Thursday, June 26, 2008

Κραδασμοί 3% στη Wall-Ισχυρές απώλειες στην Ευρώπη

Κραδασμοί 3% στη Wall-Ισχυρές απώλειες στην Ευρώπη

Κλίμα μεγάλης απογοήτευσης επικράτησε σήμερα στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, αφού οι δείκτες βρέθηκαν σε ιστορικά χαμηλά 2 ετών. Λίγο πριν το αργό άγγιξε τα 140 δολάρια σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό, καταφέρνοντας σημαντικό πλήγμα ιδίως στις αεροπορικές εταιρείες και στις εταιρείες παραγωγής καταναλωτικών αγαθών. Η απειλή επιβράδυνσης της οικονομίας και οι συνεχιζόμενες διαγραφές στον τραπεζικό κλάδο οδήγησαν το δείκτη Dow Jones να καταγράψει απώλειες μεγαλύτερες των 350 μονάδων.Ο Dow Jones κατρακύλισε κατά 3,03% στις 11.453,42 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 2.321,37 μονάδες με απώλειες 3,33% και τέλος ο S&P 500 καθηλώθηκε στις 1.283,15 μονάδες, με απώλειες 2,94%.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης Dow Jones έχει σημειώσει αυτόν τον μήνα απώλειες ύψους 8,9%, αναδεικνύοντας τον Ιούνιο ως τον δεύτερο χειρότερο μήνα από το 1930! Και οι 30 εταιρείες του δείκτη έχεουν σημειώσει σημαντικές απώλειες έξαιτίας των τιμών του αργού, της αύξησης της ανεργίας και της ευρύτερης ανησυχίας για τις εταιρείες τραπεζικών προϊόντων μετά την κρίση των subprime δανείων.

Των ρευστοποιήσεων ηγήθηκε η Citigroup(6,1%), σημειώνοντας τη χαμηλότερη τιμή από τον Οκτώβριο του 1998, μετά τις προβλέψεις των αναλυτών για επιπλέον απομειώσεις, ενώ σύμφωνα με την Goldman Sachs, η τράπεζα θα προχωρήσει σε νέες διαγραφές ύψους 8,9 δισ. δολαρίων στο δεύτερο τρίμηνο.

Εκτιμάται ότι θα διαγράψει 7,1 δισ. δολάρια σε εγγυημένες δανειακές υποχρεώσεις (CDOs) και άλλα 1,2 δισ. δολάρια στην αξία άλλου ενεργητικού. Παράλληλα η Goldman μείωσε την τιμή στόχο (έξι μηνών) για τη μετοχή της Citigroup στα 16 δολάρια ανά μετοχή και την τοποθέτησε στην «conviction sell list».

«Βαρίδι» για τις δείκτες αποτέλεσε και η General Motors, οι μετοχές της οποίας κατρακύλησαν μετά την υποβάθμιση από τη Goldman.

Κατά πόδας ακολούθησε και η Research In Motion, που κατέγραψε την ισχυρότερη πτώση από το 2002, εξαιτίας της εντεινόμενης ανησυχίας ότι ο ανταγωνισμός με τα iPhone της Apple θα επιφέρει μείωση κερδών στην εταιρία.

Απώλειες 11% κατέγραψε η μετοχή της General Motors, ύστερα από την σύσταση της Goldman από «neutral» σε «sell». Ήδη η μετοχή της GM έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση από όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες που διαπραγματεύονται στο δείκτη του Dow Jones, αφού οι απώλειες της αξίας της έχουν φτάσει το 70%. «Είναι πολύ πιθανό την επόμενη χρονιά να δούμε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τη GM ή/και ακόμα και μείωση του μερίσματος της» επεσήμανε ο αναλυτής κ.Patrick Archambault, σχολιάζοντας την πτώση της μετοχής.

Σε αρνητική τροχιά και οι μετοχές της Oracle, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρίας κατασκευής λογισμικού παγκοσμίως, παρά την ανοδο κατά 27% στα κέρδη, καθώς η εταιρία προβλέπει επιβράδυνση της κερδοφορίας της στο τρέχον τρίμηνο.

Η εταιρία ανακοίνωσε αύξηση 27% ανακοίνωσε στα καθαρά κέρδη τετάρτου τριμήνου, παρά την αργή ανάπτυξη που καταγράφει η αμερικανική οικονομία. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Safra Catz, δήλωσε ότι οι ισχυρές πωλήσεις της εταιρίας θα πρέπει να αντικατοπτριστούν στο τρέχον πρώτο τρίμηνο, όμως η Oracle ανακοίνωσε προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη α τριμήνου στο κατώτατο όριο των εκτιμήσεων

Παράλληλα, αρνητικά είναι εν μέρει τα σημερινά μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούν την αγορά εργασίας. Οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ κατά την εβδομάδα που έληγε στις 21 Ιουνίου παρέμειναν αμετάβλητες στις 384.000. Παρόλα αυτά παραμένουν σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα, υποδεικνύοντας ότι η εξασθένιση της αμερικανικής αγοράς εργασίας παραμένει. Ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων για τις αιτήσεις αυξήθηκε στις 378.250, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2005. Τέλος, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις ενισχύθηκαν στα 3,14 εκατ. την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων για τις συνεχιζόμενες αιτήσεις ανήλθε στα 3,10 εκατ.

Ακόμη, ελαφρώς ισχυρότερο ρυθμό ανόδου εμφάνισε η αμερικανική οικονομία κατά το πρώτο οικονομικό τρίμηνο, ενώ παράλληλα και ο πληθωρισμός ήταν ισχυρότερος από ότι αναμενόταν, σύμφωνα με τα στοιχεία για το αμερικανικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εμπορίου. Πιο αναλυτικά, το ΑΕΠ εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 1% σε ετήσια βάση, από 0,9% που ήταν η εκτίμηση κατά το α΄ τρίμηνο. Παρόλα αυτά η ελαφρώς μεγαλύτερη του αναμενόμενου ανοδος του ΑΕΠ δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Ο δομικός πληθωρισμός τιμών καταναλωτή κατέγραψε ανοδο 2,3% σε ετήσια βάση, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ανοδο μόλις κατά 2,1%. Ακόμη, οι καταναλωτικές δαπανες ενισχύθηκαν κατά 1,1%, οι δαπάνες στον τομές των υπηρεσιών κατά 3,1%. Τέλος, τόσο οι δαπάνες στα διαρκή και μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, όσο και οι δαπάνες στα επιχειρηματικά αγαθά σημείωσαν κάμψη.

Τέλος, ανοδο της τάξεως του 2% κατέγραψαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ το Μάιο και διαμορφώθηκαν στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 4,99 εκατ., καθώς οι τιμές εξακολουθούν να καταγράφουν αρνητική πορεία, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία που εξέδωσε η National Association of Realtors. Πρόκειται για τον ισχυρότερο ρυθμό αύξηση των μεταπωλήσεων από το Φεβρουάριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν να ανέλθουν στα 5 εκατ. Η μέση τιμή πώλησης των κατοικιών υποχώρησε κατά 6,3% σε ετήσια βάση, στα 208.600 δολάρια. Τέλος, τα αποθέματα απούλητων κατοικιών μειώθηκαν κατά 1,4% στα 4,49 εκατ., ήτοι τόσο ώστε να επαρκούν για να καλυφθεί η ζήτηση κατά τους επόμενους 10,8 μήνες.



Απώλειες 2,50% δοκίμασε η Ευρώπη



Σε χαμηλό τριών μηνών βρέθηκαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι οι νέες διαγραφές των τραπεζών θα επιβραδύνουν περαιτέρω την ανάπτυξη της οικονομίας. Παράλληλα, η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης δείχνει ότι θα αποτελέσει πλήγμα στις εταιρίες παραγωγής, καθώς και αυτές του τεχνολογικού κλάδου. Παράλληλα, ρευστοποιήσεις ευρέως κλίμακας καταγράφονται και στη Wall Street με τους δείκτες να υποχωρούν ολοένα και περισσότερο.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,61% στις 5.518,20 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 2,43% στις 4.426,19 μονάδες ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε απώλειες κατά 2,39% στις 6.459,60 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 υποχώρησε κατά 2,5%, και οι απώλειές του από την αρχή της χρονιάς ανέρχονται σε 20% και σε 11% μόνο γι΄ αυτό το μήνα.

Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλε και η είδηση ότι η Fortis θα προχωρήσει σε έκδοση μετοχών αξίας 1,3 δισ. ευρώ προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια, ενώ παράλληλα δεν θα διανείμει μέρισμα για το 2008. Παράλληλα, η Goldman Sachs προέβλεψε νέες διαγραφές για τη Citigroup στο δεύτερο τρίμηνο ύψους 8,9 δισ. δολαρίων, με τη δεύτερη να καταγράφει σημαντικές απώλειες τόσο στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, όσο και στην αγορά της Γερμανίας

Οι αναλυτές σημειώνουν πως το γεγονός ότι οι τράπεζες προχωρούν σε αυξήσεις κεφαλαίου και νέες διαγραφές ζημιών σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο αύξηση των επιτοκίων επιδεινώνουν τις προοπτικές των μετοχών τους.



Πτώση 18% σημείωσε η μετοχή της Fortis. Η ολλανδοβελγική τράπεζα θα προχωρήσει σε άντληση κεφαλαίων μέσω έκδοσης νέων μετοχών αξίας 1,5 δισ. ευρώ,

Στην ανακοίνωση, η άντληση κεφαλαίων χαρακτηρίζεται ως αναγκαία και συνετή κίνηση λόγω της συγκυρίας που επικρατεί, ωστόσο σύμφωνα με την ίδια την τράπεζα τα κεφάλαια που θα αντλήσει ώστε να εξασφαλίσει tier 1 ratio, πάνω από 6% μέχρι το τέλος του 2009, είναι 8 δισ. ευρώ. Ανακοίνωσε επίσης πως αντί για μέρισμα το 2008 θα δώσει μετοχές.

Εν τω μεταξύ κόβεται και το προμέρισμα του 2008 το οποίο υπολογίζεται πως θα ήταν 1,3 δισ. ευρώ και η καταβολή του θα επηρέαζε το δείκτη κεφαλαιουχικής επάρκειας του β τριμήνου.

Σε αρνητική τροχιά βρέθηκαν και οι μετοχές της Oracle, μετά την πρόβλεψη για επιβράδυνση στην ανάπτυξή της. Σε χαμηλό τεσσάρων ετών υποχώρησε και η British Sky Broadcasting Group , μετά την υποβάθμιση της μετοχής της από την JPMorgan, εξαιτίας του «φτωχού» οικονομικού περιβάλλοντος.

Στη μεγαλύτερη «βουτιά» από τον Ιανουάριο οδήγησε τις μετοχές του κλάδου λιανικής οι μετοχές της Carrefour, μετά την υποβάθμιση των μετοχών της από τους αναλυτές και την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία σε ιστορικό χαμηλό τον Ιούνιο.

Τέλος, πτωτικά κινήθηκε η Adidas, μετά την ανακοίνωση της Nike για επιβράδυνση των παραγγελιών στις ΗΠΑ.

REPORTER.GR

Δολάριο και ΟΠΕΚ εκτίναξαν και πάλι το αργό

Δολάριο και ΟΠΕΚ εκτίναξαν και πάλι το αργό

Κέρδη άνω των 5 δολαρίων κατέγραψε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ανατρέποντας την προηγούμενη αρνητική του πορεία, καθώς το αμερικανικό νόμισμα εξασθενεί σήμερα έναντι των ισχυροτέρων ισοτιμιών, ενισχύοντας την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων σαν εναλλακτική επένδυση.
Παράλληλα, ώθηση στο αργό παρείχε και η ανακοίνωση ότι η Λιβύη ενδέχεται να μειώσει την παραγωγή, αφού κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ξεπέρασε κατά 5 cents τα 140 δολάρια, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό.

Το συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου για το αμερικανικό αργό έκλεισε κατά 4,02% στα 139,96 δολάρια το βαρέλι ενώ και το αντίστοιχο του μπρεντ κινήθηκε ανοδικά κατά 4,50% στα 139,65 δολάρια. Χθες το αμερικανικό αργό σημείωσε πτώση κατά 1,8%.

Απώλειες καταγράφει το δολάριο έναντι ευρώ και γεν, μετά τη χθεσινή απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αφήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της εθνικής πετρελαϊκής εταιρίας της Λιβύης ανακοίνωσε ότι η χώρα του ενδέχεται να μειώσει την πετρελαϊκή παραγωγή, καθώς η αγορά έχει προμήθειες μεγαλύτερες από το απαιτούμενο. Ο Shokri Ghanem απέφυγε να επισημάνει πότε θα ληφθεί σχετική απόφαση για το εάν θα μειωθεί η παραγωγή ή το μέγεθος της μείωσης που εξετάζεται.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Χακίμπ Κελίλ προέβλεψε σήμερα ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αγγίξουν τα 150 με 170 δολ. το βαρέλι κατά τη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24. Επιπλέον, ο κ.Κελίλ, στράφηκε ενάντια στην αμερικανική νομοθεσία, η οποία επιτρέπει σε θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων να «αρπάζουν» κεφάλαια ξένων κυβερνήσεων ως «αποζημείωση».

Οι δηλώσεις αυτές δεν έτυχαν καλής υποδοχής από τους Αμερικανούς αναλυτές, αφού σύμφωνα με τον αναλυτή της Summit Energy Inc., κ.Brad Samples, η Λιβύη, αν και συμμετέχει μόνο κατά 2% στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, κάθε κίνηση της μπορεί να ανατρέψει τη γυάλινη ισορροπία.Γι’ αυτό, πρόσθεσε ο κ.Samples, οι δηλώσεις του κου Κελιλ, το μόνο μπορούν να προσφέρουν είναι στο να ανέβει κι άλλο η τιμή του αργού.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος της ανόδου των 4 δολαρίων» επισημαίνει ο κ.Peter Beutel, σύμβουλος της Cameron Hanover, προσθέτοντας ότι τα πράγματα είναι αρκετά αβέβαια, αφού σκιάζονται από τη φημολογία της ανόδου των επιτοκίων από τη ΕΚΤ ή της μείωσης από τη FED.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναλυτής της Alaron Trading, κ.Phil Flynn, ο οποίος απέδωσε το ράλι ανόδου των commodities στην έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών στην αγορά. Ο κ.Phil Flynn, δε δίστασε να αναφερθεί και στις συνέπειες μιας ενδεχόμενης επίθεσης στο Ιράν, η οποία μπορεί να προκαλέσει τέτοια πίεση στο αργό, ώστε η τιμή του να ξεπεράσει τα 200 δολάρια το βαρέλι.

REPORTER.GR

Πρόστιμα σε καρτελ 5 αεροπορικών εταιρειών

Πρόστιμα σε καρτελ 5 αεροπορικών εταιρειών

Αλμυρά πρόστιμα επιβλήθηκαν σε πέντε αεροπορικές εταιρείες, αφού κρίθηκαν ένοχες, από την αμερικανική Δικαιοσύνη, για συμμετοχή σε προσύμφωνο καθορισμού των τιμών των αεροπορικών εισητηρίων, το οποίο, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, άρχισε το 2002.
Συγκεκριμένα, για την Air France-KLM το πρόστιμο ανέρχεται στα 350 εκατ. δολάρια, για την Cathay Pacific Airways στα 60 εκατ. δολάρια, για την SAS Cargo Group A/S, μονάδα της SAS AB, στα 52 εκατ. δολάρια και η Martinair Holland NV, μονάδα της KLM, στα 42 εκατ. δολάρια.

REPORTER.GR

ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

8:30 AM
Personal Income and Outlays
Dept of Commerce

GM: Κατακόρυφη πτώση ύστερα από την υποβάθμιση της από τη Goldman

GM: Κατακόρυφη πτώση ύστερα από την υποβάθμιση της από τη Goldman

Απώλειες 10,2% παρουσιάζει αυτήν την ώρα η μετοχή της General Motors, ύστερα από την σύσταση της Goldman από “neutral” σε “sell”. Ήδη η μετοχή της GM έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση από όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες που διαπραγματεύονται στο δείκτη του Dow Jones, αφού οι απώλειες της αξίας της έχουν φτάσει το 70%.
«Είναι πολύ πιθανό την επόμενη χρονιά να δούμε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τη GM ή/και ακόμα και μείωση του μερίσματος της» επεσήμανε ο αναλυτής κ.Patrick Archambault, σχολιάζοντας την πτώση της μετοχής.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Στο 1% αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη στο α' τρίμηνο

ΗΠΑ: Στο 1% αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη στο α' τρίμηνο

Στο 1% αναθεωρήθηκε η αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι 0,9% που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αναθεώρηση της ανάπτυξης στο 1,1%.

Το ποσοστό του δομικού πληθωρισμού – στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται οι τιμές των καυσίμων και των τροφίμων – αναθεωρήθηκε στο 2,3% από 2,1% που είχε προβλεφθεί προηγουμένως. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το τρίτο τρίμηνο του 2006.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας

Αμετάβλητες στις 384.000 παρέμειναν οι νέες αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Αύξηση 2% στις μεταπωλήσεις κατοικιών το Μάιο

ΗΠΑ: Αύξηση 2% στις μεταπωλήσεις κατοικιών το Μάιο


Αύξηση 2% κατέγραψαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ το Μάιο και διαμορφώθηκαν στα 4,99 εκατ., σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Πέμπτη η National Association of Realtors.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο ανέρχονται από τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση των μεταπωλήσεων στα πέντε εκατ.

NAFTEMPORIKI

«Πράσινο» για την εισαγωγή της MIG Real Estate στο Χ.Α.

«Πράσινο» για την εισαγωγή της MIG Real Estate στο Χ.Α.

Το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποδέχθηκε την αίτηση της εταιρείας «MIG REAL ESTATE Α.Ε.Ε.Α.Π. για την εισαγωγή των μετοχών της στην Κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης της Αγοράς Αξιών του Χ.Α.

NAFTEMPORIKI

«Πράσινο» για την εισαγωγή της MIG Real Estate στο Χ.Α.

«Πράσινο» για την εισαγωγή της MIG Real Estate στο Χ.Α.

Το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποδέχθηκε την αίτηση της εταιρείας «MIG REAL ESTATE Α.Ε.Ε.Α.Π. για την εισαγωγή των μετοχών της στην Κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης της Αγοράς Αξιών του Χ.Α.

NAFTEMPORIKI

BOCY: Deal €371 εκ. στη Ρωσία

BOCY: Deal €371 εκ. στη Ρωσία


Την εξαγορά του 80% της Ρωσικής τράπεζας Uniastrum έναντι €371 εκ. ανακοίνωσε το απόγευμα η Τράπεζα Κύπρου, ποντάροντας στην ταχύρυθμη ανάπτυξη της ρωσικής τραπεζικής αγοράς αλλά και στα 222 σημεία πώλησης της Uniastrum στη ρωσική επικράτεια. Η εξαγορά, που θα γίνει με ίδια κεφάλαια, αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2008 και να συμβάλει θετικά στην κερδοφορία του 2009. Μέχρι το 2010, η Τρ. Κύπρου εκτιμά ότι θα έχει κέρδη €37 εκ. από τη Uniastrum έναντι ζημιών $3,6 εκ. το 2007 και $7,3 εκ. το 2006.

Ποια είναι η Uniastrum

Η Uniastrum Bank ιδρύθηκε το 1994 και είναι εμπορική τράπεζα με παρουσία στη Μόσχα και σε άλλες 41 περιοχές της Ρωσίας. Η έδρα της Uniastrum Bank είναι στη Μόσχα και σύμφωνα με την Τρ. Κύπρου διαθέτει το 9ο μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων στη Ρωσία αποτελούμενο από 42 καταστήματα και 180 γραφεία – τα περισσότερα από τα οποία έχουν λειτουργήσει τα τελευταία χρόνια. Απασχολεί περίπου 4.300 εργαζόμενους σε σχέση με 7.361 που απασχολεί σήμερα η Τρ. Κύπρου.

Η Τρ. Κύπρου εξαγόρασε την Uniastrum γιατί έχει υψηλή αναγνωρισιμότητα στη Ρωσική αγορά και παρέχει μια ευρεία γκάμα προϊόντων λιανικής τραπεζικής. Καταλαμβάνει τη 15η θέση στα στεγαστικά δάνεια και τη 33η στα καταναλωτικά δάνεια. Επίσης, η δυναμική της στην προσέλκυση καταθέσεων την κατατάσσει στη 13η θέση όσον αφορά καταθέσεις ιδιωτών.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2007 τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας ανέρχονταν σε €1.401 εκ., το σύνολο των χορηγήσεων σε €932 εκ. και το σύνολο των καταθέσεων σε €1.067 εκ., ενώ ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις ανερχόταν στο υγιές επίπεδο του 87%.

Η Uniastrum Bank είναι κατάλληλα τοποθετημένη στη Ρωσική αγορά για να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, αναφέρει ανακοίνωση της Τρ. Κύπρου. Η οικονομία της Ρωσίας παρουσιάζει δυναμική ανάπτυξη με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά μέσο όρο 7,3% από το 2004, ενώ τα καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια αυξάνονται ετησίως κατά 80% και 56% αντίστοιχα. Ο χαμηλός δείκτης δανείων προς ΑΕΠ ο οποίος βρίσκεται μόλις στο 36% (σε σύγκριση με 115% στην Ευρωζώνη) σε συνάρτηση με τον αναμενόμενο υψηλό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, υποδηλώνουν τις σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης του τραπεζικού τομέα. Η Τράπεζα διαθέτει καταστήματα στις πιο οικονομικά δραστήριες περιοχές της Ρωσίας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% του ΑΕΠ της χώρας και λειτουργεί σε όλες τις πόλεις με επίσημο πληθυσμό πέραν των 600.000 κατοίκων.

Η Uniastrum είναι από τις ρωσικές τράπεζες που αξιολογούν οι Moody’s. Η διαβάθμιση των Moody’s για τη χρηματοοικονομική ευρωστία της Uniastrum είναι Ε+. Πρόσφατα οι Moody’s έθεσαν σε αρνητικό ορίζοντα τη διαβάθμιση της τράπεζας για καταθέσεις σε συνάλλαγμα, κάτι που ενδέχεται να αλλάξει μετά την εξαγορά.

Εξαγορά

Οι δύο ιδρυτικοί μέτοχοι της Τράπεζας, οι οποίοι είναι επικεφαλής της διοίκησης, θα διατηρήσουν ποσοστό 10% του μετοχικού κεφαλαίου έκαστος. Το εν λόγω μετοχικό κεφάλαιο υπόκειται σε συμφωνητικό δικαιώματος πώλησης/αγοράς (put/call arrangement) τριετούς διάρκειας, πληρωτέο σε μετρητά και βασισμένο στις οικονομικές επιδόσεις της Uniastrum Bank κατά τη διάρκεια των τριών ετών.

Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2008 (4Q08), μετά τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από τις εποπτικές αρχές στην Κύπρο και τη Ρωσία.

Το αντίτιμο του δικαιώματος εξαγοράς αντιπροσωπεύει ένα ελκυστικό πολλαπλασιαστή εξαγοράς, 3.1 x τιμής εξαγοράς προς λογιστική αξία (P/BV), σύμφωνα με τη BOCY, λαμβάνοντας υπόψη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους $50 εκ. η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά την ολοκλήρωση της εξαγοράς.

Η εξαγορά θα χρηματοδοτηθεί από τα υφιστάμενα κεφάλαια της Τράπεζας Κύπρου και ο δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (pro forma Tier 1 capital ratio) αναμένεται να παραμείνει άνω του 7,5% μετά την ολοκλήρωση.

Με την εξαγορά του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Uniastrum Bank από την Τράπεζα Κύπρου, οι ιδρυτικοί μέτοχοι - Georgy Piskov και Gagik Zakarian θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή και Πρόεδρου αντίστοιχα, ενώ ο έλεγχος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου θα περιέλθει στην Τράπεζα Κύπρου.

Το μέλλον

Η Uniastrum Bank θα εξακολουθήσει να είναι επικεντρωμένη στην εξυπηρέτηση ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα λειτουργεί ανεξάρτητα και θα συμπληρώνει την υφιστάμενη λειτουργία της Τράπεζας Κύπρου στη Ρωσία. Αναμένεται, αναφέρει η Τρ. Κύπρου, ότι η επικέντρωση της Uniastrum Bank στον τομέα ιδιωτών και το ευρύ δίκτυο καταστημάτων της στη Μόσχα όσο και στις μεγάλες περιφερειακές πόλεις της Ρωσίας, σε συνδυασμό με την ικανότητα της Τράπεζας Κύπρου στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών και την επίτευξη συνεργιών θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία στους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου.

Με την ευκαιρία της υπογραφής της συμφωνίας εξαγοράς της Uniastrum Bank, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου κ. Θεόδωρος Αριστοδήμου έδωσε έμφαση στις εθνικές διαστάσεις του θέματος:

«Πρόκειται για την πρώτη εξαγορά μεγάλης Ρωσικής τράπεζας από τραπεζικό οργανισμό του Ελληνικού χώρου. Η εξαγορά αυτή εκτός από τα οφέλη που θα φέρει στο Συγκρότημα μας και στους μετόχους του, θα φέρει πιο κοντά τον Ελληνισμό με την Ρωσία» είπε.

Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Συγκροτήματος κ. Ηλιάδης αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης του Συγκροτήματος στη Ρωσία, λέγοντας ότι «η εξαγορά της Uniastrum Bank αποτελεί τη σφραγίδα υλοποίησης της στρατηγικής που παρουσιάσαμε στο τριετές επιχειρησιακό μας πλάνο».

«Το ευρύ δίκτυο καταστημάτων, του 9ου μεγαλύτερου ρωσικού τραπεζικού δικτύου και η έμφαση της Uniastrum Bank στον τομέα ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συμπληρώνει αποτελεσματικά την υφιστάμενη παρουσία της Τράπεζας στη Ρωσία, που επικεντρώνεται στις μεγάλες επιχειρήσεις. Μεγιστοποιεί έτσι τη δυνατότητα της Τράπεζας Κύπρου να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην ταχέως αναπτυσσόμενη ρωσική αγορά, καθιστώντας την μία ισχυρή τραπεζική περιφερειακή δύναμη, εξασφαλίζοντας έτσι τη μεγιστοποίηση της αξίας των μετόχων».

STOCKWATCH.COM.CY

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
1001.95 ( -3.34%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2918.11 ( -3.37%)

Όγκος: € 3,772,053

---

FTSE 100 INDEX 5,518.20 -147.90 -2.61%
CAC 40 INDEX 4,426.19 -110.10 -2.43%
DAX INDEX 6,459.60 -158.24 -2.39%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 11,453.42 -358.41 -3.03%
S&P 500 INDEX 1,283.15 -38.82 -2.94%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,321.37 -79.89 -3.33%

ΠΤΩΤΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

ΠΤΩΤΙΚΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ ΕΦΟΣΟΝ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ DOW JONES FUTURES ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 98 ΜΟΝΑΔΩΝ.

Έκτακτη ενημέρωση από BOCY

Έκτακτη ενημέρωση από BOCY


Σε έκτακτη ενημέρωση τύπου θα προβεί το απόγευμα ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, Θεόδωρος Αριστοδήμου και ο Ανώτερος Εκτελεστικός Διευθυντής Συγκροτήματος κ. Ανδρέας Ηλιάδης.

Η διάσκεψη θα ξεκινήσει στις 4:45μμ.

Εκπρόσωπος της Τράπεζας δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει το αντικείμενο της διάσκεψης.

STOCKWATCH.COM.CY

Βρετανία: Περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού φέτος προβλέπει ο Μ. Κινγκ

Βρετανία: Περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού φέτος προβλέπει ο Μ. Κινγκ


Την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανίας θα ανέλθει αργότερα φέτος άνω του 4% επανέλαβε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) Μέρβιν Κινγκ, μιλώντας ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Ο Κινγκ υπογράμμισε την «εξισορροπητική δράση» της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (MPC), καθώς ζυγίζει τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις και τις προσδοκίες για επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας.

Αναφερόμενος στην άνοδο των τιμών εμπορευμάτων, τόνισε ότι αυτές δεν μπορούν να πυροδοτήσουν παρατεταμένη άνοδο του πληθωρισμού, εκτός και αν οι υπόλοιπες τιμές και οι μισθοί ενισχυθούν σε υψηλότερο ποσοστό.

«Η MPC έχει εστιάσει τις προσπάθειές της στο να το αποτρέψει αυτό», ανέφερε ο Κινγκ, σημειώνοντας ότι η ΒοΕ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη μείωση του πληθωρισμού κάτω του στόχου του 2%.

NAFTEMPORIKI

ΟΠΕΚ: Στα 150 - 170 δολ. οι τιμές του πετρελαίου αυτό το καλοκαίρι

ΟΠΕΚ: Στα 150 - 170 δολ. οι τιμές του πετρελαίου αυτό το καλοκαίρι

Οι τιμές του πετρελαίου θα αγγίξουν τα 150 με 170 δολ. το βαρέλι κατά τη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού, προέβλεψε σήμερα ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Χακίμπ Κελίλ, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

NAFTEMPORIKI

Αύξηση ρευστότητας €600 εκ. αναμένει η Marfin αν ψηφιστεί προσχέδιο της ΚΤ

Αύξηση ρευστότητας €600 εκ. αναμένει η Marfin αν ψηφιστεί προσχέδιο της ΚΤ


Με πρόσφατη ανακοίνωση της, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αποφάσισε τη μείωση του ελάχιστου δείκτη ρευστών διαθεσίμων σε ευρώ από 25% σε 20%. Η τροποποίηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση ρευστότητας ύψους €400 εκατ. για την Marfin Popular Bank.

Ταυτόχρονα, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου κατέθεσε προσχέδιο οδηγίας για τη διατήρηση προληπτικής ρευστότητας σε ξένα νομίσματα. Η κυριότερη διαφοροποίηση από την οδηγία αυτή είναι η μείωση του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού στοιχείων ενεργητικού άμεσης ρευστότητας από 75% σε 70% επί των συνολικών καταθέσεων της Τράπεζας στην Κύπρο σε ξένα νομίσματα.

Οι ανωτέρω αποφάσεις, δεδομένου ότι το προσχέδιο θα ψηφιστεί, αναμένεται να δημιουργήσουν επιπλέον ρευστότητα €600 εκατ. για την Marfin Popular Bank που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου.

STOCKWATCH.COM.CY

H ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 13,822.32 -7.60 -0.05%
HANG SENG INDEX 22,455.67 -179.49 -0.79%
CSI 300 INDEX 2,980.91 11.37 0.38%

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

8:30 AM
GDP
Dept of Commerce


8:30 AM
Jobless Claims
Dept of Labor


10:00 AM
Existing Home Sales
Conference Board

Sales of Existing Homes in the U.S. Probably Increased in May

Sales of Existing Homes in the U.S. Probably Increased in May

June 26 (Bloomberg) -- Sales of U.S. previously owned houses probably rose in May from a record low as depressed prices lured some buyers into the market, economists said before a report today.

Resales rose 1.2 percent to a 4.95 million annual rate, according to the median forecast of 72 economists surveyed by Bloomberg News ahead of a report by the National Association of Realtors. April's sales pace of 4.89 million matched the lowest level since records began in 1999.

A drop in property values may have spurred demand in some of the most depressed areas, such as California and the Midwest. Even so, rising mortgage rates, a glut of unsold homes, and stricter borrowing rules indicate the real estate recession will persist for most of the year.

``We're not quite convinced we've reached a bottom yet,'' said Nigel Gault, chief U.S. economist at Global Insight Inc. in Lexington, Massachusetts.

The Realtors group is scheduled to release the report at 10 a.m. in Washington. Estimates in the Bloomberg survey ranged from 4.75 million to 5.15 million.

Other reports today may show that firings eased last week and the economy grew in the first quarter at a faster pace than previously estimated.

Initial jobless claims fell to 375,000 last week, from 381,000 a week earlier, according to the Bloomberg survey median. While down, the level of applications still indicates the job market is soft.

Economic Growth

Gross domestic product rose at a 1 percent annual rate for the first three months of the year, compared with the 0.9 percent pace estimated last month, according to the survey median. Following the fourth quarter's 0.6 percent growth rate, the economic expansion for the six months ended in March was the weakest in five years.

Federal Reserve policy makers yesterday left the benchmark interest rate at 2 percent, ending the most aggressive series of rate cuts in two decades, and said growth risks had diminished while higher energy costs boosted the threat of inflation.

The ``ongoing housing contraction,'' stricter lending rules and the jump in fuel costs were among the factors the central bankers predicted would hurt economic growth for at least the rest of the year.

Declines in residential construction have been a drag on growth since the first quarter of 2006. In addition, demand for furniture and building materials has sagged and home prices and consumer confidence have fallen.

Prices Drop

The S&P/Case-Shiller index earlier this week showed prices in 20 U.S. metropolitan areas fell 15.3 percent in April from a year earlier, the steepest decline since records began in 2001.

Rising rates of defaults and foreclosures may bring more homes onto the market and put even more pressure on prices. Banks repossessed twice as many homes in May as they did a year ago and foreclosure filings rose 48 percent, according to RealtyTrac Inc., a real estate database in Irvine, California.

The California Association of Realtors yesterday said sales in that state rose 18 percent in May from the same month last year as median prices dropped 35 percent.

The increase was due to a high number of ``distressed sales,'' the group said.

Recent reports suggest the housing slump will continue. The Mortgage Bankers Association's index of loan applications to purchase homes fell last week to the lowest level in more than five years.

The Commerce Department said yesterday that sales of new homes fell to a 512,000 pace last month, the second-lowest reading since 1991. At that pace, it would take 10.9 months to sell all the houses currently on the market.

Timelier Gauge

While sales of previously owned homes account for about 85 percent of the market, new home sales are considered to be a timelier indicator because they are based on contract signings. Resales are tabulated once a transaction is closed, which typically occurs a month or two later.

``It feels to us as though we're pretty much on the bottom, but that doesn't make you feel too good,'' Robert Toll, chief executive officer of Toll Brothers Inc., the largest U.S. luxury-home builder, said in a Bloomberg Television interview June 24. ``We have noticed some good times coming back in some markets, but in other markets, there's no sign of recovery.''

On June 3, Horsham, Pennsylvania-based Toll reported a loss for the third straight quarter.

BLOOMBERG

Γερμανία: +2,4% οι τιμές εισαγωγών το Μάιο

Γερμανία: +2,4% οι τιμές εισαγωγών το Μάιο

Αύξηση 2,4% εμφάνισαν, σε μηνιαία βάση, το Μάιο οι τιμές εισαγωγών στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν άνοδό τους κατά 1,4%.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 7,9% , έναντι 6,8% που εκτιμούσαν οι αναλυτές.

NAFTEMPORIKI

GS: «Βλέπει» περαιτέρω διαγραφές 8,9 δισ. δολ. για την Citigroup

GS: «Βλέπει» περαιτέρω διαγραφές 8,9 δισ. δολ. για την Citigroup

Περαιτέρω διαγραφές ύψους 8,9 δισ. δολαρίων ενδεχομένως να ανακοινώσει για το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς η Citigroup η αμερικανική τράπεζα που υπέστη το χειρότερο πλήγμα από την κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων δανείων, σύμφωνα με την Goldman Sachs

Όπως αναφέρει η GS σε χθεσινή έκθεσή της, η Citigroup αναμένεται να διαγράψει 7,1 δισ. δολάρια σε εγγυημένες δανειακές υποχρεώσεις (CDOs) και άλλα 1,2 δισ. δολάρια στην αξία άλλου ενεργητικού.

«Αναμένουμε πολλαπλές αναταραχές για την Citigroup, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον διαγραφών, υψηλότερων επισφαλειών από πελάτες ως αποτέλεσμα της ταχύτατης επιδείνωσης των τάσεων στην καταναλωτική πίστη, και της πιθανότητας επιπρόσθετων αυξήσεων κεφαλαίου, μειώσεων του μερίσματος και πωλήσεων ενεργητικού», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η GS.

Ο επενδυτικός οίκος μείωσε την τιμή – στόχο εξαμήνου για τη μετοχή της Citigroup στα 16 δολάρια, ενώ εκτίμησε ότι η τράπεζα πιθανόν να αναγκαστεί να μην προσφέρει μέρισμα και να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

NAFTEMPORIKI

Κοινό εταιρικό «διαβατήριο» στην ΕΕ

Κοινό εταιρικό «διαβατήριο» στην ΕΕ


Εταιρικό διαβατήριο προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια των εισηγήσεων της για τόνωση των 23 εκ. μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα 27 κράτη μέλη. Με την πρόταση της Επιτροπής μια «ευρωπαϊκή ιδιωτική επιχείρηση» θα μπορεί να συσταθεί και να λειτουργήσει σύμφωνα με τις ίδιες ομοιόμορφες αρχές σε όλα τα κράτη μέλη.

Η πρόταση στοχεύει να περιορίσει τις πολλαπλές υποχρεώσεις που αντιμετωπίζουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που δραστηριοποιούνται διασυνοριακά και έχουν ανάγκη από τη σύσταση θυγατρικών εταιρειών διαφόρων μορφών σε κάθε κράτος μέλος στο οποίο επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν. Από πρακτική άποψη, αυτό σημαίνει ότι οι ΜΜΕ μπορούν να συστήσουν εταιρεία με την ίδια μορφή, ανεξάρτητα από το εάν δραστηριοποιούνται στο δικό τους κράτος μέλος ή σε άλλο. Η Επιτροπή υποστηρίζει πως η πρόταση της θα επιτρέψει στους επιχειρηματίες να εξοικονομούν χρόνο και χρήμα, όσον αφορά τη λήψη νομικών συμβουλών, τη διαχείριση και τη διοίκηση.

Πέραν του εταιρικού διαβατηρίου, η πρόταση της Επιτροπής στηρίζεται σε άλλους τρεις πυλώνες:
Πρώτον, ένα νέο γενικό κανονισμό απαλλαγής κατά κατηγορία όσον αφορά τις κρατικές βοήθειες ο οποίος θα απλουστεύσει τις διαδικασίες και θα μειώσει το κόστος. Θα καταστήσει πιο εντατική τη βοήθεια για τις ΜΜΕ και θα διευκολύνει τις ΜΜΕ να επωφελούνται από τη βοήθεια για κατάρτιση, έρευνα και ανάπτυξη, προστασία του περιβάλλοντος και άλλα είδη βοήθειας.

Δεύτερο, μια νέα πρόταση ΦΠΑ θα προσφέρει στα κράτη μέλη την επιλογή να εφαρμόζουν μειωμένα ποσοστά ΦΠΑ για τις υπηρεσίες που παρέχονται τοπικά, καθώς και για τις υπηρεσίες που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, οι οποίες κυρίως παρέχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Τρίτο, το 2009 προβλέπεται τροποποίηση της οδηγίας σχετικά με τις καθυστερημένες πληρωμές, η οποία θα βοηθήσει στην εξασφάλιση της πληρωμής των ΜΜΕ εντός της καθορισμένης προθεσμίας των 30 ημερών.

Ο νόμος αυτός, υποστηρίζει σε ανακοίνωση της η Επιτροπή, αποσκοπεί να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να δώσει στις καλύτερες από αυτές ώθηση για να εξελιχθούν σε παγκόσμιες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.

Συνεπάγεται πιο εξυπηρετικές δημόσιες υπηρεσίες, λιγότερες καθυστερήσεις πληρωμών των λογαριασμών, πρόσβαση σε χρηματοδοτική βοήθεια, καινοτομία και κατάρτιση, χαμηλότερο ΦΠΑ για τις υπηρεσίες που παρέχονται τοπικά και καλύτερη πρόσβαση στις δημόσιες συμβάσεις προμηθειών. Το πακέτο θα προβλέπει επίσης πρόσβαση των ΜΜΕ σε ένα ευρωπαϊκό καθεστώς ιδιωτικών εταιρειών για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την αύξηση της διαφάνειας.

Παράλληλα, η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει τη χορήγηση μιας δεύτερης ευκαιρίας σε περίπτωση αποτυχίας μιας επιχείρησης, διευκολύνοντας την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και παρέχοντας τη δυνατότητα στις ΜΜΕ να επωφελούνται από τις ευκαιρίες που προσφέρουν για τις επιχειρήσεις οι περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Επίσης, ο χρόνος που απαιτείται για τη σύσταση μιας νέας εταιρείας δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μία εβδομάδα και το μέγιστο χρονικό διάστημα για την έκδοση άδειας επιχείρησης δεν πρέπει να υπερβαίνει τον ένα μήνα, ενώ μονοαπευθυντικές υπηρεσίες θα βοηθούν τις διαδικασίες σύστασης επιχείρησης και πρόσληψης προσωπικού.

Επιπλέον, θα καταστεί ευκολότερο για τις ΜΜΕ να συμμετέχουν στη διαδικασία καθορισμού προτύπων, να επιτυγχάνουν τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων προμηθειών και να επωφελούνται από τις ευκαιρίες που προσφέρουν για τις επιχειρήσεις οι περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Όπως καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής, παρόλο που το 99% των εταιρειών στην ΕΕ είναι ΜΜΕ (εταιρείες με μέγιστο αριθμό 250 εργαζομένων και μέγιστο κύκλο εργασιών 50 εκατομμυρίων ευρώ), το μεγαλύτερο μέρος της νομοθεσίας και οι περισσότερες διοικητικές διαδικασίες δεν προβαίνουν σε διάκριση βάσει του μεγέθους της εταιρείας. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι 23 εκατομμύρια ΜΜΕ έχουν συχνά τις ίδιες διοικητικές απαιτήσεις όπως και οι 41.000 μεγάλες εταιρείες της Ευρώπης. Στη διάρκεια των τελευταίων ετών οι ΜΜΕ δημιούργησαν το 80% των νέων θέσεων εργασίας στην ΕΕ.

STOCKWATCH.COM.CY

ΕΕ: Μαξιλάρι €200 εκ. για κυβέρνηση

ΕΕ: Μαξιλάρι €200 εκ. για κυβέρνηση


Τριπλάσιο πλεόνασμα από αυτό που υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη διετία, επισημαίνοντας την ανάγκη για τομές που θα διασφαλίσουν τη μεσοπρόθεσμη συντήρηση του δημοσιονομικού ισοζυγίου. Σε χθεσινή της έκθεση για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών στην ΕΕ, η Επιτροπή διαφοροποιείται από τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών για το 2008 και 2009. Αντί πλεονασμάτων 0,5% που προβλέπει το ΥΠΟΙΚ, η Επιτροπή σημειώνει – όπως και στις εαρινές τις προβλέψεις – ότι το πλεόνασμα θα ανέλθει στο 1,7% το 2008 και στο 1,8% το 2009. Και αντί μείωση του δημοσίου χρέους στο 48% το 2008 και 45,3% το 2009, οι τεχνοκράτες της Επιτροπής προβλέπουν μείωση στο 47,3% και στο 43,2%, αντίστοιχα.

Η πρόβλεψη της Επιτροπής στηρίζεται σε παραδοχή για χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης φέτος (3,7%) από αυτό που προέβλεψε, αρχικά, το υπουργείο Οικονομικών (4,1%).

Η Επιτροπή δέχεται το επιχείρημα του υπουργείου ότι πολλά από τα έσοδα του 2007 είναι μη επαναλαμβανόμενα (γύρω στο 1,5% του ΑΕΠ). Σημειώνει, ωστόσο, ότι η αρχική πρόβλεψη του υπουργείου για το πλεόνασμα έγινε προτού διαφανεί το πραγματικό μέγεθος του περσινού πλεονάσματος. Το πλεόνασμα το 2007 έφθασε το 3,3% του ΑΕΠ έναντι 1,5% που προέβλεπε η κυβέρνηση, επισημαίνει, και επομένως η βάση σύγκρισης είναι ήδη ψηλή.

Το χάσμα στις δημοσιονομικές προβλέψεις της Επιτροπής και του υπουργείου μεταφράζεται σε €200 εκ. ετησίως και δίνει στην κυβέρνηση την ευχέρεια να προχωρήσει σε ισόποσες δαπάνες χωρίς να ξεφύγει από τη δέσμευση που περιέλαβε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για πλεόνασμα 0,5%.

Τους τελευταίους τρεις μήνες η κυβέρνηση προχώρησε σε πρόσθετες δαπάνες για τη μεταφορά νερού (€35 εκ.), το πασχαλινό επίδομα (€35 εκ.), τη στεγαστική πολιτική (€35 εκ.) και τα δημόσια βοηθήματα και συντάξεις (€10 εκ.), χωρίς να διαφοροποιήσει τις προβλέψεις της για το πλεόνασμα. Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης συμβάλει, έμμεσα, η επιτάχυνση του πληθωρισμού, που δημιουργεί ροή πρόσθετων εσόδων από έμμεσους φόρους (π.χ. ΦΠΑ καυσίμων, τροφίμων, κτλ).

Η Επιτροπή έχει άλλη άποψη: Θεωρεί πως τα πλεονάσματα είναι πρόσκαιρα και εισηγείται στις χώρες μέλη τη χρήση της θετικής δημοσιονομικής συγκυρίας που παρουσιάζεται την τελευταία διετία στην ΕΕ, για αντιμετώπιση μεσοπρόθεσμων προκλήσεων, όπως αυτή της γήρανσης του πληθυσμού. Προτείνει, μεταξύ άλλων, τη χρήση των όποιων πρόσθετων εσόδων για εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Για την Κύπρο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία: Η Επιτροπή την κατατάσσει στις χώρες «ψηλού κινδύνου» (μαζί με την Τσεχία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, και τη Σλοβενία) γιατί ο ρυθμός γήρανσης του πληθυσμού θα επιταχυνθεί απότομα τα επόμενα χρόνια, ανατρέποντας το υφιστάμενο δημοσιονομικό ισοζύγιο. Επομένως, η Επιτροπή εισηγείται μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Αφήνει επίσης ερωτηματικά για τις δημοσιονομικές επιδράσεις του συστήματος υγείας, καθώς το Πρόγραμμα Σταθερότητας, υποστηρίζει, δεν περιλαμβάνει μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για αυτό.

STOCKWATCH.COM.CY
Share |