Wednesday, June 15, 2011

Κυβέρνηση συνεργασίας πρότεινε ο Σαμαράς στον Παπανδρέου


Κυβέρνηση συνεργασίας πρότεινε ο Σαμαράς στον Παπανδρέου

Κυβέρνηση συνεργασίας υπό δυο προϋποθέσεις πρότεινε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, η οποία διήρκησε 20 λεπτά.

Οι δυο προϋποθέσεις που πρότεινε ο κ. Σαμαράς είναι να είναι πρωθυπουργός πρόσωπο κοινής αποδοχής και όχι ο Γ. Παπανδρέου και βεβαίως να είναι κοινής αποδοχής και υπουργοί σε υπουργεία - κλειδιά και η δεύτερη προϋπόθεση είναι η κυβέρνηση συνεργασίας να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο.

Από τη ΝΔ θεωρούν την πρόταση Σαμαρά πρόταση εκτόνωσης και διόρθωσης.

Ο κ. Παπανδρέου επιφυλάχτηκε να απαντήσει μέχρι το τέλος της ημέρας.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού διέρρεαν πάντως πριν από λίγο ότι ο κ. Παπανδρέου ήταν εκείνος που είχε προτείνει νωρίτερα το μεσημέρι στον κ. Σαμαρά κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον ίδιο όμως πρωθυπουργό. Αλλοι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου διευκρινίζουν ότι ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της 20λεπτης συνομιλίας του με τον κ. Σαμαρά, εμφανίστηκε "ανοιχτός" ακόμη και σε ενδεχόμενο να μην είναι ο ίδιος πρωθυπουργός.

Κατά τις πληροφορίες από τη Λ. Συγγρού ο κ. Σαμαράς είπε στο σημερινό πρωθυπουργό "Γιώργο, να πάμε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά όχι με εσένα στο τιμόνι, διότι έχεις χάσει την εμπιστοσύνη και της κοινωνίας και των αγορών".

Την απάντηση αναμένουμε μέχρι το τέλος της ημέρας με το νέο διάγγελμα που θα απευθύνει το βράδυ ο κ. Παπανδρέου από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στο δεύτερο όροφο της Βουλής όπου συνεδριάζει το ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ. Τα πρώτα σχόλια κυβερνητικών βουλευτών που βγήκαν από την αίθουσα για να μάθουν λεπτομέρειες ήταν ότι πρόκειται για κίνηση-ρελάνς του Αντώνη Σαμαρά με την επισήμανση ότι αυτή η πρόταση θα δυσκολέψει πολύ τον Γιώργο Παπανδρέου.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Εάν ο κ. Παπανδρέου αποδεχθεί την πρόταση Σαμαρά, το ίδιο το Σύνταγμα ορίζει τη διαδικασία βάσει της οποίας θα ορισθεί νέος πρωθυπουργός.

Δηλαδή:

Σύμφωνα με το άρθρο 37 παράγραφος 2: «Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Bουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών».

Ωστόσο, στο αμέσως επόμενο άρθρο 38 παράγραφος 2 διευκρινίζεται ότι: «Αν ο Πρωθυπουργός παραιτηθεί, εκλείψει ή αδυνατεί για λόγους υγείας να ασκήσει τα καθήκοντά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει Πρωθυπουργό αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στο οποίο ανήκει ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, εφόσον αυτό διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Η πρόταση γίνεται το αργότερο σε τρεις ημέρες από την παραίτηση του Πρωθυπουργού».

Σύμφωνα μ΄αυτή την ερμηνεία, ο πρωθυπουργός θα δώσει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα «διορίσει» το πρόσωπο στο οποίο θα έχουν καταλήξει από πριν οι κύριοι Παπανδρέου και Σαμαράς.





source: capital.gr

No comments:

Share |