Wednesday, July 22, 2009

Διεργασίες για συμφωνίες διπλής φορολογίας

Διεργασίες για συμφωνίες διπλής φορολογίας



Τεράστια σημασία αποδίδει ο εγχώριος κλάδος διεθνών υπηρεσιών στην επαναδιαπραγμάτευση συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας με χώρες της ΕΕ. Μετά την τοποθέτηση της Κύπρου στην «άσπρη λίστα» των G20, κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς εντείνουν τις προσπάθειες τους για επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών αυτών και την αφαίρεση των όποιων περιοριστικών φορολογικών ρυθμίσεων σε βάρος εταιρειών με έδρα την Κύπρο.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών εντάσσεται και προγραμματισμένη συνάντηση που θα έχει σήμερα επιτελείο από τη Γερμανία με τις φορολογικές αρχές της Κύπρου. Μέσω της συνάντησης, επιδιώκεται η αφαίρεση των όποιων σκιών έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν για το φορολογικό πλαίσιο της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων, Φειδίας Πηλείδης, ανέφερε ότι προτεραιότητα στο θέμα των συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας δίνεται στις χώρες που αποτελούν την ομάδα των G20, των είκοσι μεγαλύτερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομικών του κόσμου, με τις οποίες δεν υπάρχει σχετική συμφωνία, ενώ σημασία δίνεται και σε αναδυόμενες αγορές όπως είναι το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν. Ήδη, σημείωσε, προγραμματίζεται αρχές Οκτωβρίου επιχειρηματική αποστολή στο Καζακστάν.

«Μέχρι σήμερα, οι δικαιολογίες που έδιναν αρκετές χώρες για τη αφαίρεση της Κύπρου από τη μαύρη λίστα ήταν ότι το νομικό πλαίσιο δεν επέτρεπε την ανταλλαγή πληροφοριών εκεί όπου ενδεικνυόταν. Μετά τη ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας και την τοποθέτηση της Κύπρου στην άσπρη λίστα του G20 δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία», τόνισε.

«Πρέπει να κάνουμε κι άλλες κινήσεις για υπογραφή συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας και με άλλες χώρες όπως είναι η Ισπανία και η Σουηδία», σημείωσε, για να προσθέσει ότι οι διαβουλεύσεις με την Ιταλία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Όσον αφορά τη σημερινή συνάντηση με εκπροσώπους των γερμανικών αρχών, ο κ. Πηλείδης σημείωσε ότι «υπογραφή συμφωνίας με την Γερμανία θεωρείται πολύ σημαντική λόγω της τεράστιας οικονομίας της χώρας».

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |