Friday, March 11, 2011

"Πράσινο φως" Ευρωπαίων ηγετών στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας


"Πράσινο φως" Ευρωπαίων ηγετών στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας


Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στη σύναψη του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας που είχε προτείνει ο γερμανο-γαλλικός άξονας και προβλέπει ευρείες μεταρρυθμίσεις στις 17 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου της Ε.Ε.

Γίνεται έτσι το πρώτο βήμα για μια "συνολική λύση" που θα πρέπει να καταλήξει η Ε.Ε. στις 24/25 Μαρτίου.

Είναι μία συμβιβαστική συμφωνία. Τα αρχικά αιτήματα της Γερμανίας έχουν συμβιβαστεί με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,” δήλωσε ο αξιωματούχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η Γερμανία είχε θέσει την επίτευξη της συμφωνίας ως προϋπόθεση για να εξετάσει την ενίσχυση των μηχανισμών στήριξης των βαριά χρεωμένων χωρών, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Για την Ελλάδα ειδικότερα η προϋπόθεση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ που θεωρείται πλέον συνοδευτικό του Μνημονίου και για την Ιρλανδία η σύγκλιση του ελάχιστου συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων.

Αυτό αφορά τη στάση της Γερμανίας, όχι όμως και των άλλων χωρών όπως π.χ. της Φινλανδίας ή της Αυστρίας και της Σλοβακίας οι οποίες διατηρούν τις αντιρρήσεις τους σε κάθε επιπλέον διευκόλυνση της Ελλάδας και ιδιαίτερα σε ό,τι έχει σχέση με την κεφαλαιακή ενίσχυση του Ταμείου διάσωσης (EFSF) ώστε να μπορεί να αναλάβει την αγορά κρατικών ομολόγων, όπως κάνει σήμερα η ΕΚΤ.

Σε υψηλό ημέρας το ευρώ μετά την επίτευξη συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής

Σε υψηλό ημέρας ανήλθε το ευρώ μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας. Συγκεκριμένα, το ευρώ έφτασε στα 1,39 δολ. ενώ αυτήν τη στιγμή κινείται στα 1,3897 δολ. με άνοδο 0,7%.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στα αποθέματα των επιχειρήσεων


ΗΠΑ: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στα αποθέματα των επιχειρήσεων

Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν τον Ιανουάριο τα επιχειρηματικά αποθέματα στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 0,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,453 τρισ. δολ., ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,8%.

Τα στοιχεία έδειξαν παράλληλα ότι οι πωλήσεις των επιχειρήσεων σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 10 μηνών καθώς αυξήθηκαν 2% στα 1,178 τρισ. Δολ.

Παράλληλα τα στοιχεία του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκαν και έδειξαν αύξηση των αποθεμάτων κατά 1,1% από αύξηση 0,8% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Στις 68,2 μονάδες ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Michigan


ΗΠΑ: Στις 68,2 μονάδες ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Michigan (Εκτ: 76)

Πηγή:www.capital.gr

ΗΠΑ: Χειρότερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις


ΗΠΑ: Χειρότερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις


Με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα τεσσάρων μηνών κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο ωστόσο η άνοδος δεν επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1% το Φεβρουάριο από τον προηγούμενο μήνα και ανήλθαν σε 387,12 δισ. δολ. όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου σήμερα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο της τάξης του 1,2%.

Τα στοιχεία του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά και έδειξαν αύξηση 0,7% από την αρχική εκτίμηση για άνοδο 0,3%.

Στα επιμέρους στοιχεία, οι πωλήσεις οχημάτων και ανταλλακτικών σημείωσαν άλμα 2,3% το Φεβρουάριο έπειτα από άνοδο 1,2% τον Ιανουάριο. Χωρίς να περιλαμβάνονται τα οχήματα, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 0,7% επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.



Πηγή:www.capital.gr

Κάτω από τα $100 το αργό στη Νέα Υόρκη


Κάτω από τα $100 το αργό στη Νέα Υόρκη



Μεγάλες απώλειες σημειώνει η τιμή του αργού στις συναλλαγές της Παρασκευής μετά τον καταστρεπτικό σεισμό των 8,9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία, την τρίτη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα αργού πετρελαίου στον κόσμο.

Την ίδια στιγμή οι εξελίξεις στον αραβικό κόσμο συνεχίζουν να συγκεντρώνουν την προσοχή των επενδυτών με τους αναλυτές να προειδοποιούν για νέο ράλι των τιμών αν επεκταθούν οι ταραχές και στη Σαουδική Αραβία.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει λάβει κανένα αίτημα από την Ιαπωνία για την παροχή έκτακτης βοήθειας με τη διαχείριση των αποθεμάτων πετρελαίου της χώρας μετά τον καταστρεπτικό σεισμό και το τσουνάμι 10 μέτρων που ακολούθησε.

"Ορισμένα διυλιστήρια έχουν κλείσει για προληπτικούς λόγους, ενώ ένα διυλιστήριο έχει παραδοθεί στις φλόγες", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Υπηρεσία. "Η IEA παραμένει σε ετοιμότητα να παρέμβει, αν και δεν διακρίνουμε την ανάγκη για κάποια παρέμβαση προς το παρόν".

Το αργό παραδόσεως Απριλίου χάνει 3,11 δολ. ή 3% στα 99,64 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Στο ICE futures exchange του Λονδίνο το αργό Brent παραδόσεως Απριλίου υποχωρεί στα 113,22 δολ. με απώλειες σχεδόν 2%.

Στη Λιβύη οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμενων του Μουάμαρ Καντάφι και των αντικαθεστωτικών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στη Σαουδική Αραβία καθώς για σήμερα, Παρασκευή, ακτιβιστές διοργανώνουν μέσω του διαδικτύου την "Ημέρα της Οργής" με αίτημα πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με αναφορές του Associated Press το βράδυ της Πέμπτης σημειώθηκαν συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία στην πόλη της Κατίφ στα ανατολικά της χώρας. Οι δυνάμεις της αστυνομίας φέρεται να χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες για να διαλύσουν συγκέντρωση αρκετών εκατοντάδων ατόμων.


source: capital.gr

GCC: Εκτακτη βοήθεια 20 δισ.$ σε Μπαχρέιν - Ομάν


GCC: Εκτακτη βοήθεια 20 δισ.$ σε Μπαχρέιν - Ομάν



Εκτακτο ταμείο παροχής βοήθειας στο Μπαχρέιν και το Ομάν, ύψους 10 δισ. δολ. για κάθε χώρα, συνέστησαν οι μεγάλες πετρελαϊκές δυνάμεις του Αραβικού Κόλπου.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν μετά το πέρας της συνόδου του συμβουλίου αραβικής συνεργασίας GCC.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Σείχη αλ Χαλίφα του Μπαχρέιν στο Twitter, το συμβούλιο θα εποπτεύσει κατασκευαστικά έργα στις δύο χώρες, τα οποία θα καλύπτουν κυρίως έργα στέγασης και δημόσιων υποδομών.

Τόσο το Ομάν όσο και το Μπαχρέιν πλήττονται τις τελευταίες εβδομάδες από αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις, παρόμοιες με εκείνες που εκδηλώνονται σε Τυνησία, Αίγυπτο και Λιβύη.

Το GCC απαρτίζουν, εκτός από τα αυτά δύο κράτη, το Κουβέιτ, το Κατάρ, η Σ. Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.



source: euro2day.gr

Σήμερα θα φανεί αν η Ευρώπη γράψει ιστορία ...


Σήμερα θα φανεί αν η Ευρώπη γράψει ιστορία ...

Η σημερινή προπαρασκευαστική Σύνοδος Κορυφής ίσως είναι η πιο απρόβλεπτη Σύνοδος των τελευταίων ετών, με τις αγορές να έχουν λάβει θέση για την άμεση αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων που θα τους φέρουν πιο κοντά στο να προβλέψουν και το αποτέλεσμα της Συνόδου της 25ης Μαρτίου. Οι διαπραγματεύσεις και οι μετακινήσεις των αξιωματούχων την τελευταία εβδομάδα έχουν κορυφωθεί, με μόνο σκοπό να μην χαρακτηριστεί και το 2011, όπως το 2010, έτος ευρωπαϊκής κρίσης στα βιβλία της οικονομικής ιστορίας.
Για την Ευρώπη μάλλον τα ψέματα τελείωσαν. Οι διακηρύξεις και οι λεκτικές διαβεβαιώσεις ότι θα στηρίξουν το ευρώ και τους αδύναμους εταίρους έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια ελιγμών τόσο γρήγορα, που η διεθνής κοινότητα περιμένει πλέον έργα. Αυτό άλλωστε ζήτησε και η αμερικανική πλευρά, με την παρουσία του υπουργού οικονομικών Τ. Γκάιτνερ την Τρίτη στο Βερολίνο, να επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν πια περιθώρια πολιτικών ακροβασιών.
Στο τραπέζι έχουν τεθεί τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας και της ελάφρυνσης των όρων του μηχανισμού υπό τον οποίο έχουν τεθεί η Ελλάδα και η Ιρλανδία, ενώ ατύπως θα συζητηθεί και το ζήτημα των αναταραχών στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η υιοθέτηση λύσης - πακέτου για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη θα οδηγήσει και στην ελάφρυνση των όρων δανεισμού των δύο αδύναμων χωρών, ενώ για να γίνει αυτό προϋποθέτει την συμφωνία πάνω στη λύση που έχει προτείνει ο γαλλογερμανικός άξονας. Η Ευρώπη, χωρισμένη στα δύο, βρίσκεται πρωταγωνίστρια στο “παίγνιο των φυλακισμένων”, με τις δύο πλευρές, “δυνατοί” και “αδύνατοι”, να διαρρέουν ότι το πολιτικό κόστος μπορεί να τους οδηγήσει ακόμη και στα άκρα. Εδώ κα μέρες άλλωστε στους διαδρόμους των Βρυξελλών κυκλοφορούν οι λέξεις “βέτο”, “αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους”, “σκληρές διαπραγματεύσεις”.

Αν και μέχρι τις αρχές της εβδομάδας, η Μέρκελ κρατούσε σκληρή στάση δείχνοντας ότι οποιαδήποτε “παραχώρηση” θα συνοδεύεται και από πολλά “ναι” στα αιτήματα της λιτότητας και της εποπτείας, από την επίσκεψη των Αμερικανών στα μέσα της εβδομάδας, το κλίμα φαίνεται να αλλάζει. Μόλις χτες παραδέχτηκε ότι όλα αυτά που ζητούνται από την Ελλάδα μέσα σε τρία χρόνια είναι αδύνατο να γίνουν, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την ευρωπαϊκή οικονομία. Ενώ όλο αυτό το διάστημα ενέμενε στη θέση της “τιμωρίας” των απείθαρχων μην μπορώντας να διακρίνει τα σημάδια της μετάδοσης της κρίσης και των τεστ των αγορών στο κατά πόσο η ευρωζώνη αποτελεί μία πραγματική εννιαία αγορά με θεσμούς έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι ακόμη και με τις πιο ευνοϊκές προοπτικές το χρέος της Ελλάδας το 2013 θα αγγίζει το 160% του ΑΕΠ, καθιστώντας ανέφικτη την αναχρηματοδότησή του από τις αγορές.

Πολλοί αναλυτές δεν αναμένουν κάτι “συνταρακτικό” αύριο από τη Σύνοδο, εκτός από τις συνήθεις διακηρύξεις, αν και από τη μεριά τους οι οίκοι αξιολόγησης, με τις συνεχείς υποβαθμίσεις και προειδοποιήσεις τους προσπάθησαν πολύ να επιταχύνουν τις διαδικασίες. Ωστόσο, το μήνυμα που θα πρέπει να εκμαιευτεί ίσως είναι για τις προθέσεις της Μέρκελ. Εάν αποδείξει επί του πρακτέου πλέον η Μέρκελ ότι συναινεί στην επίλυση της κρίσης χρέους, τότε η ευρωζώνη δεν θα είναι ένωση κρατών, αλλά μία ισχυρή ενιαία οικονομία. Τα πράγματα όπως όλα δείχνουν οδηγούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς εάν η Ελλάδα, ή άλλη χώρα της ευρωζώνης “πέσει στον γκρεμό”, θα συμπαρασύρει μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες μαζί της, καθώς θα έχει επιβεβαιωθεί η ατολμία των ηγετών της Ζώνης.

source: reporter.gr

Ρουμανία: Όλο και περισσότεροι ξένοι επενδυτές αποσύρουν κεφάλαια από το χρηματιστήριο


Ρουμανία: Όλο και περισσότεροι ξένοι επενδυτές αποσύρουν κεφάλαια από το χρηματιστήριο


Οι ξένοι επενδυτές αποσύρουν τα κεφάλαια τους από το ρουμανικό χρηματιστήριο, καθώς τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκαν εκροές 30 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, θετική τάση εισροής οικονομικών κεφαλαίων καταγράφεται από την πλευρά των Ρουμάνων επιχειρηματιών, οι οποίο αύξησαν τις θέσεις τους σε τοποθετήσεις μετοχών κατά 10%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του χρηματιστηρίου στο Βουκουρέστι, οι Ρουμάνοι επενδυτές αγόρασαν μετοχές οικονομικής αξίας 70,77 εκατ. ευρώ, ενώ προχώρησαν σε πωλήσεις μετοχών οικονομικής αξίας 45,1 εκατ. ευρώ, με τις καθαρές σταθερές τοποθετήσεις τους, να ανέρχονται στα 25,67 εκατ. ευρώ.

Η τάση αποχώρησης του ξένου επενδυτικού κεφαλαίου από το ρουμανικό χρηματιστήριο καταγράφεται από τον Ιανουάριο του 2008, ως συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της επιλεκτικής στόχευσης μετοχικών αγορών από τα ξένα επενδυτικά funds.

source: reporter.gr

Κίνα: Πάνω από τις προβλέψεις ο πληθωρισμός


Κίνα: Πάνω από τις προβλέψεις ο πληθωρισμός

τοΓραμματοσειράΑκούστε το Oι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 4,9% σε ετήσια βάση το Φεβρουάριο, ενώ η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 14% το πρώτο δίμηνο του 2011.

Πάνω από τις προβλέψεις διαμορφώθηκαν ο πληθωρισμός και η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα το Φεβρουάριο, δυσκολεύοντας τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 4,9% σε ετήσια βάση το Φεβρουάριο, ενώ η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 14% το πρώτο δίμηνο του 2011. Οι τιμές παραγωγού εκτινάχθηκαν κατά 7,2% τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το Σεπτέμβριο του 2008.

Τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα υποδηλώνουν ότι η αυστηρή νομισματική πολιτική που έχει εφαρμόσει μέχρι στιγμής η κεντρική τράπεζα της Κίνας δεν έχει καταφέρει να συγκρατήσει τις τιμές. Ο διοικητής της τράπεζας δήλωσε σήμερα ότι τα επιτόκια θα χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά του πληθωρισμού.

source: naftemporiki.gr

Απώλειες στα ασιατικά χρηματιστήρια


Απώλειες στα ασιατικά χρηματιστήρια

Πτώση σημείωσαν τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά τον ισχυρότατο σεισμό, μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που συγκλόνισε το Τόκιο και το μεγάλο τσουνάμι που σάρωσε τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό.

Ο σεισμός ήρθε να επιδεινώσει το ήδη αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στις ασιατικές αγορές εξαιτίας των αδύναμων οικονομικών στοιχείων και των αναταραχών στη Λιβύη.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei [.N225] έκλεισε με πτώση 1,7%, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων [Βλέπε άρθρο] . Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρούσε νωρίτερα κατά 1,8%, ενώ τα futures του Nikkei στη Σιγκαπούρη «βυθίστηκαν» άνω του 3%.

Σρ χαμηλό τριμήνου «βυθίστηκαν» σήμερα το πρωί και οι ευρωπαϊκές μετοχές [Βλέπε άρθρο] .

Στο μεταξύ, διευρύνθηκαν οι απώλειες του γεν έναντι του δολαρίου, με το ιαπωνικό νόμισμα να υποχωρεί στα 83,29 γεν ανά δολάριο από 82,80 γεν που ήταν πριν το σεισμό.

Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν πτώση άνω του ενός δολαρίου, με την τιμή του Brent να διαμορφώνεται πάνω από τα 114 δολάρια το βαρέλι.

source: naftemporiki.gr

Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία


Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία

Φρανκφούρτη (Dow Jones) – Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, διαμορφώθηκε στο μεγαλύτερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών το Φεβρουάριο, καθώς οι ενεργειακές τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται, δήλωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, Destatis, καθώς αναθεώρησε υψηλότερα τα ετήσια στοιχεία.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,5% σε μηνιαία βάση το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, αμετάβλητες σε σχέση με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 25 Φεβρουαρίου. Σε ετήσια βάση οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,1%, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις για 2%. Ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν ο υψηλότερος από τον Οκτώβριο του 2008, όταν είχε διαμορφωθεί στο 2,4%.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν πως τα τελικά στοιχεία θα παρέμεναν αμετάβλητα σε σχέση με τα προκαταρκτικά. Η ενέργεια ήταν ο κύριος παράγοντας πίσω από την άνοδο του πληθωρισμού το Φεβρουάριο, δήλωσε η Destatis, προσθέτοντας ότι από το Μάρτιο του 2010 οι αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας είναι αρκετά υψηλότερα από το επίπεδο του γενικού πληθωρισμού. Η Destatis πρόσθεσε ότι οι τιμές ενέργειας των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 9,4% το Φεβρουάριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2010.

Οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν 3,4% σε ετήσια βάση το Φεβρουάριο, ανακοίνωσε η Destatis, προσθέτοντας ότι οι αυξήσεις στις τιμές τροφίμων διαμορφώνονται υψηλότερα από το συνολικό επίπεδο του πληθωρισμού για σχεδόν ένα χρόνο. Οι τιμές καταναλωτή της Γερμανίας, όταν υπολογίζονται με τη μεθοδολογία εναρμονισμένη με την ΕΕ, αυξήθηκαν 0,6% σε μηνιαία βάση το Φεβρουάριο και 2,2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, αμετάβλητα από τα προκαταρκτικά στοιχεία, ανακοίνωσε η Destatis.



source: capital.gr

Ισχυρός σεισμός 8,9 R στην Ιαπωνία


Ισχυρός σεισμός 8,9 R στην Ιαπωνία

Ισχυρότατος σεισμός ισχύος 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε την Παρασκευή στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, ταρακουνώντας την πρωτεύουσα Τόκιο.

Το μέγεθος του σεισμού αρχικά είχε υπολογιστεί σε 7,9 R και αναθεωρήθηκε ανοδικά από το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Πρόκειται για τον πέμπτο μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί από το 1900.

Οι κάτοικοι της ιαπωνικής πρωτεύουσας έχουν εκκενώσει τα κτίρια, ενώ ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν μαρτυρίες για τραυματισμούς, κυρίως στα βόρεια της Ιαπωνίας, αλλά και για πυρκαγιές που μαίνονται εντός του Τόκιο. Η πυροσβεστική υπηρεσία του Τόκιο επισήμως κάνει λόγο για 18 εστίες φωτιάς, ενώ στις φλόγες έχουν τυλιχθεί και εγκαταστάσεις διυλιστηρίου κοντά στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

Παράλληλα, εξεδόθη προειδοποίηση για τσουνάμι σε επτά χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Ινδονησία, η Ταϊβάν και η Παπούα Νέα Γουινέα.

Τα παράλια της Ιαπωνίας έχουν ήδη πληγεί από τσουνάμι -ένα από τα μεγαλύτερα που εχουν καταγραφεί ποτέ- το οποίο έχει εισχωρήσει στην ξηρά σε βάθος 1,5 χιλιομέτρων, προκαλώντας το θάνατο ενός ανθρώπου, παρασύροντας οχήματα και προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες, κτίρια και οδικές αρτηρίες. Ένα μικρότερο τσουνάμι, ύψους 2 μέτρων, έπληξε και τις ακτές του Τόκιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 4 εκατ. νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο Τόκιο και σε γύρω περιοχές, το αεροδρόμιο Sendai στη ΒΑ Ιαπωνία έχει πλημμυρίσει και η κίνηση των τρένων στο Τόκιο έχει διακοπεί.

Οι ιαπωνικές αρχές αναφέρουν ότι οι μετασεισμοί συνεχίζονται, ενώ έχουν εκδοθεί νέες προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε περιοχές της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής.

Ιαπωνικά σωστικά συνεργία με δύναμη 900 ανδρών κατευθύνονται ήδη στις πληγείσες περιοχές, ενώ αεροσκάφη της ιαπωνικής πολεμικής αεροπορίας έχουν απογειωθεί για να εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής.



source: capital.gr
Share |