Thursday, June 26, 2008

ΕΕ: Μαξιλάρι €200 εκ. για κυβέρνηση

ΕΕ: Μαξιλάρι €200 εκ. για κυβέρνηση


Τριπλάσιο πλεόνασμα από αυτό που υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη διετία, επισημαίνοντας την ανάγκη για τομές που θα διασφαλίσουν τη μεσοπρόθεσμη συντήρηση του δημοσιονομικού ισοζυγίου. Σε χθεσινή της έκθεση για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών στην ΕΕ, η Επιτροπή διαφοροποιείται από τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών για το 2008 και 2009. Αντί πλεονασμάτων 0,5% που προβλέπει το ΥΠΟΙΚ, η Επιτροπή σημειώνει – όπως και στις εαρινές τις προβλέψεις – ότι το πλεόνασμα θα ανέλθει στο 1,7% το 2008 και στο 1,8% το 2009. Και αντί μείωση του δημοσίου χρέους στο 48% το 2008 και 45,3% το 2009, οι τεχνοκράτες της Επιτροπής προβλέπουν μείωση στο 47,3% και στο 43,2%, αντίστοιχα.

Η πρόβλεψη της Επιτροπής στηρίζεται σε παραδοχή για χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης φέτος (3,7%) από αυτό που προέβλεψε, αρχικά, το υπουργείο Οικονομικών (4,1%).

Η Επιτροπή δέχεται το επιχείρημα του υπουργείου ότι πολλά από τα έσοδα του 2007 είναι μη επαναλαμβανόμενα (γύρω στο 1,5% του ΑΕΠ). Σημειώνει, ωστόσο, ότι η αρχική πρόβλεψη του υπουργείου για το πλεόνασμα έγινε προτού διαφανεί το πραγματικό μέγεθος του περσινού πλεονάσματος. Το πλεόνασμα το 2007 έφθασε το 3,3% του ΑΕΠ έναντι 1,5% που προέβλεπε η κυβέρνηση, επισημαίνει, και επομένως η βάση σύγκρισης είναι ήδη ψηλή.

Το χάσμα στις δημοσιονομικές προβλέψεις της Επιτροπής και του υπουργείου μεταφράζεται σε €200 εκ. ετησίως και δίνει στην κυβέρνηση την ευχέρεια να προχωρήσει σε ισόποσες δαπάνες χωρίς να ξεφύγει από τη δέσμευση που περιέλαβε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για πλεόνασμα 0,5%.

Τους τελευταίους τρεις μήνες η κυβέρνηση προχώρησε σε πρόσθετες δαπάνες για τη μεταφορά νερού (€35 εκ.), το πασχαλινό επίδομα (€35 εκ.), τη στεγαστική πολιτική (€35 εκ.) και τα δημόσια βοηθήματα και συντάξεις (€10 εκ.), χωρίς να διαφοροποιήσει τις προβλέψεις της για το πλεόνασμα. Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης συμβάλει, έμμεσα, η επιτάχυνση του πληθωρισμού, που δημιουργεί ροή πρόσθετων εσόδων από έμμεσους φόρους (π.χ. ΦΠΑ καυσίμων, τροφίμων, κτλ).

Η Επιτροπή έχει άλλη άποψη: Θεωρεί πως τα πλεονάσματα είναι πρόσκαιρα και εισηγείται στις χώρες μέλη τη χρήση της θετικής δημοσιονομικής συγκυρίας που παρουσιάζεται την τελευταία διετία στην ΕΕ, για αντιμετώπιση μεσοπρόθεσμων προκλήσεων, όπως αυτή της γήρανσης του πληθυσμού. Προτείνει, μεταξύ άλλων, τη χρήση των όποιων πρόσθετων εσόδων για εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Για την Κύπρο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία: Η Επιτροπή την κατατάσσει στις χώρες «ψηλού κινδύνου» (μαζί με την Τσεχία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, και τη Σλοβενία) γιατί ο ρυθμός γήρανσης του πληθυσμού θα επιταχυνθεί απότομα τα επόμενα χρόνια, ανατρέποντας το υφιστάμενο δημοσιονομικό ισοζύγιο. Επομένως, η Επιτροπή εισηγείται μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Αφήνει επίσης ερωτηματικά για τις δημοσιονομικές επιδράσεις του συστήματος υγείας, καθώς το Πρόγραμμα Σταθερότητας, υποστηρίζει, δεν περιλαμβάνει μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για αυτό.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |