Thursday, March 5, 2009

Κύπρος: Στο 0,7% ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο

Κύπρος: Στο 0,7% ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο


ΑΘΗΝΑ (Dow Jones)-- Με ρυθμό 0,7% αυξήθηκε το επίπεδο τιμών της Κύπρου σε ετήσια βάση το Φεβρουάριο, παρουσιάζοντας επιβράδυνση σε σχέση με τον Ιανουάριο, οπότε είχε αυξηθεί 1,1%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Μεγαλονήσου.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,06%, από 2,3% τον Ιανουάριο. Η μηνιαία αύξηση του επιπέδου των τιμών αποδίδεται κατά κύριο λόγο “στις αυξήσεις των τιμών πετρελαϊκών προϊόντων και ειδών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης”, ανέφερε η υπηρεσία. Μείωση εμφάνισαν οι τιμές ηλεκτρισμού, συγκεκριμένων φρέσκων λαχανικών αλλά και η τιμή της πατάτας, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το μήνα Φεβρουάριο, σε επίπεδο έτους, στις μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις περιλαμβάνεται άνοδος 6,7% στο σημαντικά σταθμισμένο καλάθι τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών, άνοδος 5,4% στις τιμές εστιατορίων και ξενοδοχείων και άνοδος 5,1% στις τιμές εκπαίδευσης.

Οι ευμετάβλητες τιμές στον τομέα μεταφορών εξαιτίας των καυσίμων, υποχώρησαν 7,7%, ενώ οι τιμές ένδυσης και υπόδυσης σημείωσαν πτώση 5,1% σε σχέση με πέρυσι.

Για το διάστημα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου ο κυπριακός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.


CAPITAL.GR

No comments:

Share |