Wednesday, July 22, 2009

Στα 8 δισ. ευρώ τα κεφάλαια της Εθνικής τράπεζας - Υπερκαλύπτεται η αμκ

Στα 8 δισ. ευρώ τα κεφάλαια της Εθνικής τράπεζας - Υπερκαλύπτεται η αμκ

Περί τα 8 δισ. ευρώ διαμορφώνονται πλέον τα ίδια κεφάλαια της Εθνικής τράπεζας μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου που αποτελούν ιστορικό ρεκόρ διαμορφώνοντας σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κοντά στο 12,3% με 12,5% περίπου. Η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής ολοκληρώνεται σήμερα και ήδη έχει υπάρξει αξιόλογη υπερκάλυψη. Στις 27 Ιουλίου θα ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές η Εθνική για τα τελικά στοιχεία της αύξησης κεφαλαίου η οποία έχει καλυφθεί και στις 31 Ιουλίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των 110 εκατ νέων μετοχών που θα προκύψουν από την αύξηση κεφαλαίου. Πως όμως προκύπτουν τα 8 δισ. ευρώ ως κεφάλαια της Εθνικής σε ενοποιημένη βάση; Ήδη διαθέτει 6,35 δισ. ευρώ σε κεφάλαια στο α΄ τρίμηνο και τα οποία στο β΄ τρίμηνο ίσως αγγίξουν τα 6,8 με 6,9 δισ. ευρώ συν τοις άλλοις και λόγω αποτιμήσεων αλλά και της ένταξης των 350 εκατ ευρώ που προήλθαν από τις προνομιούχες μετοχές. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έλαβαν ομόλογα ως αντίτιμο της αξίας των προνομιούχων μετοχών.

Στα 6,8 με 6,9 δισ. ευρώ θα πρέπει να προστεθούν τα 1,194 δισ. ευρώ που είναι το καθαρό ποσό της αύξησης κεφαλαίου ύψους 1,25 δισ. ευρώ αφού τα 56 εκατ ευρώ ήταν τα έξοδα της έκδοσης εκ των οποίων τα 43 εκατ ευρώ ήταν οι πληρωμένες των αναδόχων. Ουσιαστικά προκύπτουν κεφάλαια 8,1 δισ. ευρώ. Όμως από αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν τα 450 εκατ ευρώ που ήταν οι επαναγορές υβριδικών κεφαλαίων και να προστεθούν περίπου 170 εκατ ευρώ που ήταν το καθαρό κεφαλαιακό κέρδος για την Εθνική από την κίνηση αυτή. Παράλληλα θα πρέπει να προστεθούν και τα 80 εκατ ευρώ που προήλθαν από την πώληση των ιδίων μετοχών. Έτσι προκύπτουν κεφάλαια 7,9 με 8 δισ. ευρώ που αποτελούν ρεκόρ για την Εθνική τράπεζα και την καθιστούν ως την πλέον ισχυρά κεφαλαιοποιημένη τράπεζα στην Ελλάδα και μια από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη.

Ποιοι κάλυψαν την αύξηση κεφαλαίου;

Τα 1,25 δισ. ευρώ καλύφθηκαν ως εξής. Οι ξένοι με ποσοστό 45% με 46% κάλυψαν τα 562 με 565 εκατ ευρώ. Τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλα νομικά πρόσωπα κάλυψαν 220 εκατ ευρώ ή 17,7%. Οι ιδιώτες με ποσοστό 26% κάλυψαν την αύξηση με ποσό περί τα 325 εκατ ευρώ. Η υπόλοιπη διαφορά των 143 εκατ ευρώ καλύφθηκε από άλλα νομικά πρόσωπα και θεσμικούς επενδυτές εσωτερικού. Επί της ουσίας δεν έχει υπάρξει μετοχική ανατροπή και σε γενικές γραμμές τα ποσοστά των βασικών κατηγοριών μετόχων διατηρήθηκαν περίπου σταθερά.

Πως θα αξιοποιηθούν τα κεφάλαια

Με 8 δις ευρώ η Εθνική προσεχώς θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους αξιοποίησης του πλεονάσματος κεφαλαίου που διαθέτει. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σημειωθεί η Εθνική θα μπορούσε να επενδύσει περίπου 1 δις ευρώ για εξαγορές στο εξωτερικό καθώς όπως έχει τονίσει η διοίκηση στην εσωτερική αγορά υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες. Αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να αλλάξουν τα δεδομένα στην εσωτερική αγορά μάλλον για το ορατό μέλλον η Εθνική θα επικεντρωθεί σε εξαγορές στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ρουμανία ή την Σλοβακία , Πολωνία κ.α. Ήδη έχει διερευνήσει την εξαγορά των θυγατρικών της Royal Bank of Scotland χωρίς να διαφαίνεται ότι θα υπάρξει και συμφωνία.

reporter.gr

No comments:

Share |