Wednesday, June 15, 2011

Παπανδρέου: Αύριο σχηματίζω νέα κυβέρνηση και ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης


Παπανδρέου: Αύριο σχηματίζω νέα κυβέρνηση και ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης

"Εγώ θα συνεχίσω, αύριο θα σχηματίσω νέα κυβέρνηση και θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους". Με αυτήν την πρόταση ολοκλήρωσε το διάγγελμα του ο πρωθυπουργός πριν από λίγη ώρα.

Πιο συγκεκριμένα, η δήλωση του Γ. Παπανδρέου:

«Η χώρα διέρχεται κρίσιμες στιγμές. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε με αίσθημα εθνικής ευθύνης το μέλλον της πατρίδας, αντιμετωπίζοντας με αποφασιστικότητα την παρούσα πολύμορφη κρίση.

Ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μια στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής και της χρεοκοπίας.

Πήραμε στους ώμους μας τις αμαρτίες άλλων.

Με αφοσίωση η Κυβέρνησή μας δίνει 20 μήνες τώρα τη μάχη για τη διάσωση της χώρας.

Και έχει μείνει η χώρα όρθια ανοίγοντας και προοπτικές μεγάλων αλλαγών.

Ζήτησα η προσπάθεια αυτή να πάρει τα χαρακτηριστικά μιας κοινής, εθνικής προσπάθειας.

Το καθήκον είναι εθνικό, όχι κομματικό.

Έκανα συνεχείς προτάσεις συνεργασίας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σήμερα επανήλθα με νέες προτάσεις προς τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία εθνική συνεννόηση.

Αποσαφήνισα ότι δεν εξάρτησα ποτέ την ευθύνη μου από αξιώματα.

Παρά τη δική μου στάση, η αξιωματική αντιπολίτευση διαχειρίστηκε την όλη αυτή προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους και όχι με όρους πολιτικής και εθνικής ευθύνης.

Πριν καν συζητηθεί και η ουσία, τέθηκαν δημοσίως όροι που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί, διότι κρατούν τη χώρα σε παρατεταμένη αστάθεια και εσωστρέφεια, ενώ το μείζον εθνικό θέμα είναι η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους.

Έχω μάθει στη ζωή μου να δίνω μάχες για την πατρίδα, για την οικονομία, για τους πολίτες, για αξίες.

Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες των πράξεών μας απέναντι στη χώρα.

Εγώ θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο, το δρόμο του καθήκοντος, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τα στελέχη και τον Ελληνικό λαό.

Αύριο θα σχηματίσω νέα κυβέρνηση και αμέσως μετά θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Είναι ώρα ευθύνης».

Τη δυσφορία που εξέφραζαν πολλοί υπουργοί ιδιωτικώς για τις εξελίξεις που τρέχουν από το πρωί, η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου την αποτύπωσε σε ένα άρθρο υπό τον τίτλο «πρώτα η πατρίδα και όχι το κόμμα». Η υπουργός Παιδείας, επισημαίνει σε αυτό ότι είναι ευθύνη «των πολιτικών και όχι των τεχνοκρατών να πράξουν το σωστό για τη χώρα» λέγοντας με τον τρόπο της όχι σε λύσεις εκτός Βουλής με την επιστράτευση προσώπων κύρους εκτός πολιτικής.

Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει. Είμαστε όρθιοι, έτοιμοι και δεν αποποιούμαστε των ευθυνών μας.

Οι πολιτικοί και όχι οι τεχνοκράτες έχουμε χρέος να πράξουμε το σωστό απέναντι στη χώρα και τους πολίτες της.

Είναι σαφές ότι τριανταεπτά χρόνια μετά τη στροφή της Μεταπολίτευσης, το πολιτικό σύστημα όπως το γνωρίσαμε στην πορεία αυτών των χρόνων, έφτασε στο τέλος του. Δεν μπορεί να υπηρετήσει τη συλλογική πρόοδο και ευημερία. Δεν μπορεί να εγγυηθεί το αξιοπρεπές μέλλον που δικαιούται η πατρίδα. Καθώς αυτό γίνεται όλο και πιο καθαρό στη σκέψη των πολιτών, οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του συστήματος, χωρίς καθεμιά να αναλαμβάνει το μέρος της ευθύνης που της αναλογεί στην αποτυχία, μοιάζει με την τελευταία σκηνή σε ένα θέατρο του παραλόγου, λίγο πριν πέσει η αυλαία.

Η συνταγή του «φταίει πάντα ο Άλλος» και της προσμονής της εξουσίας με όρους γραμμικής εναλλαγής, έχει ξεπεραστεί ιστορικά. Το «ώριμο φρούτο» έχει σαπίσει πλέον, σε αυτή την πολιτική «σκυταλοδρομία» των τριανταεπτά χρόνων. Αναπόφευκτα, οι πολιτικές εξελίξεις δεν θα είναι οι συνήθεις. Θα συνιστούν ασυνέχεια και ρήξη με αυτό το παρελθόν. Κι αυτό δεν αφορά μόνον το κομματικό σύστημα αλλά και όλες τις συνιστώσες του πολιτικού συστήματος με την ευρεία έννοια, δηλαδή και τα συνδικάτα και όλους τους συλλογικούς φορείς εκπροσώπησης. Το σύστημα που επί δεκαετίες καθόριζε την πορεία της χώρας και τις τύχες των πολιτών είναι υποχρεωμένο, χωρίς «των δειλών τα παρακάλια και παράπονα», να αποχαιρετίσει την «Αλεξάνδρεια» που χάνει. Αυτή η συνειδητοποίηση μας αφορά προσωπικά όλους και το υπογραμμίζω πρωτίστως για τον εαυτό μου.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές πως η χώρα χρειάζεται νέους θεσμούς και νέα πρόσωπα, νέα πολιτική οργάνωση και νέα ηθική συγκρότηση της κοινωνίας, νέο εθνικό όραμα και νέο στρατηγικό σχεδιασμό για την επίτευξή του. Είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να επιστρέψει η ελπίδα. Όσο η ελπίδα αργεί, κυριαρχεί ο φόβος και μοιραία τα πράγματα εξελίσσονται από το κακό στο χειρότερο.

Εύχομαι και ενώνω τη φωνή μου με όλους όσοι προσδοκούν να συντελεστεί το συντομότερο μια τέτοια πολιτική, κοινωνική και ηθική ανάταξη. Ωστόσο προϋποθέτει με τη σειρά της, ατομικές και συλλογικές αρετές που αυτή τη στιγμή δεν είναι καθόλου δεδομένες. Χρειάζεται χρόνος μετάβασης λοιπόν.

Αυτή η μετάβαση δεν μπορεί να είναι το κενό. Στη φύση και την ιστορία δεν υπάρχει κενό. Συνεπώς τα σενάρια είναι δύο. Ή θα αφεθούν τα πράγματα σε μια χαοτική απορρύθμιση μέχρι να «πιάσουμε πάτο» ή θα κάνουμε κάτι για να περισώσουμε όσα περισσότερα μπορούμε, ώστε η επιζητούμενη εθνική ανάταξη από μια επόμενη ηγετική γενιά, να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Ο κλήρος πέφτει λοιπόν σε μας που είμαστε τώρα εδώ. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση τώρα και να προετοιμάσουμε τις συνθήκες για την ανάταξη τώρα, υπερβαίνοντας κάθε προσωπική ή κομματική στόχευση, συναισθανόμενοι απόλυτα ότι «πληρώνουμε» για τα πεπραγμένα μας και εργαζόμενοι όχι για τους εαυτούς μας, αλλά για αυτούς που θα αναλάβουν την τύχη της πατρίδας μετά από εμάς.

Αυτή είναι η ευθύνη και των τριακοσίων που εκπροσωπούμε αυτή τη στιγμή τους πολίτες στο κοινοβούλιο. Το διακύβευμα δεν έχει να κάνει ούτε με την προσωπική τύχη του καθενός, ούτε με την τύχη του κόμματός μας, ούτε με την τύχη της παρούσας κυβέρνησης. Πάνω απ’ όλα και απ’ όλους είναι η Πατρίδα και η Δημοκρατία. Για να υπηρετηθούν με συνέπεια και να αποφευχθούν οι ακόμη πιο δυσάρεστες εξελίξεις που βρίσκονται ante portas, οφείλουμε:

Ως κυβέρνηση, να αλλάξουμε δομή, λειτουργία και πρόσωπα ώστε να εμπνεύσουμε ξανά την εμπιστοσύνη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, καθησυχάζοντας τους φόβους πολιτών, εταίρων και δανειστών που βρίσκονται σήμερα στο ζενίθ. Σε αυτή την κατεύθυνση έχει μείζονα αξία το περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής το οποίο θα πρέπει αφενός να διαχειρίζεται τις προκλήσεις του παρόντος, εξασφαλίζοντας την αναγκαία οικονομική ρευστότητα στη χώρα και αφετέρου να διαμορφώνει τις συνθήκες ανάταξης του μέλλοντος προωθώντας μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές και επιτυγχάνοντας κρίσιμους εθνικούς στόχους, όπως είναι για παράδειγμα η αναβάθμιση της Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της.

Ως πολιτικό σύστημα, να συναισθανθούμε το βάρος της εθνικής μας αποστολής και να αποδείξουμε, εδώ και τώρα, ότι μπορούμε να επιτύχουμε την Εθνική Συνύπαρξη. Τη συναίσθηση αυτή οφείλει να τη δείξει πρωτίστως η κυβέρνηση και έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση. Μπορούν σίγουρα να γίνουν ακόμα περισσότερες στη βάση πιο δημιουργικών και πιο καινοτόμων προσκλήσεων. Όμως και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει να ακολουθήσει, μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας. Στις πρόσφατες ευρωπαϊκές επαφές του, ξεκαθαρίστηκε στον κ. Σαμαρά ότι δεν είναι εφικτή σήμερα η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου. Η μόνη περίπτωση να καταστεί εφικτή η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου είναι να έχουν υπάρξει χειροπιαστά αποτελέσματα προόδου και επίτευξης κρίσιμων στόχων. Αλλά για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητη η συναίνεση τουλάχιστον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ειλικρίνεια του κ. Σαμαρά ως προς τη δυνατότητα της χώρας να επαναδιαπραγματευθεί το Μνημόνιο περνάει μέσα από τη συναίνεση για την επίτευξη των στόχων που θα μας επιτρέψουν να φτάσουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Με απλά λόγια η επαναδιαπραγμάτευση προϋποθέτει τη συναίνεση. Αλλιώς δεν θα γίνει ποτέ και αυτό ο κ. Σαμαράς το γνωρίζει άριστα.

Το πρώτο λοιπόν που πρέπει να γίνει είναι ένα κοινό σχέδιο στόχων. Ήδη 18 μέτρα που πρότεινε η ΝΔ εμπεριέχονται στο Μεσοπρόθεσμο. Η σύσταση μιας Κοινής Επιτροπής μπορεί να συνδιαμορφώσει το κοινό σχέδιο, όπως επίσης και σειρά εναλλακτικών σεναρίων. Για παράδειγμα ενώ οι φορολογικές προτάσεις της ΝΔ δεν γίνονται δεκτές από την Τρόικα σήμερα, μπορεί να διερευνηθεί η δυνατότητα της επανεξέτασής τους – σε συνδυασμό με την προώθηση και των υπόλοιπων μέτρων – ανά εξάμηνο.

Πρόκειται για ιστορικές στιγμές. Προτεραιότητα για όλους μας πρέπει να είναι η Πατρίδα και όχι το κόμμα. Η ύβρις της Μεταπολίτευσης ήταν η απώλεια του μέτρου. Έστω και την ύστατη ώρα οφείλουμε εμπράκτως να αναγνωρίσουμε το λάθος και να αποκαταστήσουμε την έννοια του μέτρου. Το παράδειγμα πρέπει να το δώσει το πολιτικό σύστημα για να ακολουθήσει και η κοινωνία.

Μια Δημοκρατία χωρίς αίσθηση του μέτρου μετατρέπεται σε ζούγκλα. Αυτός είναι πλέον ένας άμεσα ορατός κίνδυνος. Γι αυτό η ανακάλυψη της Δημοκρατίας από τους αρχαίους μας προγόνους υπήρξε ταυτόσημη με την πίστη στην αξία του Μέτρου. Μόνο με αίσθηση του Μέτρου είναι εφικτή η δημοκρατική λειτουργία της πόλης. Αλλιώς η βία ακυρώνει τη Δημοκρατία και η Πόλη κινδυνεύει.

source: reporter.gr

Βυθίστηκε κάτω από τα 95 δολάρια το αργό


Βυθίστηκε κάτω από τα 95 δολάρια το αργό

Εντονες ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν σήμερα στην αγορά του αργού, υπό το βάρος τόσο της πτώσης των χρηματιστηριακών δεικτών όσο και των αρνητικών μάκρο που είδαν το φως της δημοσιότητας για την αμερικανική οικονομία.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου έκλεισαν στα 94,81 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας απώλειες 4,6% ή 4,56 δολάρια.

Στο 0,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ το Μάιο, μετά την αύξηση των τιμών των τροφίμων, των ενδυμάτων και των οικιακών ειδών.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 0,3%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιο του 2008. Σε επίπεδο έτους η αύξηση των τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 3,6%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Οκτώβριο του 2008.
Παράλληλα, ο δείκτης μεταποίησης Empire υποχώρησε κάτω το μηδέν τον Ιούνιο στην αμερικανική οικονομία. Ο δείκτης που καταγράφει την δραστηριότητα μεταποίησης στην περιφέρεια της Ν. Υόρκης, διολίσθησε στο -7,8.

source: reporter.gr

Προσφεύγουν κατά της Ε.Ε. Olympic Air και Aegean



Προσφεύγουν κατά της Ε.Ε. Olympic Air και Aegean


Προσφυγή κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ακύρωση της προτεινόμενης συγχώνευσης υπέβαλαν Olympic Air και Aegean Airlines.

Όπως δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι προσφεύγουσες εταιρείες ζητούν από το Γενικό Δικαστήριο την ακύρωση της απόφαση της Κομισιόν, προβάλλοντας έξι λόγους:

1) Ο πρώτος λόγος αντλείται από παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας και/ή πρόδηλη πλάνη εκτιμήσεως κατά τον καθορισμό της αγοράς μόνον των πιεζομένων από τον χρόνο επιβατών αεροσκαφών, διότι:

- η Επιτροπή χρησιμοποιεί τη διαχείριση βάσει εσόδων ή εισοδημάτων ως βάση για τον καθορισμό της αγοράς των πιεζομένων από τον χρόνο επιβατών, καίτοι τούτο ουδέποτε προβλήθηκε κατά τη διοικητική διαδικασία και

- η Απόφαση δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο στην αγορά των πιεζομένων από τον χρόνο επιβατών αεροσκαφών, καθόσον τούτο δεν μπορεί να υποστηριχθεί από τις επικρατούσες οικονομικές αντιλήψεις και αντικρούεται από τον ίδιο τον φάκελο της Επιτροπής.

2) Ο δεύτερος λόγος αντλείται από πρόδηλη πλάνη εκτιμήσεως όσον αφορά την εκτίμηση ότι τα πλοία πορθμεία (στο εξής: πλοία) ασκούν μόνον «περιορισμένες ανταγωνιστικές πιέσεις» στις αεροπορικές συγκοινωνίες οκτώ δρομολογίων, διότι:

- τα αποδεικτικά στοιχεία που παρέθεσε η Επιτροπή προς στήριξη των συμπερασμάτων της είναι άκρως επιλεκτικά, παραβαίνουν όλους τους κανόνες περί αποδείξεως και δεν περιέχουν εμπειρικά δεδομένα ή αποτελέσματα μελετών. Επι­ προσθέτως, τα εν λόγω αποδεικτικά στοιχεία, ερμηνευόμενα αντικειμενικώς, συνηγορούν στην πράξη υπέρ του αντιθέτου συμπεράσματος, ότι, δηλαδή, τα πλοία ασκούν όντως ανταγωνιστικές πιέσεις για τους μη πιεζόμενους από τον χρόνο και/ή όλους τους επιβάτες των εν λόγω οκτώ δρομολογίων.

3) Ο τρίτος λόγος αντλείται από έλλειψη αιτιολογήσεως και/ή πλάνη περί το δίκαιο και/ή πρόδηλη πλάνη εκτιμήσεως, όσον αφορά την κρίση ότι η εξάλειψη της στενής ανταγωνιστικής σχέσεως μεταξύ της Aegean και της Ολυμπιακής θα παρεμπόδιζε σημαντικά τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό, διότι:

- η Απόφαση δεν εκθέτει επακριβώς το επαπειλούμενο αντίθετο προς τους κανόνες του ανταγωνισμού αποτέλεσμα και

- η Επιτροπή δεν παρέχει λυσιτελή και πειστικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι επιβάτες μιας εκ των προσφευγουσών δεν θα επέλεγαν αντί των αεροπορικών συγκοινωνιών τα πλοία σε περίπτωση αυξήσεως των αεροπορικών ναύλων κατά 5-10 %, καθόσον τούτο είναι το κρίσιμο ζήτημα.

4) Ο τέταρτος λόγος αντλείται από πρόδηλη πλάνη εκτιμήσεως και/ή πλάνη περί το δίκαιο όσον αφορά την κρίση ότι υφίστανται φραγμοί εισόδου που καθιστούν μη πιθανή την είσοδο μετά τη συγχώνευση, διότι:

- η Επιτροπή εφάρμοσε εσφαλμένα κριτήρια απαιτώντας, πριν από τη συγχώνευση, οριστικά και τεκμηριωμένα σχέδια εισόδου, προϋπόθεση η οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να πληρωθεί και

- η εκ μέρους της Επιτροπής εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών είναι εσφαλμένη, καθόσον στηρίζεται σε άκρως επιλεκτικά αποδεικτικά στοιχεία και για τον πρόσθετο λόγο ότι η Επιτροπή δεν διενήργησε επιμελή έρευνα.

5) Ο πέμπτος λόγος αντλείται από παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας και/ή πρόδηλη πλάνη εκτιμήσεως κατά την ανάλυση αντιπαραδειγμάτων, διότι:

- όσον αφορά την ανάλυση αντιπαραδειγμάτων για την Aegean, τα συμπεράσματα της Αποφάσεως στηρίζονται στο σύνολό τους σε προσβολή των δικαιωμάτων άμυνας των προσφευγουσών. Παρά τις εκτενείς εξηγήσεις των προσφευγουσών, η Επιτροπή δεν συζήτησε την ανάλυση αντιπαραδειγμάτων για την Aegean κατά τη διάρκεια της διοι­κητικής διαδικασίας και εξέθεσε για πρώτη φορά τις απόψεις της με την Απόφαση. Η εκτίμηση της Επιτροπής είναι, επίσης, εσφαλμένη διότι στηρίζεται αποκλειστικώς σε μετα­γενέστερη ανάλυση και

- όσον αφορά την ανάλυση αντιπαραδειγμάτων για την Ολυμπιακή, η Επιτροπή περιορίζεται στην άσκηση κριτικής κατά του μοντέλου που πρόκρινε η Marfin και δεν προβαίνει σε δέουσα ex ante αξιολόγηση, ιδίως καθόσον δεν εκτείνεται πέρα από την περίοδο του θέρους του 2011, της IATA.

Επιπροσθέτως, τα συμπεράσματά της είναι απλοί ισχυρισμοί και δεν στηρίζονται σε κανένα στοιχείο

- η διοικητική διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις της χρηστής διοικήσεως, οι οποίες αντλούνται από το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη που προβλέπει το άρθρο 6, παράγραφος 1, της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την αρχή της χρηστής διοικήσεως που καθιερώνει το άρθρο 41 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Η Επιτροπή δεν τήρησε την υποχρέωσή της να εξετάσει επιμελώς την υπόθεση, με αποτέλεσμα να αντιστραφεί κατ’ ουσία το βάρος αποδείξεως και να βαρύνει αυτό τις προσφεύγουσες.


source: capital.gr

Fitch: Οι αποδόσεις των κυπριακών τραπεζών συνδέονται με τις εξελίξεις στην Ελλάδα


Fitch: Οι αποδόσεις των κυπριακών τραπεζών συνδέονται με τις εξελίξεις στην Ελλάδα


Η οικονομική επίδοση και το προφίλ κινδύνου των κυπριακών τραπεζών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στην Ελλάδα (΄B+΄/RWN) και σε μικρότερο βαθμό από τις εξελίξεις στην Κύπρο (΄A΄-/Negative), αναφέρει η Fitch Ratings.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης σε έκθεση του αναφέρει ότι το προφίλ πιστωτικού κινδύνου των μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών έχει επιδεινωθεί. Εκτιμά παράλληλα ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί το 2011.

Η Fitch σημειώνει ταυτόχρονα ότι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα (Τράπεζα Κύπρου, Marfin Popular Bank και Ελληνική Τράπεζα) της καθιστά ευάλωτες και αυτό αποτελεί βασικό παράγοντα στην αξιολόγηση τους.

Όπως σημειώνει, το προφίλ κινδύνου των τραπεζών, τα κεφάλαια και η χρηματοοικονομική τους απόδοση, θα επηρεαστούν κατά κύριο λόγο από τη σοβαρότητα της ύφεσης και τις εξελίξεις στην Ελλάδα όπου οι τράπεζες έχουν σημαντική έκθεση μέσω των δανειακών τους χαρτοφυλακίων και σε μικρότερο βαθμό στο κρατικό χρέος και τις πιθανές αλυσιδωτές συνέπειες στην Κύπρο.

Η Fitch σημειώνει εξάλλου ότι η έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα είναι διαφορετική μεταξύ των τριών τραπεζών. Όπως αναφέρει η MPB έχει την μεγαλύτερη δανειακή έκθεση στο 46% των μεικτών χορηγήσεων στα τέλη του πρώτο τριμήνου του 2011. Ακολουθεί η Τράπεζα Κύπρου με 35% και η Ελληνική Τράπεζα με 18%.

Η έκθεση τους στο ελληνικό κρατικό χρέος, προσθέτει η Fitch, θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική πηγή πιστωτικών απωλειών σε περίπτωση αθέτησης από την Ελλάδα.

Αν και η Fitch πιστεύει ότι οι κυπριακές τράπεζες είναι καλά τοποθετημένες για να απορροφήσουν τον κίνδυνο από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τα πιθανά πιστωτικά κόστη από τα δανειακά τους χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα αποτελούν βασική πηγή ανησυχίας. Η Fitch περιμένει περαιτέρω επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας στην Ελλάδα λόγω του υφεσιακού περιβάλλοντος.

Τέλος η Fitch εκτιμά ότι θα συνεχιστούν οι πιέσεις στην κερδοφορία των κυπριακών τραπεζών το 2011.

source: capital.gr

Σε ιστορικό υψηλό τα CDS των ελληνικών ομολόγων


Σε ιστορικό υψηλό τα CDS των ελληνικών ομολόγων



Στο νέο ιστορικό υψηλό του 17,51% εκτινάσσονται οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων, ενώ συνεχίζεται η ανοδική πορεία των spreads και των CDSs, μετά και την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας στην κατηγορία junk από τη Standard & Poor's.

Το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δημοπρασίας 6μηνων εντόκων γραμματίων, κινείται στις 1.453,7 μονάδες βάσης, του 5ετούς στις 2.114,1 μ.β. και του 2ετούς στις 2.535,6 μονάδες βάσης.

Το CDS του 5ετούς ελληνικού ομολόγου επίσης διαμορφώνεται σε ιστορικό υψηλό, στις 1.615 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Markit.

Την ίδια ώρα, το spread των 10ετών πορτογαλικών τίτλων έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διαμορφώνεται στις 774 μονάδες βάσης, του ισπανικού στις 254 και του ιρλανδικού στις 858 μονάδες βάσης.

Σημειώνεται ότι η απόδοση τόσο των πορτογαλικών όσο και των ιρλανδικών ομολόγων αγγίζει τα επίπεδα-ρεκόρ του 11,38% και του 11,52% αντίστοιχα.


source: euro2day.gr

Ευρωζώνη: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο


Ευρωζώνη: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Doww Jones) – Απροσδόκητη αύξηση σημείωσε τον Απρίλιο η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη οδηγούμενη από την άνοδο στα διαρκή αγαθά, όπως ηλεκτρονικά προϊόντα και έπιπλα.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή των 17 χωρών μελών της Ευρωζώνης σημείωσε το Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αύξηση 0,2% ενώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 εμφάνισε άνοδο 5,2%.

Τα στοιχεία αποτελούν ακόμα μία απόδειξη των διαφορών εντός της ζώνης του ευρώ καθώς οι χώρες που εφαρμόζουν σκληρά προγράμματα λιτότητας για την καταπολέμηση του χρέους είχαν τη χειρότερη απόδοση με τις Πορτογαλία και Ελλάδα να βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις

Ωστόσο τα στοιχεία του Απριλίου συνολικά ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων καθώς οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν πτώση 0,2% στο μήνα και αύξηση 5% στο έτος.

Επίσης τα στοιχεία του Μαρτίου αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω με την παραγωγή σε μηνιαία βάση να μένει αμετάβλητη και σε ετήσια να ενισχύεται 5,8% αντί 5,3%.


source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Η μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα άνω των 10 ετών για την ανεργία


Μ. Βρετανία: Η μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα άνω των 10 ετών για την ανεργία

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Ο αριθμός των ανέργων στη Μ. Βρετανία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα άνω των 10 ετών στο τρίμηνο έως τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Και σε ένα σημάδι ότι ο ιδιωτικός τομέας παράγει αρκετές θέσεις εργασίας για να αντισταθμίσει τις περικοπές θέσεων στο δημόσιο τομέα, η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε κατά 104.000 στα 23 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο του 2011, ενώ η ανεργία στο δημόσιο τομέα υποχώρησε κατά 24.000 στα 6,2 εκατ.

Η Υπηρεσία Εθνικής Στατιστικής (ONS) ανέφερε ότι ο επίσημος δείκτης μέτρησης της ανεργίας, που προηγουμένως ήταν γνωστός ως δείκτης του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, υποχώρησε κατά 88.000 στο τρίμηνο έως το τέλος Απριλίου στα 2,43 εκατ. –στη μεγαλύτερη πτώση από το τρίμηνο έως τον Αύγουστο του 2000. Ο δείκτης ανεργίας διατηρήθηκε στο 7,7%, που ήταν ανάλογο με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ωστόσο, η ONS ανέφερε ότι η πιο πρόσφατη μέτρηση του αριθμού των ατόμων που αιτούνται για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 19.600 το Μάιο – που είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του 2009. Το ποσοστό των αιτήσεων επιδομάτων διατηρήθηκε στο 4,6%.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση 5.000 στις αιτήσεις επιδομάτων και αμετάβλητο ποσοστό.





source: capital.gr

ΗΠΑ: Σε χαμηλό εννέα μηνών ο δείκτης στεγαστικής εμπιστοσύνης NAHB


ΗΠΑ: Σε χαμηλό εννέα μηνών ο δείκτης στεγαστικής εμπιστοσύνης NAHB


Υποχώρησε τον Ιούνιο η εμπιστοσύνη των κατασκευαστών στις ΗΠΑ, διολισθαίνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η National Association of Home Builders.

Ειδικότερα, ο δείκτης της NAHB για την κατασκευαστικά αγορά υποχώρησε στις 13 μονάδες τον Ιούνιο από 16 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα. Πρόκειται για χαμηλό εννέα μηνών, ωστόσο ο δείκτης διατηρήθηκε πάνω από το ιστορικό χαμηλό που σημείωσε τον Ιανουάριο του 2009 στις 8 μονάδες.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 16 μονάδες.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Ισχυρή πτώση, κάτω από μηδέν ο μεταποιητικός Empire State τον Ιούνιο


ΗΠΑ: Ισχυρή πτώση, κάτω από μηδέν ο μεταποιητικός Empire State τον Ιούνιο


Επιδείνωση εμφάνισαν οι συνθήκες στον μεταποιητικό κλάδο της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη Empire State Manufacturing Survey της Federal Reserve Bank of New York.

Ο δείκτης υποχώρησε για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2010 κάτω του μηδέν, στις -7,79 μονάδες σε σχέση με το Μάιο, απογοητεύοντας τους οικονομολόγους που έκαναν λόγο για 12 μονάδες.

Παράλληλα, οι δείκτες των νέων παραγγελιών και των αποστολών παρουσίασαν ισχυρή πτώση στις -3,61 και -8,02 μονάδες αντίστοιχα.

Επιπλέον, ο δείκτης απασχόλησης μειώθηκε κατά 15 μονάδες στις 10,2.

Οι δείκτες των τιμών παρέμειναν θετικοί, αλλά σημαντικά χαμηλότεροι σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τη New York Fed.

Οι τιμές που καταβάλλονται διαμορφώθηκαν στις 56,12 από τις 69,89 μονάδες, ενώ οι τιμές που λαμβάνονται υποχώρησαν στις 11,22 από τις 27,96.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Αγοραστής ομολόγων τον Απρίλιο η Κίνα


ΗΠΑ: Αγοραστής ομολόγων τον Απρίλιο η Κίνα

Αγοραστής ομολόγων των ΗΠΑ ήταν η Κίνα τον Απρίλιο έπειτα από πέντε διαδοχικούς μήνες πωλήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της πρώτης.

Συγκεκριμένα, η συμμετοχή της Κίνας αυξήθηκε κατά 7,6 δισ. δολ. στα 1,153 τρισ. δολ. ενώ αντίθετα η Ιαπωνία προχώρησε σε πωλήσεις μειώνοντας τη συμμετοχή της στα 906,9 δισ. δολ. από 907,9 δισ. δολ.

Συνολικά οι καθαρές αγορές τίτλων του δημοσίου των ΗΠΑ ανήλθαν σε 23,34 δισ. δολ. έναντι 26,78 δισ. δολ. το Μάρτιο με τους ιδιώτες επενδυτές να προχωράνε σε πωλήσεις 751 εκατ. δολ. έπειτα από αγορές 19,54 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης, οι ξένοι προχώρησαν σε καθαρές αγορές μακροπρόθεσμων αμερικανικών χρεογράφων ύψους 30,6 δισ. δολ. έναντι 24 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα




source: capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στα αποθέματα αργού


ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στα αποθέματα αργού

Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας.


Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 3,406 εκατ. βαρέλια και διαμορφώθηκαν στα 365,555 εκατ. βαρέλια διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για πτώση των αποθεμάτων κατά 0,5 εκατ. βαρέλια σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 0,573 εκατ. βαρέλια στα 215,065 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,4 εκατ. βαρέλια.

Τα διυλισμένα αποθέματα υποχώρησαν κατά 0,105 εκατ. βαρέλια στα 140,821 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,9 εκατ.

Τέλος, η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας των διυλιστηρίων υποχώρησε στο 86,1% από 87,2% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση στο 87.4%.


source: capital.gr

"Kανόνι" S&P σε 4 τράπεζες - Αρνητικό το outlook


"Kανόνι" S&P σε 4 τράπεζες - Αρνητικό το outlook

"Κανόνι" στη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα τεσσάρων ελληνικών τραπεζών έριξε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P, υποβαθμίζοντας σε "CCC" από "B". Ταυτόχρονα, η Fitch σε report της αναφέρει ότι τυχόν ανάληψη πρωτοβουλία της Βιέννης στην περίπτωση της Ελλάδας, θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε C.

Ειδικότερα, ο εν λόγω οίκος προχώρησε στην υποβάθμιση της Εθνικής Τράπεζας, της EFG Eurobank Ergasias, της Alpha Bank και τηςΤρ. Πειραιώς, ενώ διατήρησε την αξιολόγηση "C" της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας καθώς και την αξιολόγηση "CCC-" των υβριδικών εκδόσεων τους.

Παράλληλα, οι αξιολογήσεις τέθηκαν υπό καθεστώς πιθανής υποβάθμισης, με το outlook αρνητικό.

source: reporter.gr

Κυβέρνηση συνεργασίας πρότεινε ο Σαμαράς στον Παπανδρέου


Κυβέρνηση συνεργασίας πρότεινε ο Σαμαράς στον Παπανδρέου

Κυβέρνηση συνεργασίας υπό δυο προϋποθέσεις πρότεινε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, η οποία διήρκησε 20 λεπτά.

Οι δυο προϋποθέσεις που πρότεινε ο κ. Σαμαράς είναι να είναι πρωθυπουργός πρόσωπο κοινής αποδοχής και όχι ο Γ. Παπανδρέου και βεβαίως να είναι κοινής αποδοχής και υπουργοί σε υπουργεία - κλειδιά και η δεύτερη προϋπόθεση είναι η κυβέρνηση συνεργασίας να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο.

Από τη ΝΔ θεωρούν την πρόταση Σαμαρά πρόταση εκτόνωσης και διόρθωσης.

Ο κ. Παπανδρέου επιφυλάχτηκε να απαντήσει μέχρι το τέλος της ημέρας.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού διέρρεαν πάντως πριν από λίγο ότι ο κ. Παπανδρέου ήταν εκείνος που είχε προτείνει νωρίτερα το μεσημέρι στον κ. Σαμαρά κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον ίδιο όμως πρωθυπουργό. Αλλοι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου διευκρινίζουν ότι ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της 20λεπτης συνομιλίας του με τον κ. Σαμαρά, εμφανίστηκε "ανοιχτός" ακόμη και σε ενδεχόμενο να μην είναι ο ίδιος πρωθυπουργός.

Κατά τις πληροφορίες από τη Λ. Συγγρού ο κ. Σαμαράς είπε στο σημερινό πρωθυπουργό "Γιώργο, να πάμε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά όχι με εσένα στο τιμόνι, διότι έχεις χάσει την εμπιστοσύνη και της κοινωνίας και των αγορών".

Την απάντηση αναμένουμε μέχρι το τέλος της ημέρας με το νέο διάγγελμα που θα απευθύνει το βράδυ ο κ. Παπανδρέου από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στο δεύτερο όροφο της Βουλής όπου συνεδριάζει το ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ. Τα πρώτα σχόλια κυβερνητικών βουλευτών που βγήκαν από την αίθουσα για να μάθουν λεπτομέρειες ήταν ότι πρόκειται για κίνηση-ρελάνς του Αντώνη Σαμαρά με την επισήμανση ότι αυτή η πρόταση θα δυσκολέψει πολύ τον Γιώργο Παπανδρέου.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Εάν ο κ. Παπανδρέου αποδεχθεί την πρόταση Σαμαρά, το ίδιο το Σύνταγμα ορίζει τη διαδικασία βάσει της οποίας θα ορισθεί νέος πρωθυπουργός.

Δηλαδή:

Σύμφωνα με το άρθρο 37 παράγραφος 2: «Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Bουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών».

Ωστόσο, στο αμέσως επόμενο άρθρο 38 παράγραφος 2 διευκρινίζεται ότι: «Αν ο Πρωθυπουργός παραιτηθεί, εκλείψει ή αδυνατεί για λόγους υγείας να ασκήσει τα καθήκοντά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει Πρωθυπουργό αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στο οποίο ανήκει ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, εφόσον αυτό διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Η πρόταση γίνεται το αργότερο σε τρεις ημέρες από την παραίτηση του Πρωθυπουργού».

Σύμφωνα μ΄αυτή την ερμηνεία, ο πρωθυπουργός θα δώσει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα «διορίσει» το πρόσωπο στο οποίο θα έχουν καταλήξει από πριν οι κύριοι Παπανδρέου και Σαμαράς.





source: capital.gr

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν κατά 0,2% οι τιμές καταναλωτή το Μάιο


ΗΠΑ: Αυξήθηκαν κατά 0,2% οι τιμές καταναλωτή το Μάιο

Αύξηση 0,2% σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση το Μάιο, καθώς ενισχύθηκε σημαντικά το κόστος τροφίμων, ένδυσης, αυτοκινήτων και στέγασης.

Αύξηση 0,2% σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση το Μάιο, καθώς ενισχύθηκε σημαντικά το κόστος τροφίμων, ένδυσης, αυτοκινήτων και στέγασης.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης, ο δείκτης αυξήθηκε παρά την πρώτη μείωση των τιμών ενέργειας σε διάστημα 11 μηνών.

Ο δομικός δείκτης τιμών, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές τροφίμων και ενέργειας, σημείωσε άνοδο 0,3% - τη μεγαλύτερη σε μηνιαία βάση από τον Ιούλιο του 2008.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πως ο βασικός δείκτης τιμών θα παρέμενε αμετάβλητος και ο δομικός δείκτης θα αυξανόταν κατά 0,2%.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 3,6%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από τον Οκτώβριο του 2008.

source: naftemporiki.gr

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής


ΗΠΑ: Μικρή αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

Αύξηση 0,1% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ το Μάιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Φέντεραλ Ριζέρβ.

Αύξηση 0,1% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ το Μάιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Φέντεραλ Ριζέρβ. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξησή της κατά 0,2%.

Η Fed αποδίδει την περιορισμένη αυτή άνοδο στις διακοπές στην παραγωγή αυτοκινήτων εξαιτίας του σεισμού που έπληξε την Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου.

Εξαιρουμένων των πωλήσεων αυτοκινήτων, η παραγωγή ενισχύθηκε το Μάιο κατά 0,6% έπειτα από πτώση 0,1% που είχε σημειώσει τον Απρίλιο.

source: naftemporiki.gr

Βρετανία: Προς απεργία οι δημόσιοι υπάλληλοι


Βρετανία: Προς απεργία οι δημόσιοι υπάλληλοι

Το μεγαλύτερο συνδικάτο των δημοσίων υπαλλήλων της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι τα μέλη του σκοπεύουν να υποστηρίξουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις κατά των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα που είναι προγραμματισμένες για αργότερα αυτό το μήνα.

Ο Μαρκ Σέρβοτκα, γενικός γραμματέας του συνδικάτου PCS, ένα από τα μεγαλύτερα της Βρετανίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για "ληστεία" με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και πρόσθεσε ότι τα μέλη του συνδικάτου έχουν ήδη αναγκαστεί να υπομείνουν μειώσεις θέσεων εργασίας και πάγωμα των μισθών τους.

Ένας εκπρόσωπος του PCS δήλωσε από τη μεριά του ότι 250.000 μέλη του συνδικάτου ψηφίζουν για το αν επιθυμούν να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις στις 30 Ιουνίου και τα αποτελέσματα αναμένονται αργότερα σήμερα.

Χθες Τρίτη δύο μεγάλα συνδικάτα καθηγητών και δασκάλων ανακοίνωσαν ότι τα μέλη τους θα προχωρήσουν σε εθνική απεργία κατά του συνταξιοδοτικού την ίδια ημέρα.

Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι συντάξεις του δημόσιου τομέα έχουν γίνει οικονομικά ασύμφορες διότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, ενώ είναι και άδικες για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παίρνουν μικρότερη σύνταξη και αργότερα.

Σύμφωνα με τον Σέρβοτκα οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα θα πάρουν μέρος σε συντονισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις κατά των κυβερνητικών περικοπών αργότερα αυτό το μήνα, οι οποίες θα ενταθούν το φθινόπωρο.

source: naftemporiki.gr

Κίνα: Αύξηση 23,4% στις άμεσες ξένες επενδύσεις στο 5μηνο


Κίνα: Αύξηση 23,4% στις άμεσες ξένες επενδύσεις στο 5μηνο


Αύξηση 23,4% σημείωσαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα το πρώτο πεντάμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 φτάνοντας τα 48 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας, το Μάιο μόνο οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν 13,4 δισ. δολ. στα 9,2 δισ. δολ.

Στον κλάδο των υπηρεσιών οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν 27,7% ενώ στη μεταποίηση 20,6%. Αξίζει να σημειωθεί πως στη δυτική Κίνα οι επενδύσεις αυξήθηκαν 56,4% ενώ στην ανατολική 19,7%.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις από τις ΗΠΑ υποχώρησαν 24,1% στο 5μηνο ενώ από την Ε.Ε. αυξήθηκαν 9% έχοντας ωστόσο επιβραδυνθεί σε σχέση με το πρώτο 4μηνο όταν και αυξήθηκαν 23,4%

Τέλος, σημειώνεται πως το 2010 οι άμεσες ξένες επενδύσεις ενισχύθηκαν σε σχέση με το 2009 κατά 17,4% διαμορφούμενες σε 105,7 δισ. δολ.



source: capital.gr

Pandora IPO prices at $16 per share


Pandora IPO prices at $16 per share

NEW YORK (CNNMoney) -- Internet radio site Pandora priced its initial public offering at $16 a share late Tuesday, according to the Wall Street Journal -- almost twice what it initially expected to fetch.

Pandora, which has never turned a profit, filed to go public in February. At the time, the company expected to raise $100 million. On June 2, Pandora set a target price range of $7 to $9 per share -- then upped it to $10 to $12 per share last week.

The steady increases were a sign that the IPO's underwriters -- including Citigroup (C, Fortune 500), Morgan Stanley (MS, Fortune 500) and JP Morgan Chase (JPM, Fortune 500) -- anticipated high demand.

At $16 per share, Pandora's offering gives the company a market capitalization of $2.6 billion.

Pandora will begin trading Wednesday on the New York Stock Exchange under the ticker symbol "P." Founded in 2000 as the Music Genome Project, the site uses algorithms and user feedback to generate music recommendations for its listeners.

Pandora: The money-losing music machine
Unprofitable: As with other tech IPOs this year, investors seem to be shrugging off Pandora's history of red ink. In its updated filing Tuesday, Pandora said it lost $6.8 million on revenue of $51 million in its first fiscal quarter, which ended April 30.

Pandora has never turned a profit, and the company said it expects to continue losing money "through at least fiscal 2012."

Its audience numbers are strong, however. As of April, Pandora had 90 million registered members, up from 80 million in February. Those members racked up 3.8 billion hours of listening to Pandora's song stream at the end of the 2011 fiscal year.

But as as its audience grows, so does its biggest cost: the royalties it pays for the music it streams. Pandora's filing said its current rates for royalty payments are good until 2015, after which it will need to renegotiate.

"There is no guarantee that the [new] rates ... will allow us to reach sustained profitability," the filing added.

The company does make some money off one of two options it offers listeners: A free, ad-supported stream or a "premium" plan priced at $36 per year, which offers higher audio quality and no ads.

Pandora wants to be in your car
Lack of profitability hasn't cooled 2011's hot tech IPO market so far.

LinkedIn (LNKD), which went public last month, revealed that it turned slight profits in 2010 and 2006 -- but otherwise has been in the red every year since its 2003 inception. Still, LinkedIn shares more than doubled in its debut, giving the site an initial $9 billion valuation.

Groupon's river of red ink is even deeper. The daily deals site filed for its IPO earlier this month, revealing that it lost $413 million in 2010 and lost almost $114 million in the first quarter of 2011.

Shares of Fusion-io (FIO), which makes storage systems for data-heavy tech companies like Facebook, surged 18% in their public debut last week. The company lost almost $32 million in its last fiscal year.

source: cnn.com

Βωβός: Πέρασε το νομοσχέδιο για διπλή ανάπλαση


Βωβός: Πέρασε το νομοσχέδιο για διπλή ανάπλαση



Την τροπολογία της διπλής ανάπλασης Βοτανικού - Λ. Αλεξάνδρας ψήφισε η ολομέλεια της Βουλής εχθές, 14 Ιουνίου.

Η επίμαχη τροπολογία περιλαμβανόταν ως άρθρο 23 στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που αφορά στην "Εθνική στρατηγική για την προστασία και διαχείρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος κτλ." και το οποίο η Βουλή έκανε δεκτό στο σύνολο και κατά πλειοψηφία.


source: euro2day.gr

ΗΠΑ: "Καμπανάκι" Μπερνάνκε για υποβάθμιση


ΗΠΑ: "Καμπανάκι" Μπερνάνκε για υποβάθμιση




Εάν το όριο του χρέους δεν ανέβει πάνω από τα 14,3 τρισ. δολάρια, η πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ μπορεί να δεχθεί καταστροφικό πλήγμα, προειδοποίησε την Τρίτη ο πρόεδρος της FED Μπεν Μπερνάνκε, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο κ Μπερνάνκε υποστήριξε ότι εάν δεν επιλυθεί γρήγορα η διαμάχη για το όριο του χρέους, η πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ θα υποχωρήσει κάτω από το ΑΑΑ, ενώ θα πληγεί η θέση του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

Αν συνεχιστεί η πολιτική αδράνεια, δήλωσε ο κ Μπερνάκε, θα "δημιουργηθούν τεράστιες αμφιβολίες για την πιστοληπτική αξιοπιστία των ΗΠΑ, ενώ θα πληγεί μακροπρόθεσμα ο ξεχωριστός ρόλος του δολαρίου και των χρεογράφων του Αμερικάνικου Δημοσίου στις παγκόσμιες αγορές".




source: euro2day.gr

Επανένωση Avis ΗΠΑ - Ευρώπης μετά από 25 έτη


Επανένωση Avis ΗΠΑ - Ευρώπης μετά από 25 έτη



Η Avis Budget και η ευρωπαϊκή «σύντροφός» της συμφώνησαν να ενώσουν τις επιχειρήσεις τους, σε μια συμφωνία όπου η πρώτη επιχείρηση θα αγοράσει την δεύτερη έναντι 636 εκατ. στερλινών ή περίπου 1 δισ. δολάρια, και που επανενώνει τα δύο σκέλη των επιχειρήσεων Avis μετά από 25 χρονια.

Ο ενοποιημένος όμιλος θα απολαμβάνει ετήσια έσοδα περίπου 7 δισ. δολ. και συνεργασίες άμεσης ιδιοκτησίας αδειοδότησης σε πάνω από 150 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ινδία και η Κίνα.

Η Avis Europe ξεχωρίστηκε από την Avis Budget το 1986 αλλά παρέμεινε ιδιωτική επιχείρηση μόνο τρία χρόνια. Την αγόρασε το 1989 κοινοπραξία που περιλάμβανε την ίδια την Avis, την General Motors και τον βελγικό ομιλο D’Ieteren.



source: euro2day.gr

Moody’s: Προς υποβάθμιση γαλλικών τραπεζών


Moody’s: Προς υποβάθμιση γαλλικών τραπεζών

Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση έθεσε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s τις αξιολογήσεις των γαλλικών τραπεζών Credit Agricole, BNP Paribas και Societe Generale.

Σύμφωνα με τον οίκο, η αναθεώρηση θα επικεντρωθεί στην κατοχή ελληνικού δημόσιου και ιδιωτικού χρέους και τη δυναμική μιας «ασυνέπειας μεταξύ των επιπτώσεων μιας πιθανής χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και των υφιστάμενων επιπέδων αξιολόγησης».

source: stockwatch.com.cy
Share |