Monday, July 12, 2010

Η κρίση έριξε τις τιμές αυτοκινήτων


Η κρίση έριξε τις τιμές αυτοκινήτων


Μεγαλύτερη μείωση από ότι στην Ευρώπη κατέγραψαν το 2009 οι πραγματικές τιμές των αυτοκινήτων στην Κύπρο, με το συνδυασμό της μειωμένης ζήτησης και των προσφορών των εισαγωγέων να βελτιώνουν τους όρους αγοράς για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Κύπρο οι τιμές μειώθηκαν κατά 8,3% ενώ στην ΕΕ η μείωση ανήλθε μόλις στο 0,6% και στην ευρωζώνη οι τιμές μειώθηκαν κατά 2,1%.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι τιμές μειώθηκαν ελαφρά σε πραγματικούς όρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2009 και υπήρξε μεταξύ τους σύγκλιση στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς της ΕE. Ταυτόχρονα οι τιμές επισκευής και συντήρησης καθώς και ανταλλακτικών συνέχισαν να αυξάνονται πολύ πάνω από τον πληθωρισμό επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για τους αυστηρότερους κανόνες ανταγωνισμού που ισχύουν για τον τομέα από 1ης Ιουνίου. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι σχετικά σταθερές τιμές των αυτοκινήτων το 2009 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε κίνητρα για την αγορά νέων αυτοκινήτων, που εφαρμόστηκαν σε πολλές χώρες με σκοπό να μετριαστεί ο αντίκτυπος της οικονομικής ύφεσης.

Ο δείκτης τιμών των αυτοκινήτων στην ΕΕ (που αντικατοπτρίζει τις ονομαστικές τιμές που καταβάλλουν οι καταναλωτές, περιλαμβανομένων εκπτώσεων, του ΦΠΑ και των τελών ταξινόμησης) αυξήθηκε κατά 1,1%, έναντι αύξησης 1,7% του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, πράγμα το οποίο σημαίνει μείωση των πραγματικών τιμών των αυτοκινήτων κατά 0,6%.

Οι πραγματικές τιμές των αυτοκινήτων για τους καταναλωτές μειώθηκαν σε 24 από τα 27 κράτη μέλη το 2009.

Στις Κάτω Χώρες παρέμειναν σταθερές, ενώ αυξήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο (+7,7%) και στη Σουηδία (+2,7%). Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι οι αγοραστές αυτοκινήτων στις δυο τελευταίες χώρες ωφελήθηκαν από μια έκτακτη μείωση των τιμών (κατά 9,7% και 5,0% αντίστοιχα) το 2008, αποτέλεσμα συνολικά να βρίσκονται σε ακόμη καλύτερη θέση σήμερα σε σχέση με τις αρχές του 2008. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μεταβολή των τιμών αντανακλά και τη λήξη της προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ τον Ιανουάριο του 2010.

Η μείωση των πραγματικών τιμών ήταν ιδιαίτερα αισθητή στη Σλοβενία (-13,4%), στη Λιθουανία ( 11,1%), στη Σλοβακία (-11,0%) στη Ρουμανία (-10,1%), στην Τσεχική Δημοκρατία (-9,4%), στη Μάλτα (-9,2%) και στη Βουλγαρία (-9,1%).

Σύμφωνα με την ΕΕ, το γεγονός ότι τα περισσότερα νέα κράτη μέλη επλήγησαν χειρότερα από την ύφεση από την ΕΕ ως σύνολο το 2009 μπορεί να συνέβαλε στις εν λόγω μειώσεις των τιμών.

Όσον αφορά τις μεγάλες αγορές, οι πραγματικές τιμές των αυτοκινήτων μειώθηκαν κυρίως στην Ισπανία ( 4,7%), ενώ στην Ιταλία, στη Γερμανία και στη Γαλλία η μείωση ήταν πιο συγκρατημένη (-1,1%, -1,0% και -0,6% αντίστοιχα).

Η έκθεση για τις τιμές των αυτοκινήτων αποτελεί μέρος της παρακολούθησης του τομέα των μηχανοκίνητων οχημάτων από την Επιτροπή. Η έκθεση επιτρέπει στους καταναλωτές να συγκρίνουν τις τιμές των αυτοκινήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |