Wednesday, December 1, 2010

Ηλεκτρονικός συμψηφισμός επιταγών


Ηλεκτρονικός συμψηφισμός επιταγών


Σε εφαρμογή τέθηκε από τις 26 Νοεμβρίου 2010 το νέο σύστημα αυτόματου ηλεκτρονικού συμψηφισμού επιταγών, ανακοίνωσε πριν από λίγο η Κεντρική Τράπεζα.

Οι κανονισμοί του συστήματος, οι οποίοι έχουν εγκριθεί από την Κεντρική Τράπεζα, προβλέπουν ότι ο συμψηφισμός επιταγών θα πραγματοποιείται με την ανταλλαγή ηλεκτρονικών αρχείων δεδομένων και εικόνων μεταξύ των συμμετεχουσών τραπεζών αντί με τη φυσική ανταλλαγή των ίδιων των επιταγών, κάτι που αναμένεται να μειώσει τον κύκλο εκκαθάρισης των επιταγών.

Στο παρόν στάδιο συμμετέχουν στο σύστημα, πέραν της Κεντρικής Τράπεζας, οι Τράπεζα Κύπρου, Marfin Popular Ελληνική Τράπεζα, Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, Alpha Bank, USB Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου), Τράπεζα Πειραιώς, Société Générale Bank, Eurobank και Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης, ενώ σύντομα αναμένεται να προσχωρήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες οι οποίες παρέχουν τρεχούμενους λογαριασμούς με βιβλιάρια επιταγών.

source: stockwatch.com.cy

Beige Book: Βελτιώνεται η αμερικανική οικονομία


Beige Book: Βελτιώνεται η αμερικανική οικονομία


Σημάδια βελτίωσης έδειξε η αμερικανική οικονομία την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, σύμφωνα με την έκδοση της “Φαιάς Βίβλου” (Beige Book) της Federal Reserve.
Η οικονομική δραστηριότητα στη Βοστώνη, την Ατλάντα, το Κλίβελαντ, το Ντάλας και το Σαν Φρανσίσκο επεκτάθηκε με ήπιο ρυθμό. Η Νέα Υόρκη, το Ρίτσμοντ, το Σικάγο, η Μινεάπολη, και το Κάνσας Σίτι η ανάπτυξη ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη, ενώ ασαφής ήταν η εικόνα για τη Φιλαδέλφεια και το Σεντ Λούις.Η έκθεση καλύπτει την περίοδο από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Οι πιέσεις στις τιμές και τους μισθούς παραμένουν, ενώ οι τιμές των καταναλωτών παρέμειναν αμετάβλητες. Ωστόσο, σημειώνεται εδώ ότι η αγορά εργασίας παραμένει “παγωμένη” παρόλο που οι επιχειρήσεις αναμένουν θετικές επιχειρηματικές προοπτικές.

source: reporter.gr

Πάνω από 2% τα κέρδη σε Wall και Ευρώπη


Πάνω από 2% τα κέρδη σε Wall και Ευρώπη

Με εντυπωσιακά κέρδη υποδέχτηκαν το Δεκέμβριο οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά και στα αμερικανικά χρηματιστήρια, μετά τις σημαντικές απώλειες των τελευταίων συνεδριάσεων. Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζ. Κλ. Τρισέ, περί κλιμάκωσης, αν χρειαστεί, της παρέμβασης της Φρανκφούρτης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους, δίνουν αέρα σε αγορές και ευρώ. Θετικά συνέβαλλαν τα ενθαρρυντικά μάκρο, τροφοδοτώντας νέες ελπίδες για την ανάκαμψη.
Στα 1,3102 δολάρια ενισχύεται το ευρώ κι ενώ χθες υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα του 1,30 για πρώτη φορά από τα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 2,07% στις 5.642,50 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 2,66% στις 6.866,63 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 1,63% στις 3.669,29 μονάδες. Άλμα 4,5% για το ισπανικό χρηματιστήριο. Στο +1,17% το πορτογαλικό, στο +1,09% το ιρλανδικό.

Σημαντικά κέρδη και στα αμερικανικά χρηματιστήρια, χάρη στη δημοσίευση μακροοικονομικών στοιχείων που δείχνουν άνοδο του μεταποιητικού κλάδου στην Ευρώπη και την Κίνα, αλλά και σε στοιχεία που δείχνουν αύξηση της παραγωγικότητας και των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, με κέρδη διαμορφώθηκε ο Dow Jones 2,27% στις 11.254 μονάδες, αύξηση σημείωσε ο Nasdaq 2,05% στις 2.549,43 μονάδες, ενώ ανοδικά κινήθηκε ο S&P500 2,16% στις 1.250,90 μονάδες.

Σε δημοπρασία ομολόγων 12μηνης διάρκειας αξίας 500 εκατ. ευρώ προχώρησε το πορτογαλικό δημόσιο. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 5,28%, έναντι 4,81% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία, αλλά κατώτερη των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για επιτόκιο της τάξης του 5,6%. Η ζήτηση βελτιώθηκε, με το συντελεστή κάλυψης να ξεπερνά το 2,5 (από 1,8 στην προηγούμενη έκδοση).

Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο υποβάθμισης της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας ανακοίνωσε ότι εξετάζει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P. Ο οίκος ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι θέτει σε αρνητικό CreditWatch τις αξιολογήσεις Α-/Α-2 της Πορτογαλίας. «Το πώς η Πορτογαλία θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μιας υποβάθμισης και ποιοι μπορεί να είναι οι όροι για τη σύναψη συμφωνίας με ΕΕ και ΔΝΤ, ώστε η χώρα να λάβει οικονομική βοήθεια – εάν τελικά λάβει –είναι δύο παράγοντες που θα έχουν αντίκτυπο στην αξιολόγηση της χώρας» επισημαίνουν οι αναλυτές του S&P.

Στις 55,3 μονάδες ανήλθε το Νοέμβριο του 2010 ο μεταποιητικός PMI στην Ευρωζώνη, από 54,6 μονάδες τον Οκτώβριο, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα τεσσάρων μηνών, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τη Markit. Ωστόσο, η αύξηση ήταν χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα έφτανε στις 55,5 μονάδες.

Παράλληλα, η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων των Η.Π.Α. εξαιρουμένου του αγροτικού τομέα αναθεωρήθηκε προς τα πάνω σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 2,3% σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο, αναθεωρημένη από το 1,9% προηγούμενης εκτίμησης ένα μήνα πριν.

Αύξηση κατά ενενήντρα τρεις χιλιάδες στις θέσεις εργασίας σημειώθηκε το Νοέμβριο του 2010, η μεγαλύτερη αύξηση εδώ και τρία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Automatic Data Processing Inc. Στον τομέα των υπηρεσιών οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 79.000, ενώ στον τομέα παραγωγής αγαθών η αύξηση ήταν 14.000.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Πτώση του μεταποιητικού PMI το Νοέμβριο


ΗΠΑ: Πτώση του μεταποιητικού PMI το Νοέμβριο

Μικρή πτώση σημείωσε το Νοέμβριο ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας που καταρτίζει Ινστιτούτο Διαχείρισης Αποθεμάτων (ISM).


Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 56,6 μονάδες από τις 56,9 μονάδες τον Οκτώβριο, επίπεδο στο ο οποίο αναμενόταν να διατηρηθεί.

Ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 56,6 μονάδες από τις 58,9 μονάδες, ο δείκτης απασχόλησης σημείωσε πτώση στις 57,5 μονάδες από τις 57,7 μονάδες ενώ ο δείκτης αποθεμάτων αυξήθηκε στις 56,7 μονάδες από τις 53,9 μονάδες


source: capital.gr

Πουλά το 3,5% που έχει στην Gazprom η E.ON


Πουλά το 3,5% που έχει στην Gazprom η E.ON

Μόσχα (Dow Jones) – Η ρωσική αναπτυξιακή τράπεζα Vnesheconombank ή VEB, βρίσκεται σε συνομιλίες με την γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας, E.ON, προκειμένου να αποκτήσει το 3,5% ύψους 4,5 δισ. δολαρίων στον ενεργειακό κολοσσό OAO Gazprom αναφέρει η υπηρεσία τύπου της τράπεζας.

Η μονάδα φυσικού αερίου της E.ON, E.ON Ruhrgas, ο μεγαλύτερος ξένος μέτοχος στην Gazprom, ενδιαφέρεται να πουλήσει τη συμμετοχή του στη ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου.

Το θέμα συζητήθηκε από το Ρώσο πρωθυπουργό Vladimir Putin, ο οποίος είναι πρόεδρος του VEB, και τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Angela Merkel σε συνάντησή τους στο Βερολίνο την Παρασκευή.





source: capital.gr

ΗΠΑ: Προτάσεις για μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ


ΗΠΑ: Προτάσεις για μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ

Μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις σε ενιαίο ποσοστό μεταξύ 23% έως 29% και αντικατάσταση της υφιστάμενης κλίμακας των συντελεστών που φτάνει έως το 35% προτείνει η ειδική επιτροπή του Λευκού Οίκο για το έλλειμμα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Στην έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η επιτροπή υπογραμμίζει ότι χωρίς μια σημαντική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος για τις επιχειρήσεις η ανταγωνιστική θέση των ΗΠΑ στο μέλλον θα βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Σε αντάλλαγμα για τη μείωση των συντελεστών, η επιτροπή προτείνει να καταργηθούν όλες οι υπόλοιπες επιδοτήσεις για συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας.

Για τους ιδιώτες η επιτροπή προτείνει την απλοποίηση του υφιστάμενου συστήματος σε τρεις ζώνες: 12%, 22% και 28%.

Η επιτροπή ιδρύθηκε από τον Λευκό Οίκο για να καταλήξει σε συστάσεις σε σχέση με τον περιορισμό του δημόσιου χρέους. Αποστολή της επιτροπής είναι να καταλήξει σε προτάσεις για τη μείωση του ελλείμματος του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού στο 3% του ΑΕΠ έως το 2015.

Σημειώνεται ότι αν τα 14 από τα συνολικά 18 μέλη της επιτροπής καταλήξουν σε συμφωνία για τις προτάσεις, η ηγεσία του Κογκρέσου έχει δεσμευτεί να διεξάγει ψηφοφορία σχετικά με τις συστάσεις της επιτροπής.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Άνοδος 0,7% στις κατασκευαστικές δαπάνες τον Οκτώβριο


ΗΠΑ: Άνοδος 0,7% στις κατασκευαστικές δαπάνες τον Οκτώβριο

Απροσδόκητη άνοδο σημείωσαν οι δαπάνες για κατασκευαστικά έργα τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, συμπληρώνοντας δύο διαδοχικούς θετικούς μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Οι κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκα κατά 0,7% τον Οκτώβριο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για μικρή μείωση κατά 0,1%. Την ίδια στιγμή η αμερικανική κυβέρνηση αναθεώρησε ανοδικά τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου με τις δαπάνες να σημειώνουν αύξηση επίσης 0,7% αντί για 0,5% που είχα ανακοινωθεί αρχικά.

Τον Οκτώβριο οι δαπάνες σε οικιστικά έργα σημείωσαν άλμα 2,4% στα 240,32 δισ. δολ. σύμφωνα με τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων αργού


ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων αργού


Απροσδόκητη άνοδο σημείωσαν τα αποθέματα αργού την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας Ενέργειας, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 1,066 εκατ. βαρέλια στα 359,691 εκατ. βαρέλια, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για υποχώρηση των αποθεμάτων κατά 1,1 εκατ. βαρέλια σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Την ίδια στιγμή τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 0,561 εκατ. βαρέλια στα 210,153 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές δεν περίμεναν μεταβολή. Τέλος, τα διυλισμένα αποθέματα υποχώρησαν κατά 0,194 εκατ. βαρέλια στα 158,057 εκατ. βαρέλια. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για υποχώρηση κατά 1,1 εκατ. βαρέλια.

Η παραγωγική ικανότητα των αμερικανικών διυλιστηρίων διαμορφώθηκε στο 82,6% από 85,5% την προηγούμενη εβδομάδα.


source: capital.gr

Dow Jones: Στα 211,5 δισ. ευρώ οι καταθέσεις τον Οκτώβριο


Dow Jones: Στα 211,5 δισ. ευρώ οι καταθέσεις τον Οκτώβριο

Πτώση στα 211,5 δισ. ευρώ από 212,8 δισ. ευρώ σημείωσαν τον Οκτώβριο σε σχέση με το Σεπτέμβριο οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, το οποίο επικαλείται στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι καταθέσεις από την αρχή του έτους έχουν μειωθεί κατά 11%, ή κατά 26,5 δισ. ευρώ.


source: capital.gr

Πορτογαλία: Άνω του 5% η απόδοση στη σημερινή δημοπρασία εντόκων


Πορτογαλία: Άνω του 5% η απόδοση στη σημερινή δημοπρασία εντόκων

Απόδοση άνω του 5% αναγκάστηκε να πληρώσει η Πορτογαλία στη σημερινή δημοπρασία εντόκων, με τους αναλυτές να σημειώνουν πως το premium που πρέπει να καταβάλλει η χώρα της Ιβηρικής πλέον είναι απαγορευτικό.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πορτογαλικός ΟΔΔΗΧ άντλησε 500 εκατ. ευρώ πουλώντας έντοκα γραμμάτια 52 εβδομάδων και καταβάλλοντας μέση απόδοση 5,281% (0,47% υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία που είχε λάβει χώρα στις 17 Νοεμβρίου), με βαθμό υπερκάλυψης 2,5.

Ήδη πριν τη δημοπρασία, τα έντοκα ετήσιας διάρκειας της χώρας διαπραγματεύονταν στη δευτερογενή αγορά με αποδόσεις άνω του 5%, με την Commerzbank να σημειώνει πως πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Πορτογαλία να αντλήσει χρήματα από την αγορά με βιώσιμα επιτόκια.

Πάντως, ο Jan Von Gerich της Nordea σημειώνει πως παρά τα αλμυρά επιτόκια, το σημαντικό είναι πως η δημοπρασία ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα, εν μέρει και χάρη στις φήμες πως αύριο η ΕΚΤ θα ανακοινώσει πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μεγάλης έκτασης.

Ωστόσο, αν αυτό δε συμβεί, «τότε τα spread πιθανότατα θα εκτοξευθούν και πάλι,» προειδοποιεί, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.



source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Σε υψηλό 16 ετών η μεταποιητική δραστηριότητα το Νοέμβριο


Μ. Βρετανία: Σε υψηλό 16 ετών η μεταποιητική δραστηριότητα το Νοέμβριο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Ο βρετανικός κλάδος της μεταποίησης επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα 16 ετών το Νοέμβριο, ωθούμενος από τη σημαντική αύξηση της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο δείκτης PMI για το μεταποιητικό κλάδο ενισχύθηκε στις 58,0 μονάδες το Νοέμβριο, στο υψηλότερο σημείο από το Σεπτέμβριο του 1994 και έναντι των 55,4 μονάδων του Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσαν η Markit και το Chartered Institute of Purchasing and Supply.

Τα στοιχεία του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκαν από την αρχική μέτρηση των 54,9 μονάδων.

Το αποτέλεσμα του Νοεμβρίου ήταν πολύ καλύτερο από τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για οριακή πτώση του PMI στις 54,7 μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Όταν ο δείκτης κινείται πάνω από τις 50 μονάδες ο κλάδος επεκτείνεται, ενώ η μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει συρρίκνωση.

«Ο PMI του Νοεμβρίου προκαλεί πρόωρη χριστουγεννιάτικη ευθυμία για τον μεταποιητικό κλάδο της Μ. Βρετανίας, ειδικότερα η ανάπτυξη-ρεκόρ των στοιχείων της απασχόλησης», τόνισε ο David Noble, διευθύνων σύμβουλος του CIPS. «Η αναφερόμενη αύξηση της αγοραστικής δραστηριότητας που βασίζεται στη νισχυρή αύξηση των νέων παραγγελιών υποδηλώνει τη συνέχιση της ανάκαμψης και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης», σημείωσε.

Η αναπάντεχη ισχυρή ανάκαμψη ώθησε σε άνοδο τη στερλίνα, η οποία ενισχύθηκε στα 1,5630 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος από τα 1,5590 πριν την ανακοίνωση των στοιχείων, ενώ το ευρώ επίσης έχασε έδαφος έναντι της λίρας, υποχωρώντας στις 0,8364 λίρες από 0,8344.


source: capital.gr

Γερμανία: Ξεπέρασαν τις προσδοκίες οι λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο


Γερμανία: Ξεπέρασαν τις προσδοκίες οι λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones)—Ανέκαμψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Οκτώβριο, μετά από έναν απογοητευτικό Σεπτέμβριο, ενισχύοντας τα σημάδια μίας όλο και πιο ευρείας και αυτοσυντηρούμενης ανάκαμψης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, Destatis, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν 2,3% σε εποχιακά και πληθωριστικά αναπροσαρμοσμένη βάση τον Οκτώβριο, μετά από 1,8% πτώση το Σεπτέμβριο. Σε ετήσια βάση ωστόσο, οι πωλήσεις είναι μειωμένες κατά 0,7%.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση 1,1% σε μηνιαία βάση. Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η ισχύς της γερμανικής αγοράς εργασίας – η ανεργία είναι σε χαμηλό 18 ετών – να τονώσει την ιδιωτική κατανάλωση, κάτι που θα μπορούσε να κατευνάσει τη διεθνή κριτική που ασκείται στη Γερμανία, ότι η οικονομία της εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές.

Η υπόθεση αύξησης της κατανάλωσης ακόμη μένει να δοκιμαστεί από την προφανή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, και από το ξεκίνημα μίας ριζοσπαστικής προσπάθειας που καταβάλλεται από την κυβέρνηση για τη μείωση του δομικού ελλείμματος του προϋπολογισμού, που ξεκινά τον επόμενο χρόνο και να διαρκέσει πέντε χρόνια.



source: capital.gr

Σε υψηλό 4 μηνών ο ΡΜΙ μεταποίησης της ευρωζώνης


Σε υψηλό 4 μηνών ο ΡΜΙ μεταποίησης της ευρωζώνης


Ανεβάζει ταχύτητα ο ευρωπαϊκός κλάδος μεταποίησης καθώς ο δείκτης ΡΜΙ της Markit ενισχύθηκε τελικά τον Νοέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο 4 μηνών. Συγκεκριμένα, στα τελικά στοιχεία Νοεμβρίου, ο ΡΜΙ μεταποιητικού κλάδου ευρωζώνης καταγράφει ενίσχυση στο 55,3 από 54,6 τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι η αρχική ένδειξη του ΡΜΙ Νοεμβρίου ήταν σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο, στο 55,5.

"Τα στοιχεία Νοεμβρίου δείχνουν ότι οι δραστηριότητες στον κλάδο μεταποίησης ενισχύθηκαν σημαντικά στην Γερμανία και την Γαλλία, αν και οι συνθήκες παραμένυν δυσμενέστερες σε άλλα μέρη της ευρωζώνης" αναφέρει ο Chriss Williamson της Markit


source: euro2day.gr

Alpha Bank: Αύξηση τιμής στόχου από JP Morgan


Alpha Bank: Αύξηση τιμής στόχου από JP Morgan

Στα 5,20 ευρώ, από 4,70 ευρώ, αυξάνει την τιμή στόχο για την Alpha Bank η JP Morgan, δίνοντας σύσταση "underweight".

source: reporter.gr

Βρετανία: Περαιτέρω πτώση των τιμών κατοικίας


Βρετανία: Περαιτέρω πτώση των τιμών κατοικίας


Πτώση σημείωσαν για τέταρτο μήνα σε διάστημα πενταμήνου οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία το Νοέμβριο, σύμφωνα με έκθεση της Nationwide η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Πτώση σημείωσαν για τέταρτο μήνα σε διάστημα πενταμήνου οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία το Νοέμβριο, σύμφωνα με έκθεση της Nationwide η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή κατοικίας μειώθηκε τον προηγούμενο μήνα κατά 0,3%, έναντι πτώσης 0,2% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Το ετήσιο ποσοστό της ανόδου των τιμών υποχώρησε στο 0,4% και ήταν το χαμηλότερο από το Σεπτέμβριο του 2009.

Παρόλ’ αυτά, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide εκτιμά ότι οι πιέσεις στην προσφορά έχουν αρχίσει να μετριάζονται και πως δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι θα επιταχυνθεί η πτώση των τιμών τους προσεχείς μήνες.

source: naftemporiki.gr

S&P: Εξετάζει την υποβάθμιση της Πορτογαλίας


S&P: Εξετάζει την υποβάθμιση της Πορτογαλίας

Την υποβάθμιση της Πορτογαλίας εξετάζει ο οίκος Standard & Poor’s, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Dow Jones Newswires, με τον οίκο να επικαλείται τις οικονομικές πιέσεις και τους αυξανόμενους κινδύνους για την φερεγγυότητα της κυβέρνησης.

Πιο αναλυτικά, η S&P τοποθετεί τη μακροπρόθεσμη (Α-) και βραχυπρόθεσμη (Α-2) πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας σε CreditWatch negative. "Η τοποθέτηση της Πορτογαλίας σε creditwatch negative αντανακλά την εικόνα μας για τους κινδύνους της πιστολητικής ικανότητας της κυβέρνησης", αναφέρει ο αναλυτής του οίκου Frank Gill.

Αυτά που θα κάνει η Πορτογαλία για να καταπολεμήσει τις πιέσεις υποβάθμισης της ανάπτυξης και κάτω από ποιους όρους θα δεχτεί εξωτερική βοήθεια, αν δεχτεί, θα επηρεάσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της κυβέρνησης, προειδοποιεί η S&P.

Τον επόμενο χρόνο η κυβέρνηση μειοψηφίας της Πορτογαλίας θα εφαρμόσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα λιτότητας με έμφαση στη μείωση των δαπανών. Ωστόσο, η S&P εκτιμά ότι η κυβέρνηση έχει κάνει μικρή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις τόνωσης της ανάπτυξης για την αντιστάθμιση της δημοσιονομικής επιβάρυνσης που προκαλούν οι περικοπές.

Ειδικότερα, η S&P πιστεύει ότι η πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί «δεν είχαν σημαντικό αποτέλεσμα στην ενίσχυση της εργασιακής ευελιξίας και παραγωγικότητας». Ως αποτέλεσμα της άκαμπτης δομής της Πορτογαλίας, ο οίκος αναμένει η οικονομία της χώρας να συρρικνωθεί σε ποσοστό τουλάχιστον της τάξης του 2% τον επόμενο χρόνο.



source: capital.gr
Share |