Monday, July 12, 2010

Τρεις λόγοι για "ποντάρισμα" στην αδυναμία του δολαρίου


Τρεις λόγοι για "ποντάρισμα" στην αδυναμία του δολαρίου

«Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010, το δολάριο βρήκε στήριξη στα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, τις επενδυτικές εκροές από τη ζώνη του ευρώ και την ενισχυμένη τάση αναζήτησης ασφαλών «καταφυγίων», λόγω της αποστροφής για επενδυτικό ρίσκο».

«Ωστόσο», σημειώνει η Nomura σε έκθεσή της με ημερομηνία 8 Ιουλίου 2010, «καθώς μπαίνουμε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι προοπτικές για το δολάριο φαίνονται και πάλι αδύναμες: Η εικόνα της ανάπτυξης στις ΗΠΑ έχει επιδεινωθεί σημαντικά κατά τις τελευταίες εβδομάδες και οι θέσεις long στο δολάριο είναι πολύ μεγάλες με βάση τα ιστορικά δεδομένα. Επιπλέον, η αίσθηση του κινδύνου είναι πιο πιθανό να βελτιωθεί παρά να επιδεινωθεί περαιτέρω, και οποιαδήποτε βελτίωση στην διάθεση ανάληψης ρίσκου είναι πιθανό να είναι αρνητική για το δολάριο».

Οι προτιμώμενες θέσεις του οίκου, σύμφωνα με την έκθεση, είναι short στο αμερικανικό δολάριο έναντι του καναδικού δολαρίου, του δολαρίου Αυστραλίας των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών (EM), ωστόσο η ισοτιμία δολαρίου/ γεν είναι μάλλον απίθανο να συμμετέχει στην ευρύτερη κίνηση αποδυνάμωσης του δολαρίου, όπως αναφέρεται.

Η ισχύς του δολαρίου έρχεται σε αντίθεση με την υποαπόδοση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ

Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ, αλλά κατά κανόνα βρέθηκε σε πιο αδύναμη θέση έναντι των μη ευρωπαϊκών νομισμάτων. Αυτό άλλαξε τον Μάιο, όταν το δολάριο σημείωσε ένα σημαντικό και ευρείας έκτασης ράλι έναντι τόσο των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών (EM) όσο και των νομισμάτων του G10.

Ο Ιούνιος ήταν ένας ασταθής μήνας. Το δολάριο άρχισε να χάνει μέρος των κερδών του έναντι του ευρώ. Αλλά αυτό ήταν περισσότερο αποτέλεσμα της κάλυψης θέσεων short και λιγότερο κάποια συγκεκριμένη τάση που αφορούσε ειδικά το αμερικανικό νόμισμα. Ωστόσο, το δολάριο ήταν σε θέση να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του έναντι νομισμάτων όπως το μεξικάνικό πέσο, το δολάριο Καναδά, το αυστραλιανό δολάριο και το κορεάτικο γουόν.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων όμως, τα κέρδη του δολαρίου δείχνουν όλο και πιο έντονα μη διατηρήσιμα, με βάση την εικόνα που διαμορφώνεται διεθνώς.

Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ έχει σαφώς επιδεινωθεί, σε απόλυτα μεγέθη και σε συγκριτική βάση. Κανονικά, οι αρνητικές εκπλήξεις στα στοιχεία για την ανάπτυξη έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο δολάριο, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση το αποτέλεσμα έχει αντισταθμιστεί από την αποστροφή ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.

Επιπλέον, η αγορά μετοχών των ΗΠΑ έχει αρχίσει να υποαποδίδει Έως τα μέσα του Μαΐου, ο S&P υπεραπέδωσε τόσο των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών όσο και των μετοχών της Ευρωζώνης και τα υπήρχαν ενδείξεις για καλύτερη εικόνα των ροών κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ. Όμως από τα μέσα του Μαΐου, η αγορά μετοχών των ΗΠΑ έχει αρχίσει να υποαποδίδει, ενώ η βελτιωμένη ροή κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους δεν φαίνεται βιώσιμη, ενόψει των πιο αδύναμων αμερικανικών μακροοικονομικών στοιχείων.

Επίσης, η επιδείνωση των στοιχείων των ΗΠΑ έχει ωθήσει τις προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed για αργότερα, εντός του 2012. Ταυτόχρονα, άλλες κεντρικές τράπεζες συνέχισαν τη σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής, παρά τις πιέσεις στην αγορά. Οι αυξήσεις επιτοκίων από τη σουηδική Riksbank και την Τράπεζα του Καναδά αποτελούν είναι δύο ενδεικτικά παραδείγματα.

Οι αναλυτές της Nomura εκτιμούν ότι η αγορά έχει «συμπιέσει» υπερβολικά τις προσδοκίες της για τους ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης. Κάτι που, όπως επισημαίνουν, φαίνεται από τις πολύ «χαλαρές» νομισματικές πολιτικές που έχουν τιμολογηθεί σε ομόλογα όπως του Καναδά, της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Αυστραλίας.

Όσο αυτό θα διορθώνεται (αν υποτεθεί ότι η αποστροφή του κινδύνου δεν θα αυξηθεί δραματικά και πάλι) και όσο οι προσδοκίες για χαμηλά επιτόκια από τη Fed διατηρούνται, το δολάριο είναι πιθανό να χάσει επιπλέον μέρος των κερδών που σημείωσε τους τελευταίους μήνες, αναφέρουν οι αναλυτές της Nomura, Jens Nordvig και Saeed Amen. «Το δολάριο ενισχύθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του Μαΐου και έχει διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κερδών. Οι κακές ειδήσεις στις ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη τιμολογηθεί», εκτιμούν.

Μεγάλες θέσεις long στο δολάριο

Οι συνολικές κερδοσκοπικές θέσεις long στο δολάριο παραμένουν μεγάλες με βάση τα ιστορικά δεδομένα, κοντά στα 23,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση. Επιπλέον, η αγορά των options εξακολουθεί να παρουσιάζει ακραία ζήτηση για call στο δολάριο, πιθανόν ως συνάρτηση της υψηλής ζήτησης για αντιστάθμιση κινδύνου (οι επενδυτές αγοράζουν προστασία).

Απέναντι στα νομίσματα του G10 η ζήτηση είναι μεγαλύτερη ακόμα και από την περίοδο της ακραίας έντασης στην αγορά, στα τέλη του 2008, σημειώνει η Nomura, εκτιμώντας ότι αυτό πιθανόν να αντανακλά μια εκτίμηση για πιθανή υπερβολική ανατίμηση του δολαρίου.

Επίσης, η εκτίμηση αυτή είναι πιθανό να συνδέεται με την πολύ μεγάλη κίνηση του δολαρίου που παρατηρήθηκε στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2008, αλλά το σημερινό περιβάλλον είναι πολύ διαφορετικό. Δεδομένου ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ έχει σταθεροποιηθεί, έχει εξαλειφθεί ο παράγοντας της πιθανής έλλειψης σε δολάρια «και πιστεύουμε ότι η πιθανότητα μιας μεγάλης σε έκταση και διάρκεια ενίσχυσης του δολαρίου είναι πολύ μικρή», αναφέρουν οι Nordvig και Amen.

Οι αγορές δολαρίου από κεντρικές τράπεζες είναι ήπιες, παρά τις εντάσεις στην Ευρωζώνη

Για να κριθεί το κατά πόσον τα κέρδη του δολαρίου από τον Μάιο έως τον Ιούνιο μπορούν να είναι βιώσιμα, είναι χρήσιμο να σκεφτούμε ποιοι είναι οι σημαντικότεροι αγοραστές του αμερικανικού δολαρίου, τονίζει η Nomura.

Στο πλαίσιο αυτό, τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν σχετικά μέτρια συγκέντρωση δολαρίων από τις κεντρικές τράπεζες στο α’ τρίμηνο. Βέβαια, αυτό συνέβαινε πριν από την πραγματική κλιμάκωση της έντασης στην Ευρωζώνη, που ήρθε στο προσκήνιο στα μέσα Μαΐου. Ωστόσο, αποτέλεσε έκπληξη ότι τόσο τα στοιχεία του ΔΝΤ (μέσω του COFER - Currency Composition of Official Foreign Exchange Reserves) όσο και το ισοζυγίου πληρωμών των ΗΠΑ στο α’ τρίμηνο έδειξαν μια αρκετά μέτρια συσσώρευση δολαρίων από τις κεντρικές τράπεζες, σημειώνει η έκθεση.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να μην έχουν πειστεί από τα πρόσφατα γεγονότα ώστε να αυξήσουν τις θέσεις τους σε δολάρια. Η άλλη πλευρά αυτού, είναι ότι μεγάλο μέρος των αυξημένων αγορών δολαρίου έχει προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα. Εν μέρει, αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζει μια μόνιμη απομάκρυνση από την Ευρωζώνη. Οι επενδυτικές ροές του ιδιωτικού τομέα στην Ιαπωνία είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα. Αλλά μπορεί επίσης να υποδηλώνει μια προσωρινή μετατόπιση από νομίσματα αναδυόμενων αγορών και άλλα νομίσματα του G10 προς το αμερικανικό δολάριο, τάση που δεν φαίνεται ότι μπορεί να διατηρηθεί.

Οι κίνδυνοι και η διαχείρισή τους

Τους τελευταίους μήνες είδαμε την ακραία αποστροφή ανάληψης ρίσκου να συμπίπτει με ένα σημαντικό ράλι του δολαρίου. Ένα μοτίβο που τηρείται με αρκετή συνέπεια τα τελευταία χρόνια και διατηρήθηκε και το 2010.

«Όμως η αγορά έχει ήδη τιμολογήσει μια πολύ πιο απαισιόδοξη άποψη για την παγκόσμια ανάπτυξη», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, που εκτιμούν ότι «η σχέση ρίσκου-κερδών δεν είναι ελκυστική για τις θέσεις long στο δολάριο, που βασίζονται στην εκτίμηση ότι η αποστροφή ανάληψης ρίσκου θα παραμείνει ακραία».

«Είναι πολύ πιο πιθανό ότι θα κινηθούμε προς ένα καθεστώς πιο ουδέτερης αντίληψης αναφορικά με τον επενδυτικό κίνδυνο και αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια παγκόσμια αποδυνάμωση του δολαρίου εντός των επόμενων εβδομάδων», εξηγούν.

«Κοιτάζοντας λίγο πιο μπροστά, μία σημαντική μεταστροφή της πολιτικής της Fed, συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως νέων αγορών στοιχείων ενεργητικού εκ μέρους της, θα μπορούσε να φέρει δολάριο σε νέα χαμηλά έναντι αρκετών νομισμάτων στο γ’ τρίμηνο, με την ισοτιμία έναντι του Δολαρίου Καναδά να αποτελεί ένα βασικό παράδειγμα.

Η ισοτιμία ευρώ/ γεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση σε αυτό το μοτίβο, καθώς μια ανάκαμψη στις προσδοκίες για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι πιθανό να υποχρεώσει το ιαπωνικό νόμισμα σε υποαπόδωση.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση του ευρώ με το δολάριο, μια παγκόσμια τάση αποδυνάμωσης του δολαρίου θα αποτελέσει πηγή ανοδικών πιέσεων, κάτι που οι αναλυτές της Νomura εκτιμούν ότι εν μέρει θα αντισταθμιστεί από μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα εκροές από την Ευρωζώνη. Αν και το καθαρό αποτέλεσμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, η Nomura εκτιμά ότι η ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου θα υστερήσει σε κάποιο βαθμό έναντι της γενικότερης τάσης αποδυνάμωσης του αμερικανικού νομίσματος.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την έκθεση, ο οίκος είναι short απέναντι στο δολάριο και επιδιώκει να αυξήσει τις θέσεις του σε συνδυασμούς του αμερικανικού δολαρίου με άλλα νομίσματα. Ωστόσο, είναι διστακτικός στο να διαπραγματευτεί το ίδιο και τη σχέση ευρώ/ δολαρίου. Συνεχίζει να εστιάζει την ανησυχία του στις «διαρθρωτικές εκροές επενδυτικών κεφαλαίων από την Ευρωζώνη, οι οποίες θα εξακολουθήσουν να αποτελούν πηγή πτωτικών πιέσεων για τη συγκεκριμένη ισοτιμία, αντισταθμίζοντας τους παράγοντες που σχετίζονται με το αμερικανικό νόμισμα καθαυτό».

source: capital.gr

No comments:

Share |