Thursday, June 26, 2008

Δολάριο και ΟΠΕΚ εκτίναξαν και πάλι το αργό

Δολάριο και ΟΠΕΚ εκτίναξαν και πάλι το αργό

Κέρδη άνω των 5 δολαρίων κατέγραψε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ανατρέποντας την προηγούμενη αρνητική του πορεία, καθώς το αμερικανικό νόμισμα εξασθενεί σήμερα έναντι των ισχυροτέρων ισοτιμιών, ενισχύοντας την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων σαν εναλλακτική επένδυση.
Παράλληλα, ώθηση στο αργό παρείχε και η ανακοίνωση ότι η Λιβύη ενδέχεται να μειώσει την παραγωγή, αφού κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ξεπέρασε κατά 5 cents τα 140 δολάρια, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό.

Το συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου για το αμερικανικό αργό έκλεισε κατά 4,02% στα 139,96 δολάρια το βαρέλι ενώ και το αντίστοιχο του μπρεντ κινήθηκε ανοδικά κατά 4,50% στα 139,65 δολάρια. Χθες το αμερικανικό αργό σημείωσε πτώση κατά 1,8%.

Απώλειες καταγράφει το δολάριο έναντι ευρώ και γεν, μετά τη χθεσινή απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αφήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της εθνικής πετρελαϊκής εταιρίας της Λιβύης ανακοίνωσε ότι η χώρα του ενδέχεται να μειώσει την πετρελαϊκή παραγωγή, καθώς η αγορά έχει προμήθειες μεγαλύτερες από το απαιτούμενο. Ο Shokri Ghanem απέφυγε να επισημάνει πότε θα ληφθεί σχετική απόφαση για το εάν θα μειωθεί η παραγωγή ή το μέγεθος της μείωσης που εξετάζεται.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Χακίμπ Κελίλ προέβλεψε σήμερα ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αγγίξουν τα 150 με 170 δολ. το βαρέλι κατά τη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24. Επιπλέον, ο κ.Κελίλ, στράφηκε ενάντια στην αμερικανική νομοθεσία, η οποία επιτρέπει σε θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων να «αρπάζουν» κεφάλαια ξένων κυβερνήσεων ως «αποζημείωση».

Οι δηλώσεις αυτές δεν έτυχαν καλής υποδοχής από τους Αμερικανούς αναλυτές, αφού σύμφωνα με τον αναλυτή της Summit Energy Inc., κ.Brad Samples, η Λιβύη, αν και συμμετέχει μόνο κατά 2% στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, κάθε κίνηση της μπορεί να ανατρέψει τη γυάλινη ισορροπία.Γι’ αυτό, πρόσθεσε ο κ.Samples, οι δηλώσεις του κου Κελιλ, το μόνο μπορούν να προσφέρουν είναι στο να ανέβει κι άλλο η τιμή του αργού.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος της ανόδου των 4 δολαρίων» επισημαίνει ο κ.Peter Beutel, σύμβουλος της Cameron Hanover, προσθέτοντας ότι τα πράγματα είναι αρκετά αβέβαια, αφού σκιάζονται από τη φημολογία της ανόδου των επιτοκίων από τη ΕΚΤ ή της μείωσης από τη FED.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναλυτής της Alaron Trading, κ.Phil Flynn, ο οποίος απέδωσε το ράλι ανόδου των commodities στην έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών στην αγορά. Ο κ.Phil Flynn, δε δίστασε να αναφερθεί και στις συνέπειες μιας ενδεχόμενης επίθεσης στο Ιράν, η οποία μπορεί να προκαλέσει τέτοια πίεση στο αργό, ώστε η τιμή του να ξεπεράσει τα 200 δολάρια το βαρέλι.

REPORTER.GR

No comments:

Share |