Friday, October 24, 2008

Μείωσε την παραγωγή ο ΟΠΕΚ - Yποχωρεί 4% το αργό

Μείωσε την παραγωγή ο ΟΠΕΚ - Yποχωρεί 4% το αργό

Στην πρώτη μείωση της ημερήσιας παραγωγής μετά από δύο χρόνια συμφώνησαν σήμερα οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ σε μια προσπάθεια να βάλουν «φρένο» στην πτώση των τιμών του πετρελαίου.
Οι υπουργοί πετρελαίου των 13 χωρών που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ αποφάσισαν να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή «μαύρου χρυσού» κατά 1,5 εκατ. βαρέλια, αρχής γενομένης από το Νοέμβριο.

Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Δεκεμβρίου κατά 4,33% στα 64,90 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αντίστοιχο του μπρεντ κινείται πτωτικά κατά 9,63% στην αγορά του Λονδίνου και διαπραγματεύεται στα 59,34 δολάρια.

Η συνάντηση που έγινε σήμερα στη Βιέννη ήταν αρκετά σύντομη, σημείωσε ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. «Ακόμη μία μείωση είναι πιθανή το Δεκέμβριο», δήλωσε σήμερα ο υπουργός πετρελαίου του Κατάρ.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά 57% από το ιστορικό υψηλό των 147,27 δολαρίων των βαρέλι που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο. Η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας προέβη στις 10 Οκτωβρίου στην εκτίμηση ότι η ζήτηση στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες θα μειωθεί κατά 2,2% αυτή τη χρονιά.

REPORTER.GR

No comments:

Share |