Friday, October 24, 2008

Τρύπα ΧΑΚ στα ταμεία συντάξεων

Τρύπα ΧΑΚ στα ταμεία συντάξεων


Απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ καταγράφουν φέτος τα 1800 συνταξιοδοτικά ταμεία που λειτουργούν στην Κύπρο λόγω της κατακόρυφης πτώσης του κυπριακού χρηματιστηρίου. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, που αναφέρθηκαν χθες στη βουλή, τα ταμεία αυτά είχαν επενδυμένο μέχρι και το 25% του αποθεματικού τους σε μετοχές του κυπριακού χρηματιστηρίου. Οι επενδύσεις αυτές έχουν χάσει από την αρχή του έτους πέραν του 70% της αξίας τους, ακολουθώντας την πορεία του χρηματιστηριακού δείκτη.

Παρά τις μεγάλες χρηματιστηριακές απώλειες, ο έφορος Ταμείων Προνοίας, καθησυχάζει ότι τα ταμεία δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να εκπληρώσουν τις συνταξιοδοτικές τους υποχρεώσεις. «Με βάση τα προκαταρκτικά στατιστικά στοιχεία του 2006, διαπιστώθηκε ότι το 57% του αποθεματικού των Ταμείων Προνοίας είναι επενδυμένα σε καταθέσεις κυπριακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και όχι στο ΧΑΚ», είπε χθες στην Επιτροπή Εργασίας ο κ. Τρύφωνος. «Άλλο μικρότερο ποσοστό σε κυβερνητικά ομόλογα χρεόγραφα, ενώ η επένδυση σε μετοχές είναι της τάξης του 25% και σε ακίνητη περιουσία 7%».

Ο κ. Τρύφωνος δεν ανέφερε το συνολικό ποσοστό του αποθεματικού των ταμείων το 2006. Το 2004, δηλαδή πριν την κατακόρυφη άνοδο του ΧΑΚ, ανερχόταν στα €1,7 δισ.

«Το ποσοστό που είναι σε καταθέσεις», ανέφερε αργότερα στη StockWatch, «είναι πολύ ψηλότερο από ότι στο εξωτερικό και δείχνει ότι τα ταμεία παραμένουν εύρωστα». «Επίσης», συμπλήρωσε, «μην ξεχνάτε ότι στις πλείστες περιπτώσεις οι μετοχές αγοράστηκαν σε πολύ χαμηλότερες τιμές κτήσεις, όχι στις τιμές του 2007». «Τα ταμεία αυτά κάνουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις και δεν μπορούμε να τα κρίνουμε σε ένα χρόνο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες στη βουλή, η οποία εξέτασε την κατάσταση και εποπτεία των ταμείων υπό το φως της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, τα μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία επένδυσαν μόλις €63 εκ. στο εξωτερικό. Τα ποσά που επενδύθηκαν σε «τοξικά» προϊόντα είναι πολύ μικρότερα.

Η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής εργασίας, που έγινε υπό τη σκιά των νέων απωλειών 14% που κατέγραψε σε δύο μέρες το ΧΑΚ, δεν ασχολήθηκε με τις επενδύσεις των ταμείων σε κυπριακές μετοχές.

Όπως ανέφερε ο κ. Τρύφωνος, «από ένα σύνολο περίπου €4,5 δισ. (€2,5 δισ. τα αποθεματικά των Ταμείων Προνοίας και €2 δισ. τα αποθεματικά των υπόλοιπων συνταξιοδοτικών ταμείων) με βάση την έρευνα έχουν επενδυθεί από τα ταμεία με πάνω από 100 μελή μόνο €63 εκ. στο εξωτερικό». Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται τα €7 εκ. που αφορούν τα Ταμεία Προνοίας που επενδύθηκαν σε κάποια τοξικά προϊόντα.

«Οι επενδύσεις έγιναν κυρίως σε μετοχές και ομόλογα στο ΧΑΑ στην Ελλάδα, αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού ενώ ένα μικρότερο ποσοστό επενδύθηκε σε δομημένα προϊόντα», είπε ο κ. Τρύφωνος.

Επιπλέον, όπως επεσήμανε ο κ. Τρύφωνος, το μεγαλύτερο ποσοστό των επενδύσεων στο εξωτερικό είναι σε ευρώ.

«Με βάση τη νομοθεσία», σημείωσε, «δίνεται η ευχέρεια επένδυσης μέχρι και το 70% του αποθεματικού του ταμείου σε εισηγμένους τίτλους». Επίσης, όπως είπε, «δεν μπορεί πέραν του 30% του αποθεματικού να είναι επενδυμένο σε νόμισμα διαφορετικό από το νόμισμα που πληρώνονται οι συντάξεις».

Τι αλλάζει στη νομοθεσία

Πέραν της παρουσίασης των στοιχείων για τις επενδύσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων, ο κ. Τρύφωνος ενημέρωσε επίσης τους βουλευτές για το στάδιο που βρίσκεται η ενοποίηση των δύο νομοθεσιών που αφορά τα ταμεία με πάνω από 100 μέλη και τα Ταμεία Προνοίας με κάτω από 100 μέλη τα οποία είναι περισσότερα από 1700 ταμεία.

«Σε 15 περίπου ημέρες θα δώσουμε στο Συμβούλιο Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Ταμείων το νομοσχέδιο για ενοποίηση των δύο νομοθεσιών στο οποίο θα περιλαμβάνονται και εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων για βελτίωση των κανόνων εποπτείας».

Η νέα νομοθεσία, όπως υπέδειξε ο κ. Τρύφωνος, θα είναι πολύ πιο αυστηρή ενώ βασική αρχή θα είναι οι επενδυτικοί κανόνες στο τι είναι επιτρεπτό και τι όχι. Τα πολύ μικρά Ταμεία Προνοίας πιθανόν να εξαιρούνται από την υποχρέωση να έχουν εξειδικευμένους συμβούλους.

Η νέα νομοθεσία θα καλύπτει επίσης για πρώτη φορά τα Ταμεία Προνοίας πέραν των 100 μελών που λειτουργούν με κανόνες όπως δικηγόρων, γιατρών, τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλα.

Με βάση την νέα νομοθεσία, όπως ανέφερε, απαιτείται:

• Εάν η διαχειριστική επιτροπή δεν έχει τις εξειδικευμένες γνώσεις τότε υποχρεώνεται από την αρμόδια Αρχή να πάρει εξειδικευμένους συμβούλους.
• Η νομοθεσία αναφέρει ρητά ότι δεν απαιτείται η εκ των προτέρων έγκριση της αρμόδιας αρχής για την αγορά οποιουδήποτε επενδυτικού προϊόντος εκ μέρους των διαχειριστικών επιτροπών ούτε καν η εκ των υστέρων γνωστοποίηση
• Απαιτείται η επενδυτική πολιτική να γίνεται με βάση τους κανόνες συνετής διαχείρισης οι οποίοι αναφέρονται στην νέα εναρμονιστική νομοθεσία και οι οποίου να εμπεριέχονται σε δήλωση επενδυτικής πολιτικής η οποία κάθε 3 τουλάχιστον χρόνια οφείλει να υποβάλλεται στην αρμόδια αρχή για να την εγκρίνει.

Και στο βάθος «ενιαία εποπτεία»...

Εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, η ανώτερη οικονομική λειτουργός, Αυγή Χρυσοστόμου, αναφέρθηκε στη μελέτη που γίνεται για σύσταση ενιαίας εποπτικής αρχής στην οποία συμμετέχουν όλες οι εποπτικές αρχές του χρηματοοικονομικού τομέα.

«Έχει συσταθεί ad hoc επιτροπή η οποία μελετά τα υπέρ και τα κατά της ενιαίας εποπτικής αρχής». Ως γνωστό, στο πλαίσιο της συζήτησης για την εποπτεία συζητείται και η ανάθεση της εποπτείας των τραπεζών σε νέο φορέα, αντί στην Κεντρική Τράπεζα.

Οι βουλευτές και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, πάντως, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να παραμείνει στο υπουργείο Εργασίας.

Ο βουλευτής ωστόσο του ΔΗΣΥ, Χρίστος Στυλιανίδης, έθεσε τον προβληματισμό «ότι θα πρέπει με βάση τα νέα δεδομένα να γίνει ένας ανοικτός διάλογος για το ποιος θα πρέπει να έχει την εποπτεία των ταμείων».


STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |