Thursday, March 5, 2009

Ολυμπιακή: Τώρα ή ποτέ από τη MIG

Ολυμπιακή: Τώρα ή ποτέ από τη MIG



Εξαιρετικά κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση των νομικών συμβούλων του Ελληνικού Δημοσίου και της MIG με αντικείμενο την οριστικοποίηση του κειμένου για την πώληση της εταιρείας. Εντωμεταξύ, αύριο συνεδριάζει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων για να αποφασίσει την στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν προοιωνίζει τις εξελίξεις καθώς πλέον είναι θέμα πολιτικής απόφασης αν τελικά θα κλείσει η συμφωνία με την MIG ή θα επιλεγεί κάποια άλλη λύση όπως αυτή της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με κάποιον από τους άλλους δύο ενδιαφερόμενους.

Η MIG πάντως δεν είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και ουσιαστικά απαιτεί από το ελληνικό δημόσιο να δώσει άμεσα απάντηση για το σχεδιασμό της. Άλλωστε ο επενδυτικός όμιλος εμφανίστηκε στη διεκδίκηση της εταιρείας με σκοπό τη σωτηρία της από το ενδεχόμενο λουκέτο και όταν ουδείς άλλος είχε εκφράσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της.

Σε περίπτωση που το ελληνικό δημόσιο αποφασίσει να «τραινάρει» τη διαδικασία για την πώληση της αεροπορικής εταιρείας πέραν της αυριανής ημέρας (οπότε και λήγει η περίοδος αποκλειστικής διαπραγμάτευσης), η MIG θα αποχωρήσει από τη διαδικασία, αφήνοντας ουσιαστικά την Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί εξαρχής την πώληση της εταιρείας, χωρίς όμως το «μαξιλάρι» της δικής της προσφοράς.

Αυτό είναι ένα από τα ενδεχόμενα που φοβούνται στην Κυβέρνηση, καθώς αν τελικά απαντήσουν αρνητικά στη MIG και στη συνέχεια «στραβώσει» οτιδήποτε στις διαπραγματεύσεις, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα ακόμη φιάσκο στην ίδια υπόθεση, ενδεχομένως μεγαλύτερο από το φιάσκο της εξαγγελίας του ίδιου του Πρωθυπουργού για το ενδιαφέρον της Qatar.

Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το Ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται τόσο κοντά στην πώληση της «εταιρείας-βραχνά» που κοστίζει ημερησίως ένα εκατομμύριο ευρώ στη χώρα μας, κατά δήλωση του κ. Κωστή Χατζηδάκη, όταν ήταν αρμόδιος Υπουργός Μεταφορών.

Συνεδριάζει αύριο η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων

Εντωμεταξύ οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, καθώς αύριο το πρωί αναμένεται να συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να αποφασίσει αν το ελληνικό Δημόσιο προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης εξαγοράς του ομίλου της Ο.Α. στη MIG και τη Swissport.

"Θα παρθεί η σωστή απόφαση για το μέλλον της Ο.Α.", σημειώνουν κύκλοι της κυβέρνησης.

Εφόσον η Διυπουργική Επιτροπή αποφασίσει την υπογραφή σύμβασης με την MIG, ουσιαστικά φαίνεται ότι απορρίπτει την πρόταση της Aegean Airlines και της Chrysler Aviation. Αν υλοποιηθεί κάτι τέτοιο αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση των δύο εταιρειών, δηλαδή αν θα προχωρήσουν σε νομική αμφισβήτηση της όλης διαδικασίας.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση οφείλει να αποσαφηνίσει τα επιχειρήματα της σχετικά με την όποια επιλογή εφαρμόσει.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |