Wednesday, June 25, 2008

Ματαιώνεται ο διαγωνισμός για την Banque Du Caire - Στα 1,3 δισ. ευρώ η προσφορά της ΕΤΕ

Ματαιώνεται ο διαγωνισμός για την Banque Du Caire - Στα 1,3 δισ. ευρώ η προσφορά της ΕΤΕ

(upd 2) Ματαιώνεται τελικά ο διαγωνισμός για την Τράπεζα του Καΐρου. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση αποφάσισε να ματαιώσει τη διαδικασία αφού η Εθνική Τράπεζα αλλά και οι αραβικές τράπεζες που συμμετέιχαν, υπέβαλλαν προσφορές οι οποίες χαρακτηρίστηκαν μη ανταγωνιστικές. Έτσι λοιπόν η μάχη με τις αραβικές τράπεζες δεν θα διεξαχθεί για την εξαγορά του 67% της Banque Du Caire.
Σημειώνεται ότι η Εθνική υπέβαλλε προσφορά ύψους 1,3 δισ. ευρώ, δηλαδή 6 φορές τα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας του Καΐρου.

Αντίπαλοι της Εθνικής ήταν η Mashreq Bank των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και οι συνεργαζόμενες τράπεζες Arab National Bank της Σ. Αραβίας με την ιορδανική θυγατρική της Arab Bank οι οποίες υπέβαλλαν χαμηλότερες προσφορές. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανέμενε τιμήματα πάνω από 1,6 δισ. ευρώ.

Είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία η βρετανική Standard Chartered και η Samba Financial Group της Σαουδικής Αραβίας.

Η τράπεζα του Καΐρου εμφανίζει ενεργητικό περί τα 6 δις ευρώ.

Το ισχυρό χαρτί της αιγυπτιακής τράπεζας είναι οι καταθέσεις της που ανέρχονται στα 4,5 δις ευρώ , εμφανίζει κεφάλαια 320 εκατ ευρώ ενώ τα κέρδη της είναι οριακά.

Το δανειακό της χαρτοφυλάκιο είναι πολύ μικρό.

Το Reporter.gr νωρίτερα σημείωνε ότι:

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι η Εθνική αλλά και οι Αραβικές τράπεζες πόσο βαθιά θα βάλουν το χέρι στα κεφάλαια που διαθέτουν ώστε να διεκδικήσουν την αιγυπτιακή τράπεζα.

Η Banque Du Caire διαθέτει ως ισχυρό όπλο καταθέσεις ωστόσο σε μια χώρα όπως η Αίγυπτος όπου το κατακεφαλίν εισόδημα είναι το μισό από ότι είναι στην Αλβανία απαιτείται προσοχή στο τίμημα που θα προσφερθεί.

Εκτιμάται ότι για το 67% που πωλείται το τίμημα θα ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ.

Οι Αραβικές τράπεζες διαθέτουν πολύ μεγάλη ρευστότητα, μεγαλύτερη της Εθνικής ,ωστόσο είναι θέμα αξιολόγησης των πραγματικών δυνατοτήτων της Banque Du Caire ώστε να καθοριστεί το τίμημα.

Αν η Εθνική δεν πλειοδοτήσει τότε θα κινηθεί αυτόνομα.

REPORTER.GR

No comments:

Share |