Friday, March 11, 2011

Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία


Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία

Φρανκφούρτη (Dow Jones) – Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, διαμορφώθηκε στο μεγαλύτερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών το Φεβρουάριο, καθώς οι ενεργειακές τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται, δήλωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, Destatis, καθώς αναθεώρησε υψηλότερα τα ετήσια στοιχεία.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,5% σε μηνιαία βάση το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, αμετάβλητες σε σχέση με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 25 Φεβρουαρίου. Σε ετήσια βάση οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,1%, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις για 2%. Ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν ο υψηλότερος από τον Οκτώβριο του 2008, όταν είχε διαμορφωθεί στο 2,4%.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν πως τα τελικά στοιχεία θα παρέμεναν αμετάβλητα σε σχέση με τα προκαταρκτικά. Η ενέργεια ήταν ο κύριος παράγοντας πίσω από την άνοδο του πληθωρισμού το Φεβρουάριο, δήλωσε η Destatis, προσθέτοντας ότι από το Μάρτιο του 2010 οι αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας είναι αρκετά υψηλότερα από το επίπεδο του γενικού πληθωρισμού. Η Destatis πρόσθεσε ότι οι τιμές ενέργειας των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 9,4% το Φεβρουάριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2010.

Οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν 3,4% σε ετήσια βάση το Φεβρουάριο, ανακοίνωσε η Destatis, προσθέτοντας ότι οι αυξήσεις στις τιμές τροφίμων διαμορφώνονται υψηλότερα από το συνολικό επίπεδο του πληθωρισμού για σχεδόν ένα χρόνο. Οι τιμές καταναλωτή της Γερμανίας, όταν υπολογίζονται με τη μεθοδολογία εναρμονισμένη με την ΕΕ, αυξήθηκαν 0,6% σε μηνιαία βάση το Φεβρουάριο και 2,2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, αμετάβλητα από τα προκαταρκτικά στοιχεία, ανακοίνωσε η Destatis.



source: capital.gr

No comments:

Share |