Wednesday, July 22, 2009

Bernanke: "Πιο μεγάλη πρόκληση η ανεργία"

Bernanke: "Πιο μεγάλη πρόκληση η ανεργία"


Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Ben Bernanke στη δεύτερη ημέρα της κατάθεσης του στο Καπιτώλιο, επανέλαβε ότι διατηρούνται οι πιέσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και πως τα αμερικανικά επιτόκια αναμένεται να διατηρηθούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα.

"Υπό το φως της σημαντικής οικονομικής αδυναμίας και των περιορισμένων πληθωριστικών πιέσεων, η νομισματική πολιτική παραμένει εστιασμένη στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης", δήλωσε ο Bernanke μιλώντας σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας.

Πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι της Fed εκτιμούν "ότι μια ιδιαίτερα χαλαρή κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής θα είναι κατάλληλη για ένα διευρυμένο διάστημα".

Ο πρόεδρος της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας σε μεγάλο βαθμό επανέλαβε τα χθεσινά του σχόλια σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Υπογράμμισε ότι η ανεργία αποτελεί ενδεχομένως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την Fed, ενώ επανέλαβε την εκτίμηση του ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα είναι σταδιακή και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στις αγορές εργασίας και την εικόνα των καταναλωτικών δαπανών.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι χωρίς το πρόγραμμα για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού κλάδου (TARP) συνολικού ύψους 700 δισ. δολ. η οικονομική ύφεση θα ήταν πολύ πιο έντονη και θα διαρκούσε για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

"Η κατάσταση παραμένει αρκετά κακή, ωστόσο πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση σήμερα απ΄ ο,τι αν είχαμε γνωρίσει μια κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος τον περασμένο Οκτώβριο", υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα σημείωσε ότι η αγορά ακινήτων θα συνεχίσει να προκαλεί προβλήματα στις αμερικανικές τράπεζες.

Κάλεσε παράλληλα τους γερουσιαστές να στηρίξουν τις προσπάθειες για την ενίσχυση του ρόλου της κεντρικής τράπεζας στη κατεύθυνση της προστασίας των καταναλωτών. "Πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν βήματα για την ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου", δήλωσε ο Bernanke μιλώντας στην Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας.

Αν και αναγνώρισε ότι στο παρελθόν η Fed δεν ενήργησε αρκετά γρήγορα για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους στον συγκεκριμένο τομέα, υπογράμμισε ότι το τελευταίο διάστημα η κεντρική τράπεζα απέδειξε ότι έχει την ικανότητα και την εμπειρία για να είναι αποτελεσματική.

Τέλος, αναφερόμενος στη συμφωνία εξαγοράς της Merrill Lynch από την Bank of America Corp. το περασμένο έτος, εξέφρασε την πεποίθηση του ότι οι ομοσπονδιακές αρχές ενήργησαν χωρίς να παραβιάσουν κανένα νόμο ή κώδικα ηθικής.

"Κάναμε ότι χρειάζονταν με έναν τρόπο που ήταν απολύτως νόμιμος και ηθικός", δήλωσε ο επικεφαλής της Fed, ενώ επισήμανε ότι και οι δύο εταιρείες έχουν πλέον σταθεροποιηθεί και το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει βελτιωθεί.

capital.gr

No comments:

Share |