Thursday, March 5, 2009

ΗΠΑ: Επιστρέφουν κεφάλαια του TARP οι US Bancorp, Northern Trust

ΗΠΑ: Επιστρέφουν κεφάλαια του TARP οι US Bancorp, Northern Trust



ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ (Dow Jones) – Δυο αμερικανικές τράπεζες σχεδιάζουν να επιστρέψουν την κυβερνητική χρηματοδότηση που εξασφάλισαν στο πλαίσιο του σχεδίου για την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η U.S. Bancorp (USB) έχει προσφερθεί να επιστρέψει 6 δισ. δολ. στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας, ενώ η Northern Trust (NTRS) προτίθεται να επιστρέψει 1,6 δισ. δολ. δήλωσε ο Barney Frank, ως αποτέλεσμα της επιβολής αυστηρότερων όρων από την κυβέρνηση για την χρήση των κεφαλαίων.

Ο ίδιος σημείωσε ότι με την αναθεώρηση του νόμου έχουν απομακρυνθεί τα εμπόδια για την επιστροφή των κεφαλαίων, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση των τραπεζών να επιστρέψουν τα κεφάλαια.

CAPITAL.GR

Ολυμπιακή: Τώρα ή ποτέ από τη MIG

Ολυμπιακή: Τώρα ή ποτέ από τη MIG



Εξαιρετικά κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση των νομικών συμβούλων του Ελληνικού Δημοσίου και της MIG με αντικείμενο την οριστικοποίηση του κειμένου για την πώληση της εταιρείας. Εντωμεταξύ, αύριο συνεδριάζει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων για να αποφασίσει την στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν προοιωνίζει τις εξελίξεις καθώς πλέον είναι θέμα πολιτικής απόφασης αν τελικά θα κλείσει η συμφωνία με την MIG ή θα επιλεγεί κάποια άλλη λύση όπως αυτή της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με κάποιον από τους άλλους δύο ενδιαφερόμενους.

Η MIG πάντως δεν είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και ουσιαστικά απαιτεί από το ελληνικό δημόσιο να δώσει άμεσα απάντηση για το σχεδιασμό της. Άλλωστε ο επενδυτικός όμιλος εμφανίστηκε στη διεκδίκηση της εταιρείας με σκοπό τη σωτηρία της από το ενδεχόμενο λουκέτο και όταν ουδείς άλλος είχε εκφράσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της.

Σε περίπτωση που το ελληνικό δημόσιο αποφασίσει να «τραινάρει» τη διαδικασία για την πώληση της αεροπορικής εταιρείας πέραν της αυριανής ημέρας (οπότε και λήγει η περίοδος αποκλειστικής διαπραγμάτευσης), η MIG θα αποχωρήσει από τη διαδικασία, αφήνοντας ουσιαστικά την Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί εξαρχής την πώληση της εταιρείας, χωρίς όμως το «μαξιλάρι» της δικής της προσφοράς.

Αυτό είναι ένα από τα ενδεχόμενα που φοβούνται στην Κυβέρνηση, καθώς αν τελικά απαντήσουν αρνητικά στη MIG και στη συνέχεια «στραβώσει» οτιδήποτε στις διαπραγματεύσεις, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα ακόμη φιάσκο στην ίδια υπόθεση, ενδεχομένως μεγαλύτερο από το φιάσκο της εξαγγελίας του ίδιου του Πρωθυπουργού για το ενδιαφέρον της Qatar.

Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το Ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται τόσο κοντά στην πώληση της «εταιρείας-βραχνά» που κοστίζει ημερησίως ένα εκατομμύριο ευρώ στη χώρα μας, κατά δήλωση του κ. Κωστή Χατζηδάκη, όταν ήταν αρμόδιος Υπουργός Μεταφορών.

Συνεδριάζει αύριο η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων

Εντωμεταξύ οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, καθώς αύριο το πρωί αναμένεται να συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να αποφασίσει αν το ελληνικό Δημόσιο προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης εξαγοράς του ομίλου της Ο.Α. στη MIG και τη Swissport.

"Θα παρθεί η σωστή απόφαση για το μέλλον της Ο.Α.", σημειώνουν κύκλοι της κυβέρνησης.

Εφόσον η Διυπουργική Επιτροπή αποφασίσει την υπογραφή σύμβασης με την MIG, ουσιαστικά φαίνεται ότι απορρίπτει την πρόταση της Aegean Airlines και της Chrysler Aviation. Αν υλοποιηθεί κάτι τέτοιο αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση των δύο εταιρειών, δηλαδή αν θα προχωρήσουν σε νομική αμφισβήτηση της όλης διαδικασίας.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση οφείλει να αποσαφηνίσει τα επιχειρήματα της σχετικά με την όποια επιλογή εφαρμόσει.

CAPITAL.GR

Πτώση 3,9% για το αργό- Έκλεισε στα 43,61 δολάρια

Πτώση 3,9% για το αργό- Έκλεισε στα 43,61 δολάρια

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο των ανησυχιών που μεταφέρονται από τις κεφαλαιαγορές, για την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων εναντίον της κρίσης. Η ανακοίνωση της κυβέρνησης της Κίνας για την αύξηση των εισαγωγών σε commodities δεν στάθηκε ικανή να αναστρέψει το κακό κλίμα που επικρατεί παγκοσμίως για την πορεία του τραπεζικού κλάδου. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του αργού υποχώρησαν κατά 1,77 δολάρια, ή 3,9%, κλείνοντας στα 43,61 δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση το αργό ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με κέρδη που ξεπέρασαν το 9%. Το πετρέλαιο τύπου brent κινήθηκε πτωτικά κατά 4,36% κλείνοντας στα 44,06 δολάρια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, στις αγορές επικρατεί μεγάλη μεταβλητότητα, η οποία επηρεάζει τη διαμόρφωση των τιμών όχι μόνο των εμπορευμάτων αλλά και των κεφαλαιαγορών. Λόγοι που παραδοσιακά διαμόρφωναν την τάση της αγοράς παρατηρείται ότι πλέον δεν επηρεάζουν τόσο πολύ την αρνητική ή ανάλογα τη θετική πορεία των τιμών.

«Βαρίδι» στη συνέχιση της ανοδικής πορείας του αργού στάθηκε η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, το οποίο ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει ακόμα και στο -1,4%, γεγονός που καθιστά το αργό, και γενικότερα τα εμπορεύματα πιο ακριβά για τους επενδυτές που χρησιμοποιούν το ευρώ ως κύριο νόμισμα.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Μειωμένες κατά 31.000 οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

ΗΠΑ: Μειωμένες κατά 31.000 οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Μειωμένες κατά 31.000, στις 639.000, εμφανίστηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.


NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Πτώση βιομηχανικών παραγγελιών για έκτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο

ΗΠΑ: Πτώση βιομηχανικών παραγγελιών για έκτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο


Πτώση για έκτο συνεχόμενο σημείωσαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, οι βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν κατά 1,9% με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων να κάνουν λόγο για πτώση 3,5%.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας η ζήτηση για διαρκή αγαθά υποχώρησε κατά 4,5% ενώ για μη διαρκή αγαθά μειώθηκε κατά 3%. Οι παραγγελίες για κεφαλαιουχικά αγαθά, εξαιρουμένου του αμυντικού κλάδου, μειώθηκαν κατά 6,7%.


Ειδικότερα, οι παραγγελίες για μέταλλα μειώθηκαν κατά 4,6%, για υπολογιστές και ηλεκτρονικά προϊόντα 3,9%, για μηχανήματα 3% και για ηλεκτρολογικό εξοπλισμό 7,3%.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Σε επίπεδο-ρεκόρ οι αθετήσεις στα στεγαστικά

ΗΠΑ: Σε επίπεδο-ρεκόρ οι αθετήσεις στα στεγαστικά


Σε επίπεδα - ρεκόρ διαμορφώθηκαν οι αθετήσεις σε ενυπόθηκα δάνεια στο δ΄ τρίμηνο του 2008, φτάνοντας στο 7,88% του συνόλου των δανείων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ένωση Ενυπόθηκων Τραπεζιτών (MBA).

Παράλληλα, το ποσοστό των νέων κατασχέσεων σημείωσε μικρή άνοδο στο 1,08%. Συνολικά το 3,30% των ενυπόθηκων δανείων βρίσκεται σε κάποιο σημείο της διαδικασίας κατάσχεσης.

Το συνδυασμένο ποσοστό των καθυστερούμενων δανείων και των κατασχέσεων διαμορφώθηκε στο 11,18% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη καταγραφής στοιχείων από την MBA το 1972.

CAPITAL.GR

Νέα κατάθεση επτά πρώην στελεχών της Merrill για τα bonus

Νέα κατάθεση επτά πρώην στελεχών της Merrill για τα bonus

Να δώσουν συμπληρωματικές καταθέσεις κλήθηκαν σήμερα επτά πρώην διοικητικά στελέχη της Merrill Lynch & Co από τον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγει σχετικά με τα μπόνους που έλαβαν στελέχη και υπάλληλοι της Merrill, λίγο πριν την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την Bank of America Corp.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα επτά στελέχη τα οποία κλήθηκαν να δώσουν κατάθεση στον Andrew Cuomo είναι οι Andrea Orcel, David Sobotka, Peter Kraus, Thomas Montag, David Gu, David Goodman και Fares Noujaim. Τα συγκεκριμένα στελέχη φέρονται ως αποδέκτες των υψηλότερων μπόνους από τη Merrill, λίγες μόλις μέρες πριν εξαγοραστεί από την ΒοΑ και βδομάδες προτού ανακοινωθεί ότι η εταιρεία σημείωσε απώλειες υψηλότερες των 15 δισ. δολαρίων κατά το δ΄ τρίμηνο του 2008.

Η Merrill έδωσε μπόνους ύψους 3,6 δισ. δολαρίων σε ανώτερα δοικητικά στελέχη της εταιρείας το Δεκέμβριο, 14 εκ των οποίων έλαβαν τουλάχιστον 10 εκατ. δολάρια, και το γραφείο του γενικού εισαγγελέα διερευνά το κατά πόσο ήταν τυχαία ή όχι η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας. Με τον τρόπο αυτό, ο εισαγγελέας επιθυμεί να διαπιστώσει το αν είχε γνωστοποιηθεί επίσημα στους μετόχους το μέγεθος και το timing των μπόνους που θα δίνονταν στα στελέχη της Merrill και της ΒοΑ.

Οι ερωτήσεις προς τα εν λόγω στελέχη - μερικά εκ των οποίων κατέλαβαν θέσεις στην ΒοΑ μετά την υπογραφή της συμφωνίας - αναμένεται να περιστραφούν γύρω από τα καθήκοντα τους, τα μπόνους που έλαβε έκαστος και τις συζητήσεις επ΄ αυτών με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Merrill John Thain. Επίσης, άλλα θέματα στα οποία θα επικεντρωθεί ο εισαγγελέας είναι το συνολικό ύψος των μπόνους τα οποία μπορούσε να διαθέσει η εταιρεία και βάσει ποιας λογικής επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική στιγμή απονομής τους.

CAPITAL.GR

Cyprus Stock Exchange & Athens Stock Exchange

XAK

FTSE/CySE 20
241.67 ( 0.24%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
695.43 ( 0.19%)

Όγκος: € 3,253,255

===================

XAA

Γενικός Δείκτης
1481.46 ( -1.72%)

FTSE®/Χ.Α. 20
722.07 ( -1.84%)

Ένα βήμα πιο κοντά στην πτώχευση η GM;

Ένα βήμα πιο κοντά στην πτώχευση η GM;


Την αμφιβολία της για το κατά πόσο θα μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα η General Motors τη λειτουργία της εξέφρασε σε σχετική αίτηση 10-K προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) η διοίκηση της λαβωμένης από την κρίση αυτοκινητοβιομηχανίας. Την ίδια αμφιβολία εξέφρασε και η Deloitte & Touche, ο ελεγκτικός οίκος, που έχει αναλάβει την υπόθεση για τη βιωσιμότητα της εταιρείας.

"Η ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία έχει εκδώσει γνωμοδότηση πως οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις καταρτίστηκαν βάση της υπόθεσης πως θα συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη λειτουργία μας (going concern), ωστόσο οι ζημιές από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες, την πορεία της μετοχής μας και η αδυναμία εμφάνισης ταμειακών ροών για την κάλυψη των υποχρεώσεων μας και η διατήρηση των δραστηριοτήτων μας εγείρει σημαντικές αμφιβολίες για την ικανότητα μας να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη λειτουργία μας” ανέφερε στην ανακοίνωση η GM.

"Εάν αποτύχουμε να εκτελέσουμε με επιτυχία το σχέδιο βιωσιμότητας μας, δεν θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη λειτουργίας μας και ενδεχομένως να αναγκαστούμε να αναζητήσουμε ανακούφιση μέσω υποβολής αίτησης στο πτωχευτικό δίκαιο των ΗΠΑ”.

Επίσης, στην ανακοίνωση της η GM ανέφερε πως αναμένει να καταγράψει ζημιές που ενδεχομένως να ξεπεράσουν το 1 δισ. δολάρια από το σχέδιο αναδιοργάνωσης της Saab, της σουηδικής θυγατρικής της που έχει αναζητήσει προστασία από τους πιστωτές.

Στο σχέδιο υποτίθεται πως οι πωλήσεις οχημάτων θα συνεχίσουν να υποχωρούν περαιτέρω το 2009, προτού ξεκινήσει η ανάκαμψη το 2010.

Υπενθυμίζεται πως η GM είχε στο παρελθόν ανακοινώσει πως θα εξέφραζε σε 10-Κ την άποψη της για το κατά πόσο η εταιρεία είναι βιώσιμη.

CAPITAL.GR

Κύπρος: Στο 0,7% ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο

Κύπρος: Στο 0,7% ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο


ΑΘΗΝΑ (Dow Jones)-- Με ρυθμό 0,7% αυξήθηκε το επίπεδο τιμών της Κύπρου σε ετήσια βάση το Φεβρουάριο, παρουσιάζοντας επιβράδυνση σε σχέση με τον Ιανουάριο, οπότε είχε αυξηθεί 1,1%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Μεγαλονήσου.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,06%, από 2,3% τον Ιανουάριο. Η μηνιαία αύξηση του επιπέδου των τιμών αποδίδεται κατά κύριο λόγο “στις αυξήσεις των τιμών πετρελαϊκών προϊόντων και ειδών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης”, ανέφερε η υπηρεσία. Μείωση εμφάνισαν οι τιμές ηλεκτρισμού, συγκεκριμένων φρέσκων λαχανικών αλλά και η τιμή της πατάτας, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το μήνα Φεβρουάριο, σε επίπεδο έτους, στις μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις περιλαμβάνεται άνοδος 6,7% στο σημαντικά σταθμισμένο καλάθι τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών, άνοδος 5,4% στις τιμές εστιατορίων και ξενοδοχείων και άνοδος 5,1% στις τιμές εκπαίδευσης.

Οι ευμετάβλητες τιμές στον τομέα μεταφορών εξαιτίας των καυσίμων, υποχώρησαν 7,7%, ενώ οι τιμές ένδυσης και υπόδυσης σημείωσαν πτώση 5,1% σε σχέση με πέρυσι.

Για το διάστημα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου ο κυπριακός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.


CAPITAL.GR

Τράπεζα της Αγγλίας: Μείωση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. στο 0,5%

Τράπεζα της Αγγλίας: Μείωση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. στο 0,5%


Κατά 50 μονάδες βάσης στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,5% μείωσε το βασικό τραπεζικό επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας από 1% προηγουμένως, απόφαση που αναμενόταν από τους οικονομολόγους. Παράλληλα ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς παγίων ύψους 75 δισ. στερλίνων (105 δισ. δολάρια). Η εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος ενδέχεται να διαρκέσει έως και τρεις μήνες, σημειώνει στην επίσημη ανακοίνωσή της η Τράπεζα.

Στόχος της είναι η ενίσχυση της προσφοράς χρήματος στην οικονομία, η πιστωτική επέκταση και εν ευθέτω χρόνο η ενίσχυση της ονομαστικής δαπάνης. Η τράπεζα αποφάσισε να αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο της αγοράς χρήματος στο πλαίσιο της απόφασης για την πολυαναμενόμενη εφαρμογή ποσοστικής πολιτικής. Θα προβεί σε τύπωση νέου χρήματος σε μια ύστατη προσπάθεια αναχαίτισης της ύφεσης που μαστίζει τη χώρα και ενώ τα επιτόκια πλησιάζουν το μηδέν και στη συνέχεια θα εξαγοράσει μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κρατικούς τίτλους (gilts). Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ανέφερε πως το "γκρίζο" outlook για την καταναλωτική δαπάνη και τις επιχειρηματικές επενδύσεις επιβάλλει τη λήψη ριζικών μέτρων ούτως ώστε να αποφευχθεί η υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω από το επίπεδο- στόχο του 2% στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, o διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας,, Mervyn King, ανέφερε πως ζήτησε την έγκριση για να αγοράσει χρεόγραφα αξίας έως και 150 δισ. στερλίνες. Επισήμανε πως η νομισματική πολιτικής της αρχής θα πρέπει να ψηφίζει κάθε μήνα αναφορικά με το ύψος της αγορά των παγίων. Παράλληλα, τόνισε πως η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα πρέπει να αλλάξει τη στρατηγική της σε ό,τι αφορά την έκδοση δημοσίου χρέους.

Σήμερα αποφασίζει για τα επιτόκια η ΕΚΤ

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συνεδριάσεις αναμένεται να είναι η σημερινή για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ενδεικτικά του κλίματος στο οποίο θα διεξαχθεί η σημερινή συνεδρίαση της νομισματικής αρχής της Ευρωζώνης είναι πρόσφατα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που από την προηγούμενη εβδομάδα υπογράμμιζαν τις όλο και πιο έντονες αντίρροπες τάσεις που διαμορφώνονται μεταξύ των μελών του Δ.Σ. τη ΕΚΤ.


Η κατάσταση που έχει να «αντιμετωπίσει» η ΕΚΤ παραμένει δύσκολη και περίπλοκη. Η πορεία βασικών μακροοικονομικών μεγεθών της Ευρωζώνης, παρά τη μικρή ανάκαμψη του Ιανουαρίου, το Φεβρουάριο επιδεινώθηκε εκ νέου.


Σε αυτό προστίθεται η αυξανόμενη «εσωτερική» πίεση των χωρών-μελών που έρχονται αντιμέτωπα με αυξημένο κόστος δανεισμού και δυσχέρειες στη χρηματοδότηση των χρεών τους, αλλά και η κλιμάκωση της ανησυχίας για την κρίση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.


Υπό αυτές τις συνθήκες, αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε μείωση του επιτοκίου της κατά 50 μονάδες βάσης, στο 1,50%. Αν επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ το 1999.


Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη φορά που η ΕΚΤ προέβη σε μείωση του βασικού της επιτοκίου ήταν στις 15 Ιανουαρίου 2009 (σε 2% από 2,5% προηγουμένως).


Ήδη η ΕΚΤ από τον Οκτώβριο του 2008 έχει μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 175 μονάδες βάσης (από το 3,75%), ενώ στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου τα είχε διατηρήσει αμετάβλητα. Στην ομιλία του τότε ο διοικητής της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, είχε εμφανιστεί αντίθετος στο ενδεχόμενο μηδενικών επιτοκίων στην Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι αναμένεται συνεχιζόμενη εξασθένιση της οικονομίας και στα επόμενα τρίμηνα.

CAPITAL.GR

ΕΚΤ: Μείωση επιτοκίων κατά 50 μ.β. στο 1,5%

ΕΚΤ: Μείωση επιτοκίων κατά 50 μ.β. στο 1,5%


Κατά 50 μονάδες βάσης, στο 1,5% μείωσε το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από 2% προηγουμένως, στο πλαίσιο της τακτικής οικονομικής και νομισματικής ανάλυσης που διενεργεί.

Η έκβαση της συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας ήταν αναμενόμενη από τους οικονομολόγους. Αξίζει να σημειώθεί ότι πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ το 1999.

Πρόσφατα, υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας, μεταξύ των οποίων ο Juergen Stark, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είχαν αναφέρει πως υπάρχει περιθώριο περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων δεδομένης της συνεχιζόμενης υποχώρησης του πληθωρισμού.

Στόχος της Κεντρικής Τράπεζας είναι η διαμόρφωση του πληθωρισμού σε επίπεδα συμβατά με τη σταθερότητα των τιμών, η οποία ορίζεται από ρυθμό πληθωρισμού "κάτω αλλά πλησίον του 2%".

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, θα αναλύσει τις σκέψεις που οδήγησαν στη λήψη της απόφασης μείωσης των επιτοκίων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 3.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος.

Τράπεζα της Αγγλίας: Μείωση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. στο 0,5%

Κατά 50 μονάδες βάσης στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,5% μείωσε το βασικό τραπεζικό επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας από 1% προηγουμένως, απόφαση που αναμενόταν από τους οικονομολόγους. Παράλληλα ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς παγίων ύψους 75 δισ. στερλίνων (105 δισ. δολάρια). Η εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος ενδέχεται να διαρκέσει έως και τρεις μήνες, σημειώνει στην επίσημη ανακοίνωσή της η Τράπεζα.

Στόχος της είναι η ενίσχυση της προσφοράς χρήματος στην οικονομία, η πιστωτική επέκταση και εν ευθέτω χρόνο η ενίσχυση της ονομαστικής δαπάνης. Η τράπεζα αποφάσισε να αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο της αγοράς χρήματος στο πλαίσιο της απόφασης για την πολυαναμενόμενη εφαρμογή ποσοστικής πολιτικής. Θα προβεί σε τύπωση νέου χρήματος σε μια ύστατη προσπάθεια αναχαίτισης της ύφεσης που μαστίζει τη χώρα και ενώ τα επιτόκια πλησιάζουν το μηδέν και στη συνέχεια θα εξαγοράσει μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κρατικούς τίτλους (gilts). Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ανέφερε πως το "γκρίζο" outlook για την καταναλωτική δαπάνη και τις επιχειρηματικές επενδύσεις επιβάλλει τη λήψη ριζικών μέτρων ούτως ώστε να αποφευχθεί η υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω από το επίπεδο- στόχο του 2% στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, o διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας,, Mervyn King, ανέφερε πως ζήτησε την έγκριση για να αγοράσει χρεόγραφα αξίας έως και 150 δισ. στερλίνες. Επισήμανε πως η νομισματική πολιτικής της αρχής θα πρέπει να ψηφίζει κάθε μήνα αναφορικά με το ύψος της αγορά των παγίων. Παράλληλα, τόνισε πως η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα πρέπει να αλλάξει τη στρατηγική της σε ό,τι αφορά την έκδοση δημοσίου χρέους.

CAPITAL.GR

JPMorgan: Επιπλέον κεφάλαια για τράπεζες με έκθεση σε Κεντρική-Αν. Ευρώπη

JPMorgan: Επιπλέον κεφάλαια για τράπεζες με έκθεση σε Κεντρική-Αν. Ευρώπη


Επιπλέον κεφάλαια ύψους 32-40 δισ. ευρώ ενδέχεται να χρειαστούν μέχρι το 2010 οι τράπεζες με έκθεση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση της JPMorgan, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η JPMorgan εκτιμά ότι επιπλέον κεφάλαια ύψους 8 δισ. θα χρειαστούν οι σκανδιναβικές τράπεζες, 5 δισ. ευρώ οι αυστριακές και 4 δισ. ευρώ οι ελληνικές.

UBS: "Βλέπει" αξία από ελληνικές τράπεζες, αν μειωθούν οι ανησυχίες για ΝΑ Ευρώπη

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών προσφέρονται για όποιον επιθυμεί να διατηρήσει σχετικά αμυντικό χαρτοφυλάκιο και αξία, αν και εφόσον περιοριστούν οι εκτεταμένες ανησυχίες για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και βελτιωθεί η ορατότητα αναφορικά με μελλοντικές ζημιές, υποστηρίζει σε έκθεσή της η UBS σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Ωστόσο, ο οίκος αναφέρει ότι σε γενικές γραμμές παραμένει “επιφυλακτικός απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, δεδομένης της περιορισμένης ορατότητας και της αβεβαιότητας σχετικά με τις επιπτώσεις από την έκθεση στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης”.

Η UBS προτιμά την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, λόγω του μεγέθους της, της ισχυρής ρευστότητας που διαθέτει, καθώς και των υψηλών περιθωρίων κερδοφορίας εξαιρουμένων των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις. Η UBS θέτει την τιμή- στόχο των 16 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, με σύσταση “buy”.

Παράλληλα, αναφέρει ότι οι αποτιμήσεις για τις Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, παρουσιάζουν “κάποια ελκυστικότητα”, θέτει ωστόσο σύσταση “neutral” εξαιτίας της έλλειψης ορατότητας, και τιμές-στόχους τα 4,4 ευρώ, 5,2 ευρώ και 5,9 ευρώ αντίστοιχα.

CAPITAL.GR

Chrysler Aviation: Αγοράζω την Ολυμπιακή αν βρω τα λεφτά!

Chrysler Aviation: Αγοράζω την Ολυμπιακή αν βρω τα λεφτά!


Μπορεί η Chrysler Aviaton να ανακοίνωσε χθες ότι υπέβαλλε προσφορά ύψους 210 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του συνόλου της Ολυμπιακής, ωστόσο διευκρινίζει πως η εξεύρεση της χρηματοδότησης... έπεται.

Σε επιστολή της προς το υπουργείο Μεταφορών με ημερομηνία 2 Μαρτίου την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Στέλιος Ράπτης, η Chrysler Aviation αναφέρει πως «αυτή η προσφορά υπόκειται σε χρηματοδότηση στην περίπτωση που η Chrysler Aviation επιλεχθεί ως αποκλειστικός υποψήφιος αγοραστής για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές. Αυτή η προσφορά θα ισχύσει έως την Τρίτη 10 Μαρτίου και τις 14:00 GMT (16:00 ώρα Ελλάδος)».

Στη χθεσινή της ανακοίνωση η Chrysler Aviation ανέφερε πως «κατέθεσε προσφορά για το σύνολο του Ομίλου της Ολυμπιακής ύψους 210 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά «την εξαγορά του συνόλου του ομίλου της Ολυμπιακής (ΠΑΝΘΕΟΝ, επίγεια εξυπηρέτηση και Τεχνική Βάση) ύψους 210 εκατ. ευρώ». Παράλληλα, ενημέρωνε ότι θα καταθέσει προσφορά και για την εξαγορά των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων του ομίλου της Ολυμπιακής. Επιπροσθέτως, σημείωνε πως θα χρηματοδοτηθούν από πλευράς της η ανανέωση του αεροπορικού υλικού ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Δηλώσεις Βγενόπουλου για Aegean


Ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό realfm για το θέμα της Ολυμπιακής δήλωσε: "Το καινούργιο σκηνικό δεν είμαι σε θέση να το εκτιμήσω γιατί δεν είναι δικό μου θέμα, αλλά θέμα της κυβέρνησης. Εμείς κατεβήκαμε σε αυτή τη διαδικασία αποκλειστικά και μόνο για να βοηθήσουμε θεωρώντας πως η Ολυμπιακή έπρεπε να συνεχίσει να υπάρχει προς όφελος και του τουρισμού και της οικονομίας και θεωρώντας πως και τα δικά μας τα συμφέροντα -επειδή είμαστε πολύ μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος- θα θιγούν εφόσον θίγεται η οικονομία. Και από ό,τι θυμόσαστε μπήκαμε σε ανταπόκριση μίας έκκλησης της κυβέρνησης όταν αυτός ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος. Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή πως με τη δική μας παρουσία δίδουμε μία αξιόπιστη λύση για την εξακολούθηση της λειτουργίας της Ολυμπιακής ή μάλλον για τη λειτουργία της νέας Ολυμπιακής”.

Παράλληλα, τόνισε: “Είχαμε πει ότι αν κάποιος άλλος ήταν ενδιαφερόμενος και ήθελε να έρθει και να μπει στο δικό μας σχήμα ή αν υπήρχε κάποιος σοβαρός ενδιαφερόμενος που να διαθέτει και την απαραίτητη αξιοπιστία και ήταν διατεθειμένος να λύσει το πρόβλημα της Ολυμπιακής πως εμείς δεν θα είχαμε πρόβλημα και να αποσυρθούμε”.


Για την Aegean Airlines ο κ. Βγενόπουλος τη χαρακτήρισε "πολύ σοβαρή, αξιόλογη και αξιόπιστη εταιρεία" τονίζοντας ότι "αυτή τη στιγμή δίνει εναλλακτική λύση στην κυβέρνηση να εφαρμόσει τη δική της πολιτική βούληση. Αν η κυβέρνηση θεωρεί πως δεν υπάρχει κάποιο θέμα στις συνθήκες ανταγωνισμού που θα δημιουργηθούν στο μέλλον, τότε έχει μία εναλλακτική λύση να προχωρήσει και να συνεχίσει να υπάρχει το όνομα Ολυμπιακή, έστω και αν αυτή είναι μέσω συγχώνευσης με Aegean”

Ερωτηθείς για τη συνάντηση με τον κ. Βασιλάκη, ο κ. Βγενόπουλός απάντησε πως δεν συζητήθηκε το θέμα συνεργασίας. “Ήταν καθαρά μία συνάντηση αβροφροσύνης”. “Είχαμε μία πάρα πολύ καλή συζήτηση και οι άνθρωποι δεν ήταν υποχρεωμένοι να μας πουν πως θα κατεβούν στο διαγωνισμό.”

CAPITAL.GR

Opel: Πιθανή μείωση 7.600 θέσεων εργασίας από το σχέδιο διάσωσης

Opel: Πιθανή μείωση 7.600 θέσεων εργασίας από το σχέδιο διάσωσης

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones)-- Στη μείωση 7.600 θέσεων εργασίας ενδέχεται να οδηγήσει το σχέδιο διάσωσης της γερμανικής θυγατρικής της General Motors, Opel, ανέφερε η εφημερίδα Rheinische Post, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.

Το σχέδιο, το οποίο προβλέπει εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ από τον τομέα απασχόλησης, δεν έχει εγκριθεί ακόμα από την GM, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται δηλώσεις εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.

Δεν υπήρχε διαθέσιμος εκπρόσωπος της Opel ή του υπουργείου Οικονομίας για να σχολιάσουν.

CAPITAL.GR

Προειδοποιεί η Moody΄s τις JPMorgan, Wells Fargo, BoFA

Προειδοποιεί η Moody΄s τις JPMorgan, Wells Fargo, BoFA


Στην υποβάθμιση των πιστοληπτικών αξιολογήσεων των JPMorgan Chase & Co., Wells Fargo & Co. και Bank of America Corp. ενδέχεται να προχωρήσει η Moody΄s, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία που επικαλούνται έκθεση του οίκου.

Συγκεκριμένα, ο οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης των τριών μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ -βάσει κεφαλαιοποίησης- λόγω των ανησυχιών πως οι εν λόγω όμιλοι θα αναγκασθούν να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για επισφαλείς απαιτήσεις.

Ήδη η Moody΄s υποβάθμισε το outlook της JPMorgan σε “αρνητικό” από “σταθερό”, ενώ προειδοποίησε πως θα αναθεωρήσει την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του δανεισμού της Wells Fargo και της Bank of America, λόγω των ανησυχιών πως τα υψηλότερα πιστωτικά κόστη ενδέχεται να πλήξουν την κεφαλαιακή επάρκεια των εταιρειών.

CAPITAL.GR

British Airways: Πρόβλεψη για ζημίες την επόμενη χρονιά

British Airways: Πρόβλεψη για ζημίες την επόμενη χρονιά

Στην εξοικονόμηση δαπανών – πλην του τομέα των καυσίμων – ύψους 220 εκατ. στερλινών στοχεύει η British Airways την περίοδο 2009/2010, όπως ανακοίνωσε σήμερα.

Παράλληλα, ο βρετανικός αερομεταφορέας έχει θέσει ως στόχο την εξοικονόμηση επιπλέον 80 εκατ. στερλινών την περίοδο 2010/2011.

Για την οικονομική χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου 2010, η εταιρεία αναμένει λειτουργικά αποτελέσματα «αντίστοιχα» με αυτά της τρέχουσας χρήσης. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση έχει προβλέψει για φέτος λειτουργικές ζημίες 150 εκατ. στερλινών.

Για την τρέχουσα χρήση, αναμένει επίσης αύξηση των εσόδων της κατά 3,5%, έναντι 4% που προέβλεπε προηγουμένως, αύξηση των δαπανών για καύσιμα κατά 950 εκατ. στερλίνες και των υπολοίπων δαπανών κατά 7%.

NAFTEMPORIKI

SEC: Πρόστιμα $70 εκατ. δολ. σε 14 εταιρείες

SEC: Πρόστιμα $70 εκατ. δολ. σε 14 εταιρείες


Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ανακοίνωσε σήμερα ότι προέβη σε μέτρα επιβολής του νόμου κατά 14 ειδικευμένων εταιρειών για παράνομες πρακτικές.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι όλες οι εταιρείες έχουν συμφωνήσει για τη διευθέτηση των κατηγοριών με την καταβολή συνολικού ποσού περίπου 70 εκατ. δολ. σε κυρώσεις και επιστροφές.

Πρόκειται για τις ακόλουθες εταιρείες: Botta Capital Management LLC., Equitec Proprietary Markets LLC, Group One Trading LP., Knight Financial Products LLC, Goldman Sachs Execution & Clearing L.P., SLK-Hull Derivatives LLC, Susquehanna Investment Group, TD Options LLC, Automated Trading Desk Specialists LLC, E-Trade Capital Markets LLC, Melvin Securities LLC, Melvin & Company LLC, Sydan LP, και TradeLink LLC.

CAPITAL.GR

Moody΄s: Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση η Wells Fargo

Moody΄s: Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση η Wells Fargo

Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση θέτει η Moody’s Rating Agency τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις της Wells Fargo & Co. περιλαμβανόμενης της αξιολόγησης Aa3 για τα ομόλογα πλήρους εξασφάλισης (senior debt).

"Η αναθεώρηση οφείλεται στις ανησυχίες ότι τα κεφαλαιακά επίπεδα της Wells Fargo ενδεχομένως να επιδεινωθούν το 2009 από τα υφιστάμενα επίπεδα λόγω της πιθανότητας να αναλάβει υψηλότερες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια το 2009", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Moody΄s.

CAPITAL.GR

«Θα χαθούν 3,5 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ε.Ε.»

«Θα χαθούν 3,5 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ε.Ε.»


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποιεί τα κράτη - μέλη.
Εκρηξη της ανεργίας το 2009 προέβλεψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Εκτιμά ότι φέτος θα χαθούν 3,5 εκατ. θέσεις απασχόλησης στο σύνολο της Ε.Ε., ενώ η ανεργία θα αυξηθεί στο 10% του ενεργού πληθυσμού το 2010, ποσοστό που είχε να δει η Κοινότητα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ο κ. Μπαρόζο ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην έκτακτη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο στην Πράγα να κληθούν και οι κοινωνικοί εταίροι προκειμένου να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυξάνει τις προκαταβολές κατά 1,8 δισ. ευρώ προς τα κράτη-μέλη από το Κοινωνικό Ταμείο με στόχο την αποφυγή νέων απολύσεων.

NAFTEMPORIKI

Κίνα: Στο 8% η οικονομική ανάπτυξη

Κίνα: Στο 8% η οικονομική ανάπτυξη

Πολύ κοντά στον στόχο οικονομικής ανάπτυξης του 8% βρίσκεται η Κίνα, σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού, Γουέν Τζιαμπάο, σηματοδοτώντας ότι η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να αυξήσει το οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 4 τρισ. γιουάν (585 δισ. δολ.).

«Είναι πιθανόν για εμάς να επιτύχουμε τον στόχο», είπε ο Γουέν, κατά την ετήσια ομιλία του σήμερα στο κοινοβούλιο της Κίνας στο Πεκίνο. «Η χώρα πρέπει να αναστρέψει την οικονομική συρρίκνωση το συντομότερο δυνατόν».

Ο Γουέν προβλέπει ότι η Κίνα θα εξέλθει της παγκόσμιας ύφεσης και υποσχέθηκε «σημαντική αύξηση» των επενδύσεων. Μετά από αυτό ράλι έκαναν οι ασιατικές μετοχές. Η κατάρρευση των εξαγωγών είχε ως αποτέλεσμα τη χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη σε επτά χρόνια, αλλά και την απώλεια 20 εκατ. θέσεων εργασίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο της κοινωνικής αναταραχής.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 1,1% στη 1:29 μ.μ. στο Τόκιο. Ο Shanghai Composite Index αναρριχήθηκε 1,8%, διευρύνοντας το μεγαλύτερο ράλι του σε τέσσερις μήνες. Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι μετοχές στα ανά τον κόσμο χρηματιστήρια.

Η πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ μιλά για οικονομική ανάπτυξη της Κίνας με ρυθμό 6,7%.

Η κυβέρνηση έχει πει ότι θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες το 2009 κατά 32,6% στα 116 δισ. γιουάν (17 δισ. δολ.) κυρίως για να διατηρήσει την σταθερότητα στις δυτικές και κεντρικές περιοχές της χώρας.

Ο στόχος της κυβέρνησης για τον πληθωρισμό είναι φέτος στο 4%.


NAFTEMPORIKI

Ρουμανία: Στο 17,1% η αύξηση των επενδύσεων

Ρουμανία: Στο 17,1% η αύξηση των επενδύσεων

Αύξηση 17,1% σημείωσαν οι επενδύσεις στη Ρουμανία το 2008, με την οικονομική τους αποτίμηση να ξεπερνά τα 90 δισ. λέι, σε σύγκριση με το 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (INS).

Οι επενδύσεις στον τομέα των κατασκευών ανήλθαν σε 43,9 δισ. λέι (11,024 δισ. ευρώ), σημειώνοντας αύξηση 22% σε σύγκριση με το 2007. Οι επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών και του εξοπλισμού υποδομών έφτασαν στα 39,02 δισ. λέι (9,85 δισ ευρώ), σημειώνοντας αύξηση 14,1% σε σύγκριση με το 2007.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις στον τομέα των επενδύσεων στη ρουμανική οικονομία κατά το 2008, αποτυπώνουν την επενδυτική δυναμική πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία και επηρεάζει αρνητικά και άμεσα τη ροή των ξένων επενδύσεων.


NAFTEMPORIKI

Με άνοδο 1,95% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με άνοδο 1,95% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με άνοδο 142,53 μονάδων, ποσοστό 1,95%, έκλεισε στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 7.433,49 μονάδες.

NAFTEMPORIKI

Όγδοη συνεχόμενη πτώση για το χρυσό

Όγδοη συνεχόμενη πτώση για το χρυσό


Για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση ο χρυσός σημείωσε απώλειες στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της ανόδου που πραγματοποιούν οι κεφαλαιαγορές και το αργό. Η ελκυστικότητα του «κίτρινου μετάλλου» έχει «πληγεί» από τις συνεχόμενες κυβερνητικές προσπάθειες για ανάκαμψη της οικονομίας, αφού, παραδοσιακά, ο χρυσός, όπως και τα αλλα μέταλλα, χρησιμοποιούνται ως «καταφύγιο» σε περιόδους κρίσης.Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου υποχώρησαν κατά 0,8%, ή 6,90 δολάρια, στα 906,70 δολάρια η ουγγιά, υποχωρώντας για πρώτη φορά από τις 9 Φεβρουαρίου κάτω από τα 910 δολάρια. Από την άλλη μεριά, τα συμβόλαια του ασημιού παράδοσης Μαΐου ενισχύθηκαν κατά 1,30% στα 12,880 δολάρια η ουγγιά.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πορεία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης θα είναι ακόμη μακρά, γι΄ είναι εξαιρετικά πιθανό να δούμε ένα νέο ράλι ανόδου στην τιμή του χρυσού, αφού οι επενδυτές που διαθέτουν ρευστότητα θα τη διαφυλάξουν στην αγορά των μετάλλων. Επομένως, κάθε τιμή κοντά στα 900 δολάρια θεωρείται ευκαιρία για τους επενδυτές.

«Βαρίδι» στη διαμόρφωση της τιμής του χρυσού αποτέλεσαν και οι εκτιμήσεις ότι ο πρωθυπουργός της Κίνας Wen Jiabao ενδέχεται να ανακοινώσει νέο πακέτο στήριξης της κινεζικής οικονομίας, το οποίο φημολογείται ότι θα φτάσει ακόμα και τα 4 τρισ. δολάρια (585 δισ. δολάρια), γεγονός που θα προσφέρει «ανάσα» όχι μόνο για την οικονομία της ασιατικής χώρας, αλλά και για την παγκόσμια.

REPORTER.GR

Fed: Στο 7,9% η ανεργία- Περεταίρω συρρίκνωση της οικονομίας το α΄ 2μηνο του 2008

Fed: Στο 7,9% η ανεργία- Περεταίρω συρρίκνωση της οικονομίας το α΄ 2μηνο του 2008

Περεταίρω συρρίκνωση σε όλους του τομείς της αμερικανικής οικονομίας τους τελευταίους δύο μήνες επισήμανε η Fed, στο δελτίο της «Φαιάς Βίβλου» (Beige Book) που εξέδωσε σήμερα. Συγκεκριμένα, η Fed αναφέρει ότι η πτώση της κατανάλωσης και η μείωση της παραγωγής του μεταποιητικού κλάδου που έχει σημειωθεί σε όλες τις περιοχές της έρευνας της δεν σηματοδοτούν κάποια ανάκαμψη πριν το τέλος του 2009 ή τις αρχές του 2010. Δέκα από τις δώδεκα περιφερειακές τράπεζες της Fed ανάφεραν συρρίκνωση ή «αδυναμία», ενώ και η αγορά κατοικίας παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η πορεία των χορηγήσεων είναι πτωτική, γεγονός που δρα αρνητικά και στην ρευστότητα που υπάρχει στην αγορά, και η οποία είναι σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η Φαιά Βίβλος στέκεται πολύ στην αρνητική πορεία της κατανάλωσης το τελευταίο δίμηνο σε πάρα πολλές περιφέρειες, καθώς και στην πτώση των κατασκευών και της μεταποιητικής δραστηριότητας. Σημαντική συρρίκνωση επισημαίνεται και στις βιομηχανίες τροφίμων και φαρμάκων.

Τέλος, στη Φαιά Βίβλο η Fed αναφέρει ότι τον Φεβρουάριο αναμένει την ανεργία να ανέλθει στο 7,9% από 7,6%, αφού εκτιμά ότι περίπου 650.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους μόνο τον περασμένο μήνα.

REPORTER.GR

Εταιρικό «μαξιλάρι» €1 δισ. στην κρίση

Εταιρικό «μαξιλάρι» €1 δισ. στην κρίση


Με ισχυρό «μαξιλάρι» κερδοφορίας €1 δισ. περίπου ξεκινούν το 2009 οι 28 εταιρείες της κύριας και της παράλληλης αγοράς. Αν και οι επιπτώσεις της κρίσης άρχισαν ήδη να φαίνονται στους λογαριασμούς αποτελεσμάτων που δημοσίευσαν την περασμένη βδομάδα, οι πλείστες εταιρείες εισέρχονται στην περίοδο των «ισχνών αγελάδων» με ισχυρά αποθέματα κερδών, που ενδεχομένως να καταστούν σωτήρια για τις μικρότερες εταιρείες σε περίπτωση που η κρίση επεκταθεί στο 2010.

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η StockWatch, οι 28 εταιρείες είχαν κέρδη €1,02 δισ. το 2008 έναντι €1,38 δισ. το 2007. Η μείωση, που έφθασε συνολικά το 26%, προήλθε κυρίως από τη συρρίκνωση της κερδοφορίας της Marfin, της Ελληνικής, του Βασιλικού και της Sharelink, αλλά και τη ζημιογόνα πορεία της Λούης και της Τσόκκος.

Η μείωση των κερδών των εταιρειών της κύριας και της παράλληλης αγοράς προέκυψε παρά την οριακή αύξηση του κύκλου εργασιών τους από €4,64 δισ. το 2007 σε €4,75 δισ.

Χρηματοοικονομικός

Από τις εταιρείες του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου, κερδισμένες ήταν μόνο η Τρ. Κύπρου και η Aspis Holdings. Η BOCY ανέβασε τα καθαρά της κέρδη κατά 4% στα €502 εκ. από €485 εκ. Τα αυξημένα κέρδη της BOCY προήλθαν κυρίως από συναλλαγματικά κέρδη €90 εκ. που είχε η τράπεζα από τις τοποθετήσεις που έκανε σε δολάριο ενόψει της εξαγοράς της Uniastrum. Η αύξηση 6,4% στην κερδοφορία της Aspis σημειώθηκε παρά τη μείωση των εισοδημάτων του ομίλου στα €60,5 εκ. έναντι €74,6 εκ. το 2007.

Από τον υπόλοιπο τραπεζικό κλάδο, μείωση κερδών σημείωσαν η Marfin (-29,9%) και η Ελληνική (-70,8%). Η μείωση των κερδών της Marfin αποδίδεται στα έκτακτα κέρδη από πώληση συμμετοχών κατά το 2007 αλλά και λόγω της αύξησης των προβλέψεων το 2008. Η συνδεδεμένη με την MPB, Marfin CLR, κατέγραψε ζημιές €5,1 εκ. έναντι κερδών €7,9 εκ. λόγω της πτώσης των τιμών των μετοχών σε ΧΑΚ και ΧΑ.

Η μείωση στην κερδοφορία της Ελληνικής αποδίδεται στα χαμηλότερα έσοδα, τις αυξημένες προβλέψεις, τις ζημιές ύψους €12 εκ. από τη θυγατρική Αθηνά αλλά και από την αρνητική συνεισφορά από την Ελλάδα.

Από τις άλλες εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα, η SFS σημείωσε μείωση 35,5% στα κέρδη της. Η υποχώρηση των κερδών της αποδίδεται στο δυσμενές κλίμα που επικρατούσε στο κυπριακό και ελληνικό χρηματιστήριο και κατ’ επέκταση στη μείωση εισοδημάτων στις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, στις ζημιές των επενδυτικών δραστηριοτήτων καθώς και σε ζημιές από συνδεδεμένες εταιρείες που προήλθαν κυρίως από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση.

Τουριστικός κλάδος

Μεικτή ήταν και η εικόνα που παρουσίασε ο τουριστικός κλάδος. Η μεγαλύτερη τουριστική εταιρεία, η Λούης, κατέγραψε ζημιές €30,8 εκ. για πρώτη φορά από το 1998, έναντι κερδών €13,3 εκ. το 2007. Τα αποτελέσματα της Λούης επηρεάστηκαν δυσμενώς από διάφορους εξωγενείς παράγοντες όπως τις διακυμάνσεις στην ισοτιμία του δολαρίου και της στερλίνας έναντι του ευρώ, την κατακόρυφη άνοδο στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων και τη διεθνή οικονομική κρίση.

Απότομη αναστροφή στην κερδοφόρα της πορεία παρουσίασε και η Tsokkos Hotels. Σημείωσε ζημιές €9,9 εκ. από κέρδη €7,1 εκ. Η αρνητική εικόνα προέκυψε από τις ζημιές από επενδύσεις αλλά και από την άνοδο των εξόδων χρηματοδότησης που δημιούργησε η ανατίμηση των δανείων σε ελβετικό φράγκο.

Άλλες δύο ξενοδοχειακές εταιρείες κατάφεραν να παραμείνουν κερδοφόρες αλλά απώλεσαν κέρδη: Η Kanika Hotels σημείωσε πτώση στα κέρδη της ύψους 53,3% και η Lordos Hotels μείωση 6,2%, παρά τη διατήρηση του τζίρου στα €9,5 εκ.

Αντίθετα, αύξηση 50,8% στα κέρδη τους σημείωσαν οι Κυπριακές Αερογραμμές, που οφείλεται όμως εν μέρει σε διάθεση μετοχικών επενδύσεων.

Κατασκευές

Από τις εταιρείες του κλάδου κατασκευών, η Muskita παρουσίασε μείωση 26,7% στα κέρδη της και το Βασιλικό ακόμη μεγαλύτερη μείωση ύψους 62,3%. Η μείωση στην κερδοφορία του Βασιλικού αποδίδεται στο αυξημένο κόστος παραγωγής που προέκυψε λόγω των δεσμεύσεων που έλαβε η εταιρεία να μην αυξήσει τις τιμές της για κάποια περίοδο μετά τη συγχώνευση με το τσιμεντοποιίο Μονής.

Στην περίπτωση της Muskita, ο παράγοντας που επηρέασε τα αποτελέσματα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του 2007 είναι η πλήρης απομείωση αξίας εμπορικής εύνοιας (goodwill) ύψους €2.996.286 της επένδυσης στη θυγατρική Universal Components Limited, λόγω της συνεχιζόμενης αρνητικής οικονομικής κατάστασης στη Μεγάλη Βρετανία.

Η K. Athienitis παρουσίασε μείωση 67,2% στα κέρδη της, που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το 2007 αναγνωρίστηκε κέρδος ύψους €14.5 εκ. από την πώληση του 100% των μετοχών που κατείχε το Συγκρότημα στις εταιρείες Αθηαινίτης Λάρισα ΑΕ, Καμάρες ΑΕ και Δόρυ ΑΕ.

Σε ότι αφορά τον κλάδο διαχείρισης ακινήτων, η Woolworth πέτυχε αύξηση 110,3% στα κέρδη της λόγω κυρίως των εισοδημάτων από τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων «The Mall of Cyprus» και τo «The Mall of Engomi».

Λιανεμπόριο

Όσον αφορά εταιρείες του λιανεμπορίου παρατηρήθηκε κυρίως μείωση κερδών λόγω της αύξησης του κόστους. Μείωση 56,1% σημείωσε η κερδοφορία της εταιρείας Ζορπάς, ενώ μείωση 72,3% παρουσίασε και η Ορφανίδης.

Αντίθετα, αύξηση 7,4% σημειώθηκε στα κέρδη της Ermes, ενώ αύξηση 13,4% παρουσίασαν και τα κέρδη της Andreou & Paraskevaides που πέτυχε μικρή αύξηση του τζίρου της.

Η G&K Exclusive Fashions, που βρίσκεται στον τομέα των εξαγωγών ρουχισμού, σημείωσε ζημιές €2,6 εκ. από κέρδη €273,8 χιλ. το 2007. Οι ζημιές αποδίδονται στη συρρίκνωση του τζίρου στα €5,5 εκ. από €16,6 εκ.

Η Logicom που ασχολείται με την πληροφορική σημείωσε μείωση 23,7% στα κέρδη της λόγω της αρνητικής επίδρασης στη μεταβολή της ισοτιμίας του δολαρίου αμερικής έναντι του ευρώ.

Η GAP Vassilopoulos είχε μείωση 78,1% στην κερδοφορία της. Η μείωση οφείλεται στην επέκταση των εργασιών της θυγατρικής εταιρείας G.A.P. Vassilopoulos UK Ltd στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην κρίση που επικρατεί στην Ευρώπη και στην Κύπρο.

STOCKWATCH.COM.CY

Χιονισμένος Φεβράρης για ακίνητα

Χιονισμένος Φεβράρης για ακίνητα



Το χειρότερο Φεβράρη των τελευταίων ετών είχαν οι κτηματομεσίτες και οι developers καθώς η μείωση της δραστηριότητας στον κλάδο ξεπέρασε το 60% για τέταρτο σερί μήνα. Νέα στοιχεία του Κτηματολογίου δείχνουν πως η απότομη συρρίκνωση της ζήτησης ακινήτων σταθεροποιείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των τραπεζών να αναθερμάνουν τη ζήτηση με την προσφορά χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων.

Με βάση τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο, η μείωση του όγκου των πωλήσεων το Φεβρουάριο μειώθηκε κατά 65% σε ετήσια βάση έναντι 72% τον Ιανουάριο, 65% το Δεκέμβριο του 2008 και 60% το Νοέμβριο.

Η δραστηριότητα στον κλάδο ήταν απογοητευτική καθώς ολόκληρο το μήνα πωλήθηκαν μόλις 558 ακίνητα σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, έναντι 458 τον Ιανουάριο.


Οι κτηματομεσίτες και οι developers, που νιώθουν εδώ και μήνες τις έντονες πιέσεις που ασκούνται στην αγορά από τη συρρίκνωση της ζήτησης, ετοιμάζονται για μια από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία. Πώλησαν μόλις 1016 ακίνητα το πρώτο δίμηνο του έτους, 68% λιγότερα από ότι στις αρχές του 2008. Το πρώτο δίμηνο του 2008 είχαν πωληθεί 3.196 ακίνητα, το 2007 ο αριθμός των πωλητηρίων εγγράφων ανήλθε στα 2.940 και το 2006 έφθασε τα 2.462.

«Η διεθνής οικονομική κρίση η οποία άρχισε να επηρεάζει και την κυπριακή οικονομία, η αβεβαιότητα για το βάθος και τις προεκτάσεις που ενδεχομένως να προσλάβει, αλλά και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά έκαναν τους αγοραστές να είναι πολύ πιο προσεκτικοί και διστακτικοί», ανέφερε χθες στη StockWatch, ο κτηματομεσίτης Ηλίας Δανός.

Ο κ. Δανός απέδωσε επίσης το πάγωμα της δραστηριότητας «στην προσδοκία των ενδιαφερομένων πως τη μείωση της ζήτησης θα ακολουθήσει και η μείωση των τιμών. Και στην αναμονή της μείωσης των δανειστικών επιτοκίων το ύψος των οποίων σήμερα είναι αποτρεπτικό», συμπλήρωσε.

«Η κρίση επηρεάζει όλες τις πόλεις», πρόσθεσε. «Σε μεγαλύτερο βαθμό επηρεάστηκαν οι πωλήσεις στην Πάφο, τη Λάρνακα και την Αμμόχωστο λόγω της εξάρτησης τους από τη ξένη αγορά, ωστόσο και η Λεμεσός αλλά και η Λευκωσία δεν έμειναν ανεπηρέαστες από τη διαμορφούμενη κατάσταση», είπε.

Κτηματομεσίτες εκτιμούν, πάντως, ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για στήριξη του κατασκευαστικού και τουριστικού τομέα στο πλαίσιο αναθέρμανσης της οικονομίας θα βοηθήσουν στη μερική αναθέρμανση της δραστηριότητας, χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν όμως τη χρονική στιγμή που θα ανακάμψει ο κλάδος.

STOCKWATCH.COM.CY
Share |