Thursday, June 26, 2008

Κραδασμοί 3% στη Wall-Ισχυρές απώλειες στην Ευρώπη

Κραδασμοί 3% στη Wall-Ισχυρές απώλειες στην Ευρώπη

Κλίμα μεγάλης απογοήτευσης επικράτησε σήμερα στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, αφού οι δείκτες βρέθηκαν σε ιστορικά χαμηλά 2 ετών. Λίγο πριν το αργό άγγιξε τα 140 δολάρια σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό, καταφέρνοντας σημαντικό πλήγμα ιδίως στις αεροπορικές εταιρείες και στις εταιρείες παραγωγής καταναλωτικών αγαθών. Η απειλή επιβράδυνσης της οικονομίας και οι συνεχιζόμενες διαγραφές στον τραπεζικό κλάδο οδήγησαν το δείκτη Dow Jones να καταγράψει απώλειες μεγαλύτερες των 350 μονάδων.Ο Dow Jones κατρακύλισε κατά 3,03% στις 11.453,42 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 2.321,37 μονάδες με απώλειες 3,33% και τέλος ο S&P 500 καθηλώθηκε στις 1.283,15 μονάδες, με απώλειες 2,94%.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης Dow Jones έχει σημειώσει αυτόν τον μήνα απώλειες ύψους 8,9%, αναδεικνύοντας τον Ιούνιο ως τον δεύτερο χειρότερο μήνα από το 1930! Και οι 30 εταιρείες του δείκτη έχεουν σημειώσει σημαντικές απώλειες έξαιτίας των τιμών του αργού, της αύξησης της ανεργίας και της ευρύτερης ανησυχίας για τις εταιρείες τραπεζικών προϊόντων μετά την κρίση των subprime δανείων.

Των ρευστοποιήσεων ηγήθηκε η Citigroup(6,1%), σημειώνοντας τη χαμηλότερη τιμή από τον Οκτώβριο του 1998, μετά τις προβλέψεις των αναλυτών για επιπλέον απομειώσεις, ενώ σύμφωνα με την Goldman Sachs, η τράπεζα θα προχωρήσει σε νέες διαγραφές ύψους 8,9 δισ. δολαρίων στο δεύτερο τρίμηνο.

Εκτιμάται ότι θα διαγράψει 7,1 δισ. δολάρια σε εγγυημένες δανειακές υποχρεώσεις (CDOs) και άλλα 1,2 δισ. δολάρια στην αξία άλλου ενεργητικού. Παράλληλα η Goldman μείωσε την τιμή στόχο (έξι μηνών) για τη μετοχή της Citigroup στα 16 δολάρια ανά μετοχή και την τοποθέτησε στην «conviction sell list».

«Βαρίδι» για τις δείκτες αποτέλεσε και η General Motors, οι μετοχές της οποίας κατρακύλησαν μετά την υποβάθμιση από τη Goldman.

Κατά πόδας ακολούθησε και η Research In Motion, που κατέγραψε την ισχυρότερη πτώση από το 2002, εξαιτίας της εντεινόμενης ανησυχίας ότι ο ανταγωνισμός με τα iPhone της Apple θα επιφέρει μείωση κερδών στην εταιρία.

Απώλειες 11% κατέγραψε η μετοχή της General Motors, ύστερα από την σύσταση της Goldman από «neutral» σε «sell». Ήδη η μετοχή της GM έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση από όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες που διαπραγματεύονται στο δείκτη του Dow Jones, αφού οι απώλειες της αξίας της έχουν φτάσει το 70%. «Είναι πολύ πιθανό την επόμενη χρονιά να δούμε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τη GM ή/και ακόμα και μείωση του μερίσματος της» επεσήμανε ο αναλυτής κ.Patrick Archambault, σχολιάζοντας την πτώση της μετοχής.

Σε αρνητική τροχιά και οι μετοχές της Oracle, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρίας κατασκευής λογισμικού παγκοσμίως, παρά την ανοδο κατά 27% στα κέρδη, καθώς η εταιρία προβλέπει επιβράδυνση της κερδοφορίας της στο τρέχον τρίμηνο.

Η εταιρία ανακοίνωσε αύξηση 27% ανακοίνωσε στα καθαρά κέρδη τετάρτου τριμήνου, παρά την αργή ανάπτυξη που καταγράφει η αμερικανική οικονομία. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Safra Catz, δήλωσε ότι οι ισχυρές πωλήσεις της εταιρίας θα πρέπει να αντικατοπτριστούν στο τρέχον πρώτο τρίμηνο, όμως η Oracle ανακοίνωσε προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη α τριμήνου στο κατώτατο όριο των εκτιμήσεων

Παράλληλα, αρνητικά είναι εν μέρει τα σημερινά μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούν την αγορά εργασίας. Οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ κατά την εβδομάδα που έληγε στις 21 Ιουνίου παρέμειναν αμετάβλητες στις 384.000. Παρόλα αυτά παραμένουν σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα, υποδεικνύοντας ότι η εξασθένιση της αμερικανικής αγοράς εργασίας παραμένει. Ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων για τις αιτήσεις αυξήθηκε στις 378.250, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2005. Τέλος, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις ενισχύθηκαν στα 3,14 εκατ. την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων για τις συνεχιζόμενες αιτήσεις ανήλθε στα 3,10 εκατ.

Ακόμη, ελαφρώς ισχυρότερο ρυθμό ανόδου εμφάνισε η αμερικανική οικονομία κατά το πρώτο οικονομικό τρίμηνο, ενώ παράλληλα και ο πληθωρισμός ήταν ισχυρότερος από ότι αναμενόταν, σύμφωνα με τα στοιχεία για το αμερικανικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εμπορίου. Πιο αναλυτικά, το ΑΕΠ εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 1% σε ετήσια βάση, από 0,9% που ήταν η εκτίμηση κατά το α΄ τρίμηνο. Παρόλα αυτά η ελαφρώς μεγαλύτερη του αναμενόμενου ανοδος του ΑΕΠ δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Ο δομικός πληθωρισμός τιμών καταναλωτή κατέγραψε ανοδο 2,3% σε ετήσια βάση, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ανοδο μόλις κατά 2,1%. Ακόμη, οι καταναλωτικές δαπανες ενισχύθηκαν κατά 1,1%, οι δαπάνες στον τομές των υπηρεσιών κατά 3,1%. Τέλος, τόσο οι δαπάνες στα διαρκή και μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, όσο και οι δαπάνες στα επιχειρηματικά αγαθά σημείωσαν κάμψη.

Τέλος, ανοδο της τάξεως του 2% κατέγραψαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ το Μάιο και διαμορφώθηκαν στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 4,99 εκατ., καθώς οι τιμές εξακολουθούν να καταγράφουν αρνητική πορεία, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία που εξέδωσε η National Association of Realtors. Πρόκειται για τον ισχυρότερο ρυθμό αύξηση των μεταπωλήσεων από το Φεβρουάριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν να ανέλθουν στα 5 εκατ. Η μέση τιμή πώλησης των κατοικιών υποχώρησε κατά 6,3% σε ετήσια βάση, στα 208.600 δολάρια. Τέλος, τα αποθέματα απούλητων κατοικιών μειώθηκαν κατά 1,4% στα 4,49 εκατ., ήτοι τόσο ώστε να επαρκούν για να καλυφθεί η ζήτηση κατά τους επόμενους 10,8 μήνες.



Απώλειες 2,50% δοκίμασε η Ευρώπη



Σε χαμηλό τριών μηνών βρέθηκαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι οι νέες διαγραφές των τραπεζών θα επιβραδύνουν περαιτέρω την ανάπτυξη της οικονομίας. Παράλληλα, η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης δείχνει ότι θα αποτελέσει πλήγμα στις εταιρίες παραγωγής, καθώς και αυτές του τεχνολογικού κλάδου. Παράλληλα, ρευστοποιήσεις ευρέως κλίμακας καταγράφονται και στη Wall Street με τους δείκτες να υποχωρούν ολοένα και περισσότερο.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,61% στις 5.518,20 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 2,43% στις 4.426,19 μονάδες ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε απώλειες κατά 2,39% στις 6.459,60 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 υποχώρησε κατά 2,5%, και οι απώλειές του από την αρχή της χρονιάς ανέρχονται σε 20% και σε 11% μόνο γι΄ αυτό το μήνα.

Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλε και η είδηση ότι η Fortis θα προχωρήσει σε έκδοση μετοχών αξίας 1,3 δισ. ευρώ προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια, ενώ παράλληλα δεν θα διανείμει μέρισμα για το 2008. Παράλληλα, η Goldman Sachs προέβλεψε νέες διαγραφές για τη Citigroup στο δεύτερο τρίμηνο ύψους 8,9 δισ. δολαρίων, με τη δεύτερη να καταγράφει σημαντικές απώλειες τόσο στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, όσο και στην αγορά της Γερμανίας

Οι αναλυτές σημειώνουν πως το γεγονός ότι οι τράπεζες προχωρούν σε αυξήσεις κεφαλαίου και νέες διαγραφές ζημιών σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο αύξηση των επιτοκίων επιδεινώνουν τις προοπτικές των μετοχών τους.



Πτώση 18% σημείωσε η μετοχή της Fortis. Η ολλανδοβελγική τράπεζα θα προχωρήσει σε άντληση κεφαλαίων μέσω έκδοσης νέων μετοχών αξίας 1,5 δισ. ευρώ,

Στην ανακοίνωση, η άντληση κεφαλαίων χαρακτηρίζεται ως αναγκαία και συνετή κίνηση λόγω της συγκυρίας που επικρατεί, ωστόσο σύμφωνα με την ίδια την τράπεζα τα κεφάλαια που θα αντλήσει ώστε να εξασφαλίσει tier 1 ratio, πάνω από 6% μέχρι το τέλος του 2009, είναι 8 δισ. ευρώ. Ανακοίνωσε επίσης πως αντί για μέρισμα το 2008 θα δώσει μετοχές.

Εν τω μεταξύ κόβεται και το προμέρισμα του 2008 το οποίο υπολογίζεται πως θα ήταν 1,3 δισ. ευρώ και η καταβολή του θα επηρέαζε το δείκτη κεφαλαιουχικής επάρκειας του β τριμήνου.

Σε αρνητική τροχιά βρέθηκαν και οι μετοχές της Oracle, μετά την πρόβλεψη για επιβράδυνση στην ανάπτυξή της. Σε χαμηλό τεσσάρων ετών υποχώρησε και η British Sky Broadcasting Group , μετά την υποβάθμιση της μετοχής της από την JPMorgan, εξαιτίας του «φτωχού» οικονομικού περιβάλλοντος.

Στη μεγαλύτερη «βουτιά» από τον Ιανουάριο οδήγησε τις μετοχές του κλάδου λιανικής οι μετοχές της Carrefour, μετά την υποβάθμιση των μετοχών της από τους αναλυτές και την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία σε ιστορικό χαμηλό τον Ιούνιο.

Τέλος, πτωτικά κινήθηκε η Adidas, μετά την ανακοίνωση της Nike για επιβράδυνση των παραγγελιών στις ΗΠΑ.

REPORTER.GR

No comments:

Share |