Thursday, June 26, 2008

BOCY: Deal €371 εκ. στη Ρωσία

BOCY: Deal €371 εκ. στη Ρωσία


Την εξαγορά του 80% της Ρωσικής τράπεζας Uniastrum έναντι €371 εκ. ανακοίνωσε το απόγευμα η Τράπεζα Κύπρου, ποντάροντας στην ταχύρυθμη ανάπτυξη της ρωσικής τραπεζικής αγοράς αλλά και στα 222 σημεία πώλησης της Uniastrum στη ρωσική επικράτεια. Η εξαγορά, που θα γίνει με ίδια κεφάλαια, αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2008 και να συμβάλει θετικά στην κερδοφορία του 2009. Μέχρι το 2010, η Τρ. Κύπρου εκτιμά ότι θα έχει κέρδη €37 εκ. από τη Uniastrum έναντι ζημιών $3,6 εκ. το 2007 και $7,3 εκ. το 2006.

Ποια είναι η Uniastrum

Η Uniastrum Bank ιδρύθηκε το 1994 και είναι εμπορική τράπεζα με παρουσία στη Μόσχα και σε άλλες 41 περιοχές της Ρωσίας. Η έδρα της Uniastrum Bank είναι στη Μόσχα και σύμφωνα με την Τρ. Κύπρου διαθέτει το 9ο μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων στη Ρωσία αποτελούμενο από 42 καταστήματα και 180 γραφεία – τα περισσότερα από τα οποία έχουν λειτουργήσει τα τελευταία χρόνια. Απασχολεί περίπου 4.300 εργαζόμενους σε σχέση με 7.361 που απασχολεί σήμερα η Τρ. Κύπρου.

Η Τρ. Κύπρου εξαγόρασε την Uniastrum γιατί έχει υψηλή αναγνωρισιμότητα στη Ρωσική αγορά και παρέχει μια ευρεία γκάμα προϊόντων λιανικής τραπεζικής. Καταλαμβάνει τη 15η θέση στα στεγαστικά δάνεια και τη 33η στα καταναλωτικά δάνεια. Επίσης, η δυναμική της στην προσέλκυση καταθέσεων την κατατάσσει στη 13η θέση όσον αφορά καταθέσεις ιδιωτών.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2007 τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας ανέρχονταν σε €1.401 εκ., το σύνολο των χορηγήσεων σε €932 εκ. και το σύνολο των καταθέσεων σε €1.067 εκ., ενώ ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις ανερχόταν στο υγιές επίπεδο του 87%.

Η Uniastrum Bank είναι κατάλληλα τοποθετημένη στη Ρωσική αγορά για να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, αναφέρει ανακοίνωση της Τρ. Κύπρου. Η οικονομία της Ρωσίας παρουσιάζει δυναμική ανάπτυξη με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά μέσο όρο 7,3% από το 2004, ενώ τα καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια αυξάνονται ετησίως κατά 80% και 56% αντίστοιχα. Ο χαμηλός δείκτης δανείων προς ΑΕΠ ο οποίος βρίσκεται μόλις στο 36% (σε σύγκριση με 115% στην Ευρωζώνη) σε συνάρτηση με τον αναμενόμενο υψηλό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, υποδηλώνουν τις σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης του τραπεζικού τομέα. Η Τράπεζα διαθέτει καταστήματα στις πιο οικονομικά δραστήριες περιοχές της Ρωσίας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% του ΑΕΠ της χώρας και λειτουργεί σε όλες τις πόλεις με επίσημο πληθυσμό πέραν των 600.000 κατοίκων.

Η Uniastrum είναι από τις ρωσικές τράπεζες που αξιολογούν οι Moody’s. Η διαβάθμιση των Moody’s για τη χρηματοοικονομική ευρωστία της Uniastrum είναι Ε+. Πρόσφατα οι Moody’s έθεσαν σε αρνητικό ορίζοντα τη διαβάθμιση της τράπεζας για καταθέσεις σε συνάλλαγμα, κάτι που ενδέχεται να αλλάξει μετά την εξαγορά.

Εξαγορά

Οι δύο ιδρυτικοί μέτοχοι της Τράπεζας, οι οποίοι είναι επικεφαλής της διοίκησης, θα διατηρήσουν ποσοστό 10% του μετοχικού κεφαλαίου έκαστος. Το εν λόγω μετοχικό κεφάλαιο υπόκειται σε συμφωνητικό δικαιώματος πώλησης/αγοράς (put/call arrangement) τριετούς διάρκειας, πληρωτέο σε μετρητά και βασισμένο στις οικονομικές επιδόσεις της Uniastrum Bank κατά τη διάρκεια των τριών ετών.

Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2008 (4Q08), μετά τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από τις εποπτικές αρχές στην Κύπρο και τη Ρωσία.

Το αντίτιμο του δικαιώματος εξαγοράς αντιπροσωπεύει ένα ελκυστικό πολλαπλασιαστή εξαγοράς, 3.1 x τιμής εξαγοράς προς λογιστική αξία (P/BV), σύμφωνα με τη BOCY, λαμβάνοντας υπόψη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους $50 εκ. η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά την ολοκλήρωση της εξαγοράς.

Η εξαγορά θα χρηματοδοτηθεί από τα υφιστάμενα κεφάλαια της Τράπεζας Κύπρου και ο δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (pro forma Tier 1 capital ratio) αναμένεται να παραμείνει άνω του 7,5% μετά την ολοκλήρωση.

Με την εξαγορά του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Uniastrum Bank από την Τράπεζα Κύπρου, οι ιδρυτικοί μέτοχοι - Georgy Piskov και Gagik Zakarian θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή και Πρόεδρου αντίστοιχα, ενώ ο έλεγχος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου θα περιέλθει στην Τράπεζα Κύπρου.

Το μέλλον

Η Uniastrum Bank θα εξακολουθήσει να είναι επικεντρωμένη στην εξυπηρέτηση ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα λειτουργεί ανεξάρτητα και θα συμπληρώνει την υφιστάμενη λειτουργία της Τράπεζας Κύπρου στη Ρωσία. Αναμένεται, αναφέρει η Τρ. Κύπρου, ότι η επικέντρωση της Uniastrum Bank στον τομέα ιδιωτών και το ευρύ δίκτυο καταστημάτων της στη Μόσχα όσο και στις μεγάλες περιφερειακές πόλεις της Ρωσίας, σε συνδυασμό με την ικανότητα της Τράπεζας Κύπρου στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών και την επίτευξη συνεργιών θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία στους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου.

Με την ευκαιρία της υπογραφής της συμφωνίας εξαγοράς της Uniastrum Bank, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου κ. Θεόδωρος Αριστοδήμου έδωσε έμφαση στις εθνικές διαστάσεις του θέματος:

«Πρόκειται για την πρώτη εξαγορά μεγάλης Ρωσικής τράπεζας από τραπεζικό οργανισμό του Ελληνικού χώρου. Η εξαγορά αυτή εκτός από τα οφέλη που θα φέρει στο Συγκρότημα μας και στους μετόχους του, θα φέρει πιο κοντά τον Ελληνισμό με την Ρωσία» είπε.

Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Συγκροτήματος κ. Ηλιάδης αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης του Συγκροτήματος στη Ρωσία, λέγοντας ότι «η εξαγορά της Uniastrum Bank αποτελεί τη σφραγίδα υλοποίησης της στρατηγικής που παρουσιάσαμε στο τριετές επιχειρησιακό μας πλάνο».

«Το ευρύ δίκτυο καταστημάτων, του 9ου μεγαλύτερου ρωσικού τραπεζικού δικτύου και η έμφαση της Uniastrum Bank στον τομέα ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συμπληρώνει αποτελεσματικά την υφιστάμενη παρουσία της Τράπεζας στη Ρωσία, που επικεντρώνεται στις μεγάλες επιχειρήσεις. Μεγιστοποιεί έτσι τη δυνατότητα της Τράπεζας Κύπρου να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην ταχέως αναπτυσσόμενη ρωσική αγορά, καθιστώντας την μία ισχυρή τραπεζική περιφερειακή δύναμη, εξασφαλίζοντας έτσι τη μεγιστοποίηση της αξίας των μετόχων».

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |