Thursday, March 5, 2009

Τράπεζα της Αγγλίας: Μείωση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. στο 0,5%

Τράπεζα της Αγγλίας: Μείωση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. στο 0,5%


Κατά 50 μονάδες βάσης στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,5% μείωσε το βασικό τραπεζικό επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας από 1% προηγουμένως, απόφαση που αναμενόταν από τους οικονομολόγους. Παράλληλα ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς παγίων ύψους 75 δισ. στερλίνων (105 δισ. δολάρια). Η εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος ενδέχεται να διαρκέσει έως και τρεις μήνες, σημειώνει στην επίσημη ανακοίνωσή της η Τράπεζα.

Στόχος της είναι η ενίσχυση της προσφοράς χρήματος στην οικονομία, η πιστωτική επέκταση και εν ευθέτω χρόνο η ενίσχυση της ονομαστικής δαπάνης. Η τράπεζα αποφάσισε να αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο της αγοράς χρήματος στο πλαίσιο της απόφασης για την πολυαναμενόμενη εφαρμογή ποσοστικής πολιτικής. Θα προβεί σε τύπωση νέου χρήματος σε μια ύστατη προσπάθεια αναχαίτισης της ύφεσης που μαστίζει τη χώρα και ενώ τα επιτόκια πλησιάζουν το μηδέν και στη συνέχεια θα εξαγοράσει μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κρατικούς τίτλους (gilts). Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ανέφερε πως το "γκρίζο" outlook για την καταναλωτική δαπάνη και τις επιχειρηματικές επενδύσεις επιβάλλει τη λήψη ριζικών μέτρων ούτως ώστε να αποφευχθεί η υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω από το επίπεδο- στόχο του 2% στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, o διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας,, Mervyn King, ανέφερε πως ζήτησε την έγκριση για να αγοράσει χρεόγραφα αξίας έως και 150 δισ. στερλίνες. Επισήμανε πως η νομισματική πολιτικής της αρχής θα πρέπει να ψηφίζει κάθε μήνα αναφορικά με το ύψος της αγορά των παγίων. Παράλληλα, τόνισε πως η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα πρέπει να αλλάξει τη στρατηγική της σε ό,τι αφορά την έκδοση δημοσίου χρέους.

Σήμερα αποφασίζει για τα επιτόκια η ΕΚΤ

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συνεδριάσεις αναμένεται να είναι η σημερινή για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ενδεικτικά του κλίματος στο οποίο θα διεξαχθεί η σημερινή συνεδρίαση της νομισματικής αρχής της Ευρωζώνης είναι πρόσφατα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που από την προηγούμενη εβδομάδα υπογράμμιζαν τις όλο και πιο έντονες αντίρροπες τάσεις που διαμορφώνονται μεταξύ των μελών του Δ.Σ. τη ΕΚΤ.


Η κατάσταση που έχει να «αντιμετωπίσει» η ΕΚΤ παραμένει δύσκολη και περίπλοκη. Η πορεία βασικών μακροοικονομικών μεγεθών της Ευρωζώνης, παρά τη μικρή ανάκαμψη του Ιανουαρίου, το Φεβρουάριο επιδεινώθηκε εκ νέου.


Σε αυτό προστίθεται η αυξανόμενη «εσωτερική» πίεση των χωρών-μελών που έρχονται αντιμέτωπα με αυξημένο κόστος δανεισμού και δυσχέρειες στη χρηματοδότηση των χρεών τους, αλλά και η κλιμάκωση της ανησυχίας για την κρίση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.


Υπό αυτές τις συνθήκες, αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε μείωση του επιτοκίου της κατά 50 μονάδες βάσης, στο 1,50%. Αν επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ το 1999.


Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη φορά που η ΕΚΤ προέβη σε μείωση του βασικού της επιτοκίου ήταν στις 15 Ιανουαρίου 2009 (σε 2% από 2,5% προηγουμένως).


Ήδη η ΕΚΤ από τον Οκτώβριο του 2008 έχει μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 175 μονάδες βάσης (από το 3,75%), ενώ στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου τα είχε διατηρήσει αμετάβλητα. Στην ομιλία του τότε ο διοικητής της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, είχε εμφανιστεί αντίθετος στο ενδεχόμενο μηδενικών επιτοκίων στην Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι αναμένεται συνεχιζόμενη εξασθένιση της οικονομίας και στα επόμενα τρίμηνα.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |