χώρα θα μπορούσε να αναδιαρθρωθεί στο μέλλον. Θέλει, επίσης, για να εμποδίσει το πρόγραμμα διάσωσης να «παγιωθεί» και να αποτελέσει μία χρόνια απειλή για το γερμανικό προϋπολογισμό.

Η Μέρκελ, φυσικά, ανησυχεί ότι αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια καταψήφηση του ευρωπαϊκού πακέτου διάσωσης, γι αυτό και υπάρχει άκρα μυστικότητα γύρω από αυτά της τα σχέδια. Λιγότοερο από δώδεκα εμπειρογνώμονες από διαφόρους τομείς της κυβέρνησης γνωρίζουν το θέμα, όωπς αποκαλύπτει το Spiegel.

Στόχος της Μέρκελ είναι τα σχέδια αυτά να αποτελέσουν μία εξέλιξη και όχι μία εναλλακτική λύση για το πακέτο διάσωσης. Και η πρόοδος που έχει κάνει σε αυτά τα σχέδια είναι ήδη πολύ προχωρήμενη. Προκαταρκτικές εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών και Δικαιοσύνης, έχουν ήδη κυκλοφορήσει μάλιστα στην Καγκελαρία.

Εάν εφαρμοστούν αυτά τα σχέδια της Μέρκελ, οι τράπεζες και οι επενδυτές δεν θα είναι οι μόνοι που αναλάβουν το βάρος όταν οι χώρες της ζώνης του ευρώ αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες.

Η ίδιες οι υπερχρεωμένες χώρες θα πρέπει επίσης να προβούν σε σημαντικές θυσίες, και οι κυβερνήσεις τους πρέπει θα παραχωρήσουν μέρος της εξουσίας τους.

Σε μία προσπάθεια μάλιστα να περιγράψει τους στόχους μάις τέτοιας διαδικασίας, ο Σόιμπλε τόνισε: "Κάθε φορά που μια εταιρεία καταθέτει αίτηση πτώχευσης, οι πιστωτές της πρέπει να παραιτηθούν από ένα μέρος των απαιτήσεών τους. Το ίδιο πρέπει να ισχύει σε περιπτώσεις εθνικής χρεοκοπίας."

Η Μέρκελ αναμένει το σχέδιο αυτό να έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα, τόσο για τους δανειστές όσο και για τους δανειολήπτες. Εάν οι τράπεζες και οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να προβλέψουν ότι δεν θα μπορούν να ανακτήσουν το σύνολο των επενδύσεών τους, θα είναι πιο προσεκτικοί σχετικά με τον δανεισμό χρημάτων σε ορισμένες χώρες.

Αυτές οι χώρες, με τη σειρά τους, θα αναγκαστούν να διατηρήσουν τις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής τους ικανότητας, αν θέλουν να συνεχίσουν δανεισμό.

source: reporter.gr

Aon: Εξαγοράζει την Hewitt Associates έναντι $4,9 δισ.


Aon: Εξαγοράζει την Hewitt Associates έναντι $4,9 δισ.


Στην εξαγορά της Hewitt Associates έναντι 4,9 δισ. δολαρίων προχωρά η Aon Corp, η μεγαλύτερη εταιρεία μεσιτειών ασφαλίσεων στον κόσμο, με σκοπό να επεκτείνει το τμήμα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα παροχών και επιδομάτων.

Όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, οι μέτοχοι της Hewitt θα λάβουν 25,61 δολάρια σε μετρητά και 0,6362 μετοχές της Aon για κάθε μετοχή που κατέχουν, διαμορφώνοντας την προσφορά στα 50 δολάρια ανά μετοχή. Η τιμή αυτή είναι κατά 41% μεγαλύτερη από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Hewitt στις 9 Ιουλίου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά της Aon, ξεπερνώντας την εξαγορά της εταιρείας Benfield Group Ltd που κόστισε 1,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Η εταιρεία που κερδίζει από τη μεσιτεία ασφαλίσεων, επιδιώκει με την εξαγορά της Hewitt να δώσει ώθηση στα έσοδά της, καθώς η τελευταία παρέχει υπηρεσίες μισθοδοσίας και συμβουλών σε 3.000 πελάτες.

source: capital.gr

Τρεις λόγοι για "ποντάρισμα" στην αδυναμία του δολαρίου


Τρεις λόγοι για "ποντάρισμα" στην αδυναμία του δολαρίου

«Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010, το δολάριο βρήκε στήριξη στα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, τις επενδυτικές εκροές από τη ζώνη του ευρώ και την ενισχυμένη τάση αναζήτησης ασφαλών «καταφυγίων», λόγω της αποστροφής για επενδυτικό ρίσκο».

«Ωστόσο», σημειώνει η Nomura σε έκθεσή της με ημερομηνία 8 Ιουλίου 2010, «καθώς μπαίνουμε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι προοπτικές για το δολάριο φαίνονται και πάλι αδύναμες: Η εικόνα της ανάπτυξης στις ΗΠΑ έχει επιδεινωθεί σημαντικά κατά τις τελευταίες εβδομάδες και οι θέσεις long στο δολάριο είναι πολύ μεγάλες με βάση τα ιστορικά δεδομένα. Επιπλέον, η αίσθηση του κινδύνου είναι πιο πιθανό να βελτιωθεί παρά να επιδεινωθεί περαιτέρω, και οποιαδήποτε βελτίωση στην διάθεση ανάληψης ρίσκου είναι πιθανό να είναι αρνητική για το δολάριο».

Οι προτιμώμενες θέσεις του οίκου, σύμφωνα με την έκθεση, είναι short στο αμερικανικό δολάριο έναντι του καναδικού δολαρίου, του δολαρίου Αυστραλίας των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών (EM), ωστόσο η ισοτιμία δολαρίου/ γεν είναι μάλλον απίθανο να συμμετέχει στην ευρύτερη κίνηση αποδυνάμωσης του δολαρίου, όπως αναφέρεται.

Η ισχύς του δολαρίου έρχεται σε αντίθεση με την υποαπόδοση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ

Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ, αλλά κατά κανόνα βρέθηκε σε πιο αδύναμη θέση έναντι των μη ευρωπαϊκών νομισμάτων. Αυτό άλλαξε τον Μάιο, όταν το δολάριο σημείωσε ένα σημαντικό και ευρείας έκτασης ράλι έναντι τόσο των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών (EM) όσο και των νομισμάτων του G10.

Ο Ιούνιος ήταν ένας ασταθής μήνας. Το δολάριο άρχισε να χάνει μέρος των κερδών του έναντι του ευρώ. Αλλά αυτό ήταν περισσότερο αποτέλεσμα της κάλυψης θέσεων short και λιγότερο κάποια συγκεκριμένη τάση που αφορούσε ειδικά το αμερικανικό νόμισμα. Ωστόσο, το δολάριο ήταν σε θέση να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του έναντι νομισμάτων όπως το μεξικάνικό πέσο, το δολάριο Καναδά, το αυστραλιανό δολάριο και το κορεάτικο γουόν.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων όμως, τα κέρδη του δολαρίου δείχνουν όλο και πιο έντονα μη διατηρήσιμα, με βάση την εικόνα που διαμορφώνεται διεθνώς.

Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ έχει σαφώς επιδεινωθεί, σε απόλυτα μεγέθη και σε συγκριτική βάση. Κανονικά, οι αρνητικές εκπλήξεις στα στοιχεία για την ανάπτυξη έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο δολάριο, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση το αποτέλεσμα έχει αντισταθμιστεί από την αποστροφή ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.

Επιπλέον, η αγορά μετοχών των ΗΠΑ έχει αρχίσει να υποαποδίδει Έως τα μέσα του Μαΐου, ο S&P υπεραπέδωσε τόσο των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών όσο και των μετοχών της Ευρωζώνης και τα υπήρχαν ενδείξεις για καλύτερη εικόνα των ροών κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ. Όμως από τα μέσα του Μαΐου, η αγορά μετοχών των ΗΠΑ έχει αρχίσει να υποαποδίδει, ενώ η βελτιωμένη ροή κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους δεν φαίνεται βιώσιμη, ενόψει των πιο αδύναμων αμερικανικών μακροοικονομικών στοιχείων.

Επίσης, η επιδείνωση των στοιχείων των ΗΠΑ έχει ωθήσει τις προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed για αργότερα, εντός του 2012. Ταυτόχρονα, άλλες κεντρικές τράπεζες συνέχισαν τη σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής, παρά τις πιέσεις στην αγορά. Οι αυξήσεις επιτοκίων από τη σουηδική Riksbank και την Τράπεζα του Καναδά αποτελούν είναι δύο ενδεικτικά παραδείγματα.

Οι αναλυτές της Nomura εκτιμούν ότι η αγορά έχει «συμπιέσει» υπερβολικά τις προσδοκίες της για τους ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης. Κάτι που, όπως επισημαίνουν, φαίνεται από τις πολύ «χαλαρές» νομισματικές πολιτικές που έχουν τιμολογηθεί σε ομόλογα όπως του Καναδά, της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Αυστραλίας.

Όσο αυτό θα διορθώνεται (αν υποτεθεί ότι η αποστροφή του κινδύνου δεν θα αυξηθεί δραματικά και πάλι) και όσο οι προσδοκίες για χαμηλά επιτόκια από τη Fed διατηρούνται, το δολάριο είναι πιθανό να χάσει επιπλέον μέρος των κερδών που σημείωσε τους τελευταίους μήνες, αναφέρουν οι αναλυτές της Nomura, Jens Nordvig και Saeed Amen. «Το δολάριο ενισχύθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του Μαΐου και έχει διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κερδών. Οι κακές ειδήσεις στις ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη τιμολογηθεί», εκτιμούν.

Μεγάλες θέσεις long στο δολάριο

Οι συνολικές κερδοσκοπικές θέσεις long στο δολάριο παραμένουν μεγάλες με βάση τα ιστορικά δεδομένα, κοντά στα 23,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση. Επιπλέον, η αγορά των options εξακολουθεί να παρουσιάζει ακραία ζήτηση για call στο δολάριο, πιθανόν ως συνάρτηση της υψηλής ζήτησης για αντιστάθμιση κινδύνου (οι επενδυτές αγοράζουν προστασία).

Απέναντι στα νομίσματα του G10 η ζήτηση είναι μεγαλύτερη ακόμα και από την περίοδο της ακραίας έντασης στην αγορά, στα τέλη του 2008, σημειώνει η Nomura, εκτιμώντας ότι αυτό πιθανόν να αντανακλά μια εκτίμηση για πιθανή υπερβολική ανατίμηση του δολαρίου.

Επίσης, η εκτίμηση αυτή είναι πιθανό να συνδέεται με την πολύ μεγάλη κίνηση του δολαρίου που παρατηρήθηκε στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2008, αλλά το σημερινό περιβάλλον είναι πολύ διαφορετικό. Δεδομένου ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ έχει σταθεροποιηθεί, έχει εξαλειφθεί ο παράγοντας της πιθανής έλλειψης σε δολάρια «και πιστεύουμε ότι η πιθανότητα μιας μεγάλης σε έκταση και διάρκεια ενίσχυσης του δολαρίου είναι πολύ μικρή», αναφέρουν οι Nordvig και Amen.

Οι αγορές δολαρίου από κεντρικές τράπεζες είναι ήπιες, παρά τις εντάσεις στην Ευρωζώνη

Για να κριθεί το κατά πόσον τα κέρδη του δολαρίου από τον Μάιο έως τον Ιούνιο μπορούν να είναι βιώσιμα, είναι χρήσιμο να σκεφτούμε ποιοι είναι οι σημαντικότεροι αγοραστές του αμερικανικού δολαρίου, τονίζει η Nomura.

Στο πλαίσιο αυτό, τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν σχετικά μέτρια συγκέντρωση δολαρίων από τις κεντρικές τράπεζες στο α’ τρίμηνο. Βέβαια, αυτό συνέβαινε πριν από την πραγματική κλιμάκωση της έντασης στην Ευρωζώνη, που ήρθε στο προσκήνιο στα μέσα Μαΐου. Ωστόσο, αποτέλεσε έκπληξη ότι τόσο τα στοιχεία του ΔΝΤ (μέσω του COFER - Currency Composition of Official Foreign Exchange Reserves) όσο και το ισοζυγίου πληρωμών των ΗΠΑ στο α’ τρίμηνο έδειξαν μια αρκετά μέτρια συσσώρευση δολαρίων από τις κεντρικές τράπεζες, σημειώνει η έκθεση.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να μην έχουν πειστεί από τα πρόσφατα γεγονότα ώστε να αυξήσουν τις θέσεις τους σε δολάρια. Η άλλη πλευρά αυτού, είναι ότι μεγάλο μέρος των αυξημένων αγορών δολαρίου έχει προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα. Εν μέρει, αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζει μια μόνιμη απομάκρυνση από την Ευρωζώνη. Οι επενδυτικές ροές του ιδιωτικού τομέα στην Ιαπωνία είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα. Αλλά μπορεί επίσης να υποδηλώνει μια προσωρινή μετατόπιση από νομίσματα αναδυόμενων αγορών και άλλα νομίσματα του G10 προς το αμερικανικό δολάριο, τάση που δεν φαίνεται ότι μπορεί να διατηρηθεί.

Οι κίνδυνοι και η διαχείρισή τους

Τους τελευταίους μήνες είδαμε την ακραία αποστροφή ανάληψης ρίσκου να συμπίπτει με ένα σημαντικό ράλι του δολαρίου. Ένα μοτίβο που τηρείται με αρκετή συνέπεια τα τελευταία χρόνια και διατηρήθηκε και το 2010.

«Όμως η αγορά έχει ήδη τιμολογήσει μια πολύ πιο απαισιόδοξη άποψη για την παγκόσμια ανάπτυξη», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, που εκτιμούν ότι «η σχέση ρίσκου-κερδών δεν είναι ελκυστική για τις θέσεις long στο δολάριο, που βασίζονται στην εκτίμηση ότι η αποστροφή ανάληψης ρίσκου θα παραμείνει ακραία».

«Είναι πολύ πιο πιθανό ότι θα κινηθούμε προς ένα καθεστώς πιο ουδέτερης αντίληψης αναφορικά με τον επενδυτικό κίνδυνο και αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια παγκόσμια αποδυνάμωση του δολαρίου εντός των επόμενων εβδομάδων», εξηγούν.

«Κοιτάζοντας λίγο πιο μπροστά, μία σημαντική μεταστροφή της πολιτικής της Fed, συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως νέων αγορών στοιχείων ενεργητικού εκ μέρους της, θα μπορούσε να φέρει δολάριο σε νέα χαμηλά έναντι αρκετών νομισμάτων στο γ’ τρίμηνο, με την ισοτιμία έναντι του Δολαρίου Καναδά να αποτελεί ένα βασικό παράδειγμα.

Η ισοτιμία ευρώ/ γεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση σε αυτό το μοτίβο, καθώς μια ανάκαμψη στις προσδοκίες για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι πιθανό να υποχρεώσει το ιαπωνικό νόμισμα σε υποαπόδωση.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση του ευρώ με το δολάριο, μια παγκόσμια τάση αποδυνάμωσης του δολαρίου θα αποτελέσει πηγή ανοδικών πιέσεων, κάτι που οι αναλυτές της Νomura εκτιμούν ότι εν μέρει θα αντισταθμιστεί από μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα εκροές από την Ευρωζώνη. Αν και το καθαρό αποτέλεσμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, η Nomura εκτιμά ότι η ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου θα υστερήσει σε κάποιο βαθμό έναντι της γενικότερης τάσης αποδυνάμωσης του αμερικανικού νομίσματος.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την έκθεση, ο οίκος είναι short απέναντι στο δολάριο και επιδιώκει να αυξήσει τις θέσεις του σε συνδυασμούς του αμερικανικού δολαρίου με άλλα νομίσματα. Ωστόσο, είναι διστακτικός στο να διαπραγματευτεί το ίδιο και τη σχέση ευρώ/ δολαρίου. Συνεχίζει να εστιάζει την ανησυχία του στις «διαρθρωτικές εκροές επενδυτικών κεφαλαίων από την Ευρωζώνη, οι οποίες θα εξακολουθήσουν να αποτελούν πηγή πτωτικών πιέσεων για τη συγκεκριμένη ισοτιμία, αντισταθμίζοντας τους παράγοντες που σχετίζονται με το αμερικανικό νόμισμα καθαυτό».

source: capital.gr

Πιθανή εξαγορά της BP από την ExxonMobil


Πιθανή εξαγορά της BP από την ExxonMobil


Ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός, ExxonMobil, ζήτησε από την Ουάσινγκτον την άδεια να εξετάσει τη δυνατότητα εξαγοράς της βρετανικής εταιρείας BP Plc, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Σάντεϊ Τάιμς επικαλούμενη πηγές της πετρελαιοβιομηχανίας."Έχουν γίνει συζητήσεις σε υψηλόβαθμο επίπεδο και η Exxon έχει εκφράσει σοβαρό ενδιαφέρον. Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για κάποια προσφορά, όμως ανοίγουν το δρόμο" ανέφερε μία πηγή της εφημερίδας. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η αμερικανική κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε τυχόν προσφορές που θα γίνουν από την ExxonMobil και από μια άλλη αμερικανική εταιρεία που, κατά πληροφορίες, είναι η Chevron. Η ΒΡ πάντως απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Φήμες για την εξαγορά της εταιρείας είχαν κυκλοφορήσει στο πρόσφατο παρελθόν, δεδομένου ότι η ΒΡ αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές πιέσεις λόγω της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλει για να περιορίσει την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες την περασμένη εβδομάδα η BP προσέγγισε στρατηγικούς επενδυτές για να εξετάσει την πιθανότητα μιας συνεργασίας και να αποφύγει την πώληση. Οι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποτρέψει την εξαγορά της εταιρείας.

Η Σάντεϊ Τάιμς σημειώνει πάντως ότι η BP έχει προχωρήσει στο σχέδιο πώλησης περιουσιακών στοιχείων της, ώστε να χρηματοδοτήσει με τα έσοδα τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας. Φέρεται ότι είναι σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική Apache Corporation για την πώληση ενεργητικού ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο οποίο περιλαμβάνεται και ένα μερίδιο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Πράντχοου Μπέι της Αλάσκας. Άλλα περιουσιακά στοιχεία της που έχουν μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι τα μερίδιά της στην αργεντίνικη εταιρεία πετρελαίων Pan American Energy καθώς και συμφέροντα που διατηρεί στη Βενεζουέλα, την Κολομβία και το Βιετνάμ.

source: newsit.gr

ΕΕ: Υψηλότερες αποζημιώσεις σε περιπτώσεις απάτης ή κατάρρευσης τραπεζών


ΕΕ: Υψηλότερες αποζημιώσεις σε περιπτώσεις απάτης ή κατάρρευσης τραπεζών




Νέοι κανόνες για την προστασία των επενδυτών και των καταθετών στην Ευρώπη ανακοινώνονται τη Δευτέρα από τον κ. Michel Barnier, τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, ο οποίος προτείνει αύξηση της εξασφαλισμένης αποζημίωσης για ιδιώτες επενδυτές σε περιπτώσεις απάτης από επενδυτικούς ομίλους, στα 50.000 ευρώ από 20.000 ευρώ.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται επίσης να επιβεβαιώσουν ότι, από τις αρχές του 2011, οι καταθέτες των τραπεζών θα λαμβάνουν αποζημίωση έως και 100.000 ευρώ σε περίπτωση κατάρρευσης της τράπεζας. Η αποζημίωση αυτή θα πρέπει να αποπληρώνεται σε διάστημα 7 ημερών.

Το ύψος της εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων είναι σύμφωνο με τις αλλαγές οι οποίες συμφωνήθηκαν μετά την αναστάτωση που δημιουργήθηκε από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008. Αργότερα έγινε αντιληπτό ότι τα επίπεδα των αποζημιώσεων διαφοροποιούνταν σημαντικά ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Η πρωτοβουλία αυτή είχε συναντήσει αρκετές ενστάσεις εκείνη την περίοδο, κυρίως από τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης, τα οποία διαφωνούν με την υιοθέτηση υψηλότερων εγγυήσεων για τις τραπεζικές καταθέσεις.

Η Κομισιόν, όμως, αναμένεται να δηλώσει τη Δευτέρα ότι θα προχωρήσει στην πλήρη αναθεώρηση της ντιρεκτίβας του 1994, που καλύπτει θέματα εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων. Βασικό επιχείρημα είναι και η εξασφάλιση της ασφαλούς χρηματοδότησής τους.



Η Κομισιόν αναμένεται να δηλώσει ότι το όριο αποπληρωμής των αποζημιώσεων εντός 7 ημερών είναι εφικτό δεδομένου ότι ήδη εφαρμόζεται στις ΗΠΑ και σύντομα θα εφαρμοστεί και στη Βρετανία.

Οι Βρυξέλλες πιέζουν για συνεισφορές από τις τράπεζες, ώστε το πρόγραμμα αυτό να προ-χρηματοδοτηθεί κατά 75%. Το εναπομείναν ποσό μπορεί να χρηματοδοτηθεί αργότερα από επιπλέον ad hoc συνεισφορές ή από δανεισμό μεταξύ ταμείων ή από άλλες πηγές.

Η ιδέα ενός πανευρωπαϊκού προγράμματος προστασίας των επενδυτών και των καταθετών δεν θα προωθηθεί σε αυτό το στάδιο, αν και οι αξιωματούχοι πιθανότατα θα αφήσουν ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο για μεσοπρόθεσμη υλοποίησή του. Προς το παρόν, η Κομισιόν αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα αλλάζοντας τη νομοθεσία που καλύπτει τα προγράμματα για απάτη, αμέλεια ή διοικητικά λάθη επενδυτικών εταιριών. Υπάρχουν 39 προγράμματα τέτοιου τύπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκτός από την ενίσχυση του ανώτατου ύψους της αποζημίωσης, η Κομισιόν θα προτείνει επίσης να λαμβάνουν οι ιδιώτες επενδυτές την αποζημίωση αυτή μέσα σε 9 μήνες από την πτώχευση της επενδυτικής εταιρίας. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στις αποπληρωμές των αποζημιώσεων, άλλωστε, αποτελούν πρόβλημα στην Ε.Ε.

Η Κομισιόν, ακόμη, αναμένεται να ζητήσει να επιβληθεί ελάχιστο όριο προ-χρηματοδότησης γι' αυτά τα προγράμματα, αν και θα υπάρχουν όροι που θα δίνουν τη δυνατότητα δανειοδότησης από άλλα ταμεία ή άλλες πηγές, ως ύστατη λύση εφόσον χρειαστεί.

Οι προτάσεις αυτές υπόκεινται σε έγκριση από τα κράτη-μέλη και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για να τεθούν σε εφαρμογή.

Επίσης, η Κομισιόν εξέδωσε μία λευκή βίβλο για τις εγγυήσεις σε περιπτώσεις κατάρρευσης ασφαλιστικών εταιριών. Τέτοια προγράμματα εγγυήσεων για τον ασφαλιστικό κλάδο υπάρχουν σε 12 κράτη-μέλη (αν και δεν υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία που να καλύπτει αυτό το θέμα), αλλά διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Οι Βρυξέλλες ζητούν συνδρομή με κατάθεση απόψεων επί του θέματος, δηλώνοντας πως είναι σημαντικό να συσταθεί ντιρεκτίβα που να καλύπτει και τον ασφαλιστικό κλάδο, με εγγυήσεις των ιδιωτών σε ορισμένα βασικά σημεία.

Αν και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφωνούν επί της αρχής με την προστασία των επενδυτών και των καταθετών, οι απόψεις τους διαφέρουν σημαντικά ως προς το ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνται και, το κυριότερο, ως προς το ποσοστό της προ-χρηματοδότησης αυτών των προγραμμάτων.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Στη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών τη Δευτέρα θα συζητηθούν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας και η πρόοδος που καταγράφει η Ελλάδα στο πρόγραμμα λιτότητας.

Οι υπουργοί θα ζητήσουν να μάθουν λεπτομέρειες ως προς την πρόοδο που καταγράφει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας στο να αποσπάσει αξιολόγηση "ΑΑΑ". Οι επενδυτές δηλώνουν ότι το ταμείο -το οποίο διαθέτει 440 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές χώρες που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές- θα χρειαστεί αυτήν την αξιολόγηση προκειμένου να εκδώσει ομόλογα, τα οποία θα έχουν την εγγύηση των κυβερνήσεων της ευρωζώνης.

Ορισμένοι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι το Ταμείο Σταθερότητας δεν θα πρέπει να αξιολογηθεί με "ΑΑΑ" καθώς μόνο το 40% των κρατών-μελών που το εγγυώνται έχουν αυτήν την υψηλή αξιολόγηση.

Η Ελλάδα, πάντως, προς το παρόν έχει εντυπωσιάσει τις αγορές με τα μέτρα λιτότητας, αν και αρκετοί επενδυτές προειδοποιούν ότι το ενδεχόμενο περισσότερων απεργιών ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο όλο το πρόγραμμα.

source: euro2day.gr

Barclays-UBS: Αναμένουν ανάκαμψη του τεχνολογικού κλάδου στον S&P

Barclays-UBS: Αναμένουν ανάκαμψη του τεχνολογικού κλάδου στον S&P

Με τις χαμηλότερες αποτιμήσεις των δύο τελευταίων δεκαετιών διαπραγματεύονται οι μετοχές των εταιρειών πληροφορικής και τεχνολογίας στον S&P.

Σύμφωνα με τις Barclays Wealth και UBS, το στοιχείο αυτό αποτελεί ένδειξη ότι θα ακολουθήσει ανάκαμψη των μετοχών, καθώς οι εταιρείες του Standard & Poors 500 αρχίζουν να ξοδεύουν τα κεφάλαιά τους.

Οι τεχνολογικές εταιρείες του δείκτη έχουν υποχωρήσει 17% από την αρχή του έτους, ωθώντας το Ρ/Ε χαμηλότερα, στο 15,6, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Ο μεγαλύτερος βιομηχανικός κλάδος του δείκτη, δεν υπήρξε ξανά τόσο φθηνός, τουλάχιστον από το 1992, εξαιρώντας τους έξι μήνες μεταξύ της χρεοκοπίας της Lehman Brothers και της έναρξης της bull market το Μάρτιο του 2009.

Η υποχώρηση των αποτιμήσεων και η ανάκαμψη στις δαπάνες ίσως δώσει ώθηση στις μετοχές, παρά την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, σύμφωνα με την UBS.

Τα εταιρικά κεφάλαια αυξήθηκαν για έξι συνεχόμενο τρίμηνα, ενισχύοντας τις φήμες ότι τα στελέχη θα αναβαθμίσουν τους υπολογιστές τους, μετά από τη μείωση των επενδύσεων τα τελευταία τρία χρόνια.

«Ο τεχνολογικός κλάδος ήταν στο περιθώριο (…) ένας από τους κλάδους για τους οποίους είμαστε σχετικά θετικοί παγκοσμίως, ήταν ο τεχνολογικός, και εμμένουμε σε αυτή μας την απόφαση», σχολιάζει ο Kevin Gardiner, που διαχειρίζεται 241 δισ. δολάρια ως επικεφαλής της στρατηγικής επενδύσεων παγκοσμίως στο τμήμα διαχείρισης πλούτου της Barclays Plc.

Η Intel Corp., η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία ημιαγωγών, αναμένεται να καταγράψει την μεγαλύτερη αύξηση των κερδών από το 1990 τουλάχιστον ενώ η Qualcomm Inc., η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής επεξεργαστών τηλεφώνων, θα έχει την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων έξι ετών.

Και οι δύο έχουν τουλάχιστον 11 δισ. δολάρια σε κεφάλαια και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις. Χαρακτηριστικό είναι πως ο τεχνολογικός κλάδος έχει περισσότερα λεφτά διαθέσιμα από οποιονδήποτε άλλο στον S&P 500.

source: capital.gr

Goldman Sachs: Διατηρεί στα 4 ευρώ την τιμή-στόχο της Τρ. Κύπρου - Συμφωνεί με την αμκ



Goldman Sachs: Διατηρεί στα 4 ευρώ την τιμή-στόχο της Τρ. Κύπρου - Συμφωνεί με την αμκ

Αμετάβλητη στα 4 ευρώ διατηρεί την τιμή-στόχο για την Τράπεζα Κύπρου η Goldman Sachs, με τη σύσταση να παραμένει «neutral», μετά την ανακοίνωση της τράπεζας για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους, ύψους μέχρι 345 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης.



Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η αμκ της τράπεζας είναι μία κίνηση προνοητική, εν μέσω μίας αβέβαιης οικονομικής κατάστασης και υψηλών εποπτικών απαιτήσεων. Ακόμη, η Goldman Sachs δικαιολογεί την κίνηση της τράπεζας, μετά τις συνεχείς πιέσεις που δέχεται ο τραπεζικός κλάδος της Ευρώπης, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των stress-tests.

«Σε μια περίοδο αβεβαιότητας και αυξανόμενων εποπτικών απαιτήσεων η Τράπεζα Κύπρου ενισχύει προληπτικά την κεφαλαιακή της βάση με υψηλής ποιότητας κεφάλαιο. Με μια ενισχυμένη κεφαλαιακή βάση και το καλά τοποθετημένο δίκτυό της στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Ρωσία, η Τράπεζα Κύπρου παραμένει αφοσιωμένη στους μετόχους, τους πελάτες, και τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται», δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου, Θεόδωρος Αριστοδήμου.

source: reporter.gr

Βρετανία: Αύξηση 0,3% του ΑΕΠ α' τριμήνου


Βρετανία: Αύξηση 0,3% του ΑΕΠ α' τριμήνου

Τάσεις ανάκαμψης εμφάνισε κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η βρετανική οικονομία, με το ΑΕΠ της χώρας να καταγράφει αύξηση 0,3% σε σύγκριση με τους τελευταίους τρεις μήνες του 2009, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, το βρετανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2%.

source: reporter.gr

ΕΤΕ: Έχουμε υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και δεν προχωράμε σε ΑΜΚ


ΕΤΕ: Έχουμε υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και δεν προχωράμε σε ΑΜΚ

Στη διάψευση δημοσιευμάτων που τη θέλουν να εξετάζει είτε το ενδεχόμενο αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, είτε την πώληση ποσοστού θυγατρικών της προχώρησε, με σημερινή της ανακοίνωση, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Παράλληλα, η ΕΤΕ διαψεύδει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με άλλα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα για το ενδεχόμενο συγχώνευσης.
«Η ΕΤΕ έχει υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και η διατήρηση και βελτίωσή της αποτελεί στρατηγική προτεραιότητά της, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη την παρούσα οικονομική συγκυρία. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα διερευνά διαρκώς εναλλακτικούς τρόπους προκειμένου να επιτύχει τον ανωτέρω σκοπό και δεσμεύεται να ενημερώσει πλήρως και εγκαίρως το επενδυτικό κοινό σχετικά με κάθε μέτρο που θα λάβει προς την ανωτέρω κατεύθυνση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΤΕ.

source: reporter.gr

Η κρίση έριξε τις τιμές αυτοκινήτων


Η κρίση έριξε τις τιμές αυτοκινήτων


Μεγαλύτερη μείωση από ότι στην Ευρώπη κατέγραψαν το 2009 οι πραγματικές τιμές των αυτοκινήτων στην Κύπρο, με το συνδυασμό της μειωμένης ζήτησης και των προσφορών των εισαγωγέων να βελτιώνουν τους όρους αγοράς για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Κύπρο οι τιμές μειώθηκαν κατά 8,3% ενώ στην ΕΕ η μείωση ανήλθε μόλις στο 0,6% και στην ευρωζώνη οι τιμές μειώθηκαν κατά 2,1%.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι τιμές μειώθηκαν ελαφρά σε πραγματικούς όρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2009 και υπήρξε μεταξύ τους σύγκλιση στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς της ΕE. Ταυτόχρονα οι τιμές επισκευής και συντήρησης καθώς και ανταλλακτικών συνέχισαν να αυξάνονται πολύ πάνω από τον πληθωρισμό επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για τους αυστηρότερους κανόνες ανταγωνισμού που ισχύουν για τον τομέα από 1ης Ιουνίου. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι σχετικά σταθερές τιμές των αυτοκινήτων το 2009 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε κίνητρα για την αγορά νέων αυτοκινήτων, που εφαρμόστηκαν σε πολλές χώρες με σκοπό να μετριαστεί ο αντίκτυπος της οικονομικής ύφεσης.

Ο δείκτης τιμών των αυτοκινήτων στην ΕΕ (που αντικατοπτρίζει τις ονομαστικές τιμές που καταβάλλουν οι καταναλωτές, περιλαμβανομένων εκπτώσεων, του ΦΠΑ και των τελών ταξινόμησης) αυξήθηκε κατά 1,1%, έναντι αύξησης 1,7% του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, πράγμα το οποίο σημαίνει μείωση των πραγματικών τιμών των αυτοκινήτων κατά 0,6%.

Οι πραγματικές τιμές των αυτοκινήτων για τους καταναλωτές μειώθηκαν σε 24 από τα 27 κράτη μέλη το 2009.

Στις Κάτω Χώρες παρέμειναν σταθερές, ενώ αυξήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο (+7,7%) και στη Σουηδία (+2,7%). Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι οι αγοραστές αυτοκινήτων στις δυο τελευταίες χώρες ωφελήθηκαν από μια έκτακτη μείωση των τιμών (κατά 9,7% και 5,0% αντίστοιχα) το 2008, αποτέλεσμα συνολικά να βρίσκονται σε ακόμη καλύτερη θέση σήμερα σε σχέση με τις αρχές του 2008. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μεταβολή των τιμών αντανακλά και τη λήξη της προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ τον Ιανουάριο του 2010.

Η μείωση των πραγματικών τιμών ήταν ιδιαίτερα αισθητή στη Σλοβενία (-13,4%), στη Λιθουανία ( 11,1%), στη Σλοβακία (-11,0%) στη Ρουμανία (-10,1%), στην Τσεχική Δημοκρατία (-9,4%), στη Μάλτα (-9,2%) και στη Βουλγαρία (-9,1%).

Σύμφωνα με την ΕΕ, το γεγονός ότι τα περισσότερα νέα κράτη μέλη επλήγησαν χειρότερα από την ύφεση από την ΕΕ ως σύνολο το 2009 μπορεί να συνέβαλε στις εν λόγω μειώσεις των τιμών.

Όσον αφορά τις μεγάλες αγορές, οι πραγματικές τιμές των αυτοκινήτων μειώθηκαν κυρίως στην Ισπανία ( 4,7%), ενώ στην Ιταλία, στη Γερμανία και στη Γαλλία η μείωση ήταν πιο συγκρατημένη (-1,1%, -1,0% και -0,6% αντίστοιχα).

Η έκθεση για τις τιμές των αυτοκινήτων αποτελεί μέρος της παρακολούθησης του τομέα των μηχανοκίνητων οχημάτων από την Επιτροπή. Η έκθεση επιτρέπει στους καταναλωτές να συγκρίνουν τις τιμές των αυτοκινήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

source: stockwatch.com.cy

Επιστρέφει το international business


Επιστρέφει το international business


Σημαντική ανάκαμψη παρουσίασε τον Ιούνιο το international business δημιουργώντας προσδοκίες για ώθηση της οικονομικής ανάπτυξης από τον κλάδο των διεθνών υπηρεσιών.


Οι εγγραφές εταιρειών, που αποτελούν σαφή ένδειξη για την πορεία του τομέα, κατέγραψαν τον Ιούνιο αύξηση 37% φθάνοντας τις 1702 έναντι 1242 τον Ιούνιο του 2009.

Η μεγάλη αύξηση του Ιουνίου ανέβασε την άνοδο των αιτήσεων για τις εγγραφές πρώτου εξαμήνου του 2010 στο 26,9%. Έφθασαν τις 9.456 έναντι 7.450 το εξάμηνο του 2009. Από τις 9.456 αιτήσεις για εγγραφές, εγγράφηκαν 9.176 εταιρείες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, Νίκο Συρίμη, άρχισε να διαφαίνεται ανάπτυξη στον κλάδο. «Ελπίζουμε», τόνισε σε δηλώσεις του στη StockWatch, «ο θόρυβος που είχε δημιουργηθεί με αφορμή τις αυξήσεις στους φόρους να μην επηρεάσουν αρνητικά τον κλάδο».

Το σύνολο των εγγεγραμμένων εταιρειών στην Κύπρο ανερχόταν τέλος Ιουνίου 2010 στις 227.978.

source: stockwatch.com.cy

BP: Συζητήσεις για πώληση μονάδων στην Apache


BP: Συζητήσεις για πώληση μονάδων στην Apache

Σε συζητήσεις με την αμερικανική Apache καθώς και άλλες εταιρείες σχετικά με την πιθανή πώληση μονάδων βρίσκεται η BP σύμφωνα με πηγές προσκείμενη στην κατάσταση τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Η βρετανική εταιρεία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές πιέσεις λόγω της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλει για να περιορίσει την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο ότι στόχος της είναι να συγκεντρώσει 10 δισ. δολάρια μέσω πωλήσεων.

Σύμφωνα με τις ανωτέρω πηγές, οι συζητήσεις είναι σε διερευνητικό στάδιο και παραμένει αβέβαιο αν τα όποια σχέδια θα προχωρήσουν αρκετά ώστε να ανακοινωθούν πριν τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της BP αυτόν το μήνα.

Χθες, οι Sunday Times έγραφαν ότι η BP βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Apache για την πώληση μονάδων αξίας έως 12 δισ. δολαρίων. Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι ενδιαφέρον για την απόκτηση μονάδων της βρετανικής εταιρείας έχει εκφράσει και η Exxon Mobil

«Έχουν γίνει συζητήσεις σε υψηλόβαθμο επίπεδο και η Exxon έχει εκφράσει σοβαρό ενδιαφέρον. Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για κάποια προσφορά, όμως ανοίγουν το δρόμο», ανέφερε μία πηγή της εφημερίδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αμερικανική κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε τυχόν προσφορές που θα γίνουν από την ExxonMobil και από μια άλλη αμερικανική εταιρεία που, κατά πληροφορίες, είναι η Chevron. Η ΒΡ απέφυγε πάντως να σχολιάσει το δημοσίευμα.


source: naftemporiki.gr
Share |