Wednesday, December 1, 2010

S&P: Εξετάζει την υποβάθμιση της Πορτογαλίας


S&P: Εξετάζει την υποβάθμιση της Πορτογαλίας

Την υποβάθμιση της Πορτογαλίας εξετάζει ο οίκος Standard & Poor’s, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Dow Jones Newswires, με τον οίκο να επικαλείται τις οικονομικές πιέσεις και τους αυξανόμενους κινδύνους για την φερεγγυότητα της κυβέρνησης.

Πιο αναλυτικά, η S&P τοποθετεί τη μακροπρόθεσμη (Α-) και βραχυπρόθεσμη (Α-2) πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας σε CreditWatch negative. "Η τοποθέτηση της Πορτογαλίας σε creditwatch negative αντανακλά την εικόνα μας για τους κινδύνους της πιστολητικής ικανότητας της κυβέρνησης", αναφέρει ο αναλυτής του οίκου Frank Gill.

Αυτά που θα κάνει η Πορτογαλία για να καταπολεμήσει τις πιέσεις υποβάθμισης της ανάπτυξης και κάτω από ποιους όρους θα δεχτεί εξωτερική βοήθεια, αν δεχτεί, θα επηρεάσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της κυβέρνησης, προειδοποιεί η S&P.

Τον επόμενο χρόνο η κυβέρνηση μειοψηφίας της Πορτογαλίας θα εφαρμόσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα λιτότητας με έμφαση στη μείωση των δαπανών. Ωστόσο, η S&P εκτιμά ότι η κυβέρνηση έχει κάνει μικρή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις τόνωσης της ανάπτυξης για την αντιστάθμιση της δημοσιονομικής επιβάρυνσης που προκαλούν οι περικοπές.

Ειδικότερα, η S&P πιστεύει ότι η πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί «δεν είχαν σημαντικό αποτέλεσμα στην ενίσχυση της εργασιακής ευελιξίας και παραγωγικότητας». Ως αποτέλεσμα της άκαμπτης δομής της Πορτογαλίας, ο οίκος αναμένει η οικονομία της χώρας να συρρικνωθεί σε ποσοστό τουλάχιστον της τάξης του 2% τον επόμενο χρόνο.



source: capital.gr

No comments:

Share |