Friday, October 24, 2008

Βουλγαρία: Σταθεροποιούνται οι τιμές των κατοικιών

Βουλγαρία: Σταθεροποιούνται οι τιμές των κατοικιών


Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η στατιστική υπηρεσία της Βουλγαρίας, οι τιμές των κατοικιών στο τρίτο τρίμηνο του 2008 αυξήθηκαν κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Υπενθυμίζεται πως οι τιμές των κατοικιών στο δεύτερο τρίμηνο του 2008 είχαν αυξηθεί αντίστοιχα κατά 5,9%. Στο τρίτο τρίμηνο η μέση τιμή των κατοικιών στο σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στα 1.418 λεβ ανά τ.μ. (αύξηση κατά 26,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2007), ενώ στις μισές από το σύνολο των 28 πόλεων – πρωτευουσών νομών της χώρας οι τιμές των κατοικιών ξεπερνούν το επίπεδο των 1.000 λεβ ανά τ.μ. Εγχώριοι οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η αγορά κατοικιών εξομαλύνεται και βρίσκεται σε στάση αναμονής, καθώς μέρος των πωλητών έχουν αποσύρει τις προσφορές τους, περιμένοντας ευνοϊκότερη συγκυρία, ενώ άλλοι προχωρούν σε μείωση των τιμών δεχόμενοι σημαντικές πιέσεις από την ανάγκη εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους. Παράλληλα, υπάρχουν ακόμα προσφορές σε υψηλές τιμές αλλά αυτές αναφέρονται κυρίως στον τομέα των πολυτελών κατοικιών.

Στο τρίτο τρίμηνο του 2008 οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές των κατοικιών καταγράφτηκαν στη Φιλιππούπολη (11%), το Ντόμπριτς (8,9%), τη Σόφια (6,8%), τη Σιλίστρα (6,6%), το Σλίβεν (6,3%), το Ράζγκραντ (5,7%) και τη Βράτσα, ενώ στις υπόλοιπες πόλεις η αύξηση διαμορφώθηκε κάτω από το 5% σε τριμηνιαία βάση.

Σε 9 πόλεις μάλιστα οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να καταγράφονται στο Σούμεν (-7,7%), το Ρούσε (-5,9%) και το Μπλαγκόεβγκραντ (-5,2%).

Οι υπόλοιπες πόλεις, στις οποίες καταγράφτηκε υποχώρηση των τιμών ήταν το Βίντιν (-1,9%), το Γκάμπροβο (-2,8%), το Πέρνικ (-2,4%), η Στάρα Ζαγκόρα (-3,4%), το Κιουστεντίλ (-3,4%) και η Βάρνα (-0,4%, για πρώτη φορά).

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |