Friday, October 24, 2008

"Ιστορία", αναμένουν οι αναλυτές, να γράψει το επιτόκιο της FED

"Ιστορία", αναμένουν οι αναλυτές, να γράψει το επιτόκιο της FED

Νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων αναμένεται την επόμενη εβδομάδα από την πλειονότητα των αναλυτών, οι οποίοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να δούμε για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ τα επιτόκια ακόμα και κάτω από το 1%. Σημειώνεται ότι την τελευταία φορά που τα επιτόκια ήταν στο 1% ήταν την περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2003 και Ιουνίου 2004.Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Οκτωβρίου, η FED μείωσε το βασικό επιτόκιο, καθώς και το διατραπεζικό overnight επιτόκιο, στο 1,5%, την ώρα που ο πρόεδρος της Ben Bernanke, δήλωνε ότι η οικονομική ύφεση θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, παρόλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις ηγεσίες των ανεπτυγμένων κρατών.

Επιπλέον στις αρχές της εβδομάδας, ο πρόεδρος της FED πίεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει περεταίρω μέτρα ενίσχυσης των οικονομικών παραγόντων, ενώ η προοπτική αυτή έδωσε μια μικρή ανάσα στη Wall, μετά την κατακόρυφη πτώση της προηγούμενης εβδομάδας.

Ωστόσο, όλες αυτές οι κινήσεις φαίνεται ότι δεν στέκονται ικανές να ανακόψουν τα έντονα σημάδια ύφεσης, ωθώντας τον κ. Bernanke να ξανασκεφτεί πολύ σοβαρά τη νέα μείωση των επιτοκίων για την επανενεργοποίηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αναφέρει ο διευθυντής οικονομικών ερευνών του ινστιτούτου Argus Research, αφού τα επιτόκια επηρεάζουν πολλούς και σημαντικούς τομείς της οικονομίας, μέσω καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, αυτοκινήτων, στεγαστικών, κ.α. Τα χαμηλά επιτόκια δίνουν τη δυνατότητα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις να ξοδεύουν πιο «ανετα» χρήματα, γεγονός που θα ενισχύσει αρκετούς κλάδους της οικονομίας, που τώρα είναι αντιμέτωποι με την πτώση των πωλήσεων και των κερδών, συμπληρώνει ο Rich Yamarone της Argus.

REPORTER.GR

No comments:

Share |