Thursday, March 5, 2009

Κίνα: Στο 8% η οικονομική ανάπτυξη

Κίνα: Στο 8% η οικονομική ανάπτυξη

Πολύ κοντά στον στόχο οικονομικής ανάπτυξης του 8% βρίσκεται η Κίνα, σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού, Γουέν Τζιαμπάο, σηματοδοτώντας ότι η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να αυξήσει το οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 4 τρισ. γιουάν (585 δισ. δολ.).

«Είναι πιθανόν για εμάς να επιτύχουμε τον στόχο», είπε ο Γουέν, κατά την ετήσια ομιλία του σήμερα στο κοινοβούλιο της Κίνας στο Πεκίνο. «Η χώρα πρέπει να αναστρέψει την οικονομική συρρίκνωση το συντομότερο δυνατόν».

Ο Γουέν προβλέπει ότι η Κίνα θα εξέλθει της παγκόσμιας ύφεσης και υποσχέθηκε «σημαντική αύξηση» των επενδύσεων. Μετά από αυτό ράλι έκαναν οι ασιατικές μετοχές. Η κατάρρευση των εξαγωγών είχε ως αποτέλεσμα τη χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη σε επτά χρόνια, αλλά και την απώλεια 20 εκατ. θέσεων εργασίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο της κοινωνικής αναταραχής.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 1,1% στη 1:29 μ.μ. στο Τόκιο. Ο Shanghai Composite Index αναρριχήθηκε 1,8%, διευρύνοντας το μεγαλύτερο ράλι του σε τέσσερις μήνες. Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι μετοχές στα ανά τον κόσμο χρηματιστήρια.

Η πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ μιλά για οικονομική ανάπτυξη της Κίνας με ρυθμό 6,7%.

Η κυβέρνηση έχει πει ότι θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες το 2009 κατά 32,6% στα 116 δισ. γιουάν (17 δισ. δολ.) κυρίως για να διατηρήσει την σταθερότητα στις δυτικές και κεντρικές περιοχές της χώρας.

Ο στόχος της κυβέρνησης για τον πληθωρισμό είναι φέτος στο 4%.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |