Wednesday, December 1, 2010

Πάνω από 2% τα κέρδη σε Wall και Ευρώπη


Πάνω από 2% τα κέρδη σε Wall και Ευρώπη

Με εντυπωσιακά κέρδη υποδέχτηκαν το Δεκέμβριο οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά και στα αμερικανικά χρηματιστήρια, μετά τις σημαντικές απώλειες των τελευταίων συνεδριάσεων. Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζ. Κλ. Τρισέ, περί κλιμάκωσης, αν χρειαστεί, της παρέμβασης της Φρανκφούρτης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους, δίνουν αέρα σε αγορές και ευρώ. Θετικά συνέβαλλαν τα ενθαρρυντικά μάκρο, τροφοδοτώντας νέες ελπίδες για την ανάκαμψη.
Στα 1,3102 δολάρια ενισχύεται το ευρώ κι ενώ χθες υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα του 1,30 για πρώτη φορά από τα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 2,07% στις 5.642,50 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 2,66% στις 6.866,63 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 1,63% στις 3.669,29 μονάδες. Άλμα 4,5% για το ισπανικό χρηματιστήριο. Στο +1,17% το πορτογαλικό, στο +1,09% το ιρλανδικό.

Σημαντικά κέρδη και στα αμερικανικά χρηματιστήρια, χάρη στη δημοσίευση μακροοικονομικών στοιχείων που δείχνουν άνοδο του μεταποιητικού κλάδου στην Ευρώπη και την Κίνα, αλλά και σε στοιχεία που δείχνουν αύξηση της παραγωγικότητας και των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, με κέρδη διαμορφώθηκε ο Dow Jones 2,27% στις 11.254 μονάδες, αύξηση σημείωσε ο Nasdaq 2,05% στις 2.549,43 μονάδες, ενώ ανοδικά κινήθηκε ο S&P500 2,16% στις 1.250,90 μονάδες.

Σε δημοπρασία ομολόγων 12μηνης διάρκειας αξίας 500 εκατ. ευρώ προχώρησε το πορτογαλικό δημόσιο. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 5,28%, έναντι 4,81% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία, αλλά κατώτερη των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για επιτόκιο της τάξης του 5,6%. Η ζήτηση βελτιώθηκε, με το συντελεστή κάλυψης να ξεπερνά το 2,5 (από 1,8 στην προηγούμενη έκδοση).

Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο υποβάθμισης της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας ανακοίνωσε ότι εξετάζει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P. Ο οίκος ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι θέτει σε αρνητικό CreditWatch τις αξιολογήσεις Α-/Α-2 της Πορτογαλίας. «Το πώς η Πορτογαλία θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μιας υποβάθμισης και ποιοι μπορεί να είναι οι όροι για τη σύναψη συμφωνίας με ΕΕ και ΔΝΤ, ώστε η χώρα να λάβει οικονομική βοήθεια – εάν τελικά λάβει –είναι δύο παράγοντες που θα έχουν αντίκτυπο στην αξιολόγηση της χώρας» επισημαίνουν οι αναλυτές του S&P.

Στις 55,3 μονάδες ανήλθε το Νοέμβριο του 2010 ο μεταποιητικός PMI στην Ευρωζώνη, από 54,6 μονάδες τον Οκτώβριο, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα τεσσάρων μηνών, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τη Markit. Ωστόσο, η αύξηση ήταν χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα έφτανε στις 55,5 μονάδες.

Παράλληλα, η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων των Η.Π.Α. εξαιρουμένου του αγροτικού τομέα αναθεωρήθηκε προς τα πάνω σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 2,3% σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο, αναθεωρημένη από το 1,9% προηγούμενης εκτίμησης ένα μήνα πριν.

Αύξηση κατά ενενήντρα τρεις χιλιάδες στις θέσεις εργασίας σημειώθηκε το Νοέμβριο του 2010, η μεγαλύτερη αύξηση εδώ και τρία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Automatic Data Processing Inc. Στον τομέα των υπηρεσιών οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 79.000, ενώ στον τομέα παραγωγής αγαθών η αύξηση ήταν 14.000.

source: reporter.gr

No comments:

Share |