Thursday, March 5, 2009

Εταιρικό «μαξιλάρι» €1 δισ. στην κρίση

Εταιρικό «μαξιλάρι» €1 δισ. στην κρίση


Με ισχυρό «μαξιλάρι» κερδοφορίας €1 δισ. περίπου ξεκινούν το 2009 οι 28 εταιρείες της κύριας και της παράλληλης αγοράς. Αν και οι επιπτώσεις της κρίσης άρχισαν ήδη να φαίνονται στους λογαριασμούς αποτελεσμάτων που δημοσίευσαν την περασμένη βδομάδα, οι πλείστες εταιρείες εισέρχονται στην περίοδο των «ισχνών αγελάδων» με ισχυρά αποθέματα κερδών, που ενδεχομένως να καταστούν σωτήρια για τις μικρότερες εταιρείες σε περίπτωση που η κρίση επεκταθεί στο 2010.

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η StockWatch, οι 28 εταιρείες είχαν κέρδη €1,02 δισ. το 2008 έναντι €1,38 δισ. το 2007. Η μείωση, που έφθασε συνολικά το 26%, προήλθε κυρίως από τη συρρίκνωση της κερδοφορίας της Marfin, της Ελληνικής, του Βασιλικού και της Sharelink, αλλά και τη ζημιογόνα πορεία της Λούης και της Τσόκκος.

Η μείωση των κερδών των εταιρειών της κύριας και της παράλληλης αγοράς προέκυψε παρά την οριακή αύξηση του κύκλου εργασιών τους από €4,64 δισ. το 2007 σε €4,75 δισ.

Χρηματοοικονομικός

Από τις εταιρείες του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου, κερδισμένες ήταν μόνο η Τρ. Κύπρου και η Aspis Holdings. Η BOCY ανέβασε τα καθαρά της κέρδη κατά 4% στα €502 εκ. από €485 εκ. Τα αυξημένα κέρδη της BOCY προήλθαν κυρίως από συναλλαγματικά κέρδη €90 εκ. που είχε η τράπεζα από τις τοποθετήσεις που έκανε σε δολάριο ενόψει της εξαγοράς της Uniastrum. Η αύξηση 6,4% στην κερδοφορία της Aspis σημειώθηκε παρά τη μείωση των εισοδημάτων του ομίλου στα €60,5 εκ. έναντι €74,6 εκ. το 2007.

Από τον υπόλοιπο τραπεζικό κλάδο, μείωση κερδών σημείωσαν η Marfin (-29,9%) και η Ελληνική (-70,8%). Η μείωση των κερδών της Marfin αποδίδεται στα έκτακτα κέρδη από πώληση συμμετοχών κατά το 2007 αλλά και λόγω της αύξησης των προβλέψεων το 2008. Η συνδεδεμένη με την MPB, Marfin CLR, κατέγραψε ζημιές €5,1 εκ. έναντι κερδών €7,9 εκ. λόγω της πτώσης των τιμών των μετοχών σε ΧΑΚ και ΧΑ.

Η μείωση στην κερδοφορία της Ελληνικής αποδίδεται στα χαμηλότερα έσοδα, τις αυξημένες προβλέψεις, τις ζημιές ύψους €12 εκ. από τη θυγατρική Αθηνά αλλά και από την αρνητική συνεισφορά από την Ελλάδα.

Από τις άλλες εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα, η SFS σημείωσε μείωση 35,5% στα κέρδη της. Η υποχώρηση των κερδών της αποδίδεται στο δυσμενές κλίμα που επικρατούσε στο κυπριακό και ελληνικό χρηματιστήριο και κατ’ επέκταση στη μείωση εισοδημάτων στις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, στις ζημιές των επενδυτικών δραστηριοτήτων καθώς και σε ζημιές από συνδεδεμένες εταιρείες που προήλθαν κυρίως από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση.

Τουριστικός κλάδος

Μεικτή ήταν και η εικόνα που παρουσίασε ο τουριστικός κλάδος. Η μεγαλύτερη τουριστική εταιρεία, η Λούης, κατέγραψε ζημιές €30,8 εκ. για πρώτη φορά από το 1998, έναντι κερδών €13,3 εκ. το 2007. Τα αποτελέσματα της Λούης επηρεάστηκαν δυσμενώς από διάφορους εξωγενείς παράγοντες όπως τις διακυμάνσεις στην ισοτιμία του δολαρίου και της στερλίνας έναντι του ευρώ, την κατακόρυφη άνοδο στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων και τη διεθνή οικονομική κρίση.

Απότομη αναστροφή στην κερδοφόρα της πορεία παρουσίασε και η Tsokkos Hotels. Σημείωσε ζημιές €9,9 εκ. από κέρδη €7,1 εκ. Η αρνητική εικόνα προέκυψε από τις ζημιές από επενδύσεις αλλά και από την άνοδο των εξόδων χρηματοδότησης που δημιούργησε η ανατίμηση των δανείων σε ελβετικό φράγκο.

Άλλες δύο ξενοδοχειακές εταιρείες κατάφεραν να παραμείνουν κερδοφόρες αλλά απώλεσαν κέρδη: Η Kanika Hotels σημείωσε πτώση στα κέρδη της ύψους 53,3% και η Lordos Hotels μείωση 6,2%, παρά τη διατήρηση του τζίρου στα €9,5 εκ.

Αντίθετα, αύξηση 50,8% στα κέρδη τους σημείωσαν οι Κυπριακές Αερογραμμές, που οφείλεται όμως εν μέρει σε διάθεση μετοχικών επενδύσεων.

Κατασκευές

Από τις εταιρείες του κλάδου κατασκευών, η Muskita παρουσίασε μείωση 26,7% στα κέρδη της και το Βασιλικό ακόμη μεγαλύτερη μείωση ύψους 62,3%. Η μείωση στην κερδοφορία του Βασιλικού αποδίδεται στο αυξημένο κόστος παραγωγής που προέκυψε λόγω των δεσμεύσεων που έλαβε η εταιρεία να μην αυξήσει τις τιμές της για κάποια περίοδο μετά τη συγχώνευση με το τσιμεντοποιίο Μονής.

Στην περίπτωση της Muskita, ο παράγοντας που επηρέασε τα αποτελέσματα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του 2007 είναι η πλήρης απομείωση αξίας εμπορικής εύνοιας (goodwill) ύψους €2.996.286 της επένδυσης στη θυγατρική Universal Components Limited, λόγω της συνεχιζόμενης αρνητικής οικονομικής κατάστασης στη Μεγάλη Βρετανία.

Η K. Athienitis παρουσίασε μείωση 67,2% στα κέρδη της, που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το 2007 αναγνωρίστηκε κέρδος ύψους €14.5 εκ. από την πώληση του 100% των μετοχών που κατείχε το Συγκρότημα στις εταιρείες Αθηαινίτης Λάρισα ΑΕ, Καμάρες ΑΕ και Δόρυ ΑΕ.

Σε ότι αφορά τον κλάδο διαχείρισης ακινήτων, η Woolworth πέτυχε αύξηση 110,3% στα κέρδη της λόγω κυρίως των εισοδημάτων από τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων «The Mall of Cyprus» και τo «The Mall of Engomi».

Λιανεμπόριο

Όσον αφορά εταιρείες του λιανεμπορίου παρατηρήθηκε κυρίως μείωση κερδών λόγω της αύξησης του κόστους. Μείωση 56,1% σημείωσε η κερδοφορία της εταιρείας Ζορπάς, ενώ μείωση 72,3% παρουσίασε και η Ορφανίδης.

Αντίθετα, αύξηση 7,4% σημειώθηκε στα κέρδη της Ermes, ενώ αύξηση 13,4% παρουσίασαν και τα κέρδη της Andreou & Paraskevaides που πέτυχε μικρή αύξηση του τζίρου της.

Η G&K Exclusive Fashions, που βρίσκεται στον τομέα των εξαγωγών ρουχισμού, σημείωσε ζημιές €2,6 εκ. από κέρδη €273,8 χιλ. το 2007. Οι ζημιές αποδίδονται στη συρρίκνωση του τζίρου στα €5,5 εκ. από €16,6 εκ.

Η Logicom που ασχολείται με την πληροφορική σημείωσε μείωση 23,7% στα κέρδη της λόγω της αρνητικής επίδρασης στη μεταβολή της ισοτιμίας του δολαρίου αμερικής έναντι του ευρώ.

Η GAP Vassilopoulos είχε μείωση 78,1% στην κερδοφορία της. Η μείωση οφείλεται στην επέκταση των εργασιών της θυγατρικής εταιρείας G.A.P. Vassilopoulos UK Ltd στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην κρίση που επικρατεί στην Ευρώπη και στην Κύπρο.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |