Friday, October 24, 2008

Κοντά στα 64 δολάρια το αργό-Στο 11% η εβδομαδιαία πτώση

Κοντά στα 64 δολάρια το αργό-Στο 11% η εβδομαδιαία πτώση

Στην πρώτη μείωση της ημερήσιας παραγωγής μετά από δύο χρόνια συμφώνησαν σήμερα οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ σε μια προσπάθεια να βάλουν «φρένο» στην πτώση των τιμών του πετρελαίου. Οι υπουργοί πετρελαίου των 13 χωρών που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ αποφάσισαν να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή «μαύρου χρυσού» κατά 1,5 εκατ. βαρέλια, αρχής γενομένης από το Νοέμβριο. Παρόλα αυτά, τίποτα δε σταμάτησε την πτωτική πορεία του αργού που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Ιουλίου, και από ότι φαίνεται δεν θα σταματήσει αμεσα. Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 5,4% στα 64,15 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αντίστοιχο του μπρεντ κινήθηκε πτωτικά κατά 8,15% στην αγορά του Λονδίνου κλείνοντας στα 60,31 δολάρια. Σε επίπεδο εβδομάδας το αργό σημείωσε απώλειες της τάξεως του 11,1%, αμεσα επηρεασμένο από το ράλι ανόδου που πραγματοποιεί το δολάριο.

Η συνάντηση που έγινε σήμερα στη Βιέννη ήταν αρκετά σύντομη, σημείωσε ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. «Ακόμη μία μείωση είναι πιθανή το Δεκέμβριο», δήλωσε σήμερα ο υπουργός πετρελαίου του Κατάρ.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά 57% από το ιστορικό υψηλό των 147,27 δολαρίων των βαρέλι που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο. Η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας προέβη στις 10 Οκτωβρίου στην εκτίμηση ότι η ζήτηση στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες θα μειωθεί κατά 2,2% αυτή τη χρονιά.

REPORTER.GR

J.P. Morgan: "Οδυνηρό" για την ανάπτυξη το "κλείσιμο" του 2008

J.P. Morgan: "Οδυνηρό" για την ανάπτυξη το "κλείσιμο" του 2008

Σε νέα υποβάθμιση των μακροοικονομικών μεγεθών των οικονομιών των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπη προέβη η J.P. Morgan, στη νέα έκθεση της που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας. Τα τρία βασικά σημεία της έκθεσης είναι τα αδύναμα αποτελέσματα, η εντυπωσιακή πτώση στις κεφαλαιαγορές και η «φτωχή» χρηματιστηριακή εικόνα, σηματοδοτώντας τη βαθιά οικονομική κρίση.
Συγκεκριμένα, το τέταρτο τρίμηνο στις ΗΠΑ η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στι -4% (από -2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση). Η FED αναμένεται να μειώσει κι άλλο τα επιτόκια δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, και κατά 25 μονάδες βάσης στη τακτική συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Για τη Βρετανία, η J.P. Morgan αναμένει στο 2,75% την οικονομική ανάπτυξη για τα επόμενα δύο τρίμηνα. Τέλος για την Ευρώπη η αναμένει πτώση στην οικονομική ανάπτυξη κατά 1,5%, αναθεωρώντας την προηγούμενη εκτίμηση που έκανε λόγο για πτώση 0,5%.

REPORTER.GR

"Ιστορία", αναμένουν οι αναλυτές, να γράψει το επιτόκιο της FED

"Ιστορία", αναμένουν οι αναλυτές, να γράψει το επιτόκιο της FED

Νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων αναμένεται την επόμενη εβδομάδα από την πλειονότητα των αναλυτών, οι οποίοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να δούμε για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ τα επιτόκια ακόμα και κάτω από το 1%. Σημειώνεται ότι την τελευταία φορά που τα επιτόκια ήταν στο 1% ήταν την περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2003 και Ιουνίου 2004.Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Οκτωβρίου, η FED μείωσε το βασικό επιτόκιο, καθώς και το διατραπεζικό overnight επιτόκιο, στο 1,5%, την ώρα που ο πρόεδρος της Ben Bernanke, δήλωνε ότι η οικονομική ύφεση θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, παρόλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις ηγεσίες των ανεπτυγμένων κρατών.

Επιπλέον στις αρχές της εβδομάδας, ο πρόεδρος της FED πίεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει περεταίρω μέτρα ενίσχυσης των οικονομικών παραγόντων, ενώ η προοπτική αυτή έδωσε μια μικρή ανάσα στη Wall, μετά την κατακόρυφη πτώση της προηγούμενης εβδομάδας.

Ωστόσο, όλες αυτές οι κινήσεις φαίνεται ότι δεν στέκονται ικανές να ανακόψουν τα έντονα σημάδια ύφεσης, ωθώντας τον κ. Bernanke να ξανασκεφτεί πολύ σοβαρά τη νέα μείωση των επιτοκίων για την επανενεργοποίηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αναφέρει ο διευθυντής οικονομικών ερευνών του ινστιτούτου Argus Research, αφού τα επιτόκια επηρεάζουν πολλούς και σημαντικούς τομείς της οικονομίας, μέσω καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, αυτοκινήτων, στεγαστικών, κ.α. Τα χαμηλά επιτόκια δίνουν τη δυνατότητα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις να ξοδεύουν πιο «ανετα» χρήματα, γεγονός που θα ενισχύσει αρκετούς κλάδους της οικονομίας, που τώρα είναι αντιμέτωποι με την πτώση των πωλήσεων και των κερδών, συμπληρώνει ο Rich Yamarone της Argus.

REPORTER.GR

XAK: -25% σε μία βδομάδα

Με νέες μεγάλες απώλειες έκλεισε σήμερα το κυπριακό χρηματιστήριο διευρύνοντας τις απώλειες του από την περασμένη Παρασκευή στο 25% και επιστρέφοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2005. Η πτώση ακολούθησε το μαζικό sell off στις διεθνείς αγορές, που ενισχύθηκε από τη δημοσίευση στοιχείων που δείχνουν ότι η Βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο, που ενέτειναν τις ανησυχίες για παγκόσμια οικονομική ύφεση. Την αρχή έκανε το χρηματιστήριο του Τόκιο που έχασε 9,6% και ακολούθησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με απώλειες που ξεπερνούν το 7%. Στη Ρωσία το χρηματιστήριο ανέστειλε τη λειτουργία του μέχρι την Τρίτη, μετά τις διψήφιες απώλειες που κατέγραψε σε μία μόλις μέρα.

Στη σκιά των διεθνών εξελίξεων, αλλά και των ενδείξεων ότι η κυπριακή οικονομία εισέρχεται στη δυσκολότερη της φάση από το 2003, ο γενικός δείκτης του ΧΑΚ με απώλειες 7,00% στις 1.337,13 μονάδες. Από την αρχή του έτους ο δείκτης χάνει γύρω στο 75% της αξίας του, ξεπερνώντας τις απώλειες που ακολούθησαν τη «φούσκα» του 1999.

Η Τράπεζα Κύπρου υποχώρησε κατά 6,91% στο ΧΑΚ κλείνοντας στα €3,50 με τζίρο €3,5 εκ., ενώ στο ΧΑ κατέγραψε μείωση 9,24% κλείνοντας στα €3,34 με όγκο €16 εκ. Η Τράπεζα ανακοινώνει τα αποτελέσματα της στις 6 Νοεμβρίου, οπόταν αναμένεται να παρθεί απόφαση και για μέρισμα.

Η Marfin κατέγραψε απώλειες 7,17% στο ΧΑΚ και έκλεισε στα €2,20 με τζίρο €4,2 εκ., ενώ στο ΧΑ υποχώρησε στα €2,22 με πτώση 3,48% και με όγκο €16,2 εκ. Η Marfin ανακοίνωσε την αγορά 120.000 μετοχών της τράπεζας από διάφορους μετόχους με μέση τιμή €2,488.

Η Ελληνική Τράπεζα έκλεισε στο €1,23 με πτώση 7,52% εξασφαλίζοντας τζίρο €2,6 εκ.

Από τους τίτλους της Κύριας Αγοράς, οι πλείστοι κινήθηκαν πτωτικά, με τα warrants της Logicom να καταγράφουν απώλειες ύψους 27,78%. Από τους Επιμέρους Δείκτες, όλοι κινήθηκαν πτωτικά.

Πλέον κερδισμένος τίτλος της ημέρας ήταν η CLR Inv. που έκλεισε στα €0,06 με άνοδο 20,00%. Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες της ημέρας, ύψους 17,24%, κατέγραψε η Ορφανίδης υποχωρώντας στα €0,24.

Ο ημερήσιος όγκος στο ΧΑΚ ανήλθε στα €11,5 εκ. Από τους τίτλους που έτυχαν διαπραγμάτευσης, 54 κινήθηκαν πτωτικά, 9 ανοδικά και 89 παρέμειναν αμετάβλητοι.

Το ΧΑ έκλεισε με πτώση 9,71% στις 1.728,49 μονάδες με τζίρο €326,7 εκ. Από τις μεγάλες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες, οι πλείστες κατέγραψαν απώλειες, με την Εθνική να κλείνει στο -16,10%, η Eurobank στο -9,56%, η Alpha Bank στο -2,78%, η Τράπεζα Πειραιώς στο -7,34%, ο ΟΠΑΠ στο -1,60% και ο ΟΤΕ στο -9,41%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αυτή τη στιγμή καταγράφουν μεγάλες ζημιές. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 7,03%, στο Παρίσι ο CAC 40 7,73% και στη Φρανκφούρτη ο DAX 7,71%. Οι αμερικανικοί δείκτες άνοιξαν με απώλειες, με τον Dow Jones να χάνει μέχρι στιγμής 3,99%.


STOCKWATCH.COM.CY

Περικοπές 70.000 θέσεων σχεδιάζει η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας

Περικοπές 70.000 θέσεων σχεδιάζει η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας

Σε περικοπές 70.000 θέσεων εργασίας - δηλαδή το ένα τέταρτο του σημερινού δυναμικού της - σχεδιάζει να προχωρήσει μέχρι το 2013 η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας Sberbank, όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η Kommersant.

«Όπως μαρτυρούν τα έγγραφα της Sberbank, εάν το 2007 η τράπεζα απασχολεί 270.000 εργαζομένους, μέχρι το 2013 ο αριθμός αυτός δεν πρόκειται να ξεπερνά τους 200.000 με 220.000», γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη πρόγραμμα που ενέκρινε αυτή την εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Εκπρόσωπος Τύπου στης τράπεζας αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα ή να αποκαλύψει τη νέα στρατηγική ανάπτυξης της Sberbank, η οποία εγκρίθηκε την Τρίτη.

Σημειώνεται ότι ο ρωσικός τραπεζικός κολοσσός, ο οποίος ελέγχεται από το κράτος και διαθέτει περισσότερα από 20.000 υποκαταστήματα σε όλη τη Ρωσία, υιοθέτησε πρόσφατα ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, προκειμένου να μετατραπεί σε τράπεζα δυτικού στυλ.

Οι μετοχές του στο χρηματιστήριο της Μόσχας έχουν υποχωρήσει περίπου κατά 60% από τις αρχές Σεπτεμβρίου, λόγω της διεθνούς κρίσης.

NAFTEMPORIKI

Renault: Κλείσιμο εργοστασίων στη Γαλλία για 15 ημέρες

Renault: Κλείσιμο εργοστασίων στη Γαλλία για 15 ημέρες



Στο κλείσιμο σχεδόν όλων των εργοστασίων της στη Γαλλία, για μία έως δύο εβδομάδες, προχωρεί η αυτοκινητοβιομηχανία Renault

H Renault αποφάσισε από την επόμενη εβδομάδα να κλείσει σχεδόν όλα τα εργοστάσιά της στη Γαλλία, για μία ως δύο εβδομάδες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μείωση των πωλήσεων, δήλωσε σήμερα ο Φαμπιέν Γκας, εκπρόσωπος του συνδικάτου CGT στην αυτοκινητοβιομηχανία. Όπως είπε, σχεδόν όλα τα εργοστάσια θα κλείσουν για μια η δύο εβδομάδες, ίσως και περισσότερο.

«(Το κλείσιμο) θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα στο εργοστάσιο του Μαν που θα κλείσει για 15 μέρες, ενώ εκείνο του Φλιν (δυτικά του Παρισιού) θα κλείσει επίσης για 11 μέρες», διευκρίνισε.

Η Renault ανακοίνωσε χθες τη μείωση κατά 20% της παραγωγής της στο 4ο τρίμηνο. Επίσης σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, η αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει μέτρα "τεχνικής ανεργίας" για σχεδόν 5.500 εργάτες του εργοστασίου της στο Βαγιαδολίδ της βόρειας Ισπανίας.

Ο όμιλος Renault (Renault, Dacia, Samsung), με 80.000 εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη ανακοίνωσε πρόσφατα την κατάργηση 6.000 θέσεων εργασίας, από τις οποίες οι 4.900 στην Γαλλία. Και ο όμιλος PSA Peugeot Citroen ανακοίνωσε σήμερα τη μειωση της παραγωγής του στο τέταρτο τρίμηνο στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αντιμετωπίσει την πτώση στην αγορά αυτοκινήτων.

NAFTEMPORIKI

Dow Jones: 124 χρόνια διακυμάνσεων

Dow Jones: 124 χρόνια διακυμάνσεων

Οι συνεδριάσεις των τελευταίων μηνών στη Wall Street χαρακτηρίζονται από έντονες διακυμάνσεις των βασικών δεικτών, με τους επενδυτές άλλοτε να τρέπονται σε φυγή υπό το φόβο μίας παγκόσμιας ύφεσης και άλλοτε να αναθαρρούν ύστερα από δυναμικές και συντονισμένες παρεμβάσεις πολιτικών ηγεσιών και ρυθμιστικών αρχών για έξοδο από τη μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones [.DJI] σε διάστημα μόλις 15 ημερών κατέγραψε ιστορικές πτώσεις και εντυπωσιακές ανόδους. Δεν είναι η πρώτη φορά, που έρχεται αντιμέτωπος με τέτοιες διακυμάνσεις. Αξίζει να θυμηθούμε τους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορίας του.

1884: Ο Τσαρλς Ντάου και ο Έντουαρντ Τζόουνς εισάγουν τον πρώτο δείκτη μετοχών σε φυλλάδιο υπό τον τίτλο «Customer's Afternoon Letter»- τον «πρόδρομο» της οικονομικής εφημερίδας Wall Street Journal.

26 Μαΐου 1896: Οι Ντάου και Τζόουνς παρουσιάζουν δείκτη 12 βιομηχανιών, με αρχική αποτίμηση 40,94 μονάδες. Η General Electric είναι η μόνη εταιρεία, που παραμένει στον δείκτη έως σήμερα.

12 Ιανουαρίου 1906: Το πρώτο κλείσιμο πάνω από τις 100 μονάδες στις 100,25.

12 Δεκεμβρίου 1914: Η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση όλων των εποχών- 24,4%- στην πρώτη συνεδρίαση μετά το τετράμηνο κλείσιμο των αμερικανικών χρηματιστηρίων στην έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο δείκτης υποχωρεί 17,42 μονάδες στις 54.

1 Οκτωβρίου 1928: Ο Dow εξελίσσεται σε δείκτη 30 κορυφαίων μετοχών.

29 Οκτωβρίου 1929: Η «Μαύρη Τρίτη». O Dow βυθίζεται στις 230,07 μονάδες με πτώση 11,7%. Η ελεύθερη πτώση σηματοδοτεί το τέλος της ανοδικής αγοράς (bull market) και την απαρχή της Μεγάλης Ύφεσης.

15 Μαρτίου 1933: Τα υψηλότερα ποσοστιαία κέρδη όλων των εποχών- 15,3%. Η κούρσα ανόδου του Dow σηματοδοτεί την απαρχή της ανάκαμψης.

12 Μαρτίου 1956: Το πρώτο κλείσιμο πάνω από τις 500 μονάδες στις 500,23.

14 Νοεμβρίου 1972: Το πρώτο κλείσιμο πάνω από τις 1.000 μονάδες στις 1003,15.

8 Ιανουαρίου 1987: Το πρώτο κλείσιμο πάνω από τις 2.000 μονάδες στις 2.002,25.

19 Οκτωβρίου 1987: Η «Μαύρη Δευτέρα». Η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από τη διεύρυνση του δείκτη στις 30 μετοχές. Ο Dow Jones βυθίζεται 22,6% στις 1.738, 74 μονάδες.

17 Απριλίου 1991: Το πρώτο κλείσιμο πάνω από τις 3.000 μονάδες στις 3.004,46.

23 Φεβρουαρίου 1995: Το πρώτο κλείσιμο πάνω από τις 4.000 μονάδες στις 4.033,33 μονάδες. Άνοδος οφειλόμενη στη «φούσκα του Διαδικτύου», τη ραγδαία δηλαδή αύξηση της ζήτησης για μετοχές τεχνολογίας, μέσων ενημέρωσης και τηλεπικοινωνιακών ομίλων.

21 Νοεμβρίου 1995: Το πρώτο κλείσιμο πάνω από τις 5.000 μονάδες στις 5.023,54.

14 Οκτωβρίου 1996: Το πρώτο κλείσιμο πάνω από τις 6.000 μονάδες στις 6.010.

13 Φεβρουαρίου 1997: Το πρώτο κλείσιμο πάνω από τις 7.000 μονάδες στις 7.022,44.

16 Ιουλίου 1997: Το πρώτο κλείσιμο πάνω από τις 8.000 μονάδες στις 8.038,88.

27 Οκτωβρίου 1997: Οι «δικλίδες ασφαλείας», που υιοθετήθηκαν μετά το κραχ του 1987, τίθενται για πρώτη (και μοναδική έως σήμερα) φορά εν ισχύ, προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες της αγοράς. Ο Dow υποχωρεί 554,26 μονάδες (7,2%) στις 7.161,15 μονάδες.

6 Απριλίου 1998: Το πρώτο κλείσιμο πάνω από τις 9.000 μονάδες στις 9.033,23.

29 Μαρτίου 1999: Το πρώτο κλείσιμο πάνω από τις 10.000 στις 10.006,78 μονάδες.

3 Μαΐου 1999: Το πρώτο κλείσιμο πάνω από τις 11.000 μονάδες στις 11.014,69.

14 Ιανουαρίου 2000: Ο Dow κλείνει στις 11.722,98 μονάδες- στο υψηλότερο έως τότε επίπεδο. Η φούσκα του Διαδικτύου σπάει και οι μετοχές εισέρχονται σε περίοδο πτωτικής αγοράς (bear market).

17 Σεπτεμβρίου 2001: Η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση έως τότε- 684,81 μονάδες. Είναι η πρώτη συνεδρίαση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι απώλειες του 7,1% βυθίζουν τον Dow Jones στις 8.920,70 μονάδες.

9 Οκτωβρίου 2002: Το τέλος του bear market με το κλείσιμο του δείκτη στις 7.286,27 μονάδες. Πρόκειται για πτώση 38% σε σχέση με τα υψηλά του 2000.

3 Οκτωβρίου 2006: Ο Dow κλείνει σε νέα επίπεδα ρεκόρ, στις 11.727,34 μονάδες.

19 Οκτωβρίου 2006: Το πρώτο κλείσιμο πάνω από τις 12.000 μονάδες στις 12.011,73.

25 Απριλίου 2005: Το πρώτο κλείσιμο πάνω από τις 13.000 μονάδες στις 13.089,89 μονάδες.

19 Ιουλίου 2007: Το πρώτο κλείσιμο πάνω από τις 14.000 μονάδες στις 14.000,41.

9 Οκτωβρίου 2007: Ο δείκτης εκτινάσσεται στις 14.614,53 μονάδες- κέρδη 94% σε μία πενταετία.

29 Σεπτεμβρίου 2008: Οι μεγαλύτερες απώλειες όλων των εποχών σε επίπεδο μονάδων. Ο Dow Jones υποχωρεί 777,68 μονάδες μετά την απόρριψη του σχεδίου των 700 δισ. δολαρίων για τη διάσωση του χρηματοοικονομικού τομέα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

10 Οκτωβρίου 2008: Οι χειρότερες εβδομαδιαίες απώλειες από το 1928 (18,2%), με το δείκτη να υποχωρεί στις 8,451,19 μονάδες, στα χαμηλότερα δηλαδή επίπεδα της τελευταίας πενταετίας.

13 Οκτωβρίου 2008: Μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος σε επίπεδο μονάδων. Ο Dow ενισχύεται 936,42 μονάδες (11,1%) μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για εξαγορά μεριδίων σε τράπεζες αλλά και τις νέες ενέσεις ρευστότητας της FED.

15 Οκτωβρίου 2008: Ο Dow υποχωρεί 7,9%, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για ραγδαία κάμψη των πωλήσεων λιανικής. Τερματίζει στις 8.577,91 μονάδες.


NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Αύξηση 5,5% στις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών το Σεπτέμβριο

ΗΠΑ: Αύξηση 5,5% στις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών το Σεπτέμβριο

Αύξηση 5,5% σημείωσαν οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5,18 εκατομμύρια, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για αύξηση 5 εκατομμύρια, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των τελευταίων τεσσάρων ετών.Σε σχέση με τον περσινό μήνα η αύξηση αγγιξε το 1,4%

REPORTER.GR

Μείωσε την παραγωγή ο ΟΠΕΚ - Yποχωρεί 4% το αργό

Μείωσε την παραγωγή ο ΟΠΕΚ - Yποχωρεί 4% το αργό

Στην πρώτη μείωση της ημερήσιας παραγωγής μετά από δύο χρόνια συμφώνησαν σήμερα οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ σε μια προσπάθεια να βάλουν «φρένο» στην πτώση των τιμών του πετρελαίου.
Οι υπουργοί πετρελαίου των 13 χωρών που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ αποφάσισαν να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή «μαύρου χρυσού» κατά 1,5 εκατ. βαρέλια, αρχής γενομένης από το Νοέμβριο.

Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Δεκεμβρίου κατά 4,33% στα 64,90 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αντίστοιχο του μπρεντ κινείται πτωτικά κατά 9,63% στην αγορά του Λονδίνου και διαπραγματεύεται στα 59,34 δολάρια.

Η συνάντηση που έγινε σήμερα στη Βιέννη ήταν αρκετά σύντομη, σημείωσε ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. «Ακόμη μία μείωση είναι πιθανή το Δεκέμβριο», δήλωσε σήμερα ο υπουργός πετρελαίου του Κατάρ.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά 57% από το ιστορικό υψηλό των 147,27 δολαρίων των βαρέλι που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο. Η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας προέβη στις 10 Οκτωβρίου στην εκτίμηση ότι η ζήτηση στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες θα μειωθεί κατά 2,2% αυτή τη χρονιά.

REPORTER.GR

Κλειστό ως τις 28 Οκτωβρίου το χρηματιστήριο της Μόσχας

Κλειστό ως τις 28 Οκτωβρίου το χρηματιστήριο της Μόσχας

Αλλη μια δραματική συνεδρίαση σήμερα για το ρωσικό χρηματιστήριο, όπου για άλλη μια φορά διεκόπησαν οι συναλλαγές στον ένα εκ των δύο βασικών δεικτών, ως τις 28 Οκτωβρίου.
Το χρηματιστήριο της Μόσχας κλυδωνίζεται από τη μεγάλη πτώση στις πετρελαϊκές τιμές, αφού το πετρέλαιο είναι το μεγαλύτερο εξαγωγιμο προϊόν της χώρας καθώς και από τη μεγάλη πίεση που δέχεται το εθνικό νόμισμα, το ρούβλι, το οποίο απειλείται με υποτίμηση.

Ο δείκτης Micex υποχώρησε 14%, στις 513,62 μονάδες, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι συναλλαγές ως τις 28 Οκτωβρίου.

Επίσης, ο δείκτης RTS υποχωρεί 10%, στις 570,14 μονάδες.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκεται η Rosneft, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, με βουτιά 14%, καθώς και η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η οποία βρίσκεται 84% χαμηλότερα σε σχέση με το ιστορικό υψηλό του Ιουλίου του 2007.

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
458.87 ( -7.07%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1337.13 ( -7.00%)

Όγκος: € 11,473,576

======================

XAA

Γενικός Δείκτης
1746.05 ( -8.79%)

FTSE®/Χ.Α. 20
935.70 ( -7.94%)

======================

FTSE 100 INDEX 3,883.36 -204.47 -5.00%
CAC 40 INDEX 3,193.79 -117.08 -3.54%
DAX INDEX 4,295.67 -224.03 -4.96%

======================

DOW JONES INDUS. AVG 8,378.95 -312.30 -3.59%
S&P 500 INDEX 876.77 -31.34 -3.45%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,552.03 -51.88 -3.23%

Βρετανία: Εξαγριωμένες με τις τράπεζες οι επιχειρήσεις

Βρετανία: Εξαγριωμένες με τις τράπεζες οι επιχειρήσεις


Οι τράπεζες συνεχίζουν να «σφυροκοπούν» τις μικρές επιχειρήσεις με αυξήσεις επιτοκίων στα δάνεια και τους λογαριασμούς υπερανάληψης, συχνά μάλιστα αναθεωρώντας τους όρους των δανείων χωρίς ή με κάποια υποτυπώδη προειδοποίηση.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι βρετανικές τράπεζες επιβαρύνουν τους πελάτες τους με πρόσθετες προμήθειες, όπως είναι τα έξοδα διαχείρισης που φτάνουν έως και τις 250 λίρες, σημειώνει η εφημερίδα "The Independent".

Αυτή η «κακή διαγωγή» των τραπεζών έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στον επιχειρηματικό κόσμο της Βρετανίας, ιδίως μετά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να χορηγούν δάνεια με λογικά επιτόκια στις μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου διάσωσης αξίας 37 δισ. λιρών.

Κάθε εβδομάδα, 280 μικρές επιχειρήσεις στη Βρετανία βάζουν «λουκέτο» με ρυθμό που υπερβαίνει κατά επτά φορές αυτόν που ίσχυε μία εβδομάδα πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Ο Μάρκ Έσλεμοντς, ιδιοκτήτης καταστήματος ανδρικής ένδυσης στην Άμπερντιν, έλαβε επιστολή από την HBOS στην οποία διατηρεί λογαριασμό υπερανάληψης, με την οποία η τράπεζα τον ενημερώνει ότι το επιτόκιο που πληρώνει θα υπερδιπλασιαστεί. Επιπλέον, θα επιβαρυνθεί με έξοδα διαχείρισης ύψους 250 λιρών.

«Το ξέρω ότι όλοι επιδιώκουν το κέρδος, αλλά έχω πλέον την εντύπωση ότι οι τράπεζες έχουν τη δύναμη να κάνουν ό,τι θέλουν» δηλώνει αγανακτισμένος στην εφημερίδα The Independent.

NAFTEMPORIKI

ΙΕΑ: Η απόφαση του ΟΠΕΚ «δεν βοηθάει»

ΙΕΑ: Η απόφαση του ΟΠΕΚ «δεν βοηθάει»

Η σημερινή απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή του κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα «δεν βοηθάει» και έρχεται σε μια περίοδο που οι μεγαλύτερες καταναλώτριες χώρες είναι αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της ύφεσης, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

«Δεν είναι μια απόφαση που βοηθάει γιατί οι αγορές είναι αρκετά νευρικές», δήλωσε στο Reuters ο Εντουάρντο Λόπεζ, επικεφαλής αναλυτής του τμήματος πετρελαϊκών αγορών της ΙΕΑ. «Το μέγεθος της μείωσης είναι υπερβολικά μεγάλο», πρόσθεσε.

NAFTEMPORIKI

Γερμανία: Δεν υπάρχει σχέδιο οικονομικής στήριξης των βιομηχανιών

Γερμανία: Δεν υπάρχει σχέδιο οικονομικής στήριξης των βιομηχανιών

Η Γερμανία δεν έχει σχέδια χρηματοδότησης για την προστασία των βιομηχανιών της ανάλογα με του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Ο Τόμας Στεγκ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι ήλεγξε την υπάρχουσα νομοθεσία της χώρας λέγοντας ότι τα βήματα των χωρών-μελών της Ε.Ε. δεν πρέπει να παραβιάζουν στους κανόνες ανταγωνισμού που υπάρχουν.

Ο Σαρκοζί ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία ενός κεφαλαίου για την προστασία των γαλλικών βιομηχανιών.

Καταλήγοντας ο Στεγκ είπε ότι η Γερμανία δεν ενημερώθηκε νωρίτερα από τον Σαρκοζί του οποίου η χώρα έχει την προεδρία της Ε.Ε. για τις προτάσεις του στο θέμα της προστασίας των βιομηχανιών.

NAFTEMPORIKI

Microsoft: Πάνω από τις προβλέψεις κέρδη, πωλήσεις

Microsoft: Πάνω από τις προβλέψεις κέρδη, πωλήσεις

Κέρδη και πωλήσεις υψηλότερα απ’ ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές ανακοίνωσε αργά χθες η κορυφαία κατασκευάστρια λογισμικού στον κόσμο, Microsoft καθώς η ζήτηση για το Office και το Xbox διατηρήθηκε ανοδική παρά την επιβράδυνση της οικονομίας.

Τα καθαρά κέρδη της αμερικανικής εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο της οικονομικής χρήσης αυξήθηκαν κατά 2% στα 4,37 δισ. δολάρια ή 48 σεντς ανά μετοχή, έναντι 47 σεντς ανά μετοχή που προέβλεπαν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Η διοίκηση της εταιρείας αναμένει ετήσια κέρδη 2,10 δολαρίων ανά μετοχή, ένα σεντ λιγότερο απ’ ότι προβλέπουν οι αναλυτές. Οι πωλήσεις της εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν φέτος στα 64,9 δισ. δολάρια με 66,4 δισ. δολάρια.

Η Microsoft σχεδιάζει να περιορίσει τις δαπάνες της κατά 500 εκατ. δολάρια, μέσω περικοπών στις προσλήψεις, τα ταξίδια και το μάρκετινγκ, όπως αποκάλυψε χθες ο οικονομικός διευθυντής της Κρις Λίντελ.

Οι μετοχές της εταιρείας ενισχύθηκαν στις μετασυνεδριακές συναλλαγές στη Ν. Υόρκη κατά οκτώ σεντς στα 22,40 δολάρια. Νωρίτερα, είχαν κλείσει στο Nasdaq [.IXIC] στα 22,32 δολάρια.


NAFTEMPORIKI

ΒοΕ: Η τρέχουσα κρίση είναι η χειρότερη στην ιστορία

ΒοΕ: Η τρέχουσα κρίση είναι η χειρότερη στην ιστορία

Η βρετανική οικονομία βιώνει ακόμη το αρχικό στάδιο της εξασθένησης, ως αποτέλεσμα μιας κρίσης, η οποία είναι πιθανόν η χειρότερη στην ιστορία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) Τσαρλς Μπιν.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Scarborough Evening News, ο Μπιν εκτιμά πως πρόκειται για μια κρίση που εμφανίζεται μια στις τόσες και είναι πιθανόν η χειρότερη που έχει πλήξει ποτέ την παγκόσμια οικονομία.

«Όσον αφορά στις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία είμαστε ακόμα στο αρχικό στάδιο», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΒοΕ και πρόσθεσε πως συγκριτικά με τη δεκαετία του ’90 ο κόσμος είναι σε καλύτερη θέση καθώς μπορεί να διαμορφώνει ελεύθερα τη νομισματική πολιτική και να σταθεροποιεί την οικονομία.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα του ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχει φτάσει στο χειρότερο σημείο της και ότι το χρηματοοικονομικό σύστημα «βρίσκεται στο δρόμο της ανάρρωσης».


NAFTEMPORIKI

Βυθίζεται η στερλίνα

Βυθίζεται η στερλίνα

Τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα 37 ετών κατέγραψε σήμερα η στερλίνα [GBP=X] υποχωρώντας κάτω από τα 1,53 δολάρια. Η πτώση αυτή οφείλεται στη μεγαλύτερη της αναμενόμενης συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο, που φέρνει τη Βρετανία στα πρόθυρα της ύφεσης.

Η στερλίνα υποχώρησε στα 1,5269 δολάρια, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2002, έναντι 1,6230 δολαρίων την Πέμπτη. Πτώση, για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, σημειώνει η στερλίνα και έναντι του ευρώ.

Σε χαμηλά 13 ετών υποχώρησε το δολάριο έναντι του γιεν.


NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 7,649.08 -811.90 -9.60%
HANG SENG INDEX 12,618.38 -1,142.11 -8.30%
CSI 300 INDEX 1,781.60 -53.18 -2.90%

Βουλγαρία: Σταθεροποιούνται οι τιμές των κατοικιών

Βουλγαρία: Σταθεροποιούνται οι τιμές των κατοικιών


Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η στατιστική υπηρεσία της Βουλγαρίας, οι τιμές των κατοικιών στο τρίτο τρίμηνο του 2008 αυξήθηκαν κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Υπενθυμίζεται πως οι τιμές των κατοικιών στο δεύτερο τρίμηνο του 2008 είχαν αυξηθεί αντίστοιχα κατά 5,9%. Στο τρίτο τρίμηνο η μέση τιμή των κατοικιών στο σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στα 1.418 λεβ ανά τ.μ. (αύξηση κατά 26,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2007), ενώ στις μισές από το σύνολο των 28 πόλεων – πρωτευουσών νομών της χώρας οι τιμές των κατοικιών ξεπερνούν το επίπεδο των 1.000 λεβ ανά τ.μ. Εγχώριοι οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η αγορά κατοικιών εξομαλύνεται και βρίσκεται σε στάση αναμονής, καθώς μέρος των πωλητών έχουν αποσύρει τις προσφορές τους, περιμένοντας ευνοϊκότερη συγκυρία, ενώ άλλοι προχωρούν σε μείωση των τιμών δεχόμενοι σημαντικές πιέσεις από την ανάγκη εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους. Παράλληλα, υπάρχουν ακόμα προσφορές σε υψηλές τιμές αλλά αυτές αναφέρονται κυρίως στον τομέα των πολυτελών κατοικιών.

Στο τρίτο τρίμηνο του 2008 οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές των κατοικιών καταγράφτηκαν στη Φιλιππούπολη (11%), το Ντόμπριτς (8,9%), τη Σόφια (6,8%), τη Σιλίστρα (6,6%), το Σλίβεν (6,3%), το Ράζγκραντ (5,7%) και τη Βράτσα, ενώ στις υπόλοιπες πόλεις η αύξηση διαμορφώθηκε κάτω από το 5% σε τριμηνιαία βάση.

Σε 9 πόλεις μάλιστα οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να καταγράφονται στο Σούμεν (-7,7%), το Ρούσε (-5,9%) και το Μπλαγκόεβγκραντ (-5,2%).

Οι υπόλοιπες πόλεις, στις οποίες καταγράφτηκε υποχώρηση των τιμών ήταν το Βίντιν (-1,9%), το Γκάμπροβο (-2,8%), το Πέρνικ (-2,4%), η Στάρα Ζαγκόρα (-3,4%), το Κιουστεντίλ (-3,4%) και η Βάρνα (-0,4%, για πρώτη φορά).

NAFTEMPORIKI

Συντονισμένες δράσεις Γερμανίας-Κίνας για την χρηματοπιστωτική κρίση

Συντονισμένες δράσεις Γερμανίας-Κίνας για την χρηματοπιστωτική κρίση


Το Πεκίνο υποστηρίζει το διεθνές σχέδιο για τη θέσπιση νέων κανόνων για τις αγορές, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η Γερμανία και η Κίνα θα συντονίσουν τη δράση τους για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Η Μέρκελ βρίσκεται στην Κίνα, όπου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο ΕΕ - Ασίας, η οποία θα ασχοληθεί με την παγκόσμια κρίση, τις κλιματικές αλλαγές και την παγκόσμια ασφάλεια.

NAFTEMPORIKI

Ισπανία: Σε υψηλά 4,5 ετών η ανεργία

Ισπανία: Σε υψηλά 4,5 ετών η ανεργία


Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4,5 ετών εκτινάχθηκε η ανεργία στην Ισπανία το τρίτο τρίμηνο, διαμορφούμενη ωστόσο χαμηλότερα απ’ ό,τι ανέμενε η αγορά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 11,3%, έναντι 11,5% που προέβλεπαν κατά μέσο όρο οι αναλυτές και 10,4% που είχε διαμορφωθεί το δεύτερο τρίμηνο.

ΝΑFTEMPORIKI

ΑΚΡΩΣ ΠΤΩΤΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΑΚΡΩΣ ΠΤΩΤΙΚΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΕΣΙΝΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ (-9.6%) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ DOW JONES (-420 ΜΟΝΑΔΕΣ)!

Σαρκοζί: Δέσμη μέτρων ενάντια στα "αρπακτικά" των αγορών

Σαρκοζί: Δέσμη μέτρων ενάντια στα "αρπακτικά" των αγορών

Τη δημιουργία ανεξάρτητου χρηματοοικονομικού fund με σκοπό να επενδύσει σε γαλλικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο των «αρπακτικών-επενδυτών» που εκμεταλλεύονται την πτώση στις κεφαλαιαγορές παγκοσμίως, προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
Το εν λόγω fund, το οποίο θα ονομάζεται «a public intervention fund» θα επεμβαίνει στη μετοχική σύνθεση των εταιρειών, χωρίς να υπάρχει όριο στη κεφαλαιοποίηση της εταιρείας και στη συμμετοχή του fund.

Ωστόσο, η Γερμανία απέρριψε την πρόταση του Γάλλου προέδρου, σχολιάζοντας, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των «κερδοσκόπων» που επιδεινώνουν το κλίμα μεταβλητότητας των αγορών.

Το σχέδιο του Σαρκοζί ήταν ένα από μια σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων είναι και το «πάγωμα» της φορολογίας των επιχειρήσεων μέχρι τις αρχές του 2010, καθώς και η ενίσχυση της ασφαλιστικής εταιρείας CCR, για να είναι ικανή να εγγυηθεί μεγαλύτερο μέρος χαρτοφυλακίων και δανείων.

REPORTER.GR

Banks in record Fed borrowing

Banks in record Fed borrowing
Ongoing credit crunch sends commercial banks to Federal Reserve for $105 billion in daily borrowings.

NEW YORK (CNNMoney.com) -- Commercial banks borrowed a record of $105.8 billion a day, on average, from the Federal Reserve's emergency lending window over the past week, according to Fed data released Thursday.

Suffering from the ongoing credit crunch, banks turned to the Federal Reserve for funds, blowing through the previous borrowing record of $99.7 billion, set last week, the central bank reported.

Though the panic has eased somewhat in recent weeks, banks remain skittish about lending to one another and to businesses. The federal government is attempting to ease these concerns, though several of its programs have yet to come online. These include measures such as injecting capital into banks and providing insurance on all non-interest bearing accounts.

Once they do, banks will likely reduce their reliance on the Fed, said Kevin Giddis, head of fixed income trading at Morgan Keegan.

"We hope to see the banks starting to have some confidence in lending to one another and that will ease the borrowing from the window," Giddis said.

The Federal Deposit Insurance Corp. Thursday night approved an interim rule to cover all non-interest bearing accounts, which are mainly used by businesses. Some companies have feared for the health of their banks, prompting them to withdraw their deposits. This forces some of these institutions to turn to the Fed.

Investment banks, meanwhile, borrowed $111 billion a day, on average, down from $131 billion a week ago.

Troubled insurer American International Group drew down another $8 billion over the past week, bringing its total borrowing to $90.3 billion. This is nearly three-quarters of the $122.8 billion loan the federal government is providing AIG.

About $18 billion is being drawn from a $37.8 billion lending facility that the New York Fed provided to the world's largest insurer two weeks ago. The facility was designed to provide funding for AIG's businesses after its securities lending division ran into trouble.

The company has also borrowed $72 billion of the original bridge loan of $85 billion it received from the federal government in mid-September to prevent its collapse. AIG also separately announced Thursday that it was naming Paula Rosput Reynolds as vice chairman and chief restructuring officer and Richard Booth as vice chairman for transition planning and chief administrative officer. They will oversee the spinning off of AIG (AIG, Fortune 500) divisions, which will be used to pay back the bridge loan.

On Thursday, the Fed also reduced the value of the $30 billion portfolio of mortgage securities acquired to facilitate JPMorgan's March acquisition of Bear Stearns to $26.8 billion, down from $29.5 billion the week before.

The central bank revalues the portfolio every quarter. However, it plans to hold the securities for 10 years so the loss is largely just on paper.

Analysts at Bear Stearns had expected a $2 billion to $6 billion drop in the portfolio. Half the portfolio is made up of securities backed by commercial real estate loans. The other half is a mix of securities backed by prime residential mortgages, made to borrowers with good credit, and by Alt-A residential mortgages, given to those who provided little or no documentation of income and assets.

CNN

ΥΠΟΙΚ: SOS για τουρισμό και ακίνητα

ΥΠΟΙΚ: SOS για τουρισμό και ακίνητα


Καμπανάκι κινδύνου σήμανε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, για την πορεία του τουριστικού και οικοδομικού κλάδου. Μιλώντας ψες βράδυ στην εκπομπή «Προεκτάσεις» της κρατικής τηλεόρασης, υπό το στίγμα της εσπευσμένης αρνητικής αναθεώρησης των προβλέψεων που περιλήφθηκαν στον προϋπολογισμό δύο μόλις βδομάδες μετά την κατάθεση του, ο υπουργός σημείωσε ότι η διεθνής οικονομική κρίση άρχισε να επηρεάζει τη δραστηριότητα τόσο στον κλάδο ακινήτων, λόγω μείωσης της εξωγενούς ζήτησης και των επενδύσεων, αλλά και του τουρισμού.

Όσον αφορά την οικοδομική βιομηχανία, επεσήμανε ότι η κρίση διαφαίνεται από τις μειώσεις των πολεοδομικών αδειών φέτος και από τη μείωση των εσόδων από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών. Για την τουριστική βιομηχανία είπε ότι η μείωση στις κρατήσεις από τη βρετανική αγορά για το 2009 ανέρχεται στο ανησυχητικό 20%.

Αν και όπως είπε οι κρατήσεις τουριστών δεν είναι πάντοτε ενδεικτικές των κρατήσεων, αναφέρθηκε σε κάποια μέτρα τα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει για να στηρίξει την τουριστική βιομηχανία.

Μεταξύ αυτών, όπως είπε, ενδέχεται να είναι ένα σημαντικά αυξημένο κονδύλι για διαφήμιση από τον ΚΟΤ, επιχορηγημένες πτήσεις κάποιας μορφής από τρίτες χώρες, οικονομικά πολεοδομικά κίνητρα σε κάποια ξενοδοχεία και πιθανόν επιχορηγημένα δάνεια αφού το επιτρέψει η ΕΕ.

«Άρα μιλούμε για ένα πιθανόν πακέτο μέτρων το οποίο θα ευκολύνει τη ζωή των ξενοδόχων μας». Τα μέτρα, πρόσθεσε επίσης ο κ. Σταυράκης, θα συζητηθούν και με τον αρμόδιο υπουργό για τον τουρισμό, τον υπουργό Εμπορίου Αντώνη Πασχαλίδη.

Ο κ. Σταυράκης επεσήμανε επίσης ότι γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί αυτό το ποσοστό μείωσης από άλλες αγορές κυρίως όμως από τη Ρωσία. Ενδεικτικά ανέφερε μάλιστα ότι, «σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ο μέσος Ρώσος ξοδεύει 50% περισσότερο από το μέσο Βρετανό τουρίστα, χρειάζεσαι μόνο δύο Ρώσους για να καλύψουν το κενό τριών Βρετανών».

Απόμακρη η όποια παρέμβαση για τράπεζες

Όσον αφορά τη στήριξη των τραπεζών, ο κ. Σταυράκης εξήγησε ότι στην απίθανη και πολύ απομακρυσμένη περίπτωση που οποιαδήποτε κυπριακή τράπεζα χρειαστεί στήριξη τότε η κυβέρνηση είναι σε θέση να τη στηρίξει με δύο τρόπους:

-Η κυβέρνηση δεσμεύεται να στηρίξει οποιαδήποτε κυπριακή τράπεζα ή συνεργατικό παρουσίαση πρόβλημα. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι στην απίθανη περίπτωση που μια τράπεζα παρουσιάσει πρόβλημα η κυβέρνηση θα επενδύσει ένα σημαντικό ποσό στο κεφάλαιο της τράπεζας και βασικά σχεδόν κρατικοποιώντας προσωρινά την τράπεζα επανέρχεται η εμπιστοσύνη στους πελάτες της.

-Σε συναίνεση με τις τράπεζες και τα συνεργατικά θα αυξηθεί το σχέδιο προστασίας των καταθέσεων από €20 χιλ. στις €100 χιλ., ακολουθώντας σε βασικές γραμμές το ίδιο μοντέλο με την Ελλάδα ανά άτομο, και ανά λογαριασμό ανά τράπεζα.

Όπως επίσης εξήγησε ο κ. Σταυράκης, τα κεφάλαια για στήριξη τραπεζών εάν και εφόσον χρειαστούν θα αντληθούν από τα κεφάλαια που έχουν εξοικονομηθεί από τη μείωση του δημόσιου χρέους.

«Το δημόσιο χρέος το 2008 έχει μειωθεί από περίπου 60% τέλος του 2007 σε 49% τέλος του 2008», αναφερόμενος στη λογιστική διαφοροποίηση του χρέους για τεχνικούς λόγους (sinking funds). «Η μείωση αυτή κατά 11 μονάδες», σημείωσε, «σε ένα ΑΕΠ €17 δισ. μας δίνει μια δυνητική εξοικονόμηση που πλησιάζει τα €2 δισ. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό που αν χρειαστεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντιμετώπιση τη θεωρητική τραπεζική κρίση ή και επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία».

Αυτό, πρόσθεσε, θέτει την Κύπρο σε μια πολύ ευνοϊκή θέση. «Η σημαντική μείωση στο δημόσιο χρέος μας δίνει μια μεγάλη δυνατότητα δανεισμού από τις ξένες αγορές εάν χρειαστεί για να καλύψουμε το κενό για να στηρίξουμε δύο και τρεις τράπεζες».

STOCKWATCH.COM.CY

Τρύπα ΧΑΚ στα ταμεία συντάξεων

Τρύπα ΧΑΚ στα ταμεία συντάξεων


Απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ καταγράφουν φέτος τα 1800 συνταξιοδοτικά ταμεία που λειτουργούν στην Κύπρο λόγω της κατακόρυφης πτώσης του κυπριακού χρηματιστηρίου. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, που αναφέρθηκαν χθες στη βουλή, τα ταμεία αυτά είχαν επενδυμένο μέχρι και το 25% του αποθεματικού τους σε μετοχές του κυπριακού χρηματιστηρίου. Οι επενδύσεις αυτές έχουν χάσει από την αρχή του έτους πέραν του 70% της αξίας τους, ακολουθώντας την πορεία του χρηματιστηριακού δείκτη.

Παρά τις μεγάλες χρηματιστηριακές απώλειες, ο έφορος Ταμείων Προνοίας, καθησυχάζει ότι τα ταμεία δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να εκπληρώσουν τις συνταξιοδοτικές τους υποχρεώσεις. «Με βάση τα προκαταρκτικά στατιστικά στοιχεία του 2006, διαπιστώθηκε ότι το 57% του αποθεματικού των Ταμείων Προνοίας είναι επενδυμένα σε καταθέσεις κυπριακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και όχι στο ΧΑΚ», είπε χθες στην Επιτροπή Εργασίας ο κ. Τρύφωνος. «Άλλο μικρότερο ποσοστό σε κυβερνητικά ομόλογα χρεόγραφα, ενώ η επένδυση σε μετοχές είναι της τάξης του 25% και σε ακίνητη περιουσία 7%».

Ο κ. Τρύφωνος δεν ανέφερε το συνολικό ποσοστό του αποθεματικού των ταμείων το 2006. Το 2004, δηλαδή πριν την κατακόρυφη άνοδο του ΧΑΚ, ανερχόταν στα €1,7 δισ.

«Το ποσοστό που είναι σε καταθέσεις», ανέφερε αργότερα στη StockWatch, «είναι πολύ ψηλότερο από ότι στο εξωτερικό και δείχνει ότι τα ταμεία παραμένουν εύρωστα». «Επίσης», συμπλήρωσε, «μην ξεχνάτε ότι στις πλείστες περιπτώσεις οι μετοχές αγοράστηκαν σε πολύ χαμηλότερες τιμές κτήσεις, όχι στις τιμές του 2007». «Τα ταμεία αυτά κάνουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις και δεν μπορούμε να τα κρίνουμε σε ένα χρόνο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες στη βουλή, η οποία εξέτασε την κατάσταση και εποπτεία των ταμείων υπό το φως της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, τα μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία επένδυσαν μόλις €63 εκ. στο εξωτερικό. Τα ποσά που επενδύθηκαν σε «τοξικά» προϊόντα είναι πολύ μικρότερα.

Η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής εργασίας, που έγινε υπό τη σκιά των νέων απωλειών 14% που κατέγραψε σε δύο μέρες το ΧΑΚ, δεν ασχολήθηκε με τις επενδύσεις των ταμείων σε κυπριακές μετοχές.

Όπως ανέφερε ο κ. Τρύφωνος, «από ένα σύνολο περίπου €4,5 δισ. (€2,5 δισ. τα αποθεματικά των Ταμείων Προνοίας και €2 δισ. τα αποθεματικά των υπόλοιπων συνταξιοδοτικών ταμείων) με βάση την έρευνα έχουν επενδυθεί από τα ταμεία με πάνω από 100 μελή μόνο €63 εκ. στο εξωτερικό». Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται τα €7 εκ. που αφορούν τα Ταμεία Προνοίας που επενδύθηκαν σε κάποια τοξικά προϊόντα.

«Οι επενδύσεις έγιναν κυρίως σε μετοχές και ομόλογα στο ΧΑΑ στην Ελλάδα, αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού ενώ ένα μικρότερο ποσοστό επενδύθηκε σε δομημένα προϊόντα», είπε ο κ. Τρύφωνος.

Επιπλέον, όπως επεσήμανε ο κ. Τρύφωνος, το μεγαλύτερο ποσοστό των επενδύσεων στο εξωτερικό είναι σε ευρώ.

«Με βάση τη νομοθεσία», σημείωσε, «δίνεται η ευχέρεια επένδυσης μέχρι και το 70% του αποθεματικού του ταμείου σε εισηγμένους τίτλους». Επίσης, όπως είπε, «δεν μπορεί πέραν του 30% του αποθεματικού να είναι επενδυμένο σε νόμισμα διαφορετικό από το νόμισμα που πληρώνονται οι συντάξεις».

Τι αλλάζει στη νομοθεσία

Πέραν της παρουσίασης των στοιχείων για τις επενδύσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων, ο κ. Τρύφωνος ενημέρωσε επίσης τους βουλευτές για το στάδιο που βρίσκεται η ενοποίηση των δύο νομοθεσιών που αφορά τα ταμεία με πάνω από 100 μέλη και τα Ταμεία Προνοίας με κάτω από 100 μέλη τα οποία είναι περισσότερα από 1700 ταμεία.

«Σε 15 περίπου ημέρες θα δώσουμε στο Συμβούλιο Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Ταμείων το νομοσχέδιο για ενοποίηση των δύο νομοθεσιών στο οποίο θα περιλαμβάνονται και εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων για βελτίωση των κανόνων εποπτείας».

Η νέα νομοθεσία, όπως υπέδειξε ο κ. Τρύφωνος, θα είναι πολύ πιο αυστηρή ενώ βασική αρχή θα είναι οι επενδυτικοί κανόνες στο τι είναι επιτρεπτό και τι όχι. Τα πολύ μικρά Ταμεία Προνοίας πιθανόν να εξαιρούνται από την υποχρέωση να έχουν εξειδικευμένους συμβούλους.

Η νέα νομοθεσία θα καλύπτει επίσης για πρώτη φορά τα Ταμεία Προνοίας πέραν των 100 μελών που λειτουργούν με κανόνες όπως δικηγόρων, γιατρών, τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλα.

Με βάση την νέα νομοθεσία, όπως ανέφερε, απαιτείται:

• Εάν η διαχειριστική επιτροπή δεν έχει τις εξειδικευμένες γνώσεις τότε υποχρεώνεται από την αρμόδια Αρχή να πάρει εξειδικευμένους συμβούλους.
• Η νομοθεσία αναφέρει ρητά ότι δεν απαιτείται η εκ των προτέρων έγκριση της αρμόδιας αρχής για την αγορά οποιουδήποτε επενδυτικού προϊόντος εκ μέρους των διαχειριστικών επιτροπών ούτε καν η εκ των υστέρων γνωστοποίηση
• Απαιτείται η επενδυτική πολιτική να γίνεται με βάση τους κανόνες συνετής διαχείρισης οι οποίοι αναφέρονται στην νέα εναρμονιστική νομοθεσία και οι οποίου να εμπεριέχονται σε δήλωση επενδυτικής πολιτικής η οποία κάθε 3 τουλάχιστον χρόνια οφείλει να υποβάλλεται στην αρμόδια αρχή για να την εγκρίνει.

Και στο βάθος «ενιαία εποπτεία»...

Εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, η ανώτερη οικονομική λειτουργός, Αυγή Χρυσοστόμου, αναφέρθηκε στη μελέτη που γίνεται για σύσταση ενιαίας εποπτικής αρχής στην οποία συμμετέχουν όλες οι εποπτικές αρχές του χρηματοοικονομικού τομέα.

«Έχει συσταθεί ad hoc επιτροπή η οποία μελετά τα υπέρ και τα κατά της ενιαίας εποπτικής αρχής». Ως γνωστό, στο πλαίσιο της συζήτησης για την εποπτεία συζητείται και η ανάθεση της εποπτείας των τραπεζών σε νέο φορέα, αντί στην Κεντρική Τράπεζα.

Οι βουλευτές και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, πάντως, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να παραμείνει στο υπουργείο Εργασίας.

Ο βουλευτής ωστόσο του ΔΗΣΥ, Χρίστος Στυλιανίδης, έθεσε τον προβληματισμό «ότι θα πρέπει με βάση τα νέα δεδομένα να γίνει ένας ανοικτός διάλογος για το ποιος θα πρέπει να έχει την εποπτεία των ταμείων».


STOCKWATCH.COM.CY

Samsung: 44% η μείωση των κερδών το γ' τρίμηνο

Samsung: 44% η μείωση των κερδών το γ' τρίμηνο

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ μείωση κερδών σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών ετών εμφάνισε η Samsung Electronics Co., η πρώτη σε μέγεθος ασιατική εταιρεία που κατασκευάζει τσιπ, επίπεδες οθόνες και κινητά τηλέφωνα, καθώς η υπερπαραγωγή ώθησε χαμηλότερα τις τιμές για ημιαγωγούς και άλλα εμπορεύματα που παράγει.

Οι μετοχές της Samsung υποχώρησαν έως 5,2% μετά την ανακοίνωση της ότι τα κέρδη της το τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν 44% φθάνοντας στο 1,22 τρισ. ουόν (863 εκατ. δολ.) από 2,19 τρισ. ουόν πριν από ένα χρόνο.

Η εταιρεία ματαίωσε τις επενδύσεις της σε εργοστάσια για την παραγωγή τσιπ μετά τη μείωση των κερδών του σκέλους αυτού κατά 74% και την πρόβλεψη για μείωση της ζήτησης σε οθόνες υγρών κρυστάλλων. H Samsung, της οποίας οι μετοχές διαπραγματεύονται στα χαμηλότερα επίπεδα τριών ετών, μαζί με τη Sony ανακοίνωσε χαμηλότερα κέρδη αυτήν την εβδομάδα καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση απειλεί να ωθήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.

Οι μετοχές της Samsung υποχώρησαν 4,9% φθάνοντας στα 449.500 ουόν στις 11:15 π.μ. στο Χρηματιστήριο της Ν. Κορέας όπου ο δείκτης Kospi υποχώρησε 5%.

Τα κέρδη από τους ημιαγωγούς μειώθηκαν 74% φθάνοντας στα περίπου 240 δισ. ούον καθώς οι μεγάλες προμήθειες οδήγησαν χαμηλότερα τις τιμές για τα τσιπ μνήμης που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά ευρείας κατανάλωσης. Η Samsung, η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών στον κόσμο μετά την Intel Corp. προβλεπόταν – σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg – να εμφανίσει έσοδα 145 δισ. ουόν από τα τσιπ σε έσοδα 4,89 τρισ. ουόν.

Τα κέρδη από τις οθόνες υγρών κρυστάλλων που αποτέλεσαν το 1/3 των λειτουργικών της κερδών πέρυσι, μειώθηκαν 44% στα περίπου 380 δισ. ουόν το τρίτο τρίμηνο έναντι 323 δισ. ουόν που προέβλεπαν οικονομικοί αναλυτές. Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής LCD του κόσμου ανακοίνωσε έσοδα από αυτό της το σκέλος 20% υψηλότερα στα 4,81 τρισ. ουόν.


NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Σχέδια Paulson για αγορά μεριδίων σε περιφερειακές τράπεζες

ΗΠΑ: Σχέδια Paulson για αγορά μεριδίων σε περιφερειακές τράπεζες

ΕΤΟΙΜΟΣ για αγορά μεριδίων σε περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ είναι ο υπουργός Οικονομίας, Henry Paulson, καθώς επιδιώκει να ανατρέψει το κλίμα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα νοικοκυριά, σύμφωνα με άνθρωπο που ενημερώθηκε σχετικά, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

O υπουργός ενδέχεται να ανακοινώσει το νωρίτερο σήμερα τα σχέδιά του, σύμφωνα με το ίδιο πρόσωπο που ενημερώθηκε από τραπεζίτες και αξιωματούχους του υπουργείου, το οποίο προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Οι αγορές μεριδίων σε τραπεζικά ιδρύματα των ΗΠΑ θα είναι ο δεύτερος γύρος του προγράμματος ύψους 250 δισ. δολ. για τη διοχέτευση κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα μετά από τη διοχέτευση 125 δισ. δολ. προς εννέα μεγάλες αμερικανικές τράπεζες.

Οι περιφερειακές τράπεζες, που υποφέρουν ήδη από την συρρίκνωση της αγοράς κατοικιών, πλήττονται τώρα από την αύξηση των ανεξόφλητων δόσεων δανείων καθώς επιδεινώνεται η κρίση και η ανεργία βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα πέντε ετών. Οι 19 μετοχές που αποτελούν τον Standard & Poor's 500 Banks Index έχασαν πέρυσι το ήμισυ της αξίας τους.

Η απόφαση για αγορά μεριδίων σε περισσότερα τραπεζικά ιδρύματα λαμβάνεται μετά την ανακοίνωση υψηλότερων ζημιών από τις μεσαίου μεγέθους αμερικανικές τράπεζες. Η National City Corp. η μεγαλύτερη δανείστρια του Οχάϊο, ανακοίνωσε στις 21 Οκτωβρίου μεγαλύτερες ζημίες εξ αιτίας των ενυπόθηκων δανείων, αλλά και τα σχέδιά της να προχωρήσει σε 4.000 απολύσεις. Το τρίτο τρίμηνο οι ζημίες της τράπεζες διευρύνθηκαν στα 729 εκατ. δολ. από 19 εκατ. δολ. το προηγούμενο έτος.

Η SunTrust Banks Inc., η μεγαλύτερη δανείστρια της πολιτείας της Τζώρτζια, ανακοίνωσε χθες 26% μείωση των κερδών της για το τρίτο τρίμηνο. Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ενέκρινε την πώληση προνομιούχων μετοχών στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας ύψους από 1,6 έως 4,9 δισ. δολ., σύμφωνα με τον ανώτατο εκτελεστικό της διευθυντή, James Wells, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Το ενδιαφέρον του Paulson επικεντρώνεται τώρα στη χρηματοδότηση τραπεζών. Την εβδομάδα που πέρασε ο υπουργός συμφώνησε στην αγορά μεριδίων σε εννέα τραπεζικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Citigroup Inc., της Morgan Stanley και της Bank of America Corp.

Πριν από τρεις εβδομάδες το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε το σχέδιο διάσωσης που κατέθεσε ο υπουργός για τις τράπεζες ύψους 700 δισ. δολ. εξουσιοδοτώντας τον να αγοράσει και να εγγυηθεί για τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση της οικονομίας των ΗΠΑ.


NAFTEMPORIKI

TO ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

10:00 AM
Existing Home Sales
Conference Board
Share |