Wednesday, July 22, 2009

«Σωσίβιο» Μπερνάνκι στο αμερικανικό νόμισμα

«Σωσίβιο» Μπερνάνκι στο αμερικανικό νόμισμα

Ο Μπερνάνκι δίνει το στίγμα για τη στρατηγική της Fed στα επιτόκια

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων ανέκαμψε χθες το δολάριο έναντι του ευρώ μετά τις επιφυλακτικές δηλώσεις του προέδρου της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η διάθεση των επενδυτών για ρίσκο.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων των τελευταίων ημερών το ενδιαφέρον των επενδυτών για πιο επικίνδυνα στοιχεία ενεργητικού συνεχώς αυξανόταν, κυρίως εξαιτίας των καλύτερων εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου σε σχέση με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών.

Ο κ. Μπερνάνκι όμως κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ήταν συγκρατημένα αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι η ανεργία αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα μέχρι και το 2011, γεγονός το οποίο, όπως τόνισε, πιθανόν να υπονομεύσει την καταναλωτική πίστη και να οδηγήσει στον εκτροχιασμό της ανάκαμψης της οικονομίας.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι συγκρατημένες δηλώσεις του προέδρου της Fed αποτέλεσαν σανίδα σωτηρίας για το δολάριο, ειδικά έναντι του ευρώ, το οποίο τη Δευτέρα σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του Ιουνίου.

Παρ' όλα αυτά, επεσήμαναν ότι οι δεν προκάλεσαν έκπληξη, ειδικά μετά το άρθρο του στη «Wall Street Journal», όπου υποστήριζε ότι η Fed διαθέτει στρατηγική εξόδου από τα μέτρα εναντίον της κρίσης. Ομως οι δηλώσεις του για την ανεργία ανέκοψαν την ανοδική πορεία τόσο του ευρώ όσο και των υπόλοιπων νομισμάτων υψηλής απόδοσης.

Το δολάριο υποχωρούσε 0,9% έναντι του γιεν, στα 93,33 γιεν, ενώ το ευρώ [EUR=X] απώλεσε τα κέρδη της Δευτέρας, σημειώνοντας πτώση 0,2% έναντι του δολαρίου, στο 1,4277 δολάριο. Σταθεροποιητικές τάσεις παρουσίαζε η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του δολαρίου Καναδά, στο 1,1063 δολάριο Καναδά.

Ευκαιρίες στη διόρθωση

Το πολύμηνο ράλι στα νομίσματα αναδυόμενων αγορών αρχίζει να υποχωρεί. Ομως, αντί να γυρίσουν την πλάτη τους, οι επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη διόρθωση των τιμών ως ευκαιρία για να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιό τους, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Η ζήτηση για νοτιοαφρικανικό ραντ, ουγγρικό φιορίνι και ρεάλ Βραζιλίας -μεταξύ των νομισμάτων με τις καλύτερες επιδόσεις έναντι του δολαρίου φέτος- έχει μετριαστεί μετά τα διψήφια κέρδη.

Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη προοπτική για πολλά νομίσματα αναδυόμενων αγορών παραμένει θετική και μία διόρθωση στις τιμές πιθανότατα να αποδειχθεί προσωρινή, εκτιμούν αναλυτές. Ο Γουίν Θιν, στρατηγικός αναλυτής της Brown Brothers Harriman στη Ν. Υόρκη, βλέπει τις τιμές των νομισμάτων σε αναδυόμενες αγορές να υποχωρούν κατά μέσο όρο 10% τους προσεχείς μήνες, με ορισμένα νομίσματα, όπως το ουγγρικό φιορίνι και το ραντ, να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ηδη, στοιχεία της UBS της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν ότι συνεχίζονται οι εκροές από τις αναδυόμενες αγορές, κυρίως σε μεξικανικό πέσο, δολάρια Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρης, τουρκική λίρα και νοτιοαφρικανικό ραντ.

Οι ενδείξεις όμως για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στις αναδυόμενες αγορές στο τέταρτο τρίμηνο θα μπορούσαν να προσφέρουν ξανά στήριγμα στα νομίσματα, ενώ κεντρικές τράπεζες σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες, όπως το Μεξικό, έχουν αρχίσει να σηματοδοτούν το τέλος του κύκλου μείωσης των επιτοκίων.

naftemporiki

No comments:

Share |