Thursday, March 5, 2009

Ένα βήμα πιο κοντά στην πτώχευση η GM;

Ένα βήμα πιο κοντά στην πτώχευση η GM;


Την αμφιβολία της για το κατά πόσο θα μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα η General Motors τη λειτουργία της εξέφρασε σε σχετική αίτηση 10-K προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) η διοίκηση της λαβωμένης από την κρίση αυτοκινητοβιομηχανίας. Την ίδια αμφιβολία εξέφρασε και η Deloitte & Touche, ο ελεγκτικός οίκος, που έχει αναλάβει την υπόθεση για τη βιωσιμότητα της εταιρείας.

"Η ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία έχει εκδώσει γνωμοδότηση πως οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις καταρτίστηκαν βάση της υπόθεσης πως θα συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη λειτουργία μας (going concern), ωστόσο οι ζημιές από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες, την πορεία της μετοχής μας και η αδυναμία εμφάνισης ταμειακών ροών για την κάλυψη των υποχρεώσεων μας και η διατήρηση των δραστηριοτήτων μας εγείρει σημαντικές αμφιβολίες για την ικανότητα μας να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη λειτουργία μας” ανέφερε στην ανακοίνωση η GM.

"Εάν αποτύχουμε να εκτελέσουμε με επιτυχία το σχέδιο βιωσιμότητας μας, δεν θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη λειτουργίας μας και ενδεχομένως να αναγκαστούμε να αναζητήσουμε ανακούφιση μέσω υποβολής αίτησης στο πτωχευτικό δίκαιο των ΗΠΑ”.

Επίσης, στην ανακοίνωση της η GM ανέφερε πως αναμένει να καταγράψει ζημιές που ενδεχομένως να ξεπεράσουν το 1 δισ. δολάρια από το σχέδιο αναδιοργάνωσης της Saab, της σουηδικής θυγατρικής της που έχει αναζητήσει προστασία από τους πιστωτές.

Στο σχέδιο υποτίθεται πως οι πωλήσεις οχημάτων θα συνεχίσουν να υποχωρούν περαιτέρω το 2009, προτού ξεκινήσει η ανάκαμψη το 2010.

Υπενθυμίζεται πως η GM είχε στο παρελθόν ανακοινώσει πως θα εξέφραζε σε 10-Κ την άποψη της για το κατά πόσο η εταιρεία είναι βιώσιμη.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |