Wednesday, June 25, 2008

Κάμψη για το αργό μετά την αναπάντεχη αύξηση των αποθεμάτων

Κάμψη για το αργό μετά την αναπάντεχη αύξηση των αποθεμάτων

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα για την τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά την αναπάντεχη αύξηση που καταγράφηκε στα πετρελαϊκά αποθέματα για πρώτη φορά μετά από έξι εβδομάδες. Οι αναλυτές εκτιμούν μάλιστα ότι η έκρηξη στις πετρελαϊκές τιμές είναι αυτή που μείωσε τη ζήτηση και οδήγησε στην αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων.
Το συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου για το αργό υποχώρησε κατά 2,50 δολάρια, ή κατά 1,8% και διαμορφώθηκε στα 134,50 δολάρια το βαρέλι. Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση για αύξηση των αποθεμάτων το αργό κτρακύλησε κατά 5 δολάρια χαμηλότερα. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του πετρελαίου τύπου μπρεντ υποχώρησε στα 133,65 δολάρια, σημειώνοντας απώλειες 1,73%.

Η τιμή της βενζίνης παράδοσης Ιουλίου υποχώρησε κατά 7,1 σεντ, ή κατά 2,1% στα 3,3925 δολάρια το γαλόνι.

Τα αποθέματα αργού ενισχύθηκαν κατά 800 χιλ. βαρέλια στα 301,8 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που έληγε στις 20 Ιουνίου, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση κατά 300 χιλ. βαρέλια. Την περασμένη εβδομάδα, τα αποθέματα του αργού είχαν σημειώσει πτώση 1,2 εκατ. βαρελιών, ενώ τις τελευταίες πέντε εβδομάδας έχουν συνολικά υποχωρήσει κατά 25 εκατ. βαρέλια.

Μειωμένα κατά 100 χιλ. βαρέλια ήταν τα αποθέματα βενζίνης, στα 208,8 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα ενισχύονταν κατά 200 χιλ. βαρέλια. Την προηγούμενη εβδομάδα, τα αποθέματα είχαν μειωθεί κατά 1,2 εκατ. βαρέλια.

Τέλος, τα διυλισμένα αποθέματα πετρελαίου, κατηγορία στην οποία περιλαμβάνονται τα αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης και ντήζελ, ενισχύθηκαν κατά 2,8 εκατ. βαρέλια, στα 119,4 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για αύξηση κατά 1,5 εκατ. βαρέλια. Την προηγούμενη εβδομάδα, είχε καταγραφεί άνοδος κατά 2,6 εκατ. βαρέλια. Η παραγωγική δυναμικότητα των διυλιστηρίων στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 88,6% από 89,3%.

Πίεση στις τιμές του αργού άσκησε ακόμη η δήλωση του υπουργού Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Mohamed al-Hamli ότι έχει την πρόθεση να αυξήσει κι άλλο την παραγωγή πετρελαίου ώστε να ικανοποιηθεί η παγκόσμια ζήτηση. Σημειώνεται ότι τα ΗΑΕ, αποτελούν την τρίτη πετρελαιοπαραγωγική χώρα του ΟΠΕΚ.

Ακόμη, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ(Energy Information Administration), οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να υποχωρήσουν στα 70 δολ. το βαρέλι μέχρι το 2015, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει πάλι ανοδική πορεία, κατά την οποία ενδέχεται να φτάσει τα 113 δολ. ανά βαρέλι το 2030.

Ωστόσο, η παγκόσμια ζήτηση την περίοδο από το 2005 μέχρι το 2030 αναμένεται να αυξηθεί κατά 50%, εξαιτίας της πληθυσμιακής αύξησης και της οικονομικής μεγέθυνσης που θα επακολουθήσει. Γι΄ αυτό, η ΙΕΑ, επισημαίνει ότι η ζήτηση στις αναπτυσσόμενες χώρες θα είναι περίπου στο 85%, ενώ στις ανεπτυγμένες θα είναι 19%.

Ανάλογη θα είναι και η αύξηση διοξειδίου του άνθρακα, που θα επιβαρύνει περαιτέρω τη μόλυνση του πλανήτη μας, προβλέπει η ΕΙΑ, εάν δεν βελτιωθεί η νομοθεσία που υφίσταται για την προστασία του.

Ωστόσο, η ΙΕΑ αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι τιμές του πετρελαίου ενδεχομένως να ανέβουν στα 186 δολ. ανά βαρέλι μέχρι το 2030.

REPORTER.GR

No comments:

Share |